E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da tarihi gün!---

Borsa İstanbul'da tarihi gün!

Borsa İstanbul'da tarihi gün!
22 Mart 2021 - 18:10 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 9,79 oranında düşüşle 1.379,25 puandan tamamladı. Sabah açılış sonrası Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi iki kez devreye girdi.

BORSAGUNDEM.COM

Cuma gecesi Resmi Gazete'de yayınlanan kararlarda, yaklaşık 5 aylık bir süredir görev yapan TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın alınarak, yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu'nun atandığı açıklandı. Haftasonu yeni başkan Kavcıoğlu banka yöneticileri ile bir toplantı yaptı ve basın açıklamasında da para politikası duruşunda bir değişiklik olmayacağını belirtti. Dün gece Asya kotasyonları ve bu sabah ilk fiyatlamalarda Türk Lirası’nda volatilitenin artış kaydettiği ve değer kayıplarının etkili olduğu görüldü. Bankalararası piyasaların açılması ile bir miktar gerileme görülse de 7,20'li seviyelerden haftayı tamamlayan dolar/TL kuru, borsa açılmadan hemen önce 7,80 seviyelerinde seyretti. TCMB Başkanı değişiminin etkileri ve yeni başkanın piyasalarla kuracağı iletişim yakından izlenecek. Ayrıca yurt içinde siyaset tarafında değişim havası hakim olduğundan piyasaların ana başlıkları arasında nu madde de yer alıyor. Küresel çapta ise enflasyon endişeleri ve tahvil faizlerindeki yükseliş risk unsuru olarak takip ediliyor. 

Piyasalardaki satış baskısından Borsa İstanbul da nasibini aldı. Yüzde 6,65 düşüşle açılan borsada, devre kesici uygulaması tetiklendi ve işlemler yarım saatliğine durduruldu. İşlemler yeniden başladıktan sonra kayıplar yüzde 7'nin üzerine çıktı. Ardından 2. kez devre kesici uygulaması devreye girdi. 11.08'de işlemler yeniden başladı. Endeks günü tarihi bir düşüşle kapadı.

ABD tahvil faizlerindeki yukarı hareket ve enflasyon endişeleri küresel hisse piyasaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor. Yurt dışındaki zayıf görünüm ile ABD - Türkiye ilişkilerindeki belirsizliğin de etkisiyle BIST 100 Endeksi cuma gününü yüzde 1,41 oranında düşüşle 1.528,99 puandan tamamladı. Bugün ise değer kaybı yüzde 10'a yaklaştı. Asya piyasalarında da yeni haftaya başlarken yön arayışı izleniyor. Avrupa borsaları düşüşle açıldı. ABD borsaları cuma gününü karışık kapanışlarla tamamlarken, ABD borsası karışık seyirle açıldı. 

Borsa İstanbul tarihinin en büyük düşüşleri

Piyasaların sakinleşmesi beklenmeli

BORSA İSTANBUL

Cuma günü düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, yüzde 1,41 değer kaybederek günü 1.528,99 puandan tamamladı. 

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığında yapılan değişiklik sonrası sığ olan piyasalarda oynaklığın arttığını, yatırımcıların sakin olması gerektiğini ve fiyatların kısa sürede yeni denge seviyesini bulacağını bildirdi.

TCMB'nin yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yaptığı ilk açıklamada "enflasyonla mücadelede kararlılık" vurgusu öne çıktı. TCMB, kanunla belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğini kaydeden Kavcıoğlu, "Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan da bugün yaptığı açıklamada "Uyguladığımız enflasyonda düşüşü önceliklendiren makro politika çerçevesi enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürecek." ifadelerini kullandı. Maliye politikalarının, para politikasını tamamlayıcı yönde fiyat istikrarını desteklemek amacıyla uygulanmaya devam edileceğini kaydeden Elvan, "Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsiyoruz. Serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejimine kararlılıkla devam edilecek. Reform paketimizde yer alan eylemler, yapısal temellerimizi daha da güçlendirecek, olası şoklara karşı direncimizi artıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Analistler, küresel piyasalarda Kovid-19 salgınına ilişkin gelişmeler, tahvil piyasasının seyri, Fed Başkanı Powell'ın yapacağı konuşmalar ve yarından itibaren yoğunlaşacak veri takviminin takip edileceğini belirterek, yurt içinde ise ekonomi yönetiminin açıklamaları ve siyasi gelişmelerin izleneceğini söyledi. 

Bu hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti'nin 7. Olağan Büyük Kongresinde yapacağı açıklamalar ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın Ekonomi Reform Paketi'ne ilişkin paylaşacağı eylem programı ve takvimin yatırımcıların odağında olacağı kaydedildi.

Piyasalarda bugün takip edilen veriler ise yurt içinde 10.00'da 2020 iş gücü istatistikleri ve şubat ayı yurt dışı Üretici Fiyat Endeksi ile 12.00'de Euro Bölgesi, ocak ayı cari işlemler dengesi sonrasında da 17.00'de ABD, şubat ayı mevcut konut satışları oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 6,65 azalışla 1.427,33 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 101,66 puan ve yüzde 6,65 gerileyerek 1.427,33 puana indi.

Bankacılık endeksi yüzde 8,13 ve holding endeksi yüzde 7,71 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en çok yüzde 9,57 ile finansal kiralama faktoring gerilerken, kazandıran bir sektör endeksinin olmadığı görüldü.

Açılışta, BİST 100'de işlem gören 100 hisse senedinden 95'ü değer kaybederken 5 hisse senedinin fiyatı değişmedi. Günün tek kazançlı Hisse senedi ise yüzde 1,87'lik primle Beşiktaş Futbol Yatırımları AŞ oldu. BİST 100'de 48 hisse senedi yüzde 7'nin; 92 hisse senedi ise yüzde 4'ün üzerinde değer kaybı yaşadı. 

Açılış sonrası Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi çalıştı ve sürekli işlemler 10.30'a kadar geçici olarak durduruldu.

10.30 itibarıyla yeniden başlayan işlemlerde BİST 100 endeksi 6,40 oranında kayıpla işlem gördü. Sonrasında toparlanma gösteren endeks 1.435 seviyelerine gördükten sonra yeniden satışlar arttı. 11.08'de işlemler yeniden başladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 8,71 değer kaybederek 1.395,81 puana indi.

Günün ilk yarısında, düşüş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 133,18 puan azalışla 1.395,81 seviyesine geriledi. Toplam işlem hacmi 9,8 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.379,87, en yüksek ise 1.491,99 puanı gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 9,55 ve holding endeksi yüzde 9,29 düşüş kaydetti. Tüm sektör endeksleri değer kaybederken, en çok gerileyen yüzde 9,66 ile iletişim oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 9,0, sanayi endeksi yüzde 7,75, hizmetler endeksi yüzde 8,20, teknoloji endeksi yüzde 6,59 değer kaybetti. 

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerin hepsi değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Petkim, Ford Otomotiv,  Türk Hava Yolları, Şişecam ve Ereğli Demir Çelik oldu.

Açılış sonrası Borsa İstanbul'da Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi iki kez devreye girdi. 

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığında yapılan değişiklik sonrası piyasalarda oynaklığın arttığını belirterek, yatırımcıların sakin olması gerektiğini ve fiyatların kısa sürede yeni denge seviyesini bulacağını bildirdi.

BIST 100 endeksi, günü yüzde 9,79 oranında düşüşle 1.379,25 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 9,79 oranında 149,74 puan değer kaybıyla 1.379,25 puandan tamamladı. İşlem hacmi 16,7 milyar TL olarak gerçekleşti. Endeks gün boyu en yüksek 1.491,99, en düşük 1.378,56 puandan işlem gördü.  

Bankacılık endeksi yüzde 9,89 ve holding endeksi yüzde 9,89 değer kaybetti. Tüm sektör endeksleri gerilerken, en çok kaybettiren yüzde 9,99 ile ticaret oldu.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 9,80, sanayi endeksi yüzde 9,66, hizmetler endeksi yüzde 9,57 ve teknoloji endeksi yüzde 9,96 oranında değer kaybetti.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 158,24 puan ve yüzde 9,95 oranında gerileyerek 1.432,76 puandan kapandı. BIST'teki hisselerin 4 tanesi prim yaparken, 377'si geriledi. BİST 100 endeksinde Garanti Bankası, Ford Otomotiv, Ereğli Demir Çelik, Beşiktaş ve Şişecam en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

Borsada kritik seviyeler!

Borsa İstanbul'dan açığa satış uyarısı!

KÜRESEL PİYASALAR
 
Geçen hafta küresel piyasalarda merkez bankalarının faiz kararları izlenirken, bu hafta da devam eden enflasyon endişeleri nedeniyle ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın konuşmaları, tahvil piyasasının seyri ve yoğun veri gündemi takip edilecek. 

Yükselişini üst üste sekizinci haftaya taşıyan ABD 10 yıllık tahvil faizleri Ocak 2020'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 1,75'e kadar yükselmesinin ardından bu seviyeden geri çekilerek yeni haftaya yüzde 1,68'den başladı.

Geçen haftanın son işlem gününde, Fed'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının başlangıcında büyük bankalar için uygulamaya koyduğu ve bu ay sonu süresi dolacak ek kaldıraç oranında (SLR) uzatmaya gitmeyeceğini duyurmasının ardından güne düşüşle başlayan endeksler, gün içinde karışık bir seyir izledi. Dow Jones endeksi yüzde 0,71 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,06 değer kaybederken, Nasdaq endeksi yüzde 0,76 yükseldi.

Avrupa borsalarında ise cuma günü Kovid-19 salgınında 3. dalga endişelerine paralel bölgesel de olsa sıkı tedbirlerin alınması, pay piyasalarının satıcılı bir seyir izlemesine neden oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,05, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,07 ve Almanya'da DAX 30 endeksi de yüzde 1,05 değer kaybetti. 

Asya tarafında, bugün Çin Merkez Bankası (PBoC) bir yıllık faiz oranını yüzde 3,85'te sabit bırakarak, üst üste 11. ayda da para politikasında değişikliğe gitmedi. PBoC'nin kararı sonrası Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1 değer kazanırken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 düşüş kaydetti. 

Avrupa borsaları, yeni haftanın ilk işlem gününe satıcılı bir seyirle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,25 azalışla 422,30 puan, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,06 gerileyerek 14.616 puan oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,34 azalışla 6.686 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,62 düşüşle 5.960 puanda, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 1,44 değer kaybıyla 8.369 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,20 azalarak 24.151 puanda bulunuyor.

New York borsası, haftanın ilk işlem gününe karışık seyirle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, yüzde 0,20 azalışla 32.561,68 puandan işlem gördü. S&P 500 endeksi yüzde 0,18 artışla 3.920 puandan ve Nasdaq endeksi yüzde 0,55 yükselişle 13.287,57 puandan işlem görmeye başladı.

Küresel borsalar bahar aylarında nefes alacak

Küresel hisselerin rekor ayı

PARA PİYASASI

İstanbul serbest piyasada dolar 7,8760 liradan, euro 9,3430 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 7,8740 liradan alınan dolar, 7,8760 liradan satıldı. 9,3410 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 9,3430 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 7,2630 lira, euronun satış fiyatı ise 8,6320 lira olmuştu.

Cuma günü yüzde 1,5 azalışla 7,2189'da kapanış yapan dolar/TL ise, bugün bankalararası piyasanın açılışında 7,8550 seviyesinde işlem gördü.

Euro/dolar paritesi ise cuma günü sakin bir seyir izleyerek haftayı 1,1907'den tamamlamasın sonrası bugün 1,1895'ten işlem gördü.

Dolar/TL, haftanın ilk işlem gününe yükselişle başlamasının ardından 7,93 seviyesinde işlem gördü.

Geçen hafta en düşük 7,1925 ve en yüksek 7,6411 seviyelerini gören dolar/TL, haftalık bazda yüzde 4,5 değer kaybıyla cuma gününü 7,2189'dan tamamladı.

Dolar/TL, Asya piyasalarında sığ işlemlerin yaşandığı saatlerde 8,4864 seviyesini görmesinin ardından bankalararası piyasanın açılmasıyla birlikte 8'in altında dengelendi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın fiyat istikrarı ve finansal istikrara vurgu yaptığı, serbest piyasa mekanizmasından taviz verilmeyeceği mesajını içeren yazılı açıklamasıyla 7,6971 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, saat 11.20 itibarıyla önceki kapanışın yaklaşık yüzde 9,9 üzerinde 7,9330'dan işlem gördü.

"Uyguladığımız enflasyonda düşüşü önceliklendiren makro politika çerçevesi enflasyonda kalıcı düşüş sağlanana kadar kararlılıkla sürecek." ifadelerini kullanan Elvan, "Piyasaların etkin ve sağlıklı işleyişini son derece önemsiyoruz. Serbest piyasa mekanizmasından herhangi bir taviz kesinlikle söz konusu olmayacak, liberal kambiyo rejimine kararlılıkla devam edilecek. Reform paketimizde yer alan eylemler, yapısal temellerimizi daha da güçlendirecek, olası şoklara karşı direncimizi artıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Önceki kapanışa göre euro/TL yüzde 9,8 artışla 9,4420'den, sterlin/TL de yüzde 9,5 değer kazancıyla 10,9960'tan satıldı. 

Dolar endeksi yüzde 0,4 artışla 92,1 seviyesinde bulunurken, euro/dolar paritesi yüzde 0,2 azalışla 1,1880 seviyesinde dengelendi.

Analistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığında yapılan değişiklik sonrası piyasalarda oynaklığın arttığını, yatırımcıların sakin olması gerektiğini ve fiyatların kısa sürede yeni denge seviyesini bulacağını bildirdi.

TCMB'nin yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun yaptığı ilk açıklamada "enflasyonla mücadelede kararlılık" vurgusu öne çıktı. TCMB, kanunla belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğini kaydeden Kavcıoğlu, "Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak" dedi.

Küresel piyasalarda yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına ilişkin gelişmeler, tahvil piyasasının seyrinin, yurt içinde ise ekonomi yönetiminin açıklamaları ve siyasi gelişmelerin izleneceğini kaydeden analistler, ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın konuşmasının da yatırımcıların gündeminde olduğunu söyledi.

Gün ortasında uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1910, sterlin/dolar paritesi 1,3860 ve dolar/yen paritesi 108,7 düzeyinde seyretti.

İstanbul serbest piyasada dolar 7,8620 liradan, euro 9,3720 liradan satıldı.

Gün sonunda serbest piyasada 18.15 itibarıyla dolar/TL 7,9400, euro/TL 9,5066 ve sterlin/TL 11,0450 seviyesinden işlem gördü. Uluslararası piyasalarda, euro/dolar paritesi 1,19236, sterlin/dolar paritesi 1,3836 ve dolar/yen paritesi de 108,75 düzeyinde seyretti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 7,8985 lira, satışta 7,9301 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 7,2620 lira, satışta 7,2911  lira olarak belirlemişti.

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören 9 Kasım 2022 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin bileşik getirisi yüzde 16,37'den gerçekleşti.

Dolar eurobond faizleri yükseldi

Türkiye’nin risk primi 2019’a döndü

EMTİA PİYASALARI 

Brent petrolün varili, haftanın ilk iş gününde uluslararası piyasalarda 64,16 dolardan işlem gördü.   

Cuma günü 62,07 dolara kadar düşen Brent petrolün varil fiyatı, günü 64,53 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.57 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,57 azalışla 64,16 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili ise 61,09 dolardan alıcı buldu.

Brent petrolün varil fiyatı Avrupa'da yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayılarının yeniden artışa geçmesinden sonra petrol talebinin yakın zamanda toparlanamayacağı endişeleriyle geçen haftaki düşüş eğilimini sürdürdü.

Almanya ve Belçika’nın aralarında bulunduğu bazı Avrupa ülkelerinde tedbirler sıkılaştırılırken, AB liderleri yüz yüze toplantı planlarını iptal etti.

Almanya’da üst üste yüksek vaka sayısı tespit edilmesinin ardından Başbakan Angela Merkel ve eyalet başbakanları bugün Kovid-19 salgınında nasıl bir yol izleneceğini görüşecek. Ülkede ocak ve şubatta hızla düşen haftalık yeni vaka sayıları, şubat sonu ve mart ayında tekrar yükselmeye başlamıştı. Bu artışın, Kovid-19’un mutasyona uğramış ve hızla yayılan türlerinden kaynaklandığı ifade ediliyor.

Merkel ve eyalet başbakanları 4 Mart'ta düzenledikleri toplantıda, haftalık 100 bin kişide görülen yeni vaka sayısının üç gün üst üste 100’ün üzerine çıkması durumunda yeniden 7 Mart öncesinde geçerli olan sert tedbirlere dönüleceği kararını almıştı.

Belçika Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke ise dün yaptığı açıklamada, ülkede kasımdan beri devam eden sokağa çıkma yasağının yeterli olmadığını ve ilave tedbirlerin gerekli olduğunu duyurdu.

Paskalya tatilinden sonra okulların da açılmasıyla bazı tedbirleri gevşetme planlarını hatırlatan Vandenbroucke, “Vaka sayılarındaki bu artışla, bu hedeflere ulaşmamız konusunda endişelerim var. Yine de imkansız değil. Hedeflerimizi sağlamak için ek önlemlere ihtiyaç var." dedi.

Brent petrolde teknik olarak 64,75 ile 65,03 dolar aralığının direnç, 63,94 ile 63,41 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 442 liradan işlem gördü.

Cuma günü ons fiyatındaki yükselişe karşın dolar kurundaki düşüşün etkisiyle 402,8 liraya kadar gerileyen gram altın, günü önceki kapanışın yüzde 0,9 altında 405,1 liradan tamamladı.

Gram altın, yeni haftaya ise yükselişle başlamasının ardından saat 12.20 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 9,1 üzerinde 442,1 lirada dengelendi. Çeyrek altın 725 lira, Cumhuriyet altını da 2.950 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı ise cuma gününü yüzde 0,5'lik artışla 1.745,2 dolardan tamamlamasının ardından bugün yüzde 0,9 düşüşle 1.730 dolar seviyesinden alıcı buldu.

Analistler, yurt içinde yükselen dolar kuru nedeniyle altının gram fiyatının yukarı yönlü hareketinin ivme kazandığını belirterek, şu anda döviz ve pay piyasalarında oynaklığın yüksek seyrettiğini, fiyatların kısa sürede yeni denge seviyesini bulacağını söyledi.

Teknik açıdan altının ons fiyatında 1.720 doların destek, 1.740 doların ise direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 442,00 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 2.932,00 lira oldu.

Altının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 0,7 azalışla 1.732,7 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,3 artışla 64,5 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 705,00 lira, Cumhuriyet altını 2.905,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise cuma günkü kapanışa göre yüzde 7,91 yükselişle 437,70 liradan işlem gördü.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 405 bin 500 lirayı, en yüksek ise 442 bin 630 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 7,4 artışla 438 bin liradan tamamladı.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.25 itibarıyla 1.735 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, yüzde 0,19 değer artışıyla 64,65 dolardan işlem gördü.

Hazine'den altın ve altına dayalı kira sertifikası ihracı

TL'deki değer kaybı Bitcoin aramalarını fırlattı

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) nisan vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, haftaya düşüşle başlamasının ardından 1.515 puanda dengelendi.

Nisan vadeli endeks kontratı, açılışta en düşük 1.512,75 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 4,2 altında, 1.515 seviyesinde işlem gördü. 

Geçen haftanın son işlem gününde satıcılı bir seyir izleyen nisan vadeli endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışa göre yüzde 2,1 azalışla 1.581,75 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yatay seyretti.

Analistler, döviz kurlarındaki yükselişin etkisiyle yeni haftaya düşüşle başlayan endeks kontratında, stop-loss (zarar kes) emirlerinin etkisiyle düşüşün ivme kazandığını söyledi.

Devre kesici nedir, nasıl çalışır?

VİOP'ta limitler yükseldi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (81)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mert22 Mart 2021 21:24

    Yüzde 10 taban olmasaydı aslında daha iyi okurdu. Tabandan kimse hisse almadı herkes korktu mal aldırmadılar.

  • Kenarda parası olmayana sabır versin22 Mart 2021 21:14

    24 yıllık borsa hayatımda böyle bir günü en son 2002 krizinde yaşamıştım (dünya çapında bir kriz olduğu için kendime yedirmistim ama bunu asla unutmayacağım yatırımının 1/10unu kaybetmek bu kadar basit olmamalı ) .

  • Dış Güçler22 Mart 2021 21:05

    Bunlar hep iç güçlerin marifeti, herşeyi bana sallamay.

  • Benden demesi22 Mart 2021 20:20

    Beter olsun 3 kurusuyla zengin olmak isteyenler sakin ha sakin rizkinizi kurnazlara yedirmeyin

  • BORSACI22 Mart 2021 19:59

    PİYASA DERS VERDİ AMMA YİNE USLAMAYACAK FAİZ DİYECEK MERKEZ BANKASINA YİNE ÇATACAK ÇÜNKÜ DİLİNE PELESENK YAPMIŞ ÜLKENİN HALİ UMURUNDA DEGİL.

  • Son Borsacı22 Mart 2021 19:36

    THE END... Yaş 50 bende borsa işi bitti... Bitirdiler.... At yarışı iddaa oynarım daha iyi...

  • Atakan22 Mart 2021 18:44

    Ne tarihi günü bunun adı karagün yazık memlekete yazık

  • kadir keser22 Mart 2021 18:42

    Bilenlere ödül var. Operasyonu çekip malı götürenler kimler?  a- DIŞ GÜÇLER b- İÇ HÖRGÜÇCÜLER ( DOYUMSUZLAR). 

  • Tebrikler Cesur Patronlara22 Mart 2021 18:38

    Geri alım açıklayan şirketlere helal olsun bunları almalı açıklamayanları satmalı.

  • mehmet yılmaz22 Mart 2021 18:34

    Offf bugün çok sıkıcıydı şu yevmiyeciler biraz pembe yorumlar yazsada neşemiz yerine gelse

  • 😂😂22 Mart 2021 18:39

    Yok onlarda bırakmış kur farkı ödenmeyince.

  • Cumhuriyet22 Mart 2021 18:11

    Çok yazık, işi bilmeme, yönetememe bu olsa gerek. Her taraf darmadağan. Bir yetkili de çıkıp bir açıklama yapmıyor.

  • çılgın yatırımcı22 Mart 2021 17:45

    sağlıklı bir borsa için düşmelerin olması kaçınılmazdır.en az 500 puan daha düşerse süper olur.küçük yatırımcılar bundan istifade ederler diye düşünüyorum.hedef 83 binler

  • Selim22 Mart 2021 17:10

    Yarın 127 bini gördükten sonra coşarak 140 bine çıkmasını bekliyorum

  • Almanya.22 Mart 2021 17:04

    Türkiye borsasını kıskanıyoruz. Çok ucuz oldu. Bizim borsa ucuz olup alım fırsatı vermiyor. Çok kıskanıyoruz çok... bizde hep çıkıyor hisseler, ilk alan avantajlı oluyor. Ama Türkiye de borsada ilk alanlar bekliyor, sonradan alan daha avantajlı oluyor.  Çok kıskanıyoruz...Devre kesilmese çok daha şahane olurdu.

  • eyy22 Mart 2021 16:59

    Ben, MERKEZ BANKASI BAŞKANI demedim. MEMBA  SUYU MUHTARININ suyunu içecem dedim. Eyy chapee algı yaptın merkez bankası başkanı anladılar.... Bak milletimin parası senin yüzüne borsada ne oldu ?.. Ey chapbe Algıcı bunlar... aLgıcı... Ey vatandaşım. siz borsa ekranını kapatın, evlerinizde keyif çayı için. Ohhh miss miss. yerli ve milli çay.. Kaçak çay olmaz haaaa.... ülke ekonomisine zarar etmeyin.

  • aa22 Mart 2021 16:12

    Yahu adam gibi sarayda konuşun. sonrasında sağlık sorunu var başkanın görevden çekilyor diyin. sornasında merkez zaten bağımsızdır diyin. yeni gelen ekiple el ele kol kola reım çekılsınler. gerektıgınden firklerine görüşlerine ihtuyaç duydugumuzda yıne buluşucaz dıyın... inanın bana böyle dostça medenıce avrupa devletlerı gıbı açıklama olsa, borsa 1 devre bile kapanmazdı. Gerçekten amatorce bir adım oldu bu. ne gerek vardı ? . yabancının çokda umrunda yanı sizin efelenmenız. çeker gider işte böyle.   ABD yonetımıne geçseler inanıyorum kı 1 yılda ABD çinden borç para lır, abd usd basmaktan matbaası bozulur.

  • tokatçı patron 22 Mart 2021 16:03

    borsanın düşmesi sağlık belirtisidir.borsamızda zaten köpük vardı.100 bin altı mesela 83 binlere gelirse yoluna çok daha emin adımlarla ilerler diye düşünüyorum.bu düşmeler küçük yatırımcılar için alım fırsatıdır.tren kalkmadan atlamak en iyisidir.

  • Hüsamettin22 Mart 2021 20:21

    Köpük  varmış tokatlamak için sizin gibiler her daim pusudadır

  • eee22 Mart 2021 16:52

    peki bütün paraların usd euro afrika parası brezilya parası tanzanya parasının Türkiye karşısında değer kazanması ne ? bereket belirtisimi ?

  • vatandaş22 Mart 2021 14:20

    ekonomimiz uçuyor , açılın artık ayamı marsamı konar bellim deel

  • : ) 22 Mart 2021 14:11

    Aslında borsa düşmüyor, düşüş var gibi ama, düşn yok. Bunlar dış güçlerin oyunu :D . Biz milletçe hep kazanıyoruz, faiz haram, cennette mutlu mesur olacaz, Aslında ahirette kazanıyoruz : ) dua edin yatın kalkın. ahahaha

  • k222 Mart 2021 14:10

    DIŞ MİHRAPLAR DİYORLARYA..........İÇ MİHRAPLAR YETER.........

  • Bir yorum22 Mart 2021 21:06

    Mihrap ne lan?   :D  :D  :D  :D 

  • Murat22 Mart 2021 13:29

    Sizce bu gün Türkiyenin ne kadar kayıbı vardır, pire için yorganmı yakıldı acaba, bu döviz ve altın almaya teşvikmi, bilerek, TL ye sahip çıkanlar cezalandırıldımı?

  • Nuri22 Mart 2021 13:27

    Yalaka ahmet gözükmüyor ortada.

  • Mehmet22 Mart 2021 13:07

    Taban olan ne alınır tabiki bim kozal aselsan

  • Godoman22 Mart 2021 13:01

    BİZİM AHMET ÖZBİR SABAH HESAPLARA BAKMIŞ YEVMİYESİ YATMAMIŞ O DA BELEŞE ÇALIŞMAM DEYİP YORUMLARA BAŞLAMAMIŞ 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  • Deve kusu22 Mart 2021 13:00

    Biraz vicdan biraz methamet bu sonuclari ongormediginizi dusunmek istemiyorum.O halde ne yapmaya calisiyosunuz acik acik anlatin millette.......Yani bir gunde %10 yakin tl deger kaybediyorsa ne anlamamuz gerektigini gercekten anlayacagimiz sekilde anlatin.Cahil aklimla diyorumki Kendi kendini bitirmek ancak boyle olur......

  • HASAN TOSUN22 Mart 2021 12:56

    bırakın düşsün ,boşboş yukarı çıkarken kesmiyorsunda düşünce neden müdahale ediyorsun,senetler 50 kuruştan binlere çıkarken birilerini zengin ederken bakıyordunuz

  • Uyan22 Mart 2021 12:45

    Bizdeki haberlere bak...yavru kedi tavuklarla oynadı..haber kanalları ülke gündemini saklıyor ....kafayı yememek imkansız

  • Yorum22 Mart 2021 12:34

    Çok batan olur

  • Mahmut22 Mart 2021 12:34

    Ülke ekonomisi finansı Kötü yönetilmiyor! Hep dış mihraklar yüzünden zaten! 20 senedir kötü giden nir şey varsa, hep dış mihraklar!

  • Selim22 Mart 2021 12:23

    Geçen hafta burada 154 bin kesinlikle stoplayıp kaçma yeri demiştim. Malları satıp nakite geçmiştim ama short yapmadım malesef büyük fırsat kaçtı.

  • Sanat22 Mart 2021 12:11

    Ülke kurumlarını yaz boz tahtasına çevirildi! Her yeni denemeler için yeni figuranlar sahneye sürülüyor! Olumsuz sonuçlarına günah keçisi bulunuyor ve figuranlara yol veriliyor, olumu bir şey oluncada sahipleniliyor ve başarı naraları atılıyor. Politikayı sanat gibi ele alma olayı!

  • vahit22 Mart 2021 12:05

    kökünden kestirdiler:)

  • haydar22 Mart 2021 12:05

    Devre kestik ya  3 devre kesmede endekse brüt takas uygulaması gelecek mi

  • borsacı17.8622 Mart 2021 12:05

    bir günde borsa bu kadar düşermi, nasıl bir ekonomi yönetimi, bugün yüzde 10, yarın da daha ne kadar düşecek... ky yi perişan ettiniz...

  • Yolunacak Kaz22 Mart 2021 11:58

    Yani Kuzuyu Kurt un önune atip avaz avaz bagirmanin ne kiymeti var....Merkez baskanligi kapatilsin sorun bitsin bari. Bu ne yaa boyle olacagini ongorememek millete bedel odetmekte neyin nesi.Biz cahil kafayla boyle sonuclari ongoruyoruz..........daaaaaaaaaa....

  • maşallah.22 Mart 2021 11:50

    Devre kestik bak, dış güçler bunu beklemiyordu. Ohh maşallah dimdik savunma mekanızması çalışıyor.

  • ve22 Mart 2021 11:47

    HErkes sürü halinde covid geçirdi ise, usd ve euro artışı yapalım. Bol bol güvenli ülkemize yabancı turist gelsın en az 40 milyar euro kazanç olur ulkeye :D  az kaldı. Dunyad aen ucuz ülke türkiye yaparsak, turist gelır bol bol doviz bırakır bizlere :D covid olayınıda aşalım, mask temızlık hijyen diyip, suru hakınde birbirimize geçirelim hastalıgı. kalan sahalar bizim olsun : )) 2 yıl beklettık 1 aşı alıp vurduramadık. yok aşı , tursit gelmesın mı yanı ? ... durmak yok dola devam : ))

  • tv22 Mart 2021 11:46

     sakin sakin

  • He he22 Mart 2021 11:22

    Borsadan açıklama işlemler izleniyormuş kardeşim kapasanıza açığa satışı izleyeceğinize ? Bırakın bu işleri.

  • Hakan 22 Mart 2021 11:21

    YETERRRRRRRR ULAN. UTANIN BIRAZ. KULDAN UTANMIYIRSUNUZ ALLAHTAN KORKUN

  • AHMET ÖZBİR22 Mart 2021 11:08

    Beyler bu durumu hepimiz dört gözle bekliyor idik.birde işin bu tarafından bakın derim.gecen mart ayında da böyle olmamışmı idi.keşke endeks 1000 puan olsun 750 olsun alamayanlar alıp yan gelip yatsınlar.

  • Yoruldum22 Mart 2021 11:37

    Ne ayaksın aklınmı kıt beynin mi ufak ülken dolarsızlıktan kırılıyor enflasyon tavan hayat pahalı sen yarın elindeki paranla ekmek bulamayacan sığır

  • ahaha22 Mart 2021 11:35

    ABD de hisse senedi alıyorum. 100 usd idi 2400 usd oldu. alan alsın kardeşim. İllahi düşüncemi hisse alınır ? ahaha aydamı yaşıyorsun ? aya gien yerli milli astronot : )) dunyaya gel yahu

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU22 Mart 2021 11:07

    Bence devre kesmek demek çöp hisse senetlerini korumaya almak üçkağatcı ve dolarıcıların emkeğine yağ sürmek demektir.aslında marj %20 olmalıdır.

  • vatandaş22 Mart 2021 11:05

    Ahmet oğuzbir :) ne diyorsun yorumlarını ozledik

  • misafir22 Mart 2021 14:37

    birde israilli olan vardı onunda yorumunu alak. 

  • borsam22 Mart 2021 11:01

     CHAPE olsa kıçdarlıoğlan olsa ne olacaktı ? borsa sistemi çökerdi. Borsa komple devre kesmez paralar  pul olurdu. büyük usta yönetimde. ( ACABA BU DEĞİŞİM HABERİ OLAN KAÇ KİŞİ, KAÇ USD VE TL USD YÜKSELİŞE FOREXDE PARALARI BASTI, kaç kişi usd posizyon aldı. ? gerçekten merkezbankası kayıtları incelenmeli. Ben bu sürprizlerde incelemelerin ciddi olmasını istiyorum

  • KY22 Mart 2021 11:37

    Ulan daha bundan kötüsü mü var.Haydi ordan

  • Hayde22 Mart 2021 11:22

    İkileeee

  • Mehmet Ali22 Mart 2021 11:01

    Ne düştük be :D 

  • emekci22 Mart 2021 10:50

    CDS risk primi nedir? türkiyenin ekonomik değil politik riski yüksek. bahçeli nasıl ortağı olduğu eceviti 2001de felakte sürükleyip politik hayatını bitirdi, 2021de de erdoğanın politik hayatını bitirecek. 2. bahçeli erken seçim çağrısı loading...

  • Ahmet Otuzbir22 Mart 2021 11:16

    reis bunadı iyice. tosun paşa gibi bir dediği bir dediğini tutmuyor artık. eskiden hoca donu atleti koklayıp ayıkıyordu bazen, şimdi hocayla da arası bozuk

  • vatandaş22 Mart 2021 10:49

    vatandaş yediği bu şamarı asla unutmayacaktır,  sandığa gömüleceksiniz! dengesiz politikalarla vatandaşın dengesini bozdunuz be!

  • BORSACI22 Mart 2021 10:48

    borsa kapıtılsa daha dogru olacaktı bomba atılmış gibi oldu.

  • memocan22 Mart 2021 10:40

    Ülkemizin şahlanması, dünya devi olması için böyl bir açılış gerekliydi. Bugünde atlatalım, bugun dunden, dun öbür gunden, öbür gun geçmiş gunden ,geçmiş gun cumhuriyet tarihinden daha iyi olacak. Tren tuneldeki ışığı gördü. Bugun hiç bir şey olmamış olsa bile kesinlikle bir şeyler oldu. Faiz lobisi, ingiltere, haçlı devletlerı, gari müslum düşman devletler, hafta sonu oturmadı sabahlar akadar ortak saldırı planı yaptı. Borsamıza topluca saldırdılar. Neyseki, büyük reis saldırıları enflasyon hedefi ile açmayı başardı. Şuan chape ve iyilik partisi olsa, borsanın kapısına kilit vururlar, borsayı kapatır açamazlardı. Hala içimizdkei hainler fırsat bildi bugunu utanmadan kotuleyerek konuşuyor. Nakör çok. borsa komple kapansa daha mı iyi ?  İşte var olanı savunmak bu kadar kolay : )) Ahahaha, hangi gazetece köşe yazarı olabilirim. 

  • Türkoğlutürk22 Mart 2021 14:51

    O gelen trenin farları

  • mehmet22 Mart 2021 13:12

    senin gözünde mb başkanlıgında önce köşe yazarı sonra...

  • O yea22 Mart 2021 10:35

    Ben dedim, Gonk çalınacaklar İLAHİLER okunarak çalınmalı. Al gördün mü? klise çanı ile çalarsan böyle olur. Akıllanmaz bizim yatırımcı. Müslüman olacak önce. : ) Kader bu kader, suçlusu büyük lider olamaz. Terör odakları bu gündede ekonomimize saldırıyor.

  • Mg22 Mart 2021 10:33

    Yakıştı keriz ky’ya... bakalım 250 TL’den gömdükleri ford kaçta dengelenecek...zarar rekortmeni THY ne olacak...

  • Halil22 Mart 2021 10:31

    Ekonomi şahlanıyo Uçuyoruz, aya çıkıyoruz Kışlanın bizi patlayın çatlayın

  • bozkurt22 Mart 2021 10:21

    bu işi seçim temizler 2023 yılını bekleyemem

  • Ggff22 Mart 2021 10:19

    Borsayı açmak yanlisti. Benin zararımi kim verecek .Sayın Cumhur Başkanı her mudahalenizde dolar çıkıyor neden acaba diye soruyorum

  • yatırımcı22 Mart 2021 10:16

    olan borsaya yeni giren küçük yatırımcılara ve vadeli işlem yapanlara oldu. 500 bin ky geldi diye övünenler sefa sürerken bunun ahı da çıkar elbet

  • Siyahbeyaz22 Mart 2021 13:41

    Üzgünüm ama Ky nin kendi hatasi. 3-5 tanede olsa dikkat edin bu yükselis bir yerde patlayacak diye uyaran kisiler vardi. hatta söylediklerinde elestiriliyorlardi ne oldu o 3-5 kisi hakli cikti

  • Yorumcu22 Mart 2021 10:15

    Yüzde 10 da devre kesti bumu önlem

  • fuat22 Mart 2021 10:13

    ingiltere iki gundur sinyali veriyordu zaten tum dertleri turkiye , ama bosa kurek cekiyorlar dovizi ziplatma borsaya operasyon cekmekle bu ulkeyi dize getireceklerini saniyor gerizekalilar

  • 1022 Mart 2021 11:31

    NASIL BİR SİNYEL VERDI.BU DAN SONRA BU SİNYALİ GÖRÜRSEK BİZDE KAÇALIM FİNAS PIYASASINDAN

  • gerçek22 Mart 2021 10:38

    fuat denen  meşeodunu senin TÜRKİYEDE yaşamadığın belli hani ingiltereden bahsediyonya bizi dize getiremiyecekler diyonya bunla neyin kafasını yaşadığınıda anlamış değilim ama ben sana yinede hatırlatayım ANLARSAN yaklaşık 5 ay önce  göreve yeni gelen merkez başkanı başkanımız dün görevden alındı TÜRKİYENİN MERKEZ BANKASI BAŞKANI ha bunu görevden alan sen şimdi ingiltere dersen o at gözlüklerini çıkar ve TÜRKİYEYE dön derim sana....

  • Milletim canı burnunda22 Mart 2021 10:24

    Hadi ya sattın çıktın o zaman sen he ? İngiliz takipçisi seni kaybol

  • ben ben ben22 Mart 2021 10:12

    borsanın kaybı % 7 ye yakın ilk açılışta, usd 8,4 görmüş, 7,8 ile % 8 artışta...ben hala borsada mücadele veriyorum.  artık verecek güç kalmadı. her dalgalanmada doviz mevduatı daha da artıyor!.......................usd en son 8,6 çıktığında orada kalsaydı faizi niye yükselttik. faizi yükselttik döviz düştü... MB başkanını görevden niye aldık. artık mantıklı değerlendiremiyorum.

  • Abdulhafi 22 Mart 2021 10:10

    EKONOMİ şaha kalktı uçuyoruz NEREDE bu şakşakçilar

  • Bika22 Mart 2021 10:08

    BIST endeksinin devreleri yandı.

  • Hüseyin TS22 Mart 2021 10:07

    Yazıklar olsun daha yatırımcı gelirmi bu borsaya

  • Vatandaş Dertli22 Mart 2021 10:06

    Bacağına kurşun sıkmak bu olsa gerek

  • Halil22 Mart 2021 10:32

    Kafasına sıksaydı bu kadar olurdu

  • Kaçan Grup22 Mart 2021 10:05

    nasıl yani?

  • Huseyin cakar22 Mart 2021 23:00

    Nasıl derken nedemek iştedin