E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisBorsa İstanbul’da sular durulmuyor! Büyük kriz ortaya çıktı---

Borsa İstanbul’da sular durulmuyor! Büyük kriz ortaya çıktı

Borsa İstanbul’da sular durulmuyor! Büyük kriz ortaya çıktı
04 Ekim 2017 - 18:13 borsagundem.com

BASİSEN Genel Başkanı Metin Tiryakioğlu, Borsa İstanbul yönetimini sert sözlerle eleştirdi, ‘hukuksuz uygulamalar durdurulsun’ çağrısı yaptı.

BASİSEN (Banka, Finans ve Sigorta İşçileri Sendikası) ile Borsa İstanbul arasında ‘ücret zammı’ ve ‘sosyal hak’ krizi yaşanıyor. Krizin boyutu da Sendika Başkanı Metin Tiryakioğlu’nun, çalışanlar için borsa yönetimi tarafından ‘sendikalı-sendikasız’ ayrımı yapıldığı iddiasıyla ortaya çıktı. Uygulamanın sendika kırıcılığı amacını taşıdığı, iş barışını bozduğu belirtilirken, zamların ‘performans değerlendirmesi’ adı altında keyfi olarak verildiğini ileri süren Tiryakioğlu, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ’a çağrıda bulundu: “Borsa İstanbul’un başarısı, çalışanların huzuru ve verimliliği için hukuksuz uygulamalara dur demesini bekliyoruz.”

Sendika tarafından yayınlanan basın bülteninde, bir süre önce Osman Saraç’ın görevi bırakması, Murat Çetinkaya’nın Genel Müdür seçilmesiyle gerçekleştirilen yönetim değişikliğine dikkat çekilerek, “Şirketin ve çalışanlarının huzurlu bir çalışma ortamına kavuşmaları beklenirken, bu kez de sendikalı olan Borsa İstanbul çalışanlarının toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ve uygulanmasında sorunlar yaşanmaya başladı” denildi.

BASİSEN ile Borsa İstanbul arasında sürdürülen toplu iş sözleşmeleri görüşmesinin anlaşma sağlanamaması ve grev yasağı nedeniyle Yüksek Hakem Kurulu tarafından sonuçlandırıldığını hatırlatan sendika yetkilileri, Kurum çalışanlarının bu imza çerçevesinde “ücret zamları ve sosyal haklar”da ciddi kayıplar yaşadıklarını öne sürdü.

“KURUM’DAKİ İŞ BARIŞI BOZULDU”

Kurum’daki gelişmeleri değerlendiren Basisen Genel Başkanı Metin Tiryakioğlu, “Üzülerek söylemeliyim ki, Borsa İstanbul çalışanları hiçbir dönemde bu kadar huzursuz olmamıştır. Yönetimin çalışanları ayırımcı uygulamaları, şirketteki iş barışını bozmuş, ülkemizin ekonomik dinamosu olan Borsa İstanbul’da, çalışanların verimlilik ve motivasyonlarını olumsuz yönde etkilemiştir” dedi.

Yıl başında başlanan ve sekiz ay süren toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde, sendikanın yılların tecrübesiyle, sosyal diyalog içerisinde anlaşma yolunda sonuçlandırılması için büyük gayret gösterdiğini ifade eden Tiryakioğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“İşveren, Borsa İstanbul’da dört dönemdir başarıyla uygulanan toplu iş sözleşmesi sistemini ve normlarını dikkate almadan, kazanılmış hakların ortadan kaldırılması için tekliflerde bulunmuştur.

Sendikamız bu tekliflere evet demediği için de ,Borsa İstanbul’daki grev yasağı  nedeniyle, toplu iş sözleşmesi Yüksek Hakem Kurulu tarafından sonuçlandırılmıştır. YHK aldığı kararlarla işverenin tekliflerine izin vermemiştir.

Borsa İstanbul Yönetimi şimdi de, sendika üyelerine yapılan zamların üzerinde,  sendika üyesi olmayan çalışanlara,” performans değerlendirmesi ”adı altında keyfi zamlar yapmaktadır. Doğrudan sendika kırıcılığı olan bu uygulamayla,Yüksek Hakem Kurulunun karar altına aldığı, “Toplu iş sözleşmenin yürürlük süresi içinde, sendikasız işçilerin ücretlerine toplu iş sözleşmesinde öngörülen zamlardan daha yüksek oranda zam yapamaz ve nakden değerlendirilmesi kabil olan haklar veremez, böyle bir durumda bu zam  ve haklardan bütün üyeler  de ek olarak ayrıca  yararlanır” hükmünü de işveren açıkça ihlal etmektedir.”

BORSA İSTANBUL YÖNETİMİNE ÇAĞRI

BASİSEN Genel Başkanı Metin Tiryakioğlu, “Türkiye Varlık Fonu gibi, on binlerce çalışanın bulunduğu ve ülkemizin en büyük değerlerinin yönetildiği, Kurumun Başkan Vekilliğini de üstlenen, Sayın Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı’ndan, Borsa İstanbul’un başarısı, çalışanların huzuru ve verimliliği için hukuksuz uygulamalara dur demesini bekliyoruz” dedi.

Tiryakioğlu, aksi takdirde yargı yoluyla mücadelede kararlı olduklarını söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • YILMAZ GÖKMEN19 Ekim 2017 20:41

    BORSADA EMIR IPTALI KALKMADAN KIMSE GELMEZ

  • netpar07 Ekim 2017 20:55

    dinozor bu adam, ölünce kalkar koltuktan!..

  • Baş Uzman06 Ekim 2017 00:14

    Borsa bizim yüzümüzden hergün düşüyor....

  • Mırnav06 Ekim 2017 00:04

    Kedidir o kedi.

  • Bilo05 Ekim 2017 19:22

    Himmet başkan kendine gel.Sendika yer seni. Sendika başkanı çok iyi ok atar.

  • İsmail Ağa05 Ekim 2017 19:20

    Himmet çok hırslı bir adam. Aynı zamanda çok yeteneksiz. Sağa sola para dağıtacağına personeline ver.

  • Yiğido05 Ekim 2017 19:17

    Sendika sonuna kadar haklı.Himmet huzur falan bırakmadı.Varlık fonunda da aynı huzursuzluğu yapıyor.

  • Teyo05 Ekim 2017 19:14

    Yaşa başkan.Himmet gidici.

  • Osmanlı 05 Ekim 2017 13:51

    Borsa ve ekonomi yönetiminde tenel anlayış “ atı alan Üsküdar geçer” boşuna çırpınışlar. Zaten kimlerin sürekli atlarla poz verdiğinde belli :)))

  • Sarı05 Ekim 2017 11:34

    Sendika Başkanı gider 2-3 güne

  • ALİ05 Ekim 2017 10:35

    Asyab da uslsuzluk oldu tahta kapandı satılıyor dedi ekonomi bakanımız madur olduk ülkede banka batmaz dedik fetöcü de değildik güvendik hakımız ne olacak ...................??????

  • Selim05 Ekim 2017 09:40

    15000 TL alan sendikalı başuzmanlar emekli edil meli.

  • hikmet05 Ekim 2017 08:18

    himmet bey 3- 5 ay önce ÇUKUR KEPEZ hisseleri hakkında çalışma var demişdi ne oldu

  • Metin metin 05 Ekim 2017 08:04

    Sendika en başta adil değil. Sadece yüksek maaş alanları düşünüyor. Himmet bey en doğrusunu yapıyor.

  • Alp04 Ekim 2017 22:40

    Borsanın en yük karaları Kervn Artog Clkho gibi şirketler. . Bu güne kadar patronlar veya şirket yöneticileri istedikleri gibi götürdüler malı. Sdamlara hep yola devam dendi. Bu işi bilip işe gitmeden işi bitirenler bu devran hep böyle gidecek sanılıyor. Bir gün bu ülkededir nitelikli bir iktidar gelir ve hepsinden hesabı sorar. Umuyoruz

  • Erciyes 04 Ekim 2017 22:35

    Partili olan patronlar ve piyasa oyuncuları istediği gibi at koşturuyor yurdum borsasında. alıp mallı Üsküdar'dan öteye istedikleri gibi geçiriyorlar. Sonrada herşey atı alan Üsküdar'ı geçti oluyor. Sadece borsada Koza grubuna el attılar

  • Duayen04 Ekim 2017 21:17

    Borsaistanbul’a vizyon katan sayın Himmet Karadağ beye güveniyoruz..

  • Bekir Ustaoğlu04 Ekim 2017 19:59

    Himmet bey okuyordur tazılanları inşallah, kendisi bir genel müdürü yedi kitledi 1 yıl borsa için bir kayıpla geçti, ancak yeni yönetimle de bir ivme yok, bence sorun sürekli bakan çocuklarının düğününden resim paylaşan başkanda, yanılıyormuyum?

  • Kim koruyor 04 Ekim 2017 19:32

    Kervansaray da bir borsada olmayacak asla müsade edilmeyecek çok sayıda rezalete niye bu kadar müsamaha gösteriliyor. Neden niçin . Clkho ve artog ta açık açık şirket içini boşaltan patronlardan niye hesap sorulmuyor

  • karagun04 Ekim 2017 19:12

    yazik yazik 100 kisiyi yonetemeyenlere devletin hazinesi teslim ediliyor isi ehline vermek yok artik

  • rantiyekralı04 Ekim 2017 18:36

    bu meşhur sendikalar ne işe yarar?her şey devletin:tesis,kurum,fabrika,sermaye,çalışanlar hepsi..geriye rantiye elde etmek kalıyor,sözüm ona işçiye dönüp'bak senin haklarını elde edeceğim,sana şunu,sana bunu kazandıracağım'diyerek tamamen afaki vaatler!O dediklerinin hepsini zaten Devlet veriyor,verecektir...yazık bu millete!..