E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da rekorlar sürüyor!---

Borsa İstanbul'da rekorlar sürüyor!

Borsa İstanbul'da rekorlar sürüyor!
09 Kasım 2021 - 18:10 borsagundem.com

Küresel piyasalarda yön arayışı sürerken, Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi günü %0,44 oranında yükselişle 1.615,64 puanla rekor tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Geçen hafta yakından izlenen Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarının ardından erken sıkılaşma endişeleri "faiz artırımı için sabır" söylemi ile yatışırken, risk iştahı da desteklendi. Dün de Fed üyelerinin konuşmaları takip edilirken, faiz artışı için 2022 işaret edildi. Ekonomik veri akışları yakında takip edilirken, gözler ABD enflasyon verisine çevrildi. Büyüme ve enflasyon kaynaklı endişeler ise risk unsuru olarak varlığını koruyor. Merkez Bannkası zorunlu karşılık oranlarında 200 baz puan artırım kararı aldı.  

Ekim ayının ikinci yarısından itibaren güçlü gelen bilançoların katkısıyla yükselişlerin izlendiği küresel hisse piyasaları karışık bir seyir izliyor. Ekonomik veriler ve merkez bankalarının söylemleri fiyatlamalar üzerinde etkisini sürdürüyor. Son dönemde güçlü yükselişlerin kaydedildiği ve TL bazında tarihi zirvelerinde görüldüğü BIST 100 Endeksi dün de günü yüzde 1,58 oranında yükselişle 1.608,54 puandan tamamlayarak en yüksek kapanışını yaptı. Endeks güne rekor seviyeden başlayarak TL bazında tarihi zirvesini de güncelledi ve rekor seviyeden de kapanış yaptı. Asya borsaları karışık seyretti. Avrupa borsaları karışık seyirle açıldı. ABD borsaları dün günü sınırlı yükselişlerle tamamlarken, bugüne karışık seyirle açıldı. 

Bankalar yükselişte: Son 3 haftada hangi banka ne kadar yükseldi?

Merkez Bankası'nın ZK kararı ne anlama geliyor?

BORSA İSTANBUL

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, dün 1.609,07 puanla tarihinin en yüksek seviyesini görmesinin ardından günü de yüzde 1,58 artışla 1.608,54 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. 

Bu arada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB), yabancı para yükümlülükler için zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 200 baz puan artırması ve Türk lirası zorunlu karşılıkların standart altın cinsinden tesis edilmesi imkanı üst limitini yüzde 15'ten yüzde 10'a düşürmesine ilişkin kararları, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Analistler, TCMB'nin zorunlu karşılık adımının rezervleri destekleyeceğini, piyasalar üzerinde ise önemli bir etki yaratmasının beklenmediğini söyledi.

Küresel tarafta ise faiz artırımlarında izlenecek yola ilişkin ipucu verebilecek her türlü veri ve açıklamanın piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını belirten analistler, bu kapsamda bugün Fed Başkanı Jerome Powell, ECB Başkanı Christine Lagarde ve BoE Başkanı Andrew Bailey'in değerlendirmelerinin takip edileceğini bildirdi. Bugün ayrıca ABD'de ÜFE ile Almanya'da ZEW beklenti endeksleri ve dış ticaret rakamlarının izleneceğin ifade edildi. 

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde, kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir sürerken, 1.608 puan ile TL bazındaki tarihi kapanış rekoru yenilendi. Yükseliş potansiyeli korunurken, geçen haftanın son işlem gününde 1.575 seviyesinde bulunan güçlü direnç bölgesinin aşılmasıyla devam eden alım eğilimi doğrultusunda 1.625 seviyesi gün içerisinde ilk önemli direnç noktası olacak. 1.625 direncinin aşılmasıyla devam edecek yukarı yönlü hareketin de piyasada 1.650 ve 1.675 seviyelerini radara sokacağı görülüyor.  Yukarı hareketini sürdüren piyasada, 1.575 ve üzerindeki hareketleri yükseliş yönünde işaret verirken, kısa vadede de 1.520 üzerinde tutundukça kar satışları yaşansa da alım fırsatı olarak değerlendirilmesi ve yükseliş trendinin devam etmesi bekleniyor. Endeksin 1.570 seviyesi altına gelmesi halinde de kar satışlarının 1.547 seviyesindeki fiyat boşluğu ilk hedef olmak üzere 1.520 seviyesine kadar devam etme riski oluşacak. Kısa vadede 1.547 ve altına gerileme yeni alım fırsatı doğurabilir diye de hatırlatılıyor.

Piyasalarda bugün takip edilen veriler ise Almanya'dan 10.00'da eylül ayı dış ticaret dengesi, 13.00'te kasım ayı ZEW beklenti endeksi sonrasında 16.00'da ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması, 16.30'da ABD, ekim ayı ÜFE, 17.00'de Fed Başkanı Powell'ın konuşması ve 19.00'da BoE Başkanı Bailey konuşması oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, açılışta yüzde 0,22 artarak 1.612,01 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesinden güne başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 3,47 puan ve yüzde 0,22 değer kazanarak 1.612,01 puana yükseldi. Endeks böylece açılışta, tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Bankacılık endeksi yüzde 0,05 ve holding endeksi yüzde 0,37 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 3,69 ile spor, en çok kaybettiren yüzde 0,10 ile gayrimenkul yatırım ortaklığı oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında gördüğü en yüksek seviye rekorunu 1.625,06 puana taşıdı.

Günün ilk yarısında BIST 100 endeksi, 1625,06 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa yüzde 0,93 ve 15,04 puan değer kazanarak 1.623,57 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 13,6 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.605,41, en yüksek ise 1.625,06 puan ile rekor seviyeyi gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 1,08 holding endeksi yüzde 1,67 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,40 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 0,91 ile turizm oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 1,07, teknoloji endeksi yüzde 0,98, sanayi endeksi yüzde 0,68, hizmetler endeksi yüzde 0,22 değer kazandı.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 65'i yükseldi, 29'u değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Şişecam, Garanti BBVA, Petkim, Türk Hava Yolları, Yapı ve Kredi Bankası, oldu.

BİST 100 endeksi günü yüzde 0,44 oranında yükselişle 1.615,64 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre yüzde 0,44 oranında 7,10 puan değer kazanarak günü 1.615,64 puandan rekor tazaleyerek tamamladı. Toplam işlem hacmi 34,4 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Endeks gün içinde en yüksek ve tarihi zirvesi olan 1.631,45 seviyesinden, en düşük de 1.605,41 seviyesinden işlem gördü.

Bankacılık endeksi yüzde 0,90 oranında değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,99 oranında değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,67 ile spor, en çok gerileyen ise yüzde 2,27 ile finansal kiralama faktoring oldu.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 0,11 ve hizmetler endeksi yüzde 0,58 oranında değer kaybederken, sanayi endeksi yüzde 0,87 ve teknoloji endeksi yüzde 0,17 oranında değer kazandı.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre puan 11,44 ve yüzde 0,65 oranında yükselişle 1.758,97 puandan kapandı. BIST hisselerinin 115'i prim yaptı, 292 'si geriledi. Petkim, Garanti Bankası, Türk Hava Yolları, Şişecam ve Sasa Polyester en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

Özak GMYO ve Ayen Enerji sorusu

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel piyasalarda dün karışık bir seyir izlenmesinin ardından, bugün ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) yetkililerinin yapacağı açıklamaların yanı sıra ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) başta olmak üzere veri akışı takip edilecek.

Fed'in tahvil alımlarının azaltılmasına başlanacağını duyurarak para politikasında normalleşme yolunda ilk adımı atmasının ardından, gözler bir sonraki aşama olan faiz artırımına dair gelecek dönemde daha da fazla alevlenmesi beklenen tartışmalara çevrildi. Yatırımcıların enflasyonda ne kadarlık bir yükselişin tolere edilebileceği ve istihdam yaratma kabiliyetine dair soruları gidermeye çalışması ise küresel çapta pay piyasalarında temkinli bir seyir izlenmesini beraberinde getirdi.

Faiz artırımı için gerekli koşullara dair veri ve sözle yönlendirmelerin öneminin arttığı bu süreçte, dün Fed Başkanı Jerome Powell'ın Toplumsal Cinsiyet ve Ekonomi Konferansı'nda yaptığı konuşmada bankanın para politikasına ilişkin değerlendirmede bulunmaması dikkati çekti. Buna karşın Fed yetkililerinin yaptığı açıklamalar ile piyasayı faiz artırımı konusunda izlenecek yol için hazırlamaya başladığı görüldü.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, bankanın mevcutta sıfıra yakın faiz oranlarını yükseltmeyi değerlendirmekten uzak olduğunu, enflasyon ve istihdam piyasasında faiz artırımı için gerekli koşulların 2022'nin sonunda karşılanabileceğini söyledi. St. Louis Fed Başkanı James Bullard da gelecek yıl için 2 faiz artışı beklediğini, enflasyonun öngörülenden daha kalıcı olması durumunda daha hızlı aksiyon alınması gerekebileceğini ifade etti. Şikago Fed Başkanı Charles Evans ise enflasyonun 2022'de daha yüksek kalacağını düşündüğünü belirterek, "Enflasyon beklentileri çok yükselirse 2022'de bir faiz artırımı düşünmenin kesinlikle mantıklı olacağını, ancak 2023'e kadar ihtiyaç duyulmayacağını düşünüyorum." ifadesini kullandı.

Makroekonomik veri tarafında ise dün ABD'de Fed New York Şubesi tarafından açıklanan Tüketici Beklenti Anketi, Amerikalı tüketicilerin 1 yıllık süreçte enflasyon beklentisinin yüzde 5,7'ye yükselerek rekor tazelediğini ortaya koydu.

Bu gelişmeler yaşanırken, ABD Başkanı Joe Biden'ın Temsilciler Meclisi'nde onaylanan 1 trilyon dolarlık altyapı paketine ilişkin iyimserlikle New York borsasında dün sınırlı da olsa alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,29, S&P 500 endeksi yüzde 0,09 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,07 artarak rekor seviyeden kapandı. ABD'li elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın hisseleri ise şirketin Üst Yöneticisi Elon Musk'ın Twitter üzerinden düzenlediği anket sonucu, takipçilerinin çoğunun yüzde 10'luk hisse satışına "evet" demesinin ardından yüzde 5'e yakın değer kaybetti. 

Avrupa tarafında dün açıklanan verilere göre, Euro Bölgesi'nde yatırımcı güven endeksi, tedarik darboğazlarının ve yüksek fiyatların geçici olduğuna dair beklentilerle 4 ayın ardından ilk kez artış kaydetti ve kasımda 18,3 puana ulaştı. Öte yandan dün gerçekleştirilen Euro Grubu toplantısında artan enflasyon konusunun ele alındığı bildirildi. Toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunan Euro Grubu Başkanı ve İrlanda Maliye Bakanı Paschal Donohoe, Avrupa'nın yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılama ve etkin politikalarla ekonomik olarak toparlanmaya başladığını belirterek, "Fiyatlardaki artış, büyük ölçüde geçici faktörlerden kaynaklanmakla birlikte bu artış beklenenden biraz daha kalıcı." diye konuştu. Bu gelişmelerle dün Avrupa pay piyasalarında dalgalı bir seyir izlenirken, Almanya'da DAX endeksi ile İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,05 geriledi, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,10 yükseldi. 

Asya borsalarında karışık bir seyir izlendi. Analistler, Asya'da Kovid-19 önlemlerinin bazı ülkelerde gevşetilmeye başlanmasına rağmen küresel ekonomiye ilişkin devam eden endişelerle pay piyasalarında karışık bir seyir izlendiğini bildirdi. 

Japonya'da açıklanan verilere göre ödemeler dengesi eylülde 1 trilyon yen fazla vererek beklentilere paralel gerçekleşti.

Çin tarafında ise gayrimenkul sektöründe başlayan ve diğer sektörlere de yayılmasından endişe edilen borç problemleri gündemi meşgul etmeye devam ederken, Kovid-19 salgınına yönelik haber akışı da yakından takip ediliyor.

Söz konusu gelişmelerle kapanışta Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 artarak 3.507 puan, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,08 yükselerek 2.962 puan ve Avustralya'da ASX 200 endeksi yüzde 0,24 gerileyerek 7.434 puan oldu. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,75 azalışla 29.285 puandan günü tamamlarken, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,16 azalışla 60.450 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,18 değer kazancıyla 24.812 puanda seyrediyor.

Avrupa borsaları, güne karışık bir seyirle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi önceki kapanışın hemen üzerinde 483,7 puan, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,12 artışla 16.070 puan oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,08 yükselişle 7.306 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,07 değer kaybıyla 7.042 puanda, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,12 düşüşle 27.672 puanda bulunuyor.

Almanya'da bugün açıklanan verilere göre ise ihracat eylülde yüzde 0,7 azalırken, ithalat yüzde 0,1 arttı. Ödemeler dengesi ise 19,6 milyar euro fazla verdi.

ABD borsası güne karışık seyirle başladı. Açılışın ardından, Dow Jones endeksi yüzde 0.1 gerilerken, S&P 500 endeksi yüzde 0.1, Nasdaq endeksi yüzde 0.2 değer kazandı.

Morgan Stanley: Borsa balonu riski büyüyor

Merkez bankalarının beş bilinmeyenli denklemi

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 9,7020 liradan, euro 11,2700 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 9,7000 liradan alınan dolar, 9,7020 liradan satıldı. 11,2680 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 11,2700 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise dün önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,2'lik düşüşle 9,6804'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 9,7020 seviyelerinde bulundu.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 9,7300 lira, euronun satış fiyatı ise 11,2510 lira olmuştu.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 1,45 seviyelerinden yükselişe geçerek yüzde 1,50'nin üzerinden kapanmasının ardından bugün yüzde 1,47 seviyelerinde bulundu. Dün 93,9-94,4 dar bandında hareket eden dolar endeksi ise bugün 94 sınırında tutunmaya çalıştı. 

Euro/dolar paritesi dün yüzde 0,2 değer kazanmasının ardından bugün analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 1,16'nın hemen üzerinde işlem gördü. 

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 9,72 seviyelerinde işlem gördü.

Dün en düşük 9,6613 ve en yüksek 9,7455 seviyelerini gören dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 0,2 altında 9,6804'ten tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne yükselişle başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,4 artışla 9,7190'dan işlem gördü. Euro/TL yüzde 0,47 değer kazanarak 11,2750'den, sterlin/TL de yüzde 0,42 artışla 13,1850'den satıldı.

Dolar endeksi yüzde 0,1 azalışla 93,9 seviyelerinde bulunurken, euro/dolar paritesi yüzde 0,1 yükselişle 1,1597'den alıcı buldu. Dolar/yen paritesi yüzde 0,25 değer kaybederek 112,94 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ile Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası yetkililerinin bugün yapacağı açıklamaların döviz kurlarında oynaklığı artırabileceğini söyledi.

Bugünün veri gündeminde ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Almanya'da ZEW beklenti endekslerinin öne çıktığını ifade eden analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 94,5 seviyesinin önemli direnç, 93,8'in destek olarak takip edileceğini kaydetti.

Gün ortasında Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören gösterge kağıdı 20 Eylül 2023 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 13.00 itibarıyla basit getirisi yüzde 16,96, bileşik getirisi yüzde 17,68 seviyelerinde bulundu.

Uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1590, sterlin/dolar paritesi 1,3600 ve dolar/yen paritesi 112,9 düzeyinde seyretti.

İstanbul serbest piyasada dolar 9,7130 liradan, euro 11,2600 liradan satıldı.

Gün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 9,6961 lira, satışta 9,7350 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 9,6780 lira, satışta 9,7168 lira olarak belirlemişti.

Uluslararası piyasalarda, saat 18.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,16005, sterlin/dolar paritesi 1,3555, dolar/yen paritesi de 112,78 düzeyinde seyretti. Serbest piyasada dolar/TL 9,7207, euro/TL 11,2869 ve sterlin/TL 13,1893 seviyesinden işlem gördü.

ABD'de enflasyon sürpriz yapmadı

Bitcoin, Tesla ve Facebook'u solladı

EMTİA PİYASALARI

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 83,47 dolardan işlem gördü.

Dün 84 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 83,43 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.28 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,05 artışla 83,47 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 82,02 dolardan alıcı buldu.

Öte yandan Avrupa'da gaz tedarikine ilişkin endişelerin yeniden gündeme gelmesiyle vadeli doğal gaz kontratları yeniden 80 euronun üzerini gördü.

Yetersiz arz endişelerine karşın piyasalardaki güçlü talep görünümü ve ABD'nin yüksek akaryakıt fiyatlarıyla mücadele için olası seçenekleri değerlendirdiği açıklaması, fiyatlardaki hareketlilikte etkili oluyor.

OPEC ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, ABD'nin petrol arzını daha da artırma çağrılarına rağmen 4 Kasım'da gerçekleştirdiği toplantısında, daha önce belirlenen üretim planı kapsamında aralık ayı için günlük 400 bin varil üretim artışını koruma kararı almıştı.

Grubun bu kararının ardından ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı açıklamada, yüksek akaryakıt fiyatlarıyla mücadele için "başka araçlara" da sahip olduklarını söylemişti. Biden'ın söz konusu açıklaması, piyasalarda ABD'nin stratejik petrol rezervlerini kullanacağına dair beklentilere yol açmıştı.

Brent petrolde teknik olarak 83,60 ile 84,10 dolar aralığının direnç, 83,10 ile 82,60 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 569 lira seviyesinde işlem gördü.

Dün altının ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde 567,6 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından, saat 10.50 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 569,1 liradan işlem gördü. Çeyrek altın 933 lira, Cumhuriyet altını da 3.807 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı, önceki kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 1.820 dolardan alıcı buldu.

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ile Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası yetkililerinin bugün yapacağı açıklamaların altın fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini belirterek, bugün ons fiyatındaki düşüşe karşın dolar kurundaki yükselişin yurt içinde altın fiyatlarının artmasına sebep olduğunu kaydetti.

Bugünün veri gündeminde ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Almanya'da ZEW beklenti endekslerinin öne çıktığını ifade eden analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.810 ve 1.790 seviyelerinin destek, 1.830 doların direnç konumunda olduğunu söyledi.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 568,20 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 3.765,00 lira oldu.

Altının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 0,1 artışla 1.825,4 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,2 artışla 83,4 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 924,00 lira, Cumhuriyet altını 3.783,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 0,30 yükselişle 570,90 liradan işlem gördü.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 568 bin lira, en yüksek ise 571 bin lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,88 artışla 570 bin liradan tamamladı.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.00 itibarıyla 1.826 dolardan, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı vadeli işlemlerde yüzde 0,66 oranında yükselişle 83,98 dolardan işlem gördü.

Gram altında tarihi zirve!

Petrol tarafında gözler Biden'da

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yükselişle başlamasının ardından 1.782 puanda dengelendi.

Aralık vadeli endeks kontratı, en yüksek 1.784,50 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 1.782,00 seviyesinden işlem gördü.

Dün üst üste dördüncü işlem gününde de yükseliş eğiliminde hareket eden endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın yüzde 1,7 üzerinde 1.780,25 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında ise yatay seyretti.

Analistler, bugün ABD, Avrupa ve İngiltere merkez bankası başkanlarının konuşmalarının takip edileceğini belirterek, özellikle ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın sözle yönlendirmelerinin oynaklığı artırabileceğini kaydetti.

Bugünün veri gündeminde ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ile Almanya'da ZEW beklenti endeksleri ve dış ticaret verilerinin öne çıktığını ifade eden analistler, teknik açıdan endeks kontratında 1.760 puanın destek, 1.800 puanın direnç konumunda olduğunu bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cengizhan Baydar 09 Kasım 2021 22:17

    Bugün 17:25 itibarıyla endeks çöküş yaşandı. Düşerek kapattı. . Para girişi sınırlı kaldı. Manipülatör ve güç odakları ancak 10 gün sürükleyebildiler. . Bundan sonrası Risk içerir. . Özellikle 134000 lerde girenler kar satışına başladığında ortalık toz duman olabilir

  • Latif09 Kasım 2021 22:14

    Dolardan çıkıp borsaya girenler borsadan bugün çıkıp tekrar dolara geçiyor. Parayı hep onlar kazanıyor. TL de sürünsün dursun diyeceğim de durmuyor düşüyor.

  • Mucise Reis ;)09 Kasım 2021 19:48

    Kasım ayı önemli. ülkemiz bazında bakınca yabancı ahareketleri kasım 3 hafta önemli. merkez bankamız faizlerle oynaycak mı ? önemli. yani kasım 3 hafta demiştik  :D kasım ayı böyle işe.. FEd şaşırtmayınca kestirim hızlıca oluştu... Neyse şimdi kar satışları gelsede sert olmaz. sıcak para sahipleri, arıların çiçeklere konduğu gibi gitti derken, hoop öteki hisseye gidecek konacak... ordan uçtu derken hoop diğer hisseye gidecek.. sıcak apra gezecek. Panik etmeyin kıskaca düşenler..şimdiden diyim ben. sert hareket olmaz. Yabancı paralara bakıcaz haftayada... belirteyim takaslar, yabancı girişleri, ilgilis TL/USD bir oynamasalar artık sıcak usd girse ulkeye fena olmaz. :D siyaset çok bızıkladı bu alanları, 

  • Anti09 Kasım 2021 19:22

    Bende anlamadım gecensene buyana eksideyim iyi vermişler bize

  • Ggh09 Kasım 2021 18:43

    Hisselerim ne yazık hep eksi bende anlamadım bu işten

  • selim09 Kasım 2021 18:23

    yeter bu kadar dediler önce bankalara vurdular. sanayi banamısın demedi

  • bedri09 Kasım 2021 18:15

    borsanın suyu ısındı galiba

  • teknikçi09 Kasım 2021 18:00

    YÜKSELİŞ BİTTİ HAYIRLI OLSUN. SHORTLAR BUGÜNDEN GİRİLDİĞİ GİBİ KAR YAZMAYA BAŞLADI. 164 BİNİ GÖSTERMEDİLER ERKENDEN KAÇIŞ BAŞLADI.

  • 😂09 Kasım 2021 18:27

    Yarın şortunu yırtarlar aç diye saldılar zaten.

  • teknikçi09 Kasım 2021 17:52

    163 BİNİ GÖRDÜĞÜNDE SHORT POZİSYON AÇMAYA BAŞLADIM. SHORT DÖNEMİM HAYIRLI OLSUN.

  • teknikçi09 Kasım 2021 16:19

    YARIN ENDEKS SHORTLAMAYA BAŞLIYORUM. TÜM LONGLAR KAPATILDI. BORSA TARİHİ BİR RALLİ YAPTI. YARIN KADEMELİ OLARAK SHORTLAMAK BENİM İŞİM. 164 BİN ZİRVE OLMALI. 164 BİN GEÇİLİRSE MAKSİMUM 167 BİN OLABİLİR.

  • köylü09 Kasım 2021 15:13

    düzeltmeye az kaldı. bir gece ansızın düşebiliriz.

  • Sakir09 Kasım 2021 14:47

    Hisseler yerinde sayıyor hatta düşüyor nasıl bı borsa İstanbul sa. Milletin parası rezil oldu BIST rekor kiyormus. Komedi rezalet

  • Bist3009 Kasım 2021 16:44

    Bak aşağıya yazmışlar kimlerin gittiğini.

  • Borsacı Osman09 Kasım 2021 13:49

    Zamanında 10-20 kat gitmişler normal olarak gitmiyor çünkü alıcı geldikçe veriyorlar bist 30 taşıyor endeksi ve taşıyacaktır arada düzeltme gelecek evet bizde biliyoruz geleceğini sağlam hisselerde iseniz sorun etmeyin ok yaydan çıktı yönümüz yukarıdır CESARETLİ olanlara selam olsun,ha kırmızıcılar 1800 de veririz biraz sıraya girin.YTD

  • teknikçi09 Kasım 2021 13:11

    AZ KALDI 164-165 BİN ZİRVENİN SON AŞAMASI. BURADAN 10 BİN PUAN CİVARI DÜZELTME GELECEK. LONG POZİSYONLARI KAPATIYORUM SHORT İÇİN YAVAŞTAN ORTAMI KOKLUYORUM.

  • Mucise Reis ;)09 Kasım 2021 10:19

    ÖNEMLİ OLAN ŞU.... bilançolar tamam. kasım 3 hafta kar satışlı olacak ama yabancı MESAJ İSTİYOR... yaa ben hans, davit, jack , jessica... Türkiye borsasına girdim... usd euro bozdum... tl ye çevirdim paramı. sıcak para bu .... Eeeee şimdi TC merkez paramı yatırım yaptım diye faiz ayarı ile eritecek mı ? ertimeyecek mi ? mesaj vermıyor, açıklama yok, POKER SURAT :D eee ben gideyim mi ulke parama çevirip, kalırsam param TL de eriyecek mı ? MALUM GLOBAK GELİŞEN ULKERE FED FAİZ ARTTIRMADI DİYE sıcak para kayıyor... merkez, hem iç pıyasa/ hem dış pıyasa için PAS GEÇER, GÜZEL AÇIKLAMA BEKLENTI ANLATIRSA, GELECEK SICAK PARA İLE ZATEN KURLAR DÜŞEBİLİR... ALOO MERKEZZ,  MERKEZ BUNLARI anlatmalı, konuşmalı, sohet etmeli, muhabbet yapmalı POKER SURAT olmamalı, umarız mesajı MERKEZ alır, siyaset bi sussun artık, 9,7 lere dayandık hedeflerı 10 11 12 mı ? bı susun bee... MERKEZ KONUŞ, SICAK APRA YA TALİBİM DE, kurumları ile dıyalok toplantı yap. onlara mesaj ver..