E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da pozitif ayrışma sürdü: 1.910 puan!---

Borsa İstanbul'da pozitif ayrışma sürdü: 1.910 puan!

Borsa İstanbul'da pozitif ayrışma sürdü: 1.910 puan!
03 Aralık 2021 - 18:10 borsagundem.com

Piyasalarda haftanın son işlem günü yurt içinde enflasyon, ABD istihdam izlendi. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,61 oranında değer kazancıyla 1.910,41 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalarda Omikron varyantı, enflasyon ve para politikalarına yönelik endişelerle sürerken, Powell’ın enflasyon konusunda ortaya koyduğu görünüm ve açıklamalar sonnrası Fed’e ilişkin sıkılaşma endişeleri artış kaydetti. Fitch, Türkiye’nin not görünümünü durağandan negatife çevirdiğini açıkladı. Kur cephesindeki seyir ön planda yer alırken, bugün yurt içinde enflasyon, yurt dışında ise ABD'nin kasım ayı istihdam raporu başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edildi. 

Piyasalarda bu gelişmelerle dalgalı bir seyre izleniyor. Pozitif ayrışmanın devam ettiği BIST 100 Endeksi dün günü yüzde 1,22 oranında yükselişle 1.880,06 puandan tamamlarken, rekor seviyelerini de yeniledi. Endeks yükseliş seyrini gün boyu sürdürürken, tarihi zirvesini de yukarı taşıdı. Asya piyasaları da haftayı karışık bir görünümle kapamaya hazırlanırken, Avrupa endeks vadeli kontratları tarafında ise yeni günün karışık başlaması dikkati çekti. ABD borsaları akşam saatlerinde etkili olan alımlarla dün günü yükselişlerle tamamlarken, bugüne de yükselişle başladı. 

Enflasyon yüzde 21.31!

Piyasaların veri yoğunluğu sürecek: Enflasyon ana başlık!

BORSA İSTANBUL

Yurt içinde dün BIST 100 endeksi, yüzde 1,22 değer kazanarak 1.880,06 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Endeks, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 1.882,61 puana taşıdı. 

Analistler, enflasyon, büyüme ve para politikalarının gidişatına yönelik endişelerle yeni günün karışık bir seyirle başladığını belirterek, bugün yurt içinde enflasyon, yurt dışında ise ABD'de istihdam raporu başta olmak üzere yoğun veri gündeminin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları ile Kovid-19'a ilişkin haber akışının da piyasaların odağında bulunacağını aktaran analistler, ayrıca bugün piyasalar kapandıktan sonra yayımlanması beklenen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türkiye değerlendirmesinin beklendiğini bildirdi.

Fitch Ratings dün takvim dışı yayımladığı Türkiye değerlendirmesinde bu yıla ilişkin büyüme beklentisini yüzde 9,2'den yüzde 10,5'e, 2022 yılı büyüme tahmininin ise yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ya yükseltti. Türkiye'nin kredi notunun "BB-" olarak teyit edildiği belirtilen açıklamada, ülkenin kredi not görünümünün ise "durağan"dan "negatif"e çevrildiği kaydedildi.

Teknik açıdan BİST 100 endeksinde ara düzeltme hareketi 1.750 destek seviyesi üzerinde karşılanarak kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki seyrini sürdürüyor. Dün 1.850 ara direncinin yukarı geçildiği görülürken, seans içi geri çekilmelerde 1.850 seviyesi ilk önemli destek olarak bulunuyor. Bu seviye üzerinde alım eğilimi etkisini sürdürürken, ilk önemli direnç seviyesi 1.900, aşma denemeleri sonrasında da 2.000 seviyesi test edilecek. Endeksin bugün için 1.834 altına gelerek kapanış yapması halinde düzeltme sürecine girerek 1.725-1.760 aralığını hedefleyerek kar satışlarını güçlendirmesi de bekleniyor. Kısa vadeli göstergelerin tekrar güçlenerek pozitif eğilime girmesi kar satışları yaşansa da alım fırsatı olacağına ve endekste yükselişin devam edeceğine işaret ediyor. 

Piyasalarda bugün takip edilen verilerde ise öne çıkanlar yurt içinde 10.00'da kasım ayı TÜFE, yurt dışında da 11.30 Euro Bölgesi, ECB Başkanı Lagarde'ın konuşması, 11.55 Almanya, 12.00 Euro Bölgesi ve 12.30 İngiltere, kasım ayı hizmet sektörü PMI oldu. Ayrıca 13.00'te Euro Bölgesi, ekim ayı perakende satışlar ve ABD'den de 16.30'da kasım ayı tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı, 17.45'te kasım ayı hizmet sektörü PMI, 18.00'de de kasım ayı ISM hizmet sektörü PMI ile ekim ayı fabrika ve dayanıklı mal siparişleri izlendi.

ABD'de tarım dışı istihdam hayal kırıklığı

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,89 artışla 1.896,82 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 16,74 puan ve yüzde 0,89 değer kazanarak 1.896,82 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

Bankacılık endeksi yüzde 0,61 ve holding endeksi yüzde 0,82 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,77 ile ulaştırma, en çok kaybettiren yüzde 1,28 ile spor oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında gördüğü en yüksek seviye rekorunu 1.912,93 puana taşıdı.

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, 1.912,93 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,61 ve 30,34 puan değer kazanarak 1.910,40 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 14,8 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1,893,67 ve en yüksek 1.912,93 puanı gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,77, holding endeksi yüzde 2,14 yükseldi. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,33 ile turizm, tek gerileyen ise yüzde 0,08 ile orman, kağıt, basım oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 1,45, teknoloji endeksi yüzde 1,29, sanayi endeksi yüzde 1,44 ve hizmetler endeksi yüzde 1,67 değer kazandı.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 85'i yükseldi, 11'i değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Türk Hava Yolları, Kardemir (D), Şişecam, Petkim ve Koza Altın oldu.

BIST 100 endeksi günü yüzde 1,61 oranında yükselişle 1.910,41 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre günü yüzde 1,61 oranında 30,35 puan değer kazancıyla 1.910,41 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek kapanışını yaptı. Toplam işlem hacmi 30  milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 0,95  ve holding endeksi yüzde 2,55 oranında değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 6,03 ile inşaat, tek gerileyen ise yüzde 0,07  ile kimya, petrol, plastik oldu.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 1,78 , sanayi endeksi yüzde 1,37 , hizmetler endeksi yüzde 1,87  ve teknoloji endeksi yüzde 1,14 oranında değer kazandı.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 28,97  puan ve yüzde 1,43 oranında yükselişle 2.048,87 puandan kapandı. BIST hisselerinin 308'i yükselirken, 106 'sı düştü. Türk Hava Yolları, Garanti Bankası, Kardemir (D), Koza Altın ve Şişecam en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

Plastik Kart ve Sinpaş GYO sorusu

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

KÜRESEL PİYASALAR

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında Omikron varyantının yayılımının sürmesi ve bu paralelde ülkelerin tedbirleri sıkılaştırması, ekonomik büyümeye yönelik kaygıların her geçen gün artmasına neden oluyor. Enflasyondaki yükselişin beklenenden uzun süreceğine dair görüş birliğinin bulunduğu bir ortamda para politikası yapıcılarından mali teşviklerin daha hızlı sonlandırılabileceğine işaret eden açıklamalar da gelmeye devam ediyor. Büyüme ve enflasyon kaygılarının birlikte güçlendiği ortamda para politikalarının gidişatına ilişkin beklentilerini makroekonomik verilerle şekillendiren yatırımcıların odağında, bugün ABD'nin istihdam raporunda yer alan tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verileri bulunuyor.

Söz konusu veriler öncesinde, dün ABD Başkanı Joe Biden salgınla mücadele planını açıkladı ve gelecek haftalarda vakaların artmasına karşı hazırlıklı olunması uyarısında bulundu. Beyaz Saray da ülkede Omikron varyantına rastlanmasının ardından gelecek haftadan itibaren uluslararası seyahatler için yeni bir düzenlemenin yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Hafta başından bu yana para politikalarına ilişkin şahin açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Jerome Powell'ın ardından dün Hazine Bakanı Janet Yellen da ABD'deki enflasyona yönelik "geçici" kelimesini kullanımdan kaldırmaya hazır olduğunu söyledi. Yellen ayrıca, Çin'den ithal edilen mallara yönelik bazı tarifelerin düşürülmesinin fiyat baskılarını hafifletebileceğine işaret ederek, "Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde uygulamaya konulan bazı tarifeler gerçek bir stratejik gerekçeye sahip değil ve sorun yaratıyor. Tarifelerin ABD'de daha yüksek fiyatlara katkıda bulunduğunu düşünüyorum." dedi. Yellen'ın bu açıklamaları, iki ülke arasındaki ilişkiler açısından jeopolitik tarafta risk algısının gelecek dönemde azalabileceği şeklinde yorumlandı.

Makroekonomik tarafta ise ABD'de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, geçen hafta 222 bin ile piyasa beklentilerinin altında artış kaydetti. Söz konusu artışa rağmen salgın öncesi ortalamasına yakın seyreden veri, iş gücü piyasasında devam eden toparlanmayı teyit etti.

Öte yandan, ABD Senatosu, federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısını onayladı. Ülkede 2021 mali yılının sona erdiği 30 Eylül'de kabul edilen geçici bütçenin süresinin dolmasına çok az bir zaman kalırken Temsilciler Meclisi ile Senato'dan geçen tasarı, ABD Başkanı Joe Biden’ın imzasının ardından yürürlüğe girecek.

Dün New York borsasında alıcılı bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 1,82, S&P 500 endeksi yüzde 1,42 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,83 değer kazandı. 

Avrupa tarafında ise dün teknoloji hisselerinde yaşanan sert düşüş öncülüğünde pay piyasalarında negatif bir seyir izlendi. Endekslerdeki düşüşte, Avrupa Birliği (AB) Halk Sağlığı Ajansı'nın, Omikron varyantının gelecek birkaç ay içinde Avrupa'daki tüm Kovid-19 vakalarının yarısından fazlasını aşabileceği uyarısında bulunması da etkili oldu. Euro Bölgesi'nde işsizlik oranı ekimde yüzde 7,3 ile beklentiler doğrultusunda açıklanırken, bu gelişmelerle İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 1,39, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,35, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,25 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,55 değer kaybetti.

Asya'da artan vaka sayısı karşısında Japonya başta olmak üzere sıkılaştırılan tedbirler gündemin odağındaki yerini korurken, Çinli teknoloji hisselerine gelen sert satışların Hong Kong borsasını baskıladığı görülüyor. Veri tarafında da hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) kasımda önceki aya kıyasla Japonya'da 2,3 puan artışla 53'e yükseldi, Çin'de ise 1,7 puan azalışla 52,1'e geriledi. Karışık verilerin de etkisiyle Asya borsalarında kararsız bir seyir izlenirken, kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 yükseldi, Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yüzde 0,7 geriledi.

ABD borsası, ABD'de piyasa beklentilerinin oldukça altında kalan istihdam verisine rağmen güne yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi, 100 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 0,30 artarak 34.742,13 puana yükseldi. S&P 500 endeksi yüzde 0,35 kazançla 4.593,34 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,22 artışla 15.415,9 puana çıktı.

Piyasaları karıştıracak hamle: Sıfır komisyon

Omikron Bitcoin vadelilerinde bireysel yatırımcılara kazandırdı

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 13,6540 liradan, euro 15,4300 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 13,6520 liradan alınan dolar 13,6540 liradan satıldı. 15,4280 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 15,4300 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL dün yüzde 2,9 artışla 13.6953'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 13,63 seviyelerinde bulundu.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 13,4510 lira, euronun satış fiyatı ise 15,2730 lira olmuştu.

Dün 95,8-96,2 dar bandında hareket eden dolar endeksi bugün 96,2 ile yatay seyrini sürdürdü. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 1,4080 ile 1,5 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından yükselişe geçerek günü yüzde 1,46 seviyelerinden tamamlarken, bugün de yüzde 1,43 seviyesinde bulundu. 

Euro/dolar paritesi dün 1,1290-1,1310 dar bandında hareket etmesinin ardından bugün de 1,13'ün hemen altında yatay seyrini sürdürdü.

Dolar/TL, güne artışla başlamasının ardından 13,74 seviyelerinde işlem gördü.

Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 2,9 üzerinde 13,6953'ten tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne de değer kazancıyla başlamasının ardından saat 10.50 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,3 artışla 13,7400 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL yüzde 0,18 değer kazanarak 15,5020'den, sterlin/TL yüzde yatay seyirle 18,2330'dan satıldı.

Dolar endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artışla 96,3 seviyesinde dengelenirken, euro/dolar paritesi ise yüzde 0,1 azalışla 1,1290'dan alıcı buldu.

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak olan ve Fed'in para politikasını belirleme konusunda enflasyonla birlikte en fazla dikkate aldığı istihdam raporundaki verilerin oynaklığı artırabileceğini ifade etti.

Yurt içinde açıklanan enflasyon verilerine göre ise Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kasımda aylık yüzde 3,51, yıllık yüzde 21,31 artış ile tahminleri aştı.

Analistler, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin haber akışının yanı sıra Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının da takip edileceğini belirterek, teknik açıdan dolar endeksinde 96,5 seviyesinin direnç, 95,7'nin destek konumunda olduğunu bildirdi.

Gün ortasında Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören gösterge kağıdı 20 Eylül 2023 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 13.00 itibarıyla basit getirisi yüzde 20,09, bileşik getirisi yüzde 21,10 seviyelerinde bulundu.

Uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1297, sterlin/dolar paritesi 1,3286 ve dolar/yen paritesi 113,32 düzeyinde seyretti.

İstanbul serbest piyasada dolar 13,5850 liradan, euro 15,3510 liradan satıldı.

Gün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 13,6705 lira, satışta 13,7253 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 13,3974 lira, satışta 13,4510 lira olarak belirlemişti.

Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören 20 Eylül 2023 vadeli tahvilin bugün valörlü işlemlerinin bileşik getirisi de yüzde 21,39'dan gerçekleşti.

Uluslararası piyasalarda, saat 18.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,12892, sterlin/dolar paritesi 1,3244, dolar/yen paritesi de 113,43 düzeyinde seyrederken, serbest piyasada TL karşısında dolar 13,7446, euro 15,5259 ve sterlin 18,2121 seviyesinden karşılık buldu.

Merkez’den müdahaleye devam

TL kanadında gündem oldukça yoğun

EMTİA PİYASALARI

Emtia tarafında dün 65,7 dolarla 2,5 ayın en düşük seviyesini gören Brent petrolün varil fiyatı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun ocak ayı için petrol üretim artışını duraklatmayı tartışabileceği haberleri ile yükselişe geçerek 70 doları test ederken, bugün de 70,6 dolardan işlem gördü.

Hafta başından bu yana oynaklığın yüksek olduğu altının ons fiyatı ise dün yüzde 0,6 düşüşle 1.768 dolardan kapanmasının ardından bugün yüzde 0,3'lük artışla 1.773 dolardan alıcı buldu.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 70,96 dolardan işlem gördü.

Dün 70,70 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 69,67 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.33 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,85 artışla 70,96 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 67,81 dolardan alıcı buldu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, dünkü toplantısında günlük 400 bin varillik kademeli üretim artışı planına ocak ayında da devam etme kararı aldı.

Grubun, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının etkilerine göre gerektiğinde üretim düzenlemesi yapabileceğini açıklaması ise petrol fiyatlarındaki yükselişte etkili oldu.

Öte yandan, Kovid-19'un Omikron varyantının yayılımının sürmesi ve ülkelerin tedbirleri sıkılaştırması, küresel petrol talebine ilişkin endişelere yol açarak fiyatları baskılamaya devam ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 71,36 ile 72,77 dolar aralığının direnç, 69,95 ile 68,54 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 782 lira seviyesinde işlem gördü.

Dün dolar kurundaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 2,5 üzerinde 777,5 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.50 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,6 artışla 782,1 liradan işlem gördü. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.280 lira, Cumhuriyet altını da 5.218 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı, şu sıralarda önceki kapanışa göre yüzde 0,2 artışla 1.771 dolardan alıcı buldu.

Analistler, küresel piyasalarda enflasyon, büyüme ve para politikalarının gidişatına yönelik endişelerin sürmesine karşın iyimserliğin korunduğunu belirterek, bugün ABD'de istihdam raporu, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamaları ve yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına ilişkin haber akışının piyasaların odağında bulunacağını kaydetti.

ABD'nin istihdam raporundaki tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve ortalama saatlik kazançlar verilerinin altın fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini vurgulayan analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.770 ve 1.755 doların destek, 1.790 doların direnç konumunda olduğunu bildirdi.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 783,60 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 5.185,00 lira oldu. 

Altının onsu ise uluslararası piyasalarda 1.769,03 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 2,20 kazanımla 71,50 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 1.261,00 lira, Cumhuriyet altını 5.161,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 1,69 yükselişle 780,00 liradan işlem gördü.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 767 bin 900 lira, en yüksek ise 787 bin lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 1,97 artışla 777 bin liradan tamamladı.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.00 itibarıyla 1.768 dolardan, Brent tipi ham petrolün varil fiyatıavdeli işlemlerde yüzde 3,37 oranında yükselişle 72,02 dolardan işlem gördü.

Altında gevşeme eğilimi sürüyor

Ethereum'da 680 milyon dolarlık opsiyon!

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yükselişle başlamasının ardından 2.060 puanda dengelendi.

Aralık vadeli endeks kontratı, açılışta en yüksek 2.075,00 puanı görmesinin ardından, önceki normal seans kapanışının yüzde 0,9 üzerinde 2.060,00 seviyesinden işlem gördü.

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın yüzde 0,3 üzerinde 2.042,50 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında da yükselişini sürdürerek 2.049,50 puana çıktı.

Yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omikron varyantının yarattığı belirsizlikler ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahinleşen duruşu piyasalarda fiyatlamaları zorlaştırmaya devam etse de iyimserliğin korunması dikkati çekiyor.

Analistler, bugün ABD'de açıklanacak olan ve Fed'in para politikasını belirleme konusunda enflasyonla birlikte en fazla dikkate aldığı istihdam raporundaki verilerin oynaklığı artırabileceğini ifade etti.

Yurt içinde ise enflasyon verilerinin yatırımcıların odağında bulunduğunu kaydeden analistler, Kovid-19 salgınına ilişkin haber akışının yanı sıra Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının da takip edileceğini belirtti.

Analistler, teknik açıdan endeks kontratında 2.075 puanın direnç, 2.030 ve 2.000 seviyelerinin destek olarak öne çıktığını bildirdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • mehmet kaya03 Aralık 2021 23:35

    borsa TL olarak kelepir fiyatında,dolar olarak ucuz.

  • Borsacı Osman03 Aralık 2021 20:46

    Endeks ufak ufak nu vermeye başladı saatliklerde ama hemen indirmezler sanmıyorum bugün satanlar daha çok yabancı ve yabancıya aracılık edenler biraz temkinliydik ama artık daha temkinli olmamız lazım aniden basacaklar herkes çok güzeliz orayı kırdık burayı kırdık ama şahsi görüşüm 1980 en fazla göreceğimiz yerdir diye düşünüyorum unutmayın düzeltmeye parada girmemiz lazım çünkü o düzeltme bittiğinde artık geri dönüşü olmayan tren kalkacak mutlaka parada olmalıyız yarım sermaye ile işlemdeyim pazartesi en gec salı satar çıkarım düzeltme gelmeden de tek lot almam,karar benimdir…!YTD

  • AHMET ÖZBİR03 Aralık 2021 19:19

    BİST ralli yaptıkça KAOSÇUÇOCUKLARI acaip bir şekilde kafayı sıyırıyorlar, "KRİZ OLSUN ÜLKE KARIŞSIN" ne olur yalvarmaları boşa çıkıyor, "KRİZ YOK, KÜRESEL GÜÇ TÜRKİYE VAR, KÜRESEL AKTÖR REİS'İM VAR" kafanıza bunu koyun ve TOZ OLUN.

  • Sai03 Aralık 2021 15:01

    Daha çok ayrışacak gibi gözüküyor. Venezuela dolardan öyle bir ayrışmıştı ki bir milyon kat artmıştı. Bu pek sağlıklı bir durum gibi gözükmüyor ne dersiniz :D borsa 1300 e düşünce şaşırmıştım ama en azından doların düşmesinden ümitliydik sağlıklı hareketlerdi. Ama şimdi bayır aşa gidildiğinin ilanı gibi.

  • Mucise Reis ;)03 Aralık 2021 14:20

    merkez bankasının haber saatini bilsem... usd düşüş kaldıraç açabilirim... bilmiyorum ki...nmasıl daha erken bilebiliriz ? hatta baktım düşmüyur merkes 2. açıklama yaparak yeniden ekstra satım yaptım der. taki düşüş olana kadar... nasıl olsa kurum kağpısına gitsek açıklama yapan yok, kapılar kapalı :D ehh ne güzel dunya... mataverse dunyayaı kurdular başımızdakılar avatarları atadılar sağa sola... :D miss gibi dunya... 

  • Mucise Reis ;)03 Aralık 2021 10:45

    Kaliteli firmalar evet :D ... hedef irhacat yapan usd kazanan saçma sapan proje ve sistem ile yola devam ise... evet :D neden olmasın ? ... 40 kişi 1 kişiye laf anlatamıyorsa, 1 kişinin peşinden koşacaksın :D ... doğru ne varsa, Para bozar :D para bazen yanlışı doğru yapar :D bu lafı duyan çoktur :D privite :D haha