E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'da iyimserlik sürecek---

Borsa İstanbul'da iyimserlik sürecek

Borsa İstanbul'da iyimserlik sürecek
20 Nisan 2016 - 14:55 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın faiz kararını Meksa Yatırım'dan Eren Can Ümüt yorumladı

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul), Merkez Bankası bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7.5 düzeyinde sabit tutarken, marjinal fonlama oranını yüzde 10.50’den yüzde 10’a indirdi.

Alan Menkul'den Burçak Gezgin faiz indirimini yorumladı. İşte o açıklamalar...

Merkez Bankası’nın Nisan ayı toplantısında faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık bir indirime gidebileceği piyasa tarafından beklenen bir durumdu. Son toplantıda 25 baz puanlık bir indirimle başlayan sadeleşme sürecinin bu toplantıda yapılan 50 baz puanlık bir indirimle ölçülü bir şekilde devam ettirildiğini görmekteyiz. Özellikle son dönemde açıklanan Türkiye ekonomisine dair verilerin beklentilerden olumlu gelmesi ve küresel ekonomilerdeki iyimserlik de Merkez Bankası'nın elini güçlendirmişti. Yeni başkanın gelişiyle birlikte de mevcut aşağı yönlü faiz hareketinin sürdürülmeye devam edileceği beklentileri artmıştı. Son açıklanan enflasyon verilerinde de biz bu iyimserliği görmüştük. Ancak Merkez Bankası’nın karar metninde de belirttiği üzere, çekirdek enflasyon verileri halen yeterince iyileşme göstermiş durumda değil ve enflasyonda kalıcı bir iyileşme gördüğümüzden söz edemiyoruz. Manşet enflasyondaki aşağı yönlü trend şuan için geçici ekonomik koşullara bağlı olabilir. Bu nedenle Merkez Bankası’nın aldığı 50 baz puanlık indirim kararı şuan için ölçülü ve piyasanın tepkisini ölçmeye yönelik bir karar olarak gözüküyor. Ancak karardan net olarak Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde piyasa şartlarının imkan vermesi halinde daha radikal indirim kararı alabileceğini anlıyoruz. Kararın etkisiyle birlikte ilk aşamada kurun 2,8100 seviyesine gerilediğini görüyoruz. Zaten kısa vade faiz indirim kararının Borsa ve kur tarafında büyük oranda fiyatlandığını görmüştük. Kur için hem orta vadeli olarak bizim Merkez Banka’mızın yol haritasını belirlemesi hem de FED’in izleyeceği yol haritası bu seviyelerin altında uzun vadeli kalıcılık sağlanmasını engelleyebilir. Borsa tarafında ise; mevcut iyimserliğin kararla birlikte bir miktar daha iyimserlik sağlayabileceğini söyleyebiliriz.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kral20 Nisan 2016 18:46

    piyasadaki yerli oyuncuların çoğu short maalesef piyasa eski dinamiklikleri gibi değil hala eski kafalar teknik analiz peşinde koşuşturuyorlar sonuçda yanılıyorlar arkdşlar bu piyasa çok gider unutmayın shortlar gay string e dönüşmesin

  • hope20 Nisan 2016 18:06

    godot beklerken yıllarca endeks düşecek bekliyenler var benim bir tanıdığım 1996 dan beri endeks geri gelecek diye bekliyor

  • emekli20 Nisan 2016 17:06

    kağıtları satamadınız elinizde kaldı birazda siz taşıyın bizim sırtımız yara oldu

  • HASAN TOSUN20 Nisan 2016 15:09

    FAİZ KARARIYLA BORSANIN SON KURŞUNUDA BİTTİ,SIRA GELDİ SENETLERİ KERİZLERE KAKALAYIP TATİLE GİTMEYE,KASIMDA DÖNÜP 70 BİNLERDEN SENET TOPLAMAYA,VAY UYANIKLAR VAY ARTIK KERİZ YOK SENETLER ELİNİZDE PATLAYACAK,KÜÇÜK YATIRIMCI BORSADAN UZAK OL.BÜYÜK YATIRIMCILAR BİRBİRLERİNE SATSINLAR KİM KİMİ GAGALARSA GAGALASIN BİZ YOKUZ.