E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa İstanbul’da beklenti hafif alıcılı açılış---

Borsa İstanbul’da beklenti hafif alıcılı açılış

Borsa İstanbul’da beklenti hafif alıcılı açılış
10 Eylül 2021 - 07:40 borsagundem.com

İnfo Yatırım günlük bülten: BİST100 endeksinde bu sabah hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Türkiye’de korona virüs vaka sayısının bir önceki gün 23.846 kişi, hayatını kaybeden kişi sayısı ise 257 kişi olarak açıklandı.

AB seyahat listesini güncelledi . Türkiye'nin statüsünde ise bir değişiklik olmadı. ABD Başkanı Joe Biden’ın, 100'den fazla çalışan istihdam eden işverenlerin çalışanlarını aşılama zorunluluğu getirmesi bekleniyor.

Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi arasında telefon görüşmesi gerçekleşti. Görüşmede iki ülke arasında ayrılık yaratan konuların konuşulduğu aktarıldı.

Reuters’ta yer alan habere göre ECB Yönetim Konseyi üyelerinin dün yapılan toplantıda, PEPP çerçevesinde aylık tahvil alım miktarını 60-70 milyar euro aralığında belirledikleri öne sürüldü.
Chicago Fed Başkanı Evans, coronavirüs vakalarında son dönemde yaşanan artışa işaret ederek, ABD ekonomisini henüz tehlikeyi atlatmadığı uyarısında bulundu.

Kanada Merkez Bankası Başkanı Macklem gösterge faizin değiştirilmediği toplantıdan bir gün sonra yaptığı açıklamada,"Teşviği azaltılmaya başlandığı zaman, ilk hareket, tahvil varlıklarını azaltmaktan ziyade merkez bankasının politika faizini artırmak olacak” dedi.

Yurtiçinde önemli bir veri akışı bulunmazken, İngiltere’de GSYH, Almanya’da TÜFE, ABD’de ise ÜFE verileri açıklanacak.

Avrupa Maliye Bakanları Toplantısı bugün gerçekleşecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na katılmak üzere 19-22 Eylül’de ABD’ye ziyarette bulunacak.

BİST100 endeksinde hafif alıcılı açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Asya Piyasaları günü negatif tamamladı. Çin'de hükümetin geçen hafta, çocukların video oyunları oynayabileceklerini zamanı 3 saat ile sınırlama dahil sektör için yeni düzenlemeler getirmesi sonrasında, Çin'li düzenleyici kuruluşların oyun şirketleri ile bir araya gelerek, sektörün denetimi için atılacak ilave adımlar ve kara odaklanmama gerekliliği gibi konularını görüşmesi, sektöre ilave kısıtlamaların geleceği endişeleri ile Asya Piyasaları negatif etkilendi.
Küresel piyasalarda ise karışık seyir hakimdi. Özellikle ABD’de açıklanan Bej Kitap’ta ABD ekonomisinde toparlanmanın Ağustos ayında yavaşlayacağına işaret edildi. Rapor, artan coronavirüs vakalarının seyahat, turizm, dışarıda yemek gibi alanları olumsuz etkilemesinin büyümeyi yavaşlattığını vurgulandı.

BİST100 endeksi ise hafif satıcılı seyirde başlamasının ardından gelen tepki alımları ile pozitife evrildi. Çarşamba günü Kavcıoğlu'nun çekirdek enflasyon vurgusu sonrasında faiz indirimi ihtimalinin güçlenmesi ile geri çekilen endeks dün kayıplarını toparladı. Endeks günü %1,31 oranında yükseliş ile 1.453 seviyesinden tamamladı.

ECB faiz kararını açıkladı. ECB piyasa beklentileri kapsamında faizleri sabit tuttu. Banka pandemi alım programını 1,85 trilyon euroda sabit tutarken, bu program dahilindeki alımların ılımlı yavaş bir patikada yapılacağı mesajını verdi. Bankanın karar metninde geçiş sürecinde enflasyonun ılımlı seviyede gelişebileceği belirtildi. Kararın ardından konuşan Lagarde, Euro Bölgesi’nin ekonomik toparlanmanın bu yıl sonu itibariyle pandemi öncesi seviyeye dönmesini beklediğini ve 2021 yılı büyümesinin %4,50’den %5,00’e revize edildiğini ifade etti. Ayrıca Lagarde yüksek enflasyonun geçici olduğunu vurguladı.

Dolar / TL tarafında ise Dolar küresel piyasalarda değer kazanmaya devam ederken Türk Lirası dolar karşısında diğer gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha çok değer kaybetti. Çarşamba günü Türk - Alman Ticaret Odası’nda konuşma yapan TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun ‘çekirdek enflasyon’ vurgusu sonrasında 23 Eylül’de faiz indirimi olabileceği beklentileri daha da arttı. Kur 8,50 seviyesini test etti. Gözler 23 Eylül’deki TCMB PPK toplantısına çevrilirken, kur tarafında 8,50 - 8,70 - 8,80 seviyeleri direnç, 8,36 - 8,25 seviyeleri destek seviyeleri olarak takibimizde olmaya devam edecek.
TCMB tarafından haftalık olarak yayımlanan verilere göre yabancı yatırımcılar geçen hafta net 99 milyon dolar hisse, 42 milyon Dolar tahvil aldı. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 1,9 milyar dolar dolar artarak 238,2 milyar dolara yükseldi.

ABD'de ilk kez İşsizlik Maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 4 Eylül ile biten haftada 335.000 olan beklentilerin altına 310.000 inerek 18 ayın en düşük seviyesine geriledi. İşsizlik maaşı başvuruları aşılamadaki ilerleme ve işletmelerin yeniden açılmasıyla istikrarlı bir şekilde azalsa da Covid-19 vakalarındaki son artışın iş gücü piyasalarında endişe yarattığını hatırlatalım.

VİOP 30 Endeks kontratında hafif alıcılı açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Ekim kontratı, Perşembe günü 1.553 - 1.582 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.580 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 11.299 azalarak 527.188 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1589 seviyesinden aşağı yönde uzaklaşıyor olmamız kısa vadede düşüş eğilimini arttırırken, 1.587’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.620 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.558 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.587 ve 1.597 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.568 ve 1.558 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Asya borsaları kayıplarını kapatıyor

 

ECB tahvil alımında büyük adımı ne zaman atacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)