E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul’da alım fırsatı var mı?---

Borsa İstanbul’da alım fırsatı var mı?

Borsa İstanbul’da alım fırsatı var mı?
11 Kasım 2019 - 11:56 borsagundem.com

Ekonomide dipten dönüş sinyalleri ve Fitch'in olumlu kararıyla Türk varlıklarında alımlar artabilir. GOÜ hisse piyasasına para girişinin hızlanması ve ilginin getiri fırsatı sunan Türkiye'ye kayması bekleniyor.

2018'de yabancı yatırımcılar Türkiye hisse piyasasında 2 milyar dolarlık satış yaptı. BİST de 2018'i yaklaşık yüzde 20 kayıpla kapattı. 2019'un ocak-ekim döneminde ise yabancılar 567 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Ocak, şubat, nisan, haziran ve eylül aylarında net alım yapan yabancılar, diğer aylarda ise yüksek miktarlarda satış yaptı. Yabancı satışları mart ayında 659 milyon dolar, mayıs ayında 345 milyon dolar, temmuz ayında 80 milyon dolar, ağustos ayında 448 milyon dolar, ekim ayında 738 milyon dolar oldu.

HANGİ HİSSELER?

Ekim ayında yabancı yatırımcı satışları bankacılık hisselerinde yoğunlaştı. Akbank, Garanti BBVA ve Halkbank en çok net çıkış gören bankacılık hisseleri oldu. Bu üç hisseyi, Aselsan ve Tüpraş takip etti. Ekim ayında en çok alım yapılan hisse ise Koza Altın olurken onu Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, Koç Holding, Doğan Holding ve Sasa Polyester izledi. 10 aylık süreçte yabancıların en çok alım yaptığı hisseler arasında ise Yapı Kredi ve iş Bankası olmak üzere iki banka hissesi var. Yapı Kredi, 10 ayda en çok alım yapılan hisse olurken alım miktarı 116,2 milyon dolar seviyesinde. THY'deki 457,5 milyon dolara ulaşan yüksek net satış miktarı da dikkat çekici.

FITCH'TEN OLUMLU KARAR

Önceki hafta Fitch, aşağı yönlü risklerde rahatlama olduğunu kaydederek Türkiye'nin kredi notunu 'BB-' olarak teyit ederken görünümünü 'negatiften 'durağan'a revize etti. Aşağı yönlü risklerdeki rahatlamalara gerekçe olarak cari işlemler dengesi ile döviz rezervlerinin iyileşmesi, büyümenin sürmesi, enflasyonun düşmesi, faiz oranları aşağı çekilmesine rağmen TL'nin değer kazanması gösterildi. Destekleyici küresel finansman koşulları ve ABD'nin Türkiye'ye yaptırımları kaldırması da kararın nedenleri arasında sayıldı.

Mayıs 2013'te Moody's'in Türkiye'nin notunu 'kredi yapılabilir düzeye yükseltmesinden beri Türkiye'nin kredi notu geriliyordu. Fitch'in görünümü iyileştirmesi, yabancı bir kredi derecelendirme kuruluşundan uzun zamandan beri gelen ilk iyi haber oldu, iş Yatırım, gelişmekte olan ülkelere (GOÜ) göre Türkiye varlıklarının mevcut kredi notundan daha yüksek risk primiyle işlem gördüğünü belirtiyor. Kurum, piyasalara göre daha muhafazakar olan bu kuruluşlardan gelen olumlu sinyallerin Türkiye için en kötünün geride kaldığı görüşlerini desteklediğini de söylüyor.

TEPKİ ALIŞLARINI TETİKLEYEBİLİR

2012'de Türkiye'nin kredi notunun 'yatırım yapılabilir' seviyeye çıkarılmasında Fitch öncü roldeydi. Mayıs 2013'te Moody'sde bu kervana katılmıştı, İş Yatırım, ekonomiden iyi haberler gelmeye devam ederse Fitch'in ve Moody's'in sonraki hamlelerinin kredi notunu yükseltme şeklinde olabileceği kanaatinde. Kurum, bu durumun değerlemeleri aşırı ucuzlayan TL varlıklarda (özellikle hisse ve Euro-tahvil) tepki alışlarını tetiklemesini bekliyor. Olası not artırımlarının Türkiye'nin borçlanma maliyetlerini düşürerek bu süreci destekleyeceği yorumunu da yapıyor.

REEL GETİRİ DE ÖNEMLİ

Gedik Yatırım Araştırma Direktörü Ali Kerim Akkoyunlu, yabancı benzerlerine göre ucuz kalmış olan BİST şirketlerinin yabancı yatırımcılar için fırsat yarattığını düşünüyor. Akkoyunlu'ya göre riskler ise jeopolitik ve yurtiçi politik gelişmeler. Yılın son iki ayında oldukça ucuzlamış borsada azalan jeopolitik riskler ışığında satış beklemeyen Akkoyunlu, "Alış eğilimi aralık ayında global borsaların gireceği Noel tatili dönemiyle sınırlı kalabilir ve ana kararlar 2020 başında alınabilir" diyor. (Ceren Oral Balaban/Ekonomist Dergisi)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kamil12 Kasım 2019 13:14

    Düşüşler alım fırsatı sadece dikkat etmemiz gereken nokta 106 binlerin hacimli bir şekilde geçilebilmesi yoksa o zaman işler tersine dönmeye başlar yrd.

  • AHMET ÖZBİR11 Kasım 2019 12:26

    TÜRK yatırımcısı olarak yabancılara tavsiyem; on yıldır DURANKAĞIT olarak adlandırılan Işıklar Enerji ve Yatırım Holding hissesini incelemelerini, AYAĞAKALKAN durumuna geldiğinde Balkanlar'ın ve Ortadoğu'nun en çok kazandıranı olabilme ihtimali olduğu gözardı edilmemelidir(!) Türk yatırımcılarının ise BorsaGündem'i takip etmelerini, katakullicilerin oyunlarına karşı daima tetikte olmalarını tavsiye ederim.

  • kenan11 Kasım 2019 12:16

    103 bin satış fırsatı var. 95 binde alırız

  • Kamil12 Kasım 2019 13:12

    Emin misiniz Kenan bey !

  • dursun11 Kasım 2019 12:12

    tirilyonlarca zarar eden pegyo borsa düşerken yükseliyor, milyar kar eden sirketler düşüyorsa borsa kumardır.

  • sefer11 Kasım 2019 16:50

    borsa zaten kumardır olumlu haber düşer yukarı olumsuz aşağı bizde teknik felan kalmadı. o yüzden son dönemde terste kalan için borsa pişmanlıktır.

  • oktaydoğaner11 Kasım 2019 12:53

    sen kumar oynayanlara katılmazsan borsa güzel bir yatırım aracı olur.