E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul haftanın ilk gününü düşüşle tamamladı---

Borsa İstanbul haftanın ilk gününü düşüşle tamamladı

Borsa İstanbul haftanın ilk gününü düşüşle tamamladı
25 Mart 2019 - 09:33 borsagundem.com

Borsa İstanbul güne %0.19 oranında yükselişle 100.027 puandan başladı. Ancak BIST bu tutumunu sürdüremedi ve düşüşe geçti. Günü %0.51 oranında düşüşle 99.325 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Piyasalarda hareketliliğin arttığı bir dönemdeyiz. Yerel seçimlerde artık son düzlüğe girilmesi, seçim öncesi riskli pozisyonların kapatılmak istenmesi ve ayrıca küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalar piyasalardaki hareketliliği körükleyen unsurlar olarak göze çarpıyor.

Yeni haftaya başlarken yurt içinde seçim, küresel anlamda ise ABD-Çin ticaret görüşmeleri ve Brexit gündemde ana temayı oluşturuyor. Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump'ın, Golan Tepeleri'ndeki "İsrail egemenliğini" tanıyan skandal kararnameyi bugün imzalayacağı konuşulurken, ABD’nin Türkiye’ye S-400 almaması şartıyla yaptığı Patriot satışı teklifinin de süresi bu hafta doluyor.

Borsa İstanbul bugün geçen Cuma gününe nazaran daha az hareketliydi. Güne %0.19 oranında yükselişle 100.027 puandan başladı. Ancak BIST bu tutumunu sürdüremedi ve düşüşe geçti. Gün ortasına %0.33 oranında düşüşle 99.502 puandan girdi. Gün ortasının ardından bankacılık hisselerindeki satıcılı seyir sert şekilde sürerken, sanayi hisselerindeki alımlar bunu dengelemeye çabaladı.

Borsa İstanbul haftanın ilk gününü %0.51 oranında düşüşle 99.325 puandan tamamladı.

Günün önemli şirket haberleri 25/3/2019

DOLAR/TL

Dolar saat 17:55 itibariyle 5.6171 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.5691 lira, en yüksek 5.7670 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3716 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1321 seviyesinde. Gram altın 238.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.66 seviyesinde.

Dolar düşüşte

HAFTANIN SON GÜNÜNDE HAREKETLİ SAATLER YAŞANDI

Geçen hafta Fed’in güvercin tutumu, Brexit karmaşası derken, haftanın son günlerinde ABD Başkanı Trump’un Golan Tepeleri’ni İsrail toprağı olarak tanımanın zamanının geldiği şeklinde yaptığı açıklamanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD Başkanı Trump'a verdiği sert Golan cevabı sonrası yurtiçi piyasalarda hareketli saatler yaşandı.

Borsa İstanbul desteklerde tutunamayarak, hızlı bir düşüş gösterdi ve 100 bin puanın altına sarktı. Dolar ateşlendi. Buna karşın Merkez’den proaktif bir hamle geldi. Merkez Bankası sıkılaştırıcı politika uygulayarak 1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verdiğini açıkladı.

ÇETİNKAYA: TEMEL POLİTİKAMIZ REZERVLERİMİZİ GÜÇLÜ TUTMAK

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, temel politikalarının rezervleri güçlü tutmak ve güçlendirmek olduğunu belirterek, "Rezerv gelişmelerinin orta vadeli trendlerle takip edilmesi daha sağlıklı analizlere imkan tanır." ifadelerini kullandı.

Çetinkaya: Temel politikamız rezervlerimizi güçlü tutmak

TCMB HAFTALIK REPO İHALESİ AÇMADI

Dolar/TL 'de geçen haftanın son işlem gününde görülen yükseliş sonrasında Merkez Bankası'ndan gelen açıklamada repo ihalelerine ara verildiği bildirildi.

TCMB haftalık repo ihalesi açmadı

MERKEZ BANKASI'NDAN SWAP HAMLESİ GELDİ

Swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıktı.

Merkez Bankası'ndan Swap hamlesi geldi

 REEL KESİM GÜVEN ENDEKSİ MART'TA YÜKSELDİ

 Reel kesim güveni Mart ayında 4.9 puan artarak 102.1'e yükseldi.

Reel kesim güven endeksi Mart'ta yükseldi

İMALAT SANAYİ KAPASİTE KULLANIM ORANI AÇIKLANDI

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı Mart'ta 74,3 oldu. TCMB tarafından yapılan açıklamaya göre, İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı (KKO), bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 74,3 seviyesinde gerçekleşti.

İmalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklandı

 TÜİK 2018 İŞSİZLİK VERİSİNİ AÇIKLADI

İşsizlik oranı 2018 yılında 0,1 puanlık artışla %11 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılında bir önceki yıla göre 83 bin kişi artarak 3 milyon 537 bin kişi oldu.

TÜİK: 2018'de işsizlik oranı  seviyesinde gerçekleşti

MERKEZ BANKASI'NDAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR GELDİ

Merkez Bankası, brüt rezervlerde yaşanan dalgalanmaların olağan işlemlerden ve dönemsel unsurlardan kaynaklanmakta olduğunu, öngörülmeyen bir durumun söz konusu olmadığını bildirdi.

Merkez Bankası brüt rezervlerinde yaşanan dalgalanmaların nedeni açıklandı

SPK JPMORGAN HAKKINDA İNCELEME BAŞLATTI

SPK, JPMorgan tarafından yayımlanan raporun yanıltıcı içeriği nedeniyle başta bankacılık hisseleri olmak üzere BİST'te işlem gören hisseler üzerinde spekülatif etki yarattığına yönelik şikayetler için inceleme başlattı.

SPK, JP Morgan'ın o raporu nedeniyle inceleme başlattı

HİSSELERDEKİ SATIŞ, ASYA'YI DA VURDU

Uluslararası piyasalarda hisse senetlerindeki satış dalgası Asya'ya sıçrarken tahvil faizlerindeki düşüş devam etti.

Küresel piyasalar: Hisselerdeki satış Asya'ya sıçradı, tahvil faizleri düşüşünü sürdürdü

PATRIOTLAR İÇİN KRİTİK HAFTA

ABD’nin Türkiye’ye S-400 almaması şartıyla yaptığı Patriot satışı teklifinin süresi bu hafta doluyor.

Patriotlar için kritik hafta

GEÇEN HAFTA ALTIN VE DÖVİZ KAZANDIRDI, BORSA KAYBETTİRDİ

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri, haftalık baz da ortalama yüzde 3,36 değer kaybederken, dolar yüzde 2,78, euro yüzde 2,35 ve 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 3,57 değer kazandı.

BIST 100 endeksi, hafta içinde en yüksek 103.755,80, en düşük 99.652,38 puanı gördükten sonra haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 3,36 azalışla 99.835,31 puandan tamamladı.

Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 3,57 artışla 237,70 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 3,52 değer kazancıyla 1.586,00 lira oldu. 374,00 lira olan çeyrek altının satış fiyatı 387,00 liraya yükseldi.

ABD doları yüzde 2,78 değer kazanarak 5,6210 liraya, euro da yüzde 2,35 artarak 6,3530 liraya çıktı.

Yatırım fonları yüzde 0,41, bireysel emeklilik fonları yüzde 0,68 değer kazandı. Kategorilerine göre bakıldığında ise yatırım fonları içinde en fazla kazandıran yüzde 1,22 ile "Hisse Senedi Fonları" oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)