E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul'un pozitif seyri bugün de sürdü---

Borsa İstanbul'un pozitif seyri bugün de sürdü

Borsa İstanbul'un pozitif seyri bugün de sürdü
18 Mart 2019 - 09:32 borsagundem.com

Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününü %1.25 oranında yükselişle 104.594 puandan kapadı.

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul geçtiğimiz hafta 101.000 seviyesini sağlam direnç yaptı ve yönünü tekrar yukarı çevirerek pozitif seyre yöneldi. Küresel piyasalardaki esen meltem rüzgarlarının etkisiyle hafta boyunca süren olumlu hava 103.000 direncinin kırılmasıyla daha da güçlendi.

Bugün Brexit ile ilgili süreç ve ABD-Çin ticaret müzakerelerinin ön  planda olmaya devam edeceği bir haftaya başladık.

Borsa İstanbul günü %0.47 artışla 103.785 puandan açtı. Yükselişini sürdüren BIST, %0.71 artışla 104.039 puandan gün ortasına girdi.

Gün ortası öncesindeki yükselişte daha çok bankacılık hisselerindeki alım dikkat çekti. Bu saatlerde Bankacılık endeksi %1.46 yükselirken, sanayi endeksinde yükseliş daha sınırlı kaldı ve %0.38 oranında gerçekleşti.

Borsa İstanbul'da gün ortasından sonra alımlara sanayi hisseleri de eşlik etti ve Borsa İstanbul gözünü 105.000 puan seviyesine dikti. Gün içindeki en yüksek seviyesi olan 104.882 test ettikten sonra BIST'de kar satışlarının görülmesiyle kapanışa yakın düşüş gerçekleşti. Bu bağlamda Borsa İstanbul günü %1.25 oranında yükselişle 104.594 puandan tamamladı.

Şirket haberleri ve tavsiyeleri 18/3/2019

OCAKTA KONUT FİYAT ENDEKSİ %7.6 ARTTI

Konut Fiyat Endeksi Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 7.6 artarak 271.27 seviyesinde gerçekleşti.

TCMB verilerine göre konut fiyat endeksi Ocak'ta yıllık % 7.6 arttı

 ŞUBAT'TA KONUT SATIŞLARI %18 AZALDI

Türkiye genelinde konut satışları Şubat ayında yüzde 18.2 düşüşle 78,450 adet oldu. 

TÜİK'in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, "ipotekli satış" olarak nitelendirilen konut kredili satışlar da Şubat'ta yüzde 68.2 düşüşle 8,890 adet olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışı ise Şubat ayında yüzde 92.1 artarak 3,321 adet oldu.

Şubat'ta konut satışları yüzde 18 azaldı

BREXIT İÇİN KRİTİK 3 GÜN

İngiltere Başbakanı Theresa May'in parlamentonun daha önce iki kez reddettiği Brexit anlaşmasına bu sefer destek sağlayıp sağlayamayacağı belli değil. 

May Perşembe günü yapılacak AB liderler zirvesine gitmek istiyorsa, Brexit anlaşması için parlamentonun onayını alması için yalnızca üç gün süresi bulunuyor. 

İngiltere parlamentosu geçen hafta yapılan oylamada ülkenin Avrupa Birliği'den(AB) ayrılma tarihinin ertelenmesini büyük çoğunlukla onaylamıştı. 

Kabul edilen önergeye göre, 20 Mart'a kadar parlamentodan Brexit anlaşması geçmesi durumunda İngiltere'nin AB'den çıkış tarihinin kısa süreli erteleme ile 30 Haziran'a ertelenmesi talebinde bulunulacak. 20 Mart'a kadar bir anlaşmanın geçmemesi durumunda ise daha uzun vadeli bir erteleme arayışına girişilecek.

Brexit tekrar İngiltere Parlamentosu'nda

HAFTA BOYUNCA BORSA İSTANBUL POZİTİF SEYİR İZLEDİ

Geçen hafta sanayi üretim verisi, işsizlik verisi ve Şubat 2019'a ilişkin bütçe uygulama sonuçlarını açıklandı. Ayrıca TCMB Olağan Genel Kurulu takip edildi.

Geçen haftanın son gününde Borsa İstanbul güne %0.45 yükselişle 102.890 puandan başladı.

Açılışın ardından dar bantta sıkışan Borsa İstanbul gün ortasına %0.45 oranında yükselişle 102.892 puandan girdi. 

Borsa İstanbul günün ikinci yarısında, banka ve sanayi hisselerindeki alımlarla 103.000 barajını geçti. 

Borsa İstanbul haftanın son gününü %0.85 yükselişle 103.304 puandan kapattı.

Endeks gün içerisinde en düşük 102.643, en yüksek ise 103.380 puan seviyesi görüldü.

GEÇEN HAFTA YATIRIM ARAÇLARINDAN EN ÇOK BORSA KAZANDIRDI

Borsa İstanbul`da işlem gören hisse senetleri, haftalık bazda ortalama yüzde 1,74, euro yüzde 1,27, dolar yüzde 0,24 ve 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı yüzde 0,66 değer kazandı.

BIST 100 endeksi hafta içinde en yüksek 103.880,40, en düşük  100.651,70 puanı gördükten sonra haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 1,74  artışla 103.304,05 puandan tamamladı.

Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu  hafta yüzde 0,66 artışla 229,50 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde  0,66 değer kazancıyla 1.532,00 lira oldu. Geçen hafta 372,00 lira olan çeyrek  altının satış fiyatı bu hafta 374,00 liraya yükseldi.

Bu hafta euro yüzde 1,27 değer kazanarak 6,2070 liraya, ABD doları da  yüzde 0,24 artarak 5,4690 liraya çıktı.

Bu hafta, yatırım fonları yüzde 0,44, bireysel emeklilik fonları yüzde  0,19 değer kazandı. Kategorilerine göre bakıldığında ise yatırım fonları içinde  en fazla kazandıran yüzde 1,44 ile "Kıymetli Madenler Fonları" oldu.

Bu hafta en çok borsa kazandırdı

 YOĞUN BİR VERİ GÜNDEMİ OLAN HAFTA GERİDE KALDI

Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre cari işlemler açığı bir önceki yılın Ocak ayına göre 6.221 milyon ABD doları azalarak 813 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası PPK toplantı özeti yayınlandı. Fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğine dikkat çeken Merkez Bankası enflasyon görünümüyle ilgili olarak ''Yıllık enflasyon enerji grubu hariç alt gruplarda gerilemiştir. Enerji grubunda petrol fiyatlarındaki yükseliş temel mal enflasyonunda ise döviz kurundaki ılımlı seyrin yanı sıra iç talepteki zayıflama etkili olmuştur'' dedi.

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2018 yılı Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 11 bin kişi artarak 4 milyon 302 bin kişi oldu. İşsizlik oranı 3,1 puanlık artış ile %13,5 seviyesinde gerçekleşti. Bu, Şubat 2010'dan beri en yüksek seviye olarak kayda geçti. Beklenti %12,8'di.

Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 3,3 puanlık artış ile %15,6 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15-24 yaş) işsizlik oranı 5,3 puanlık artış ile %24,5 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 3,1 puanlık artış ile %13,7 olarak gerçekleşti.

TÜİK tarafından açıklanan Ocak ayı sanayi üretimi verisine göre, mevsim ve takvim etkisinde arındırılmış sanayi üretimi Ocak ayında aylık yüzde 1 seviyesinde artarken yıllık ise yüzde 7.3 azaldı.

Sanayi üretiminde analist beklentileri ise aylık bazda yüzde 0.3 artış, yıllık bazda ise yüzde 8 azalış şeklindeydi.

KÜRESEL PİYASALAR ÇİN ÖNCÜLÜĞÜNDE YÜKSELDİ

Asya hisse senetleri Çin öncülüğünde yükseldi. Küresel hisseleri Ekim'den beri en yüksek seviyeye taşıyan kazançlar bu haftaki Fed toplantısı öncesinde devam etti. ABD Hazine tahvilleri yatay seyretti.

Şanghay'da gösterge hisse endeksleri Pazartesi günü yüzde 1'in üzerinde yükseldi. Japknya ve Hong Kong hisseleri ılımlı yükseldi. ABD hisse vadelileri S&P 500 Endeksi'nin Kasım'dan beri en iyi haftasını kaydetmesinin ardından fazla değişmedi. ABD'de 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizi zayıf ekonomik veriler sonrasında yüzde 2.6 seviyesinin altında kaldı. Dolar geriledi, Avustralya Doları yönünü yukarı çevirdi.

Hisse senetleri yükseliyor ve Fed'in 2019 için medyan projeksiyonunu bir faiz artırımına revize edeceği beklentileriyle hisseler, tahviller ve paralarda volatilite düşüyor. Piyasa, ABD – Çin ticaret anlaşması konusunda ilerleme kaydedildiğine dair sinyalleri -iki liderin buluşmasının en erken Nisan'da beklenmesiyle- test ediyor.

AMP Capital Investors Ltd. yatırım stratejisi birim yöneticisi Shane Oliver, “Hisse piyasaları Aralık düşüğünden hızlı ve sert bir şekilde yükseldi ve küresel ekonomik verilerin hala zayıf seyretmesiyle kısa vadeli çekilmelere karşı hassas. Ancak değerlemelerde sorun yok ve makul büyüme ve karlar, daha fazla politika teşviğinin yardımıyla 2019 boyunca ılımlı yükselişi destekler.” dedi.

Asya borsaları ve tahviller Fed'in bu hafta yapacağı toplantısında kararlı bir şekilde para politikasını gevşetme yanlısı bir yaklaşım ortaya koyacağına dair artan beklentilerden destek buldu.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.6 yükseldi. 

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.59 yükseldi. Şanghay lokomotif hisseleri yüzde 1.6 yükselerek başlıca Avrupa borsaları için ılımlı açılışa işaret etti. Deutsche Bank ve Commerzbank hisseleri iki bankanın birleşme görüşmelerini teyit etmeleri ardından piyasaların odağında olacak. 

S&P 500 endeksi geçen hafta Kasım sonundan bu yana en büyük haftalık kazanımını 
kaydederken, Nasdaq bu yıl şimdiye kadar en iyi haftalık performansını sergiledi. 
Fed'in faiz oranı tahminlerini ya da "noktasal grafiklerini" düşüreceği ve bu yıl para 
politikasını çok az sıkılaştıracağı ya da hiç sıkılaştırmayacağına dair öngörüler arttı. 
Fed'in Çarşamba günü sona erecek iki günlük para politikası toplantısında 3.8 trilyon 
dolarlık tahvil bilançosunu küçültmeyi bırakma planına ilişkin daha fazla detay vermesi 
bekleniyor.

Dolar hafif primli seyrediyor

DÖVİZ

Dolar ABD'de beklentilerin altında gelen imalat üretim verisinin Fed' in bu yılın ilerleyen zamanlarında faiz oranlarını düşüreceğine dair beklentileri artırmasının ardından toparlanırken, sterlin İngiltere'nin AB'den ayrılmasının ertelenmesi umutlarıyla dokuz ayın zirvesine yakın seyrediyor. 

Dolar endeksi geçen hafta yüzde 0.81 gerileyerek Ağustos başından bu yana endüşüşü kaydetmesinin ardından bugün yüzde 0.1 düşüşle 96.481 seviyesinde bulunuyor. ABD'de Cuma günü beklentilerin altında açıklanan imalat üretimi Fed'in bu haftaki toplantısında para politikasını gevşetme yanlısı bir yaklaşım sergileyebileceğine dair beklentileri artırarak ABD hazine tahvil getirilerinin 10 haftanın dip seviyesine gerilemesine neden oldu. 

ABD'de fabrika üretimi Şubat ayında yüzde 0.4 gerileyerek, art arda ikinci ayda düşüş kaydederken, New York Fed imalat endeksi ise 3.7 ile beklentilerin altında açıklandı. ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirileri 4 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesi olan yüzde 2.580'e geriledi. Bu ayın başında bu yıl için faiz indirimine neredeyse ihtimal vermeyen Fed faiz oranı vadeli işlemleri şimdi faiz indirimine yüzde 40 ihtimal veriyorlar. 

Sterlin anlaşmasız Brexit'in önlenebileceği rahatlamasının desteğiyle geçen hafta gördüğü dokuz ayın zirvesi olan 1.3380 dolara yakın seyrediyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)