E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
13 Mart 2019 - 09:33 borsagundem.com

Gün içerisinde dalgalı seyir izleyen BIST100, günü %0.47 oranında artışla 102.196 puandan kapattı.

BORSAGUNDEM.COM

Piyasaların ana gündemini “Brexit” oluşturmaya devam ederken bugün yurt içinde PPK toplantı özeti takip edildi. Ayrıca Borsa İstanbul'da 101.000-105.000 arasındaki dalgalı seyir sürüyor.

Borsa İstanbul günü %0.10 yükselişle 101.820 puandan açtı ve gün ortasına %0.16 artışla 101.881 puandan hafif primli girdi.

Gün ortasının ardından BIST, özellikle sanayi hisselerinde gerçekleşen satışlarla düşüşe geçti. Daha sonra bankacılık endeksindeki yükselmenin önderliğinde tekrardan pozitif seyre yöneldi.

Gün içerisinde dalgalı seyir izleyen BIST100, günü %0.47 oranında artışla 102.196 puandan kapattı.

Borsa İstanbul gün içinde en yüksek 102.532 seviyesini test ederken, en düşük 101.142 seviyesini gördü.

BİST100 DÜN POZİTİF SEYRETTİ

Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul, gün ortasının ardından bir süre dalgalı seyretti. Kapanışa yakın saatte banka hisselerine gelen alımlarla kazançlarını artıran BİST günü %0.86 oranında yükselişle 101.721 puan seviyesinde tamamladı.

GÖZLER MERKEZ BANKASI'NDA

Piyasalar pazartesi gününe yoğun veri gündemi ile başladı. 2018 yılı 4. çeyrek ekonomik büyüme verisi ve Ocak ayı cari denge istatistikleri yakından takip edildi. TÜİK tarafından açıklana verilere göre Türkiye ekonomisi 2018 yılı 4. çeyrekte yüzde 3 daralma kaydederken, 2018 yılı genelinde ise büyüme yüzde 2.6 seviyesinde gerçekleşti.

Öte yandan cari açık düşüş kaydetmeye devam ediyor. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre cari işlemler açığı bir önceki yılın Ocak ayına göre 6.221 milyon ABD doları azalarak 813 milyon ABD doları olarak gerçekleşti.

Bugün iç piyasalarda Merkez Bankası'nın PPK toplantı özeti takip edildi. Fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiğine dikkat çeken Merkez Bankası enflasyon görünümüyle ilgili olarak ''Yıllık enflasyon enerji grubu hariç alt gruplarda gerilemiştir. Enerji grubunda petrol fiyatlarındaki yükseliş temel mal enflasyonunda ise döviz kurundaki ılımlı seyrin yanı sıra iç talepteki zayıflama etkili olmuştur'' dedi.

Merkez Bankası'ndan enflasyon yorumu

Ayrıca Perşembe günü Ocak ayı sanayi üretimi verisi, cuma günü Aralık ayı işsizlik verisi ve Merkez Bankası'nın Olağanüstü Genel Kurul toplantısı takip edilecek.

Dış piyasalarda ise Brexit müzakereleri gündemdeki sıcaklığını koruyor. İngiltere ve AB ülkelerinin kilitlendiği Westminister’daki Brexit oylaması 242 evet oyuna karşılık 391 hayır oyu ile reddedildi.

Küresel piyasalarda ise ABD borsaları haftanın ikinci gününü karışık seyirle tamamladı. Dow Jones sanayi endeksi Boeing hisseleri nedeniyle günü ekside kapadı. Asya borsaları ise yatırımcıların riskten kaçınmasına paralel olarak geriledi.

Küresel piyasalar düşüşte

Dolar yatay seyirde

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları yatırımcıların riskten kaçınmasına paralel olarak gerilerken, sterlin İngiltere parlamentosunda Brexit hakkında bu akşam yapılacak oylamanın sonucunu bekliyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi düşük hacimli işlemlerde yüzde 0.5 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi ise yurtiçi makine siparişlerindeki gerilemenin Ocak ayında ivme kazandığını gösteren verinin etkisiyle yüzde 1.2 düştü.

Çin'deki büyük şirketleri izleyen CSI300 endeksi art arda iki gün yükseldikten sonra yüzde 0.5 geriledi. S&P 500 vadeli kontratları yüzde 0.2 ekside bulunurken Avrupa borsalarının ekside açılışa işaret ediyor.

Piyasalarda risk iştahı İngiltere Başbakanı Theresa May'in Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmak için sağladığı ve hafta başında AB'den ek güvenceler aldığı anlaşmanın parlamentoda reddedilmesinin ardından azaldı.

İngiliz parlamentosu bugün TSİ 2200'da AB'den anlaşmasız ayrılmayı, bunu da reddederse AB'den ayrılma tarihini ertelemeyi oylayacak.

Analistler AB'den ayrılmanın ertelenmesi halinde son günlerde iki yönde de sert hareket eden sterlin üzerindeki baskının bir miktar azalacağını tahmin ediyorlar. Bu hafta 1.3017 dolar ile 1.3296 dolar aralığında hareket eden sterlin son olarak yüzde 0.1 artıda 1.3088'den işlem gördü.

DÖVİZ

Dolar/TL bugün 5.46 civarında sakin seyrini sürdürürken, piyasalar İngiltere parlamentosunda Brexit hakkında bu akşam yapılacak oylamanın sonucunu bekliyor. 

Dolar saat 18.00 itibariyle 5.4703 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4520 lira, en yüksek 5.4712 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1887 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.13004 seviyesinde. Gram altın 229.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.79 seviyesinde.

Dolar/TL dünkü oylamanın ardından bu sabah gelişmekte olan ülke para birimlerinde gözlenen 
sınırlı değer kaybına paralel hareket etti ancak gün içinde TL Brezilya reali ile birlikte benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştı. 

İngiltere parlamentosu dün gece Başbakan Theresa May'in Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmak 
için sağladığı ve hafta başında AB'den ek güvenceler aldığı anlaşmayı tekrar reddetti. 

Parlamento bugün TSİ 2200'da, AB ile ilişkileri düzenleyecek herhangi bir anlaşma olmadan 
AB'den ayrılmayı oylayacak. Bu reddedilirse parlamento yarın ayrılma tarihini ertelemeyi 
oylayacak. Tüm bu oylamalara rağmen AB'de ayrılma süreci belirsizliğini koruyor. 

AB'den ayrılma tarihinin ertelenmesi, erken seçimlere gidilmesi, hatta Brexit olarak adlandırılan AB'den ayrılma kararının tekrar referanduma sunulması bile ihtimal dahilinde. Bunun yanı sıra May AB'den ayrılma planını üçüncü defa revize edip yeni bir oylamaya gitmeyi de değerlendirebilir. 

Bir bankacı, "Piyasalar oldukça sakin. Ancak seçime kadar kur yavaş yavaş yukarı hareketini sürdürecek gibi görünüyor. Şu an için Brexit piyasalar için risk unsuru. Ayrıca gelişmekte olan piyasalardaki genel havayı takip etmek gerek" dedi. 

Dolar/TL geçen hafta Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişeler kaynaklı olarak sert yükseldikten sonra bu hafta nispeten sakin bir seyir izliyor. 

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin 5 aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Bu sabah 5.8067/5.8122 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 5.8185/5.8215, bu sabah 
6.1594/6.1624 seviyesinde olan euro/TL ise 6.1810/6.1830 seviyesinde bulunuyor. 

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 18.59, valörde son işlemde yüzde 18.70 oldu. Bugün ise spot kapanışta yüzde 18.79 seviyesindeydi. 

Gösterge 10 yıllık tahvilde ise dün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.47, valörde son işlemde yüzde 15.65 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 15.78, valörde son işlemde yüzde 15.86 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)