E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
11 Mart 2019 - 09:16 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.68 oranında düşüşle 100 bin 850 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Güne hafif alıcılı başlayan Borsa İstanbul, gün ortasının ardından gelen tepki satışlarıyla birlikte düşüşe geçerek 101 bin puan seviyesinin hemen altında kapandı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.34 oranında yükselişle 101 bin 886 puandan başladı.

Açılışın ardından büyüme ve cari denge verisi sonrası hafif primli seyrini sürdüren BİST gün ortasına yüzde 0.24 oranında yükselişle 101 bin 785 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından banka hisselerine gelen tepki satışlarıyla birlikte düşüşe geçen BİST kapanışa yakın saatte kayıplarını artırdı ve günü yüzde 0.68 oranında düşüşle 100 bin 850 puandan tamamladı.

Gün içerisinde Borsa İstanbul'da en düşük 100 bin 651, en yüksek 102 bin 342 puan seviyesi görüldü.

TÜRKİYE EKONOMİSİ 4.ÇEYREKTE YÜZDE 3 DARALDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 4.çeyrek büyüme verisin açıkladı. Buna göre Türkiye ekonomisi 4. çeyrekte yüzde 3 daralma kaydederken, 2018 yılı genel olarak ise yüzde 2.6 seviyesinde büyüdü.

Türkiye ekonomisi 4. çeyrekte yüzde 3 daraldı

CARİ AÇIK OCAK'TA 813 MİLYON DOLAR OLDU

Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı cari denge versini açıkladı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamaya göre, Cari işlemler açığı, bir önceki yılın Ocak ayına göre 6.221 milyon ABD doları azalarak 813 milyon ABD doları olarak gerçekleşti. Bunun sonucunda, on iki aylık cari işlemler açığı 21.592 milyon ABD doları oldu .

Cari açık Ocak'ta 813 milyon dolar oldu

BORSA GEÇEN HAFTA KAYBETTİRDİ

Haftanın son işlem gününde yatay seyirde başlayan Borsa İstanbul, açılışın ardından gelen tepki satışlarıyla birlikte haftayı yüzde 0.73 oranında düşüşle 101.538 puandan tamamladı.

BİST100 endeksi hafta içinde en yüksek 104.866, en düşük ise 100.873 puanı gördü.

VERİ GÜNDEMİ YOĞUN

Piyasalarda yoğun veri akışı sürüyor. Geçtiğimiz hafta çarşamba günü Merkez Bankası'nın faiz kararı piyasalar tarafından yakından takip edildi. Merkez Bankası politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tutarken, enflasyonda belirgin iyileşme görülene kadar sıkı duruşun devam edeceğini söyledi.

Bugün ise piyasalarda Ocak ayı cari denge verisi ve 2018 yılı 4. çeyrek büyüme verisi izlendi.

Öte yandan perşembe günü Ocak ayı sanayi üretimi verisi, cuma günü Aralık ayı işsizlik verisi ve Merkez Bankası'nın Olağanüstü Genel Kurul toplantısı takip edilecek.

Ayrıca ABD ile Türkiye arasındaki S-400 süreciyle ilgili gelişmeler, ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri piyasalar üzerindeki etkisini sürdürüyor.

Küresel piyasalarda ise Asya borsaları ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası haftanın ilk işlem gününde güçsüz seyretti.

Küresel piyasalar güç bulmakta zorlandı

 

Dolar sakin seyrini sürdürüyor

KÜRESEL PİYASALAR GÜÇSÜZ SEYRETTİ

Asya borsaları küresel ekonominin durumu hakkında soru işaretleri yaratan ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından güç bulmakta zorlandı
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Cuma günü gerilediği üç haftanın dip seviyesine yakın seyretti.

Çin'deki lokomotif hisseleri izleyen CSI300 endeksi Cuma günkü yüzde 4 düşüşün ardından bugün yüzde 0.5 artıda seyretti. Endeks Cuma günü aracı bir kurumun ülkedeki başlıca bir sigorta şirketi hisseleri hakkında yatırımcılara "sat" uyarısında bulunmasının ardından sert gerilemişti.

Japonya'nın Nikkei endeksi ise geçen hafta dört seansı art arda kayıpla kapattıktan sonra bugün yüzde 0.5 yükseldi.

ABD borsaları yatırımcıları şaşırtan zayıf tarım dışı istihdam verisinin ardından geçen haftanın son gününü de kayıpla kapattı. Wall Street haftalık bazda 2018 sonundan bu yana en sert düşüşü kaybetti.

ABD ekonomisi Şubat ayında 20,000 ile beklentilerin çok altında ve Eylül 2017'den bu yana en zayıf istihdam artışını kaydetti. Verinin ardından ABD Hazine tahvil getirileri gerilerken, ABD'nin 10 yıl vadeli tahvilinin getirisi yüzde 2.607'ye kadar gerileyerek iki ayın dip seviyesini gördü. Tahvilin getirisi bugün ise yüzde 2.638'de bulunuyor.

DOLAR HAFİF PRİMLİ

Dolar/TL yerel seçimlere üç hafta kala, Türkiye-ABD ilişkilerine yönelik endişeler, gelişmekte olan ülkelere yönelik yılbaşından beri devam eden iyimserliğin yerini son haftalarda riskten kaçışa bırakması ile baskı altında kalmaya devam ederken piyasada bugün açıklanacak yoğun veri gündemi takip ediliyor.

Dolar saat 10.17 itibariyle 5.4534 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.4275 lira, en yüksek 5.4617 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1308 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1239 seviyesinde. Gram altın 227.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.67 seviyesinde.

Dolar/TL Türkiye ABD ilişkilerine yönelik endişeler başta olmak üzere geçen haftaya 5.35'in hemen üzerinde başladıktan sonra sert yükselişle Cuma günü 14 Ocak'tan beri ilk kez 5.4880'i test etmişti.

Kur sert satış baskısının ardından haftayı test edilen en yüksek seviyelerin hemen altında 5.45 civarında tamamlarken dolar/TL bu sabah da güne saat 0855'te 5.4400/5.4445 seviyesinde başladı.

Aynı saatte sepet bazında TL 5.7750/5.7812, euro/TL 6.1099/6.1180 seviyesindeydi. Kur gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan girişler, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Patriot konusundaki iyimser algılanan açıklamaları ve ABD faiz artışlarına ilişkin beklentileri zayıflatan ABD tarım dışı istihdam verileriyle Cuma günü gün içindeki kayıplarının önemli bölümünü telafi etmişti.

ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında sadece 20,000 artış kaydederek istihdamdaki büyümenin neredeyse durma noktasına geldiğini gösterirken, ekonomideki yavaşlamanın hızlanacağı endişelerini de gündeme getirebilir.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler öncesi yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB'den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin 5 aydır aralıksız devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Öte yandan bankacılara göre gelişmekte olan ülke piyasalarında yönelik Arjantin kaynaklı riskler de yakından takip edilmeye başlandı.

S-400 YENİ BRUNSON KRİZİ OLACAK MI?

Türk-Amerikan ilişkilerinde sorunlu bir yılı geride bırakan Ankara ve Washington, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 sistemlerini satın alma kararı ve ABD'nin bu adıma yaptırımlarla karşılık vereceğine dair güçlü sinyaller göndermesi ile yeniden gergin bir dönemece girdi. Haberin Orjinali İçin Tıklayın

Bazı analistlerin "yeni Brunson krizi" olarak adlandırdığı süreçte diplomatik manevra alanı daralan Ankara, uzun menzilli hava ve füze savunma ihtiyacını karşılarken Rusya ve ABD arasında bir seçim yapmaya zorlanıyor.

ABD'nin savunma yaptırımlarını hayata geçirmesi durumunda Türkiye savunma/taarruz kapasitesinin zarar görmesi riskiyle karşılaşabileceği gibi Brunson krizinde olduğu gibi bu adımın piyasalar üzerindeki psikolojik etkisi de olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle süreç piyasalarda yakından takip ediliyor.

Öte yandan bankacılara göre ABD Türkiye ilişkileri piyasalarda satış baskısı yaratan önemli bir unsur olsa da tek unsur değil. Gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik sene başındaki risk iştahının son haftalarda artık terse döndü. Bu riskten kaçış döneminde lokaller ise döviz birikimlerini artırmayı tercih ediyor. TCMB verilerine göre bireysellerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 5 aydır, her hafta aralıksız artış gösterirken 103.56 milyar dolara ulaşan birikim tarihi zirveye daha da yaklaştı. Bankacılara göre bu trend, yabancıların TL'ye ilgisinin arttığı bir dönemde sadece TL'deki değer kazancını sınırlarken küresel riskten kaçış döneminde ise hem yerlilerin hem de yabancıların aynı anda döviz talep etmesi nedeniyle TL'de değer kaybının daha belirgin hissedilmesine neden oluyor.

Tahvil bono piyasasında ise iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 18.67 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvilde ise Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.74 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)