E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
20 Şubat 2019 - 09:25 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.23 oranında yükselişle 101 bin 971 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul 102 bin puan seviyesi sınırında eğilimini sürdürmeye devam ediyor. Banka hisselerindeki satıcılı seyrin etkili olduğu endekste hacimsiz hareketlenmeler sürüyor.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.24 oranında yükselişle 101 bin 990 puan seviyesinde başladı.

Açılışın ardından banka hisselerine gelen alımlarla birlikte BİST gün ortasına yüzde 0.61 oranında yükselişle 102 bin 358 puan seviyesinde girdi.

Banka hisselerine gelen satışlarla birlikte bankacılık endeksi yüzde 0.52 oranında düşüşle seyretti.

Gün ortasının ardından hacimsiz seyrini sürdüren Borsa İstanbul günü yüzde 0.23 oranında yükselişle 101 bin 971 puan seviyesinde tamamladı.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 101 bin 618, en yüksek ise 102 bin 542 puan seviyesi görüldü.

BİST 100 GEÇTİĞİMİZ GÜN NASIL SEYRETTİ

Salı günü hafif alıcılı açılan Borsa İstanbul, açılıştan kısa süre sonra düşüşe geçti. Gün içerisinde 101 bin puan seviyesinin altına sarkan BİST kapanışa yakın saatte gelen alımlarla birlikte günü 101 bin 742 puan seviyesinde yatay kapattı.

HAZİNE VERİLERİ TAKİP EDİLDİ

Geçtiğimiz gün iç piyasalarda Hazine verileri yakından takip edildi. Hazine tarafından düzenlenen iki tahvil ihalesinde 3 milyar 872 milyon TL satış yapılırken, ihale öncesi ROT satışı 5 milyar 975 milyon TL olarak gerçekleşti. Böylece Hazine dün toplamda 10 milyar TL'ye yakın satış yapmış oldu.

Öte yandan S&P, Türkiye ile ilgili bir analizde daha bulundu. S&P tarafından Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin düzenlenen panelde yapılan sunumda, “Türk hükümetinin halen mali manevra alanı var'' denildi. Ayrıca sunumda konuşan bir S&P analisti Türk lirasında dengelenmenin görüldüğünü fakat bu yılın sonunda ekonominin yüzde 0,5 seviyesinde daralmasının beklendiğini söyledi.

Bugün iç piyasalarda açıklanacak önemli bir veri akışı bulunmazken, dış piyasalarda ABD merkez bankası (Fed) 29-30 Ocak tarihlerinde yaptığı ve faizleri 2.25-2.50 aralığında sabit tuttuğu toplantının tutanakları yayımlayacak. Tutanakların TSİ 22.00 civarında yayımlanması bekleniyor. 

Küresel piyasalarda ise ABD borsaları haftanın ilk işlem gününde seans sonuna doğru gelen iyi haberlerle toparlanarak sınırlı da olsa kazançla kapandı. Asya borsaları ise ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakerelerinin olumlu sonuçlanacağına yönelik beklentilerin etkisiyle yükselişini sürdürdü.

Küresel piyasalar yükselişini sürdürdü

 

Dolar yatay seyirde

KÜRESEL PİYASALAR YÜKSELİŞTE

Asya borsaları ABD ile Çin'in bir yıla yakın süredir aralarında devam eden ticaret gerilimini giderecek bir anlaşmaya varacağına ilişkin devam eden beklentilerin etkisiyle yükselişini sürdürdü
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi  yüzde 1'e yakın yükselişle 2 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.

Çin'in 300 büyük şirketini izleyen endeks yüzde 0.4 primle 4 Ocak'ta gördüğü dip seviyeden bu yana kaydettiği kazanımları yüzde 18'e yükseltti.

ABD borsaları da dün yükselişle kapandı. Perakendeci Walmart'ın açıkladığı beklentilerden güçlü bilançonun da desteğiyle S&P 500 endeksi yüzde 0.15 yükseldi. Yüzde 0.19 yükselen Nasdaq kazanımlarını aralıksız yedinci güne taşıdı.

ABD Başkanı Donald Trump, dün Çin ile yürüttükleri ticaret görüşmelerinin iyi gittiğini söyledi. Trump ayrıca görüşmelerin sonuca varması için belirlediği son tarihi öteleyebileceğini, 1 Mart "sihirli" bir tarih değil diyerek ifade etti.

Trump daha önce iki ülkenin ticaret gerilimini giderecek bir anlaşmaya varamaması halinde 
ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar dolar değerinde üründen aldığı gümrük vergisini 1 Mart'ta yüzde 10'dan yüzde 25'e yükselteceğini açıklamıştı.

Yatırımcılar Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in gelecek ay, muhtemelen 5 Mart'taki 
başlayacak Çin parlamentosu genel kurulundan sonra bir araya geleceğini ve "mutabakat zaptı" 
şeklini alabilecek bir anlaşmaya varacağını tahmin ediyorlar.

İki ülke geçen hafta Çin'de yapılan müzakerelerin hemen ardından dün ABD'de yeni bir görüşme turuna başladı. Görüşmelere yarından itibaren Xi'nin en üst düzey ekonomi danışmanı Liu He de katılacak.

DOLAR YÖNÜNÜ YUKARI ÇEVİRDİ

Güney Afrika'nın ülkenin en büyük elektrik üreticisi olan Eskom'a kaynak sağlayacağını açıklaması sonrası rand'da gözlenen sert değer kaybının TL'ye de yansımasıyla dolar/TL 5.33 seviyesini test etti ancak kalıcı olmadı.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.3175 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2771 lira, en yüksek 5.3296 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0314 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1338 seviyesinde. Gram altın 229.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.71 seviyesinde.

Güney Afrika'nın ulusal bütçesinde ülkenin en büyük elektrik üreticisi Eskom'a önümüzdeki üç yılda 69 milyar rand kaynak sağlayacağı, ancak Eskom'un talep ettiği şekilde 100 milyar rand borcu üstlenmeyeceği belirtildi.

Rand bütçenin açıklanmasının ardından dolar karşısında yüzde 1.5 değer kaybetti. Dolar/TL'nin hızlı yükselişinde randdaki hareketin etkili olduğunu söyleyen bir bankacı, "Randdaki sert değer kaybı sonrası korelasyonu nedeniyle TL'de de hızlı hareket gördük ancak kur tekrar geri geldi. Dolar/TL bir süredir 5.20-5.35 bandına sıkışmış durumda, piyasa da buna alıştı. Küresel bazda olumsuz gelişme olmazsa kur bu bant aralığında kalmaya devam eder" dedi.

Piyasada likiditenin kötü olduğunu söyleyen aynı bankacı, "Önümüzdeki seçim riski varken yatırımcı çok fazla pozisyon almayı tercih etmeyebilir. TCMB'nin faizi yüzde 24 seviyesine tutması ve sıkı duruşu koruyacak olması TL için bir emniyet sübabı. Piyasada seçim öncesinde erken bir parasal gevşeme endişesi vardı. TCMB'nin ZK katsayıları ile oynaması kredi akışını artırmaya yönelik dolayısıyla faizleri yüksek seviyede tuttukça likidite ile oynaması olumsuzluk olarak algılanmayacaktır" dedi.

Tahvil bono piyasasında ise dün yüzde 18.31 seviyesinden açılan iki yıllık gösterge tahvilin 
bileşik faizi dün gerçekleşen ihalenin ardından yükselerek spot piyasada yüzde 18.68 seviyesinden kapandı. Bugün ise spot kapanışta yüzde 18.67 seviyesindeydi. Dün valörde son işlemde yüzde 15.13 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün spot kapanışta ortalama yüzde 15.23, valörde saat 1640'ta son işlemde yüzde 15.36 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)