E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yatay kapandı---

Borsa İstanbul yatay kapandı

Borsa İstanbul yatay kapandı
19 Şubat 2019 - 09:38 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.01 oranında yükselişle 101 bin 742 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Satıcılı seyrin hakim olduğu Borsa İstanbul 102 bin puan seviyesinin altında dirençsiz seyrini sürdürüyor. 

Borsa İstanbul güne yüzde 0.11 oranında yükselişle 101 bin 845 puan seviyesinde başladı.

Açılışın ardından gelen tepki satışlarıyla birlikte düşüşe geçen BİST gün ortasına yüzde 0.59 oranında düşüşle 101 bin 126 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından satıcılı seyrini sürdüren BİST kapanışa yakın saatte kayıplarını bir miktar telafi ederek günü yüzde 0.01 oranında yükselişle 101 bin 742 puan seviyesinde tamamladı.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 100 bin 713, en yüksek ise 101 bin 978 puan seviyesi görüldü.

BİST100 HAFTAYA NASIL BAŞLADI

Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul gün ortasının ardından banka hisselerine gelen sert satışlarla birlikte günü yüzde 0.96 oranında düşüşle 101 bin 728 puandan tamamladı.

Banka hisselerinde görülen satışla birlikte bankacılık endeksi yüzde 2.27 seviyesinde kayıpla seyretti.

PİYASALARDAKİ GELİŞMELER NELER

Yoğun veri akışının izlendiği geçtiğimiz hafta da yüksek işsizlik verisi, sanayi üretimindeki sert düşüş, yüksek enflasyon ve döviz kuru piyasalar tarafından tedirginliğe yol açıyor.

Bu hafta ise Türkiye ve dünyada önemli bir veri gündemi bulunmuyor.

Öte yandan Çin’le Amerika arasındaki ticarete ilişkin anlaşmazlıkları gidermek üzere yürütülen görüşmelere bugün Washington’da yeniden başlanıyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada bugün başlayacak heyetlerarası görüşmelerin haftasonuna doğru üst düzey temaslarla devam edeceği belirtildi.

Küresel piyasalarda Asya  borsaları ABD-Çin ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydedileceği umutları ile 4 ayın zirvesine yakın seyretti.

Küresel piyasalar 4 ayın zirvesine yakın

 

Dolar sakin seyirde

KÜRESEL PİYASALAR YÜKSELİŞTE 

Asya borsaları ABD-Çin ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydedileceği umutları ve başlıca merkez bankalarının ekonomiyi destekleyici politikalar izleyeceği beklentisiyle yaklaşık dört ayın zirvesine yakın seyrediyor
Avrupa borsalarındaki ılımlı kazanımları yatırımcıların güvenini desteklerken, ABD piyasaları tatil dolayısıyla dün kapalıydı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi <.miapj0000pus> hafif yükselirken, Japonya'nın Nikkei endeksi yatay seyrediyor.

Çin hisseleri hafif değişim gösterdi. Çin lokomotif hisseleri  dün yükseldikten sonra bugün de yüzde 0.1 artıda bulunuyor.

ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin sınırlı detay açıklansa da bu görüşmelerde ilerleme haberleri yatırımcıların iki ülkenin 1 Mart'a kadar bir uzlaşmaya varabileceklerine ilişkin iyimser olmalarını sağladı.

ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen aldığı gümrük vergisi 1 Mart'a kadar anlaşma sağlanamazsa yüzde 10'dan yüzde 25'e yükselecek. Beyaz Saray, ABD ile Çin'in ticaret savaşını çözüme kavuşturmak için yapacakları yeni görüşmelerin bugün Washington'da başlayacağını ve haftanın ilerleyen günlerinde daha üst düzey görüşmelerle devam edeceğini bildirdi.

DOLAR SAKİN SEYİRDE

TCMB'nin hafta sonunda zorunlu karşılıkları düşürmesiyle TL'de dün negatif ayrışma gözlenmesi ardından dolar/TL bu sabah 5.30'un hemen üzerine işlem görürken, Hazine ihaleleri ve dış piyasalar izlenecek.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.3025 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2946 lira, en yüksek 5.3227 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0066 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1319 seviyesinde. Gram altın 227.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.68 seviyesinde.

Hazine bugün 12 Ağustos 2020 itfalı altı ayda bir yüzde 11.5 kupon ödemeli iki yıllık sabit 
kuponlu tahvil ile 10 Ocak 2024 itfalı altı ayda bir yüzde 2.1 reel kupon ödemeli beş yıllık TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden ihraç edecek.

TCMB bugün saat 1000'da özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu verisini açıklayacak. Yurtdışında ise saat 1300'te Almanya ZEW eğilim endeksi açıklanacak, saat 16520'de ise Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester bir konuşma yapacak.

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, dün ağırlıklı hisse tarafı olmak üzere TL cinsi varlıklarda gözlenen satış baskısının kısmen gelişmekte olan ülke varlıklarındaki seyir, kısmen de TCMB'nin ZK adımından kaynaklandığını söyledi. Merkez Bankası, Türk Lirası zorunlu karşılıkları (ZK) tüm vadelerde 50-100 baz puan düşürürken, bankaların TL zorunlu karşılıklarda hurda altın kullanım hakkını da yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı.

TCMB'nin geçen hafta bu adımın sinyalini vermiş olması nedeniyle TL'de dün negatif ayrışma 
olsa da kurda sert bir tepki gözlenmezken, analistlere göre bu adımların devamının gelmesi ise 
önümüzdeki dönemde sıkı duruş adına endişe yaratabilir.

Gödek, dün tatil olan ABD piyasalarında endeks vadelilerinin fiyatlamalarının karışık bir açılışa işaret ettiğini, dolar endeksinin Asya fiyatlamalarında 97 sınırından işlem gördüğünü ve ABD tahvil faizlerinin hafif yukarıda olduğunu söyleyerek, "Yerel varlıkların fiyatlamalarında global işlemlerdeki sıkışmaya paralel eğilim gözlemliyoruz. BİST 100 ve lira işlemleri için aynı durum geçerli. Dolar/TL'de 5.28-5.33 aralığı kısa vadede öne çıkıyor" dedi. Asya borsaları ABD-Çin ticaret müzakerelerinde ilerleme kaydedileceği umutları ve başlıca merkez bankalarının ekonomiyi destekleyici politikalar izleyeceği beklentisiyle yaklaşık dört ayın zirvesine yakın seyrediyor.

Beyaz Saray, ABD ile Çin'in ticaret savaşını çözüme kavuşturmak için yapacakları yeni görüşmelerin bugün Washington'da başlayacağını ve haftanın ilerleyen günlerinde daha üst düzey görüşmelerle devam edeceğini bildirdi. Tahvil-bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta son işlemde yüzde 14.92 seviyesindeydi. Gösterge 2 yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz ise dün spot kapanışta yüzde 18.20, valörde son işlemde yüzde 18.19 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSACI 20 Şubat 2019 07:54

    PATRONLAR HİSSELERİ SATIP FAİZE GEÇMİŞ ARTIK ŞU HİSSELERİ BİRAZCIK ALIM DİYEN YOK.

  • para borsada19 Şubat 2019 19:38

    daha önce 90 binlerin altında iken de yazdım hatırlayanlar seçimden önce en az 100 bin diye ŞİMDİ yabancı payı 61 lerden 66 lara geldi siz hala çöküş mal vermece diyen sözde akıllılar y.payında bir düşme yok çünkü yükseliş devam edecek yabancı sivri siz ileri zekalısınız onlar düşüşün devamı olsa zaten elinize verir y.payı tekrar 61 görürdü ama 65.95 de bu dinlenme seçimden önce yön hep yukarı yarın artı abd-çin anlaşacak haftaya haberi düşer 1 mart vergi artırımını abd en kötü ihtimalde dahi erteleyecek buda piyasaya yukarı yön vermeye devam ettirecek bunlar kar satışı malda kalın haftaya abd yukarı sonra tekrar kar satışı sonra ingiltere anlaşmasız ayrılık imkansız onunda ileri tarihe ertelenmesi kesin gibi buda piyasayı birdaha yukarı itecek yani seçimden önce satan hata yapar

  • kamuran oynakgöz19 Şubat 2019 16:30

    acaip boşaltıyolar..kaçan kaçana..papaz kimde kaldıya döndü ..papaza kimde kalırsa yandı..saflar sırada koşun gelin dengeleniyor acaip dengeleniyor...**ekonomi kanallarında her çıkan uzman**eller ayaklar oynayarak dengeleniyoruz diyor..sanki araba kullanıyorlar ..eller bi ileri iki geri ..garip **dengelenme **

  • 2019 Temizlik Yılı19 Şubat 2019 16:25

    Hey okim boukim. Biz dolarcı siyonistleri ve açıkcıları gömmenin derdindeyiz. 7,99 EREGL ler hala duruyor... 6-7 arası tüm dolarları çaktım ve etrafıma da çaktırdım. Biliyorum 7 den dolarları da sana çaktım nasıl Reha Muhtarın dediği gibi: Acı var mı acı ... Tırmalıyordur seni o dolarlar. Bu arada kazancımın tamamını Filistin Gazzeye Hamaslı kardeşlerime gönderiyorum. Malum onlar çok güzel siyonist temizliği yapıyorlar ve yine sen de bilirsin ki (Temizlik imandandır)   

  • para borsada19 Şubat 2019 19:28

    pardus azına sağlık hainliğiyle övünen sözde türk okı dokiden farkı olduğunu zannediyor

  • pardus19 Şubat 2019 18:23

    dolar alıp 7'ye çıkıncaya kadar satmayan hainlerden birisin yani?

  • Haseki19 Şubat 2019 15:55

    Alıcıyı nerde bulurlarsa gümletiyorlar

  • selamettin19 Şubat 2019 14:59

    hahahhayeahhhh ne para kazandık be.yok böle kazanç..borsa lasvegas gibi oldu..bi aşşa bi yukarı paralar gelsinnnnn..haaahayeahhhh..şimdide durduramıyorlar çöküşü...şimdi açığa sattıklarımızı ufaktan yerine koyma zamanı haahauuhaah..

  • salihlili19 Şubat 2019 14:41

    ülkeyi ekonomik açıdan darmadağın eden yeni ekonomi heyeti hala dengelenme modasında..durduramıyorlar büyük çöküşü.**iyi para vurduk bu arada ..

  • cevat19 Şubat 2019 13:17

    yalancı bahar bitti nakite geçtik. küçük çaplı shortlarla zaman geçirmeceler. çoğunlukla dolara yatırımlar

  • Okie Dokie19 Şubat 2019 12:39

    20 TL'den beri THYAO, 47 TL'den beri de Aselsan'da açığa satıştayız. Türkiyeyi seviyorum. Kazandığım paraları dolar 5.20 gelirse hemen dolara çevirip memleketim İsrail'e göndereceğim. Bir adet sinagog yaptıracağım. Küçük yatırımcıya israilde sinagog açmamız için bağışta bulunduğu için teşekkür ederim.

  • pala remzi19 Şubat 2019 14:18

    abi bizde açıktan büyük vurduk..da biz ispanyada ev bakıyoz abi ..hele varlık fonu hisseleri ne para vurduk onlardan .şimdi çöküş zamanı.kaldıramaz kafayı artık ..borsa..

  • Catih Faner19 Şubat 2019 12:33

    Adamlar sana gel gel yapıyor sen sahte diyorsun, gir istersen ;) 

  • Ggff19 Şubat 2019 11:41

    Sahte düşüş Ler bankalar artıda Ereğli artı garan artı Borsa aşağıda 20 yıldır borsa bakarım böyle endeks görmedim

  • pardus19 Şubat 2019 15:22

    sen bu kafayla bi 20 yıl daha bakarsın:) millet köşe oldu

  • yasin19 Şubat 2019 13:18

    20 yıldır boşa bakmıssınız