E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul günü primli tamamladı---

Borsa İstanbul günü primli tamamladı

Borsa İstanbul günü primli tamamladı
11 Şubat 2019 - 09:29 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.90 oranında yükselişle 104 bin 394 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Geçtiğimiz hafta kar satışlarıyla hafif dalgalanan borsa istanbul yeni haftanın ilk işlem gününe yükselişle başladı. Özellikle banka hisselerine gelen alımdan destek bulan BİST günü 104 bin puan seviyesi üzerinde primli tamamladı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.82 oranında yükselişle 103 bin 287 puandan başladı.

Güne primli başlayan BİST, banka hisselerine gelen güçlü alımla birlikte kazançlarını bir miktar artırdı ve gün ortasına yüzde 1.80 oranında yükselişle 104 bin 291 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından kazaçlarını hafif artıran BİST günü yüzde 1.90 oranında yükselişle 104 bin 394 puan seviyesinde tamamladı.

Bankacılık hisselerinde görülen alımlarla birlikte bankacılık endeksi yüzde 2.84 oranında primli seyretti.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 103 bin 280 puan, en yüksek ise 104 bin 656 puan seviyesi görüldü.

BİST100 GEÇEN HAFTAYI NASIL KAPATTI

Genel olarak hacimsiz seyrtin hakim olduğu Borsa İstanbul'da kar satışları etkili olmaya devam ediyor. Açılışın ardından gün içerisinde negatif tarafta seyreden BİST, sanayi hisselerinde gerçekleşen sınırlı tepki satışlarıyla haftayı 102 bin 451 puandan tamamladı.

BU HAFTA VERİ GÜNDEMİ YOĞUN

Bugün iç ve dış piyasalarda açıklanacak önemli bir veri gündemi bulunmazken, bu hafta Türkiye piyasasında Aralık ayı cari denge ve sanayi üretimi verisi, yıl sonu TÜFE tahmini ve işsizlik verileri takip edilirken, gözler kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye değerlendirmesinde olacak.

Öte yandan yüksek enflasyon ve döciz kurundaki sert hareketler, mali disiplinin bozulacağı yönündeki endişeler piyasalar tarafından endişelere yol açıyor.

Küresel piyasalarda ise global ekonomik büyüme hakkındaki endişeler ve ABD-Çin ticaret görüşmelerinin yön verdiği Asya borsaları haftanın ilk işlem gününde karışık seyretti.

Küresel piyasalar karışık seyretti

Dolar yatay seyirde

KÜRESEL PİYASALAR KARIŞIK SEYRETTİ

Küresel ekonomik büyüme hakkındaki endişeler ve ABD-Çin ticaret görüşmelerinin yön verdiği Asya borsaları haftaya düşüşle başladı

Geçen haftaki tatilin ardından haftaya dalgalı bağlayan Çin borsaları yüzde 0.4 yükseldi. Avustralya borsası yüzde 0.6, Güney Kore yüzde 0.2 geriledi.

Cuma günü yüzde 0.5 kayıpla dört ayın zirvesinden gerileyen Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.1 ekside seyretti. Japonya'daki piyasa tatili nedeniyle işlem hacimlerinin düşük olacağı tahmin ediliyor. Yatırımcılar bu hafta ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin bir sonraki turu kapsamında ABD heyetinin Çin'e yapacağı seyahati izleyecekler.

DOLAR HAFİF PRİMLİ

Dolar/TL ABD faiz artış hızındaki yavaşlama ve TCMB'nin sıkı duruş söylemlerinin yarattığı iyimserlikle bir süredir işlem gördüğü 5.25 civarından, dolar endeksindeki değerlenmenin sekizinci güne taşınmasıyla birlikte yönünü sınırlı da olsa yukarı çevirdi. Dolar endeksi Cuma kapanışa göre hafif yükselişle 96.8 civarında işlem gördü ve art arda sekizinci günde de yükseliş kaydetti.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.2700 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2413 lira, en yüksek 5.2782 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.9545 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1291 seviyesinde. Gram altın 221.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.44 seviyesinde.

Bankacılar gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde doların sekizinci gününde de değer kazanma eğiliminin sürmesiyle birlikte bir miktar değer kaybı yaşandığını TL'nin de ortalamanın bir miktar daha üzerinde bir performans gösterdiğini belirttiler. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Küresel ticaret savaşları önemini koruyor. 1 Mart öncesinde Çin ve ABD'nin bir anlaşma sağlayıp sağlayamayacağı belirsizliğini korurken bugün itibarıyla dolar endeksindeki değer kazancı sekizinci gününe taşınmış durumda. Bu değer kazancı gelişmekte olan ülkeleri negatif etkiledi. TL'deki değer kaybı ise benzer ülkelere göre daha sınırlı" dedi.

Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde yüzde 2'ye ulaşan kayıplar yaşanırken ruble ve TL yüzde 0.4 civarında kayıpla en iyi işlem gören gelişmekte olan para birimleri oldu. 

Tahvil-bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama ve valörde son işlemde yüzde 14.58 seviyesindeydi. Bugün valörde saat 1658 itibarıyla son işlemler yüzde 14.73 oldu. İki yıl vadeli gösterge tahvilde ise bugün spot piyasada ortalama bileşik faiz yüzde 18.44 oldu. 

ÖNCÜ BÜYÜME GÖSTERGELERİ İZLENİYOR

Geçen yıl Ağustos ayında yaşanan kur şokunun ardından Türkiye ekonomisi yavaşlama eğilimine girmiş, faizler, işsizlik ve enflasyon yönünü yukarı çevirmişti.

Bu süreçte iktisadi faaliyette belirgin bir yavaşlama yaşanırken bu hafta açıklanacak olan Aralık ayına ilişkin sanayi üretimi, ödemeler dengesi, Ekim Kasım Aralık dönemini kapsayan işgücü istatistikleri ve Ocak ayı bütçe gerçekleşmeleri, TCMB beklenti anketi piyasalarda yakından takip edilecek.

Bu hafta Perşembe ve Cuma günleri açıklanacak bu veriler ile birlikte Aralık ayı ve dolayısıyla 2018 yılı son çeyreğe ilişkin bir çok veri seti de tamamlanmış olacak. Böylece ekonomistler yerel seçimlerden kısa bir süre önce, 11 Mart'ta açıklanacak olan 2018 son çeyrek büyüme tahminlerini netleştirecekler.

Reuters anketine göre, büyümenin en önemli öncü göstergelerinden sanayi üretiminin Aralık ayında yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış bazda yüzde 7.5 daralması bekleniyor. Yatırımcılar bu hafta ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerinin bir sonraki turu kapsamında ABD heyetinin Çin'e yapacağı seyahati izleyecekler. 

Yoğun veri gündemi ile birlikte bu hafta yatırımcılar Brexit sürecini, yerel seçim hazırlıklarını, Erdoğan'ın Rusya ziyaretini, Hazine'nin yarın düzenleyeceği kuponsuz tahvil ihalesini ve Cuma günü piyasa kapanışı ile birlikte açıklanması beklenen kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's not yorumlarını de izleyecekler.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)