E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
11 Ocak 2019 - 09:38 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.54 oranında yükselişle 91 bin 687 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Hafta başından bu yana genel olarak sınırlı tepki alımlarıyla seyreden Borsa İstanbul, son işlem gününde de hacimsiz seyrederek haftayı yükselişle kapadı.

Bugün iç piyasada ise cari denge verisi açıklandı. Bir önceki yılın Kasım ayında 4 milyar 482 milyon ABD doları açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 986 milyon ABD doları  fazla verdi. Beklenti ise cari fazlanın 1.05 milyar dolar olacağı yönündeydi.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.34 oranında yükselişle 91 bin 503 puandan başladı.

Açılışın ardından cari denge verisi sonrası yükseliş kaydeden Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.54 oranında yükselişle 91 bin 692 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından döviz kurundaki yükselişle birlikte dalgalı seyreden Borsa İstanbul güne yüzde 0.54 oranında yükselişle 91 bin 687 puan seviyesinde tamamladı.

Avrupa borsalarındaki satıcılı seyir de BİST'i baskı altına aldı.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 91 bin 262, en yüksek ise 92 bin 28 puan seviyesi görüldü.

Öte yandan dün Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, KOBİ'lere nefes aldıracak müjdeli paketini açıkladı. Albayrak, KOBİ Değer Paketi ile cirosu 25 milyon TL'nin altında olan toplam 40 bin işletmeye 20 milyar TL finansman  sağlanacağını ve 6 ay geri ödemesiz verilecek kredi için 1.54 faiz oranı uygulanacağını söyledi.

Ayrıca dün Hazine dolar cinsi 2029 vadeli tahvil ihracı gerçekleştirdi ve piyasadan 2 milyar dolar borçlandı. Tahvilin yatırımcıya getirisi ise yüzde 7.68 oldu. Tahvil ihracına 200'den fazla katılımcı ihraç tutarının iki katı talep gösterdi.

Küresel piyasalarda ise Fed Başkanı Jerome Powell'ın Fed'in faiz oranlarını artırma konusunda sabırlı olacağını tekrarlamasının ardından Asya ve ABD borsaları yükseliş kaydetti.

KÜRESEL PİYASALAR YÜKSELİŞTE

Asya borsaları Fed Başkanı Jerome Powell'ın Fed'in faiz oranlarını artırma konusunda sabırlı olacağını tekrarlamasının ve Washington ile Beijing arasında üst düzey ticaret görüşmeleri düzenlenebileceği haberlerinin ardından beş haftanın zirvesine yükseldi.

Fed'in para politikasını gevşetme yönlü açıklamasının doları baskılamaya devam etmesiyle, yuan beş aydan uzun sürenin zirvesine yükselirken, 2005'te değer kazanmasından bu yana en büyük haftalık kazanımını kaydetmeye hazırlanıyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 artışla 6 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine ulaşırken, Japonya'nın Nikkei 
endeksi yüzde 0.7 yükseldi. Powell Washington Ekonomi Kulübü'nde yaptığı konuşmada Fed'in faiz artırımları konusunda sabırlı olabileceğini tekrarladı.

ABD ve Çinli yetkililer ABD'nin talepleri üzerinde durdukları orta düzeyli görüşmeler yaptıktan sonra daha üst düzey görüşme düzenlemelerine yönelik çalışıyorlar. ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Çin Başbakan Yardımcısı Liu'nun Ocak ayının ilerleyen günlerinde ticaret görüşmeleri için "büyük olasılıkla" Washington'u ziyaret edeceğini söyledi.

DÖVİZ

Dolar, yatırımcıların Fed'in bu yıl para politikasını sıkılaştırma döngüsünü durdurabileceğine giderek daha fazla inanmalarıyla, başlıca para birimleri karşısında geriledi.

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed'in enflasyondaki istikrar göz önüne alındığında para politikası konusunda sabırlı olabileceğini belirtti. Piyasalar şimdi Fed'in bu yıl daha fazla faiz artırımı yapmamasını fiyatlıyor.

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida ayrıca, Fed'in faiz artırımları oranları konusunda sabırlı kalma konusundaki istekliliğinin altını çizerek para politikasını gevşetme yanlısı yaklaşım gösterdi. Dolar endeksi yüzde 0.17 düşüşle 95.37'ye geriledi.

DOLAR YÜKSELİŞTE

Yılbaşından bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL dün dolar karşısında en iyi performansı gösterdikten sonra bugün tekrar yukarı yönde hareket ediyor.

Bugün iç piyasada ise cari denge verisi açıklandı. Bir önceki yılın Kasım ayında 4 milyar 482 milyon ABD doları açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 986 milyon ABD doları  fazla verdi. Beklenti ise cari fazlanın 1.05 milyar dolar olacağı yönündeydi.

Dolar güne 5.41 lira seviyesinden başladı. Saat 18.00 itibariyle dolar 5.4841 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.4111 lira, en yüksek 5.4909 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3923 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1524 seviyesinde. Gram altın 227.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.94 seviyesinde..

Ekonomik aktivitenin yavaşlaması ve kurdaki yükselişin ithalat maliyetlerini yukarı çekmesiyle ödemeler dengesinin art arda dördüncü ayda fazla vermeye devam ederek Kasım'da 965 milyon dolar fazla vermesi bekleniyor.

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, Fed Başkanı Powell'ın Washington'da yaptığı açıklamaların bilinen noktaların değişimine işaret etmediğini söyleyerek, "Başkan tarafından dün verilen mesajların içerisinde yenilik içeren tek başlık hükümetin kapalı olması durumunun yarattığı endişedeki katsayı artışı olarak not edilebilir. Öte yandan ABD-Çin ticaret görüşmelerinden yansıyan mesajlar her ne kadar iyimserlikte yatırımcıları beklenen ölçekte tatmin edemese de terste bırakma durumunu da öne çıkarmıyor" dedi. Global ekonomiye dair risklerin hala devam etmesine karşın kısa vadeli işlemlerde dış piyasalardaki iyimserliğin yurtiçi varlıklara da yansıyabileceğini ancak politik ve jeopolitik 

haber akışının bunu bir miktar sınırlayabileceğini söyleyen Gödek, "Dolar/TL'de 5.30-5.50 bandının zamana yayılır şekilde korunmasını, kısa vadede 5.60 bölgesinin yükselişlerde direnç 
olarak öne çıkmasını bekliyoruz" dedi.

Bu haftaya 5.34'lü seviyelerden başlayan dolar/TL, Çarşamba günü gün içi işlemlerde 1 Kasım'dan bu yana en yüksek olan 5.5450'ye kadar yükseldi. Yılbaşından bu yana gözlenen benzer para birimlerinden negatif ayrışma eğilimi dün ise yerini pozitif ayrışmaya bıraktı. Suriye konusunda ABD ile tekrar karşı karşıya gelinebileceği endişeleri ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un Türkiye ziyareti bu hafta TL'yi baskı altında bırakmıştı. Dün saat 1634'te 5.4375/5.4417 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah saat 0911'de 5.4270/5.4305 seviyesine bulunuyor. Sepet bazında TL aynı saatte 5.8400/5.8443, euro/TL ise 6.2270/6.2530 seviyesinde hareket ediyor.

Dolar/TL'de dün gözlenen düşüş eğilimini bazı analistler dün açıklanan KOBİ değer kredisinin 
Hazine'ye yük getirmeyecek olması ve Hazine'nin eurobond ihracının olumlu algılanmasına 
bağlarken, bazı analistler ise haber akışına bağlı olmadan bir önceki günkü yükselişin geri 
alınmasına bağladı.

Kredi kartını ödemekte güçlük çekenler için Ziraat Bankası aracılığıyla kredi kartı borçlarının tek çatı altında toplanacak olması, yaklaşık 2.5 milyonun üstündeki hanede her ay ortalama 80 TL'lik borcu devletin üstlenmesi, Halkbank aracılığıyla esnafa kullandırılacak kredi ve ağır borç yükü altındaki futbol kulüplerinin borçlarının yeniden yapılandırılması gibi konular piyasalarda Mart'ta yapılacak seçimler öncesinde mali disiplinden taviz verileceğine yönelik endişeleri artırdı. Öte yandan düşük gelen Aralık ayı enflasyon verisi ardından TCMB'nin 16 Ocak'taki PPK toplantısında alacağı karar da piyasalarda takip ediliyor. Tahvil-bono piyasasında ise önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 16.70 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.88, valörde son işlemde yüzde 16.88 seviyesindeydi.

Önceki gün spot kapanışta ortalama yüzde 19.56, valörde son işlemde yüzde 19.55 seviyesinde 
olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 19.60, valörde son işlemde yüzde 19.27 seviyesindeydi.

Küresel piyasalar yükselişte

 

Dolar hafif yükselişte

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet11 Ocak 2019 19:09

    0,54 borsa yükselmiş,verin gazı, haftalık kayıpları yazın bizim gibileride anlasında ona göre parasını kullansın,olmayanda izlesin.

  • pala remzi11 Ocak 2019 16:03

    acaip uçuşta borsa her yer mücdeeee anonsları..ver mehteri hiç böyle yaşanmamıştı..koşşşş gieelllll vatandaşa bi mücde alana bi mücde bedava..kooşşşş..uçuyo kaçıyo ordan burdan şurdan yerden gökten uzaydan mücdeeellerrrrr..borsada ..vakıfa bakın yeter mücdeeee garibim kafasını kaldıramıyor.mücdeeee..neymiş mücdeeee..çöküşe kamuların öncülük etmesi borsada mücdeee..durdurmıyorlar çöküşü .piyasalar güvenmiyor..bunlar mücdeeeee..

  • cevat11 Ocak 2019 11:33

    kaç gündür ralli diyoruz yazıyoruz. biri geliyor laf atıyor bilmeyen yazmasın diyor. yazma kardeşim sen. 92 binden satarım beklerim.

  • Cingoz11 Ocak 2019 10:50

    Vay be borsa resmen şaha kalkmış. 24 hazirandaki seviyesine geri çıkmış. Ee hani ülke sahlanisa geçecekti başkanlık sisteminden sonra? Patinaj patinaj...2013 yılına geri gitti ekonomi