E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yatay kapandı---

Borsa İstanbul yatay kapandı

Borsa İstanbul yatay kapandı
10 Ocak 2019 - 09:33 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.04 oranında yükselişle 91 bin 196 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Döviz kurundaki yukarı yönlü ataklar, Türkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkilerin bozulacağına yönelik endişeler ve küresel piyasalardaki dalgalı seyir Borsa İstanbul üzerinde etkili oluyor. Güne yatay seyirde başlayan Borsa İstanbul, gün içerisinde düşük hacimlerde dalgalı seyretti. Kapanışa yakın saatte kararsız seyre yönelen BİST günü yatay kapattı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.08 oranında yükselişle 91 bin 226 puan seviyesinde başladı.

Açılışın ardından gelen sınırlı tepki satışlarıyla düşüşe geçen BİST gün ortasına yüzde 0.23 oranında düşüşle 90 bin 951 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından hacimsiz seyrini sürdüren BİST günü yüzde 0.04 oranında yükselişle 91 bin 196 puan seviyesinde tamamladı.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 90 bin 694, en yüksek ise 91 bin 845 puan seviyesi görüldü.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, KOBİ'lere yönelik kurtarma paketini açıkladı. Albayrak, KOBİ Değer Paketi ile yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında olan mikro ve küçük ölçekli işletmelere 20 milyar TL finansman imkanı sağlanacak. İmalat ve ihracat sektöründeki şirketlere azami 1 milyon TL destek verilecek. Hizmet sektöründeki şirketlere azami 500 bin TL destek sağlanacak. Toplam 40 bin işletmeye kredi verilecek. 6 ay ödemesiz kredi için yüzde 1.54 faiz oranı uygulanacak'' dedi. Bakan Albayrak 13 bankanın kendi inisiyatifiyle ortaya koyduğu KOBİ Değer Kredisi'nin Hazine'ye etkisinin olmayacağını söyledi.

Ayrıca Hazine bugün 2029 vadeli dolar cinsinden tahvil ihracı gerçekleştirdi ve 2 milyar dolar borçlandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın grup toplantısında ABD'ye yönelik olarak y aptığı konuşmanın ABD ile ilişkilerin tekrar bozulabileceğı endişesi yaratması döviz kurunu yukarı yönlü eğilime yöneltti. Döviz kurundaki volatil seyir, yüksek enflasyon ve cari açık, vergi indirimleriyle birlikte mali disiplinin boulacağı yönündeki endişeler piyasalar tarafından tedirginliğe yol açmaya devam ediyor.

ABD Merkez Bankası Fed ise dün toplantı tutanaklarını yayınladı. Tutanaklarda, "Pek çok üye ek faiz artışlarında sabırlı olunması gerektiğini düşünüyor" vurgusu yapıldı.

Küresel piyasalarda ise Asya borsaları ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin daha fazla gelişme beklerken düşüş kaydetti. New York Borsası ise haftanın dördüncü gününde de yükselişini sürdürdü. Yükselişe bankacılık ve enerji sektörü öncülük etti.

Küresel piyasalar karışık seyretti

 

Dolar düşüşte

 

KÜRESEL PİYASALAR KARIŞIK SEYRETTİ

Asya borsaları uzun süren yükselişine ara verirken, piyasalar ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine ilişkin daha fazla haber bekliyorlar. Söz konusu görüşmeler, dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret savaşını önleyecek anlaşma umutlarını artırdı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  ilk işlemlerde dört haftanın zirvesini gördükten sonra eksiye geçerek yüzde 0.2 geriledi. Avustralya borsası  yüzde 0.3, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.4 geriledi.

S&P 500 endeksi  yüzde 0.41 yükselerek, Noel döneminde gördüğü 20 ayın dip seviyelerinden kazanımlarını yüzde 10'dan fazlaya yükseltti. Çin Ticaret Bakanlığı, Çin ile ABD arasındaki ticaret görüşmelerinin geniş kapsamlı olduğunu ve tarafların kaygılarının giderilmesi için temel oluşturmaya yardımcı olduğunu belirtti.

Beijing'de dün sona eren üç günlük görüşmeler ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Aralık ayında Buenos Aires'te biraraya gelmesinden bu yana yapılan ilk yüzyüze görüşme oldu. Trump ve Xi Aralık ayında gümrük vergilerini 90 gün süreyle artırmama 
kararı almışlardı. Bununla birlikte, Beijing'deki görüşmelere ilişkin çok az somut detay bulunuyor. Beijing'de yapılan görüşmeler bakanlar düzeyinde olmadığı için ticaret savaşına son verecek bir anlaşma yapılması beklenmiyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen ayki toplantı tutanakları birçok politika yapıcının ilerideki faiz artışlarında sabırlı olabileceklerini belirtirken, birkaçının faiz artışını desteklemediğini göstermesinin ardından riskli varlıklar dünkü kazanımlarını artırdı.

DÖVİZ

Dolar, Fed'in bu yıl para politikasını sıkılaştırma döngüsünü durduracağına dair artan beklentilerle euro ve yen gibi başlıca para birimleri karşısında değer kaybetti. Fed'in 18-19 Aralık tarihlerinde yaptığı toplantının tutanakları, birçok politika yapıcının Fed'in bu yıl faiz oranlarını sabit tutmasını istediğini ortaya koydu. Yen dolar karşısında yüzde 0.2 artışla 107.90'a yükseldi.

Birçok işlemci, Fed'in 2019'da faiz oranlarını yükseltmeyeceği ve önümüzdeki aylarda dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki olası ticaret anlaşması beklentileriyle, piyasaalgısının orta vadede olumlu kalmaya devam etmesini bekliyor. Dolar endeksi  dün yüzde 0.7 geriledikten sonra bugün 95.17 ile yatay seyrediyor. Endeks, işlemcilerin ABD'de faiz oranlarının 2019'da yatay kalacağını öngörmeleriyle son beş günün dördünde geriledi.

TAHVİL PİYASASI 

ABD 10 yıllık Hazine tahvil faizi : -0.027% 2.701% 
Almanya 10 yıllık tahvil faizi : -0.004% 0.210% 

Türkiye 2027 vadeli dolar eurobond : -0.009% 7.226% 
Türkiye 2047 vadeli dolar eurobond : -0.086% 7.473% 
Türkiye 5 yıl CDS , bp: 18.90 365.21 
CDX EM 17 V1 5Y , bp: 0.43 170.75

PETROL

Petrol fiyatları ABD'de petrol arzının artması ve dünyanın en büyük iki petrol tüketicisi konumundaki ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine temkinli bir tepkinin verilmesiyle yaklaşık yüzde 1 geriledi. Brent ham petrolünün vadeli varil fiyatı yüzde 0.9 düşüşle 60.87 dolara geriledi. 

Brent petrolü (değişim; son işlem): -0.78% 60.96 ABD hafif petrolü (değişim, son işlem): -0.99% 51.84

ALTIN

Altın fiyatları, Fed'in bu yıl para politikasını sıkılaştırma döngüsünü durduracağına dair artan beklentiler ve ABD Başkanı Donald Trump ile Demokratlar arasında sınır duvarı finansmanına ilişkin çıkmazın dolar baskılamasıyla yükseldi. Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.2 artışla 1,295.85 dolara yükseldi.

Altın : 1,295.61/1,296.38 
SPDR Gold Trust portföyü, değişim (ons): 25,609,234 -8,154 
ETF'lerdeki toplam altın, değişim (ons) : 55,951,353 -64,214 
bir önceki günün rakamlarıdır

DOLAR DÜŞÜŞTE

Güne 5.49 lira seviyesinden başlayan dolar kuru gün içerisinde dalgalı seyrettikten sonra Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın KOBİ'lere yönelik destek paketini açıklamasının ardından düşüşe geçti.

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, KOBİ'lere yönelik kurtarma paketini açıkladı. Albayrak, KOBİ Değer Paketi ile yıllık cirosu 25 milyon TL'nin altında olan mikro ve küçük ölçekli işletmelere finansman imkanı sağlanacak. İmalat ve ihracat sektöründeki şirketlere azami 1 milyon TL destek verilecek. Hizmet sektöründeki şirketlere azami 500 bin TL destek sağlanacak. Toplam 40 bin işletmeye kredi verilecek. 6 ay ödemesiz kredi için yüzde 1.54 faiz oranı uygulanacak'' dedi. Bakan Albayrak 13 bankanın kendi inisiyatifiyle ortaya koyduğu KOBİ Değer Kredisi'nin Hazine'ye etkisinin olmayacağını söyledi.

Dolar güne 5.49 lira seviyesinden başladı. Saat 18.00 itibariyle dolar 5.4450 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.4220 lira, en yüksek 5.5061 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2838 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1525 seviyesinde. Gram altın 226.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.27 seviyesinde..

Yılbaşından bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışan TL bugün en iyi performansı gösterirken, dolar/TL 5.422'li seviyelere kadar geriledi. Bazı analistler bu gerilemeyi KOBİ değer kredisinin Hazine'ye yük getirmeyecek olması ve Hazine'nin eurobond ihracının olumlu algılanmasına bağlarken, bazı analistler ise haber akışına bağlı olmadan dünkü yükselişin geri alınmasına bağlıyor.

Bir bankacı piyasada Hazine destekli genişlemeci politika izleneceği korkusu olduğunu hatırlatarak, "Bugün açıklanan kredinin sadece bankalar aracılılığı ile yapılması ve rakamın çok büyük olmaması kur üzerinde olumlu etki yarattı. Öte yandan Hazine'nin eurobond ihracı piyasaya 2 milyar dolarlık giriş anlamına geliyor. Talebin yüksek olması da olumlu. Kurda düşüş dün akşama doğru başladı, doların yurtdışında değer kaybetmesiyle parite kaynaklı olarak dolar/TL de aşağı geldi. Bugüne baktığımızda yılbaşından bu yana TL'de gözlenen negatif ayrışma terse döndü, pozitif ayrışma görüyoruz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak KOBİ Değer Kredisi'nin toplamda 20 milyar TL'lik bir 
paket olacağını ancak programın Hazine'ye etkisinin olmayacağını söyledi.

Hazine dolar cinsi 2029 vadeli tahvil ihracında 2 milyar dolar borçlanırken, tahvilin yatırımcıya getirisi yüzde 7.68 oldu. Tahvile toplamda 200'den fazla yatırımcı, ihraç tutarının iki katından fazla talep gösterdi.

Aynı bankacı seçime kadarki süreçte arada hafiflese bile popülist açıklamalar gelebileceğini ve bunların piyasayı şaşırtmayacağını söyleyerek, "Yine de tabii ki bir algı bozulması var. Dolar/TL'de kısa vadede bir dengelenme var, TL'de yılbaşından düne kadar yüzde 5'ler civarında olan kayıp yüzde 3 civarına geriledi. Gelecek hafta PPK toplantısı var, öncesinde yine yukarı hareket görebiliriz. Şu anda piyasada bir indirim beklentisi yok ancak satır aralarında Mart'ın işaret edilme ihtimali TL üzerinde baskı yaratıyor" dedi.

Kredi kartını ödemekte güçlük çekenler için Ziraat Bankası aracılığıyla kredi kartı borçlarının tek çatı altında toplanacak olması, yaklaşık 2.5 milyonun üstündeki hanede her ay ortalama 80 TL'lik borcu devletin üstlenmesi, Halkbank aracılığıyla esnafa kullandırılacak kredi ve ağır borç yükü altındaki futbol kulüplerinin borçlarının yeniden yapılandırılması gibi konular piyasalarda Mart'ta yapılacak seçimler öncesinde mali disiplinden taviz verileceğine yönelik endişeleri artırdı. Öte yandan düşük gelen Aralık ayı enflasyon verisi ardından TCMB'nin 16 Ocak'taki PPK toplantısında alacağı karar da piyasalarda takip ediliyor.

Bugün açıklanan kredi paketinin bir mali risk oluşturabileceğine yönelik piyasada endişe olduğunu söyleyen başka bir bankacı, "Zaten son günlerde yapılan açıklamalar, TCMB'den Hazine'ye kaynak aktarımının erkene çekilmesi gibi unsurlarla kurda baskı başlamıştı. Ancak paketin Hazine üzerinde bir baskı oluşturmayacağı ortaya çıkınca kurda da çekilme gördük, TL'de olumlu bir ayrışma söz konusu. Oynaklık bazında bakınca son günlerde opsiyon tarafındaki oynaklıkların yeniden yukarı hareketlendiğini görüyoruz. 5.50 seviyesinde pozisyonlanmalar artıyor, demek ki bu seviye bir direnç olacak. Bu seviye aşılmadıkça geri çekilmeler olumlu" dedi. Başka bir bankacı ise kurdaki hareketi belirli bir haber akışına bağlamayarak dünkü yükselişin tepkisi olarak yorumladı.

Tahvil-bono piyasasında ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.70 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi bugün spot kapanışta ortalama yüzde 16.88, valörde saat 1614'te son işlemde yüzde 16.88 seviyesindeydi.

Dün spot kapanışta ortalama yüzde 19.56, valörde son işlemde yüzde 19.55 seviyesinde olan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün spot kapanışta ortalama yüzde 19.60, valörde saat 1614'te son işlemde yüzde 19.34 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ10 Ocak 2019 22:37

     VURGUNCU PATRONLAR YATIRIMCI AVLAMAK İÇİN ADETA PUSYA YATMIŞ GİBİ BEKLEYİP HEMEN BASIYOR YATIRIMCININ DONUNA KADAR SOYUP ALDILAR BU SEBEPLE YATIRIMCI KAÇTI BU SOYGUN DÜZENİ DEVAM EDERSE KİMSE KALMAYACAK YÖNETİMDE SOYDURMAK İÇİN GÖREV YAPIYORSA BU BORSADAN KAÇMAK DAHA DOGRU.

  • Mehmet yılmaz10 Ocak 2019 19:57

    Baktılar 120 binlerdeki kerizleri bulamıyorlar biraz yukarı çekip keriz avına çıkıyorlar

  • cevat10 Ocak 2019 14:16

    ralli başladı diyoruz ralli borsa düşmez

  • cevat10 Ocak 2019 17:36

    bilip bilmeden konuşmayın şurda