E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
09 Ocak 2019 - 09:34 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.51 oranında yükselişle 91 bin 156 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Hafta başından bu yana primli seyreden Borsa İstanbul, döviz kurundaki volatil seyre rağmen kazançlarını artırmaya çalışıyor. Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul genel olarak dar bantta seyretti. Döviz kurundaki sert hareketler ve bankacılık hisselerine gelen satışlar BİST'i negatif etkilese de kapanışa yakın saatte dolar kurundaki geri çekilmeyle birlikte BİST kazançlarını artırarak günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul güne yüzde 0.37 oranında yükselişle 91 bin 31 puandan başladı.

Açılışta Avrupa borsalarındaki yükselişten destek bulan BİST, sanayi hisselerine gelen alımların da etkisiyle gün ortasına yüzde 0.59 oranında yükselişle 91 bin 233 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından bankacılık hisselerine gelen satışlar ve döviz kurundaki yükseliş Borsa İstanbul'u baskı altına aldı. Kapanışa yakın saatte dolar kurunun geri çekilmesiyle birlikte kazançlarını artıran BİST günü yüzde 0.51 oranında yükselişle 91 bin 156 puandan tamamladı.

Sanayi hisselerindeki primli seyir BİST'i pozitif etkiledi. Sanayi hisselerine gelen alımlarla birlikte sanayi endeksi yüzde 2.42 seviyesinde primli seyretti.

Bankacılık hisselerine gelen satışlardan dolayı bankacılık endeksi ise yüzde 2 oranında düşüşle işlem gördü.

Açılış sonrası Borsa İstanbul'da en düşük 90 bin 591, en yüksek ise 91 bin 419 puan seviyesi görüldü.

ABD ile Türkiye arasında gerçekleşen Suriye gündemiyle ilgili süreç piyasalar üzerindeki etkinliğini ciddi derecede hissettiriyor. Bu kapsamda ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton, Suriye'deki gündemi görüşmek üzere dün Ankara'da temasta bulundu.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan dün partisinin grup toplantısında Bolton'ın geçtiğimiz günlerde Türkiye ile ilgili skandal açıklamalarına sert tepki gösterdi. Erdoğan'ın bu tepkisi sonrası Türkiye ile ABD arasında ilişkilerin yeniden bozulabileceği endişesi arttı. Bu gelişmeyle birlikte yönünü yukarı çeviren dolar kuru 5.50 lira seviyesini aştı. Kurdaki sert yükseliş ise BİST'i negatif etkiledi.

Ayrıca Ziraat Bankası'nın kredi kartı borcu olan vatandaşların borcunu ihtiyaç kredisi şeklinde yapılandırılacağı, Halk Bankası'nın Mart sonuna kadar Esnafa 10 milyar TL işletme kredisi kullandıracağı açıklandı. Bu gelişmelerle BİST günün ikinci yarısında yükseliş kaydederek günü primli kapadı.

Küresel piyasalarda ise ABD ve Asya borsaları ABD ile Çin'in ticaret görüşmelerinde uzlaşma sağlayacağı ve küresel ekonomiyi aksatacak bir ticaret geriliminin yaşanmayacağı beklentilerinden destek bularak yükseliş kaydetti.

Küresel piyasalar 3.5 haftanın zirvesinde

 

Dolar sakin seyirde

KÜRESEL PİYASALAR YÜKSELİŞTE

Asya borsaları ABD ile Çin'in ticaret görüşmelerinde uzlaşma sağlayacağı ve küresel ekonomiyi aksatacak bir ticaret geriliminin yaşanmayacağı beklentilerinden destek bularak üç buçuk haftanın en yüksek seviyesine çıktı
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi  yüzde 1.5 yükselerek 14 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

Japonya'nın Nikkei endeksi  yüzde 1.3, Çin'in Shanghai bileşik endeksi  yüzde 1.5 yükseldi. ABD'nin S&P 500 vadeli işlemleri de yüzde 0.5 artıda seyretti.

S&P 500 endeksi dün yüzde 1'e yakın yükseldi ve Noel tatili civarında gördüğü 20 ayın dip seviyelerinden bu yana yüzde 9'un üzerinde toparlanmış oldu.

ABD ve Çin bu hafta Beijing'de yürüttükleri ticaret görüşmelerini bir gün uzatarak Çarşamba gününe uzatma kararı aldı. Konuya ykaın kaynaklar hem Çin'in ABD'den tarım ürünleri ve enerji kaynakları alımı ile Çin pazarına erişimin kolaylaştırılması konularında ilerleme sağlandığını söylediler.

ABD Başkanı Donald Trump, dün Twitter'da "Çin ile görüşmeler çok iyi gidiyor!" dedi ancak herhangi bir ayrıntı vermedi. Bloomberg ajansında yer alan Beyaz Saray'daki istişarelere yakın kaynaklara dayandırılan haberde ise Trump'ın ticaret savaşı endişeleriyle gerileyen ABD hisse piyasalarını destek vermek için Çin ile anlaşma sağlamayı giderek daha fazla istediği belirtildi.

Küresel piyasalardaki risk iştahı Fed Başkanı Jerome Powell'ın geçen hafta Cuma günü ekonomiye yönelik risklerin farkında olduğunu belirtmesi ve bu yıl para politikası kararlarında hem sabırlı hem de esnek olunacağını ifade etmesinden bu yana güçlendi.

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Suriye nedeniyle ABD ile ilişkilerin tekrar bozulabileceği ve mali disiplinin zarar göreceğine yönelik endişeler TL'yi baskılamaya devam ederken, dolar/TL 5.5450'ye kadar çıkarak gün içi işlemlerde 1 Kasım'dan bu yana en yüksek seviyeye geldi. Ardından toparlanma eğilimine giren dolar kuru saat 18.00 itibariyle kayıplarını telafi etmeye başladı.

Dolar güne 5.48 lira seviyesinden başladı. Saat 18.00 itibariyle dolar 5.4570 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.4570 lira, en yüksek 5.5460 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2947 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1529 seviyesinde. Gram altın 226.2 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.55 seviyesinde..

Bankacılar piyasada baskı unsuru olan artan jeopolitik risklerin yanı sıra açıklanan yapılandırmalar sonucunda mali disiplinden taviz verilip verilmeyeceğine ilişkin belirsizlikler, TCMB'nin 16 Ocak'taki PPK toplantısında alacağı kararın izlendiğini belirtiyor. Bankacılar ABD'den gelebilecek olası açıklamaların beklendiği piyasada risk algısının artması halinde kurda yükseliş eğiliminin sürebileceğine işaret ediyor.

Credit Agricole kıdemli EM stratejisti Guillaume Tresca, son haftalarda ABD ve Türkiye ilişkilerinin iyi gitmesi nedeniyle rahatlayan piyasaların yeniden tansiyonu fiyatlamaya başladığını söyleyerek, "Ayrıca gelecek hafta PPK toplantısı var ve yatırımcılar Aralık ayı enflasyon verisi sonrası prematüre adım atılma ihtimalinin daha yüksek olması nedeniyle biraz tedirgin" dedi.

PPK toplantısına kadar TL'de negatif ayrışmanın devam edebileceğini söyleyen Tresca, bu tür toplantılar öncesinde risk almanın zorluğuna dikkat çekti. Mali disiplin konusunda ise Tresca seçimler öncesinde kredi kartı düzenlemesi gibi önlemlerin alınmasını zaten bekliyor olması nedeniyle çok şaşırmadığını belirtti. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton başkanlığındaki heyet dün Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın başkanlığındaki Türk heyeti ile Suriye'den çekilme sürecine ilişkin görüşmelerde bulundu.

Bolton'un Türkiye ziyareti nedeniyle TL hafta başından bu yana baskı altındaydı. Erdoğan, dün partisinin TBMM'deki grup toplantısında yaptığı konuşmada, "ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un İsrail'den verdiği mesajı kabul etmemiz, bunu yutmamız mümkün değil... Bolton bu konuyla ilgili ciddi bir yanlış yapmıştır... Bu noktada bizim asla taviz vermemiz mümkün değil" dedi.

Bolton, Pazar günü İsrail'de yaptığı bir açıklamada ABD'nin Suriye'den çekilmesi için yeni bir şart ortaya sürerek Türkiye'den ABD'nin Suriye'deki Kürt müttefiklerini korumayı kabul etmesini istemişti. 
Erdoğan "Suriye'ye bir askeri harekat için hazırlıklarımızı büyük ölçüde tamamladık... Çok yakında bu örgütleri etkisiz hale getirmek için harekete geçeceğiz" ifadelerini kullandı. Öte yandan Erdoğan dün kredi kartını ödemekte güçlük çekenler için Ziraat Bankası aracılığıyla kredi kartı borçlarının tek çatı altında toplanacağını, sigorta prim teşviki uygulaması kapsamında 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran işyerleri için 3 puan desteği 5 puana çıkardıklarını açıkladı. Ayrıca yaklaşık 2.5 milyonun üstündeki hanede her ay ortalama 80 TL'lik borcu devletin ödeyeceğini duyurdu. Halkbank da esnaf ve sanatkarların ihtiyaçlarını karşılamak üzere 2019'da 350,000 esnafa 22 milyar TL'lik kredi kullandıracak. Haberin Orjinali İçin Tıklayın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da yarın TBB ile KOBİ'ler için bir kredi paketi açıklayacaklarını duyurdu. Tahvil-bono piyasasında ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.70, valörde son işlemde yüzde 16.80 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faizi bugün spot kapanışta ortalama yüzde 16.70 seviyesindeydi.

Dün spot kapanışta ortalama yüzde 19.66, valörde son işlemde yüzde 19.67 seviyesinde olan 
iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise bugün spot kapanışta ortalama yüzde 19.56, valörde saat 1637'de son işlemde yüzde 19.60 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)