E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
06 Aralık 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.22 oranında düşüşle 92 bin 827 puan seviyesinde tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul güne düşüşle başladı. Avrupa borsalarındaki satışlar BİST üzerinde baskıyı artırdı. Özellikle banka ve sanayi hisselerinde sert satışlar görüldü. Bu gelişmelerle birlikte Borsa İstanbul günü düşüşle tamamladı

Borsa İstanbul yabancı yatırımcıların hareketleriyle yön bulmaya çalışıyor. Banka ve sanayi endeksindeki değişimler yabancıların son günlerde aktif olarak BİST’te pozisyon almaya çalıştıklarını ortaya koyuyor.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.49 oranında düşüşle 93 bin 506 puandan başladı. Dolardaki yükselişin yanında banka ve sanayi hisselerine gelen satışların etkisiyle BİST gün ortasına yüzde 1.52 oranında düşüşle 92 bin 542 puan seviyesinde girdi.

Avrupa borsalarında da satışların hızlanması BİST üzerindeki baskıyı artırmaya başladı. Avrupa borsaları yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti. 

Bu gelişmelerle birlikte BİST günü yüzde 1.22 oranında düşüşle 92 bin 827 puan seviyesinde tamamladı.

Banka ve sanayi endeksi yüzde 2'ye yakın değer kaybetti

Açılışın ardından en düşük 92 bin 375 puan, en yüksek 93 bin 866 puan seviyesi görüldü.

Merkez Bankası’nın 2019 yılı projeksiyonu kapsamında değerlendirmelerde bulundu. 2019 yılı enflasyon hedefini yüzde 5 olarak koruyan Merkez Bankası’nın parasal sıkılaştırmaya yönelik mesajları piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Enflasyon odaklı para politikası güdecek olan Merkez Bankası dolardaki yükselişi bir nebze de olsa frenlemiş oldu.

Küresel piyasalara Huawei’deki tutuklama darbe vurdu. Huawei’nin yöneticinini Kanada tarafından tutuklanıp ABD’ye gönderilecek olması ABD-Çin arasındaki gerginliğin artacağı beklentisini körükledi. Akıllı telefon pazarında Apple’ın geriye düşmesi ve Çinli şirketlerin güçlenmesi ABD’nin bu alanda güçsüzleşmesi ve geriye düşmesine neden oluyor.

Huawei’nin yöneticisinin ABD’nin İran yaptırımlarını deldiği gerekçesiyle tutuklandığı iddia edildi.
ABD borsalarının eski başkanlardan Bush’un vefatı nedeniyle kapalı olduğu günde Asya borsaları tutuklama haberiyle düştü.

Avrupa’da ise 11 Aralık’ta gerçekleşecek Brexit oylaması önemini koruyor. İngiltere Parlamentosu’ndan Brexit’e yönelik onay çıkmayacağı beklentisi hakim. Bundan dolayı İngiltere Başbakanı Theresa May destek istiyor. İtalya’da ise yüksek borçluluk AB’nin sorunu olmaya devam ediyor.

Analistler Borsa İstanbul için destek olarak 92 bin 100 puan, direnç olarak ise 95 bin 550 puanı öne çıkardı.

Bugün açıklanacak önemli veriler 06/12/2018

Günün önemli şirket haberleri 06/12/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE

Dolar/TL'de Merkez Bankası'nın erken bir faiz indirimine doğru ilerlediği endişesiyle başlayan 
ve küresel satış baskısıyla da hızlanan yükseliş eğiliminin TCMB ve ekonomi yönetiminin açıklamalarıyla sona ermesi ardından küresel piyasalar yakından izlenecek. 
Merkez Bankası'nın dün "enflasyon odaklı para politikası" söylemlerinin olumlu algılanması ve Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi (FİKKO) para ve maliye politikalarındaki sıkı duruşa devam edileceği açıklamaları ile TL'deki değer kaybı dün sona ermiş. Haftabaşında başından beri görülen negatif ayrışma ise dün yerini pozitif ayrışmaya bırakmıştı. 
TL'de dün yüzde 2'lere ulaşan dolar karşısındaki değer kaybı gün sonunda yüzde 1.5 değer kazancına yerini bırakmıştı. Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Enflasyondaki düşüş 
sonrası TCMB'nin 13 Aralık'ta bir faiz indirimine gidebileceği endişesi piyasalarda ciddi bir satış baskısı getirdi. ABD-Çin ticaret savaşlarının bitti dediğimizden bir gün sonra tartışmaların yeniden alevlenmesiyle küresel piyasalarda ciddi satış baskısı görüldü" dedi ve ekledi: 
"Bu iki gelişmenin bir araya gelmesi TL'de ciddi bir volatilite yarattı. Her iki gelişmenin de bugün fiyatlamalarda daha az yer aldığını görsek de ilgili süreçler piyasalarda izlenecek ve zaman zaman satış baskısı yaratabilecek diye düşünüyorum" dedi. 
Piyasalarda Kasım ayı enflasyon verileri ardından 13 Aralık'taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı dahil "erken faiz indirimi" beklentisi fiyatlanmaya başlanmış ve bu fiyatlama küresel satış baskısıyla birleşerek birkaç işlem gününde TL'de ciddi bir değer kaybı yaratmıştı. 
Bankacılar TCMB'nin 2019 yılına ilişkin Para ve Kur Politikası metninde, bankanın önceki söylemleriyle karşılaştırıldığında yeni ya da yön veren bir söyleme yer verilmediğini ancak mevcut konjonktürde enflasyona odaklı para politikası söyleminin korunmasının piyasalarda iyimserliğe neden 
olduğuna dikkat çektiler.

Dolar/TL bu beklentinin de etkisiyle dün üç haftanın zirvesi olan 5.4550 seviyesini test ettikten sonra TCMB açıklamalarıyla önce kayıplarını telafi etti ardından da dolar karşısında değer kazanmaya başladı. 

TL'deki değer kazancını, TCMB'nin ardından gelen Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi (FİKKO) açıklamaları da destekledi. Açıklamada para ve maliye politikalarındaki sıkı duruşa devam edileceği ve yeni ekonomi programı eylemlerinin bu çerçevede gerçekleştirileceği vurgulandı.

TCMB'nin 2019 yılına ilişkin para ve kur politikası raporunu açıklamasının ardından gerileyen Dolar/TL, bu sabah yeniden 5,40 seviyesine yükseldi. Saat 18.03 itibariyle dolar 5.3626 lira seviyesinde bulunuyor. Dolar/TL, bugün en düşük 5,3201, en yüksek 5,4017 seviyesini gördü. Euro ise 6.1243 liradan işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1391 seviyesinde. Gram altın 214.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.24 seviyesinde.

KÜRESEL SATIŞ BASKISI KUVVETİNİ KORUYOR 

Asya borsaları ve ABD endeks vadeli kontratları, Kanada'nın dünyanın başlıca telekom ekipmanı üreticilerinden Çinli Huawei'nin üst düzey bir yöneticisini muhtemelen ABD'ye göndermek üzere tutuklamasının ardından ABD ile Çin arasındaki ticaret geriliminin tekrar alevleneceği kaygısıyla sert 
geriledi. ABD ve Çin hafta sonunda yıl boyunca piyasalar üzerinde baskı yaratan ticaret savaşına 90 gün süreyle ara verdi. Ancak iki ülkenin aralarındaki derin sorunları üç ayda çözemeyeceğine yönelik şüpheler piyasalarda tekrar baskı yaratmaya başladı. Tahvil bono piyasasında ise 10 yıllık gösterge tahvilde dün spot kapanış yüzde 16.96 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahallenin Delisi06 Aralık 2018 23:48

    ABD Borsaları %2,5- lerden toparladı neredeyse + olacak! Ver mahteri yarın için Adminim...Ucuz hisse kaptık karanlık odada...

  • borsacı06 Aralık 2018 23:23

    doları 5150 ile 5200 nasıl topladılar merkez sattı alan aldı kağıtlarda bizde kaldı

  • selım06 Aralık 2018 22:58

    walla nerdeyse yukselısle kapatacaktı dunya borsalarına gore super bır kapanıs

  • KILIÇ06 Aralık 2018 20:12

     ANORMAL BİR DÜŞÜŞ OLUYOR HİSSLER TARİHİ DİPTE AMA YİNE DÜŞÜYOR BANKALAR BİR TÜRLÜ GÜVEN VERMEYİNCE DİGER ŞİRKETLERE SİRAYET EDİP DÜŞÜŞ HIZLANIYOR.DOGRUSU BANKA VE SPOR HİSSELERİNDEN UZAK DURMAK LAZIM.

  • Mahallenin Delisi06 Aralık 2018 20:11

    Bistin hakkını vereyim bugün gayet iyi direndi. ABD -%2'nin üstünde Avrupa -%3 Asya -%2. ABD ayı piyasasına girdi girecek. Bist için şans düşen petrol fiyatları ile pozitif ayrışabiliriz. İster Ayı Piyasası olsun ister Boğa Piyasası Kurt gibi olduktan sonra ayılarıda yersin boğalarıda. Çoğu güzel karlı geleceğiolan firma kanal hareketi yapıyor. Kanaatkar olup kanal dibinden gir kanal üstüne gelmeden kaç bekle...Ha ters bir durum mu oldu sorun yok en fazla biraz bekleme süresi artar zira çapsız operasyon yapılan aile şirketi değil benim dediklerim...

  • Hakan DAŞCİ06 Aralık 2018 18:14

    Borsa 500 binleri görür 500 yıl oralarda gezer dolar 5.00 altına gelir 1 milyon yıl oralarda gezer😅😅😅

  • saf saffet06 Aralık 2018 17:17

    acaip dengeliyorlar.dengelenme dedikleri bu olsa gerek.yeni dönem acaip uçuşa devam.ülke 3 ayda ne hale geldi.çöküş durmuyor.durduramıyorlar.rakamlarla onsalarda durmuyor piyasa yapıcıları rakamların farkında en iyi yansıtan borsa**borsaya güçleri yetmiyor.hele vakıf la halkın ahli .garibim perperişan oldular ..kafaya yiyorlar..çöküşe devammmm.da defter değerleri zaten bitik borsa böyle çöküş görmedi ..bankalar zaten defter değeri olarak bitik sanayi şirketleri, bitik defter değerleri olarak.tam komedi düşemiyo borsa çünkü defter değerleri bitik.**neymiş dengeli bi gelişim içindeyiz .hele eflasyon harika bir sistem bulundu .dünya uğraşıyo biz bulduk oturuyon kaata yazıyon öbür taraftan eksdi çıkıyo ..mücize...

  • emrah06 Aralık 2018 16:17

    gel gellere gelmeyin. canlı izlemeyide bırakın izlemeyin borsa morsa

  • Mahmut06 Aralık 2018 16:02

    Soğan dedim , soğan gibi kokacağız dedim 4 aralıktan sonra .İKİ VERİP BİR ALIYORLAR. Dolar VOP Kontrat ı aldım.Bekliyorum 5.5... den satarım artık. YTD.

  • cevat06 Aralık 2018 15:13

    şekerbankım sağolsun rahatım satılmasını bekliyorum

  • selım06 Aralık 2018 14:34

    borsa cakılmadan once son bır hatıra fotorafı cektırıyor dayanın

  • ramo06 Aralık 2018 14:18

    borsanın düşüşü koltuğu sallandırır. krizle gelen krizle gider.

  • ömer06 Aralık 2018 12:51

    çok iyi tutunuyoruz haa yaw 70 bin 80 bin öncesi mal yıkıyorlar.

  • mecnun06 Aralık 2018 11:49

    vobda shortçuların pozisyon kapatmasını beklediler düşüş hızlandı. 90 bine adım adım gidiyor.

  • yalçın06 Aralık 2018 11:47

    güçsüz mü çöküyor oğlum çöküyor. faizede seyrediyorum

  • Dascı06 Aralık 2018 11:33

    Ne dolar, ne borsa, lokum gibi faiz var. Çeşme akarken testini doldur.

  • mahir06 Aralık 2018 11:32

    borsa bitmiş kriz var diyoruz hergün hergün katılmayanlar malda olanlar kırmızıya tıklıyor. görünen köy klavuz istemez. ülke çok zor durumda piyasada para yok.

  • Borsacı06 Aralık 2018 10:31

    Hergün eksi hergün eksi millet dolarda pozisyon almaya başladı sanırım