E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBİST'i sanayi hisseleri vurdu, düşüşle kapandı---

BİST'i sanayi hisseleri vurdu, düşüşle kapandı

BİST'i sanayi hisseleri vurdu, düşüşle kapandı
12 Temmuz 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.88 oranında düşüşle 89 bin 571 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul 2013 yılından bu yana görmediği satış dalgasıyla karşılaştı. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile birlikte yeni kabinenin oluşturulmasının hemen ardından dolarda yükseliş, Borsa İstanbul’da ise sert düşüş yaşandı.

BİST güne tepki alımlarıyla birlikte yüzde 0.48 oranında yükselişle 91 bin 729 puandan başladı.

Kısa süre pozitif tarafta kalan Borsa İstanbul birden bire ani satışla karşılaştı ve yüzde 2'nin üzerinde değer kaybetti.

Bankacılık hisselerine gelen alımla birlikte BİST bir miktar toparlanma eğilimine geçse de gün ortasına yüzde 0.43 oranında düşüşle 90 bin 898 puandan girdi.

Gün ortasının hemen ardından sanayi şirketlerine gelen satışlarla birlikte Sınai Endeks'te kayıp yüzde 5'i aştı. Başta Erdemir ve Tüpraş olmak üzere sanayi hisseleri ağır satışlara maruz kaldı. Satışlarda yabancıların etkili olduğu konuşuluyor. Sınai endeksteki kayıp kapanışta yüzde 4.28 oranında. Bankacılık endeksi ise yüzde 0.82 oranında düştü.

BİST günü yüzde 1.88 oranında düşüşle 89 bin 571 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 88 bin 168 puan, en yüksek  92 bin 466 puan seviyesini gördü.

SATIŞLARIN NEDENİ YABANCILAR

Satışlara neden olanlar arasında yabancı satışları öne çıkıyor. Özellikle Garanti Bankası hissesine yüklü miktarda yabancı satışı geliyor. Bankacılık hisselerine gelen satışlar Borsa İstanbul’u baskılıyor. Borsa İstanbul’a genel olarak bakıldığında ise neredeyse tüm hisseler satışla karşılaşıyor.

Cari açık ve enflasyondaki yükselişin önünün alınamaması, ekonomi yönetiminin piyasalar tarafından olumlu karşılanmaması, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin düşük olan notunu tekrardan negatif yönlü değerlendirmeye alacağı beklentisi, henüz bir ekonomi politikasının oluşturulmaması satışları körükleyen ana nedenler arasında yer alıyor.

Ayrıca dolardaki yükseliş ve enflasyonu frenlemek için Merkez Bankası’nın faiz artırımı tarafında aksiyon alması da beklentiler arasında.

Küresel piyasaları ise ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşları zorluyor. Hisse piyasaları ticaret savaşından olumsuz etkileniyor ve dalgalı seyir izliyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 12/07/2018

Günün önemli şirket haberleri 12/07/2018

Borsadaki düşüşün nedeni Ferit Şahenk mi?

Moody's'ten kritik Türkiye açıklaması

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

Dolar/TL yeni dönemde ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğine ilişkin endişelerin ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz çağrısının, ticaret savaşı kaynaklı küresel satış baskısıyla bir araya gelmesiyle yeni rekor olan 4.9767'yi test ettikten sonra 4.85 altında. Bankacılar TL'deki değer kaybında küresel satış trendi kadar Türkiye'ye özgü endişelerin de belirleyici olduğunu belirtirken, dolar/TL 23 Mayıs'ta gördüğü 4.9290 zirvesini de aşarak yeni rekor olan 4.9767'yi test etti.

Dolar güne 4.90 lira seviyesinden başladı. Saat 18:03 itibariyle 4.8462 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.7841 lira, en yüksek 4.9776 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.6694 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1684 seviyesinde bulunuyor. Gram altın 194.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 20.28 seviyesinde.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün KKTC'yi ziyaretinin ardından Ankara'ya dönerken uçakta gazetecilere yaptığı ve haber televizyonları ile internet sitelerinin duyurduğu açıklamalarında kur ve faize ilişkin olarak, şunları söyledi:

"Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanlarımız var. Önümüzdeki süreçte inanıyorum ki faizin de düştüğünü göreceğiz. Ben eminim, sadece devlet bankalarımız değil, özel bankalarımız da gerektiğinde taşın altına eline koyacaktır."

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Erdoğan dün 'faiz düşmeli' dedi. Bu bence uzun yıllardır süren 'düşük faiz istekliliği' söyleminin devamı niyeti tanışıyor. Ancak piyasalardaki algılamaya bakarsak 24 Temmuz'da, TCMB'den belki de ek sıkılaştırma beklenen bir dönemde, enflasyonun yüzde
15'leri aştığı bir dönemdeki faiz indirimi isteği olarak algılanıyor" dedi ve ekledi:

"TL'deki değer kaybına bakarsak kabine sonrası açık ara negatif ayrışma var. Küresel piyasalarda da iyimserlik yok. Tüm bunlar TL'deki kayıpların ana belirleyicileri."

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesinin açıklanmasının ardından piyasalarda ilk olarak sert bir satış tepkisi tepki yaşanmış; ardından Türkiye piyasaları küresel piyasalara daha paralel bir seyir izlenmişti. Ancak dünya borsalarında ve emtia piyasalarında yaşanan kayıpların bugün hızlanmasıyla birlikte ekonomisi küresel fon akışlarına bağlı olan Türkiye piyasalarındaki satışlar da
kuvvetlendi. Türkiye'ye özgü nedenler ise piyasaların negatif ayrışmasındaki belirleyici oldu.

Kabinenin açıklandığı güne 4.50'li seviyelerde başlayan, ardından bankacıların "piyasa dostu" olarak tanımladığı Mehmet Şimşek, Naci Ağbal gibi isimlerin yeni kabinede yer almaması sonrası yükselişe geçen dolar/TL'de kayıplar da sertleşti.

TCMB'NİN 24 TEMMUZ'DAKİ FAİZ KARARININ ÖNEMİ ARTTI

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yemin ederek göreve başlamasının ve Hazine-Maliye Bakanlığı'na Berat Albayrak'ın getirilmesinin ardından piyasalar ekonomi politikalarının nasıl şekilleneceğini ve Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'nun yapısının yanı sıra Merkez Bankası'nın 24 Temmuz'daki faiz kararını da izliyor.

Aynı bankacı, "Önce bu hafta Fitch izlenecek; ardından Merkez Bankası faiz kararı Türkiye piyasaları için önemli bir test olacak. Çünkü 24 Temmuz'daki TCMB faiz kararının önemi bu açıklama (faiz çağırısı) sonrası daha da arttı" dedi. TCMB, TL'deki sert değer kayıplarının ve enflasyondaki sert
yükselişle birlikte geçen yıl başından beri 950 baz puan sıkılaştırma gerçekleştirdi. Bunun yanında sadeleşme TCMB'nin sadece Nisan ayından bu yana yaptığı faiz artışları ise 500 baz puana ulaştı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Hazine Müsteşarlığı'nda düzenlenen devir-teslim töreninde yaptığı ilk açıklamada, bundan sonraki dönemde mali ve para politikalarında yeni kabineyle çok daha özel sektör mantığıyla hızlı hareket eden yönetim dönemine girileceğini belirterek, "Para politikalarında önümüzdeki dönemde çok daha diri ve güçlü bir döneme gireceğiz" demişti. Tahvil bono piyasasında ise tahvil faizleri uzun süredir baskı altında. Analistlere göre bu baskının ana nedenleri ise enflasyonun geldiği seviyeler ve yükselişin devam edeceği endişeleri, seçim öncesi artan harcama trendi ve yeni ekonomi yönetimi ile uygulanacak politikalara yönelik endişeler oldu. Piyasaların yakından izlediği Haziran ve Temmuz aylarındaki yılın en yüklü ihale dönemi önceki gün düzenlenen üç ihale ile birlikte tamamladı. İhalelerde borçlanma hedeflere genel olarak yakın gerçekleşirken; faizlerdeki yükseliş ise belirginleşti. Bankacılara göre gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi 10 yılın en yüksek seviyelerinde işlem görürken 10 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 18.40'ı aşarak tarihi zirvesini yineledi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları ve emtialar dün ABD-Çin ticaret savaşının tırmanacağı endişelerinin yatırımcıların iştahını sarsması nedeniyle sert düşüş kaydettikten sonra bugün hafif toparlandı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.06 yükseldi. Endeks dün ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar tutarında ürüne ek gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunarak dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki ticaret gerilimini artırmasının ardından küresel hisselerdeki düşüşle birlikte yüzde 1 gerilemişti.

Hong Kong'un Hang Seng endeksi yüzde 1, Şanghay Composite yüzde 2.2 yükseldi.
Avustralya borsası yüzde 1, Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 0.6 ve Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.3 artış kaydetti.

S&P 500 endeksi vadeli işlemleri ve Dow Jones vadeli işlemleri yüzde 0.3 yükselerek günün ilerleyen saatlerinde Wall Street'in hafif yükselişle açılacağına işaret etti.

Dikkatler, ticarete geriliminde bir sonraki potansiyel adımlara çevrildi. Çin, ABD'yi zorbalıkla suçladı ve nasıl misilleme yapacağı belli olmasa da, karşılık vereceği uyarısında bulundu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (49)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kerim12 Temmuz 2018 23:22

    Herkes ahkam kedmeyi birakip hizla is gorecek bir yol gosterse....

  • KILIÇ12 Temmuz 2018 22:13

    BORSADA KİMSE YOK HERKES TATİLDE BİRİLERİ BORSADA OYUN ÇEVİRİYOR OYNA ZIPLADA YA YEM OLURSUN YADA BİTERSİN ESKİ TÜRKİYEDE YAŞAMIYORSUN .

  • Borsacı 12 Temmuz 2018 22:06

    Borsada yolculuk 70 binlere doğru başladı yatırımcı çıkıyor güven yok. Yuzbinli rakamlar geride kaldı artik geçmiş olsun

  • kerim12 Temmuz 2018 20:53

    Acilen igneden iplige herseye zam yapilmali imf nin kapisi calinmali

  • Memoli12 Temmuz 2018 20:53

    Hahaahah hahahahah hahahaha hahahah hahahaha hahahahahahha hahahahahahah hahahaahahah

  • mahmut12 Temmuz 2018 20:18

    kımse acıkcıları konusmuyor 3 gundur acıkcılara baksınlar yeter acıgı yasaklama sen ıptal emırlerı ızlesınler yeter spk denen kurum ızlesın takmıslar garantıye tamamı acıkcı kardesım takasları goruyoruz tek suclu spk acıga alısı vae satısı kaldıracaksın

  • xyz13 Temmuz 2018 00:33

    Doğru tesbit katılıyorum açığa satış bir an önce yasaklanmalı.

  • ALİ12 Temmuz 2018 19:59

    sanayi hisseleri düşürmüşmüş bu sefer borsayı, gülmekten gözlerim dolar dolar oldu taştı kimse korkusundan neden düştüğünü bile yazamıyor, sanki sanayi hisseleri zavallı üretmiyorda tüketiyor ,tüketenler suçlu değil üretenler suçlu gibi vah benim güzel ülkem seni düşündükçe gözlerim dolarrrrrrrrrrr ,dolarrrrrrrrrr hıçkıra hıçkıra ağlayasım gelir

  • Dolu 12 Temmuz 2018 19:29

    Şimdi Muharrem bey gelseydi dolar 3.80 lere kadar gelirdi ama o şansı kaybettik artık dövize yatırım yapmak lazım

  • Kaan12 Temmuz 2018 19:24

    Topunuz gelin küresel simsarlar topunuz !!!

  • GALİP12 Temmuz 2018 19:12

    BETER OLSUN DAHA ÇOK DÜŞSÜN. MİLLET KENDİ KAŞINDI. TEKE TEK KALACAKSINIZ.

  • Kadir yildirim12 Temmuz 2018 19:44

    Mutlu olucan. İnşallah 1 gr ekmeğe muhtaç olursun..

  • demedi demeyin12 Temmuz 2018 18:50

    bugün yayınlanan istatistiklere göre yabancılat tahvil alımına ağırlık veriyor, yani kademeli olarak hisse senetlerinden çıkıp,tahvile yükleniyorlar bu süreç devam ederse, borsanın düşme ihtimali söz konusu

  • Rüzgâr12 Temmuz 2018 17:34

    Borsada hisseleriniz sağlamsa hiç korkmayın.Yarın yükselecek 3 gun düser 4.gün yukselir.Lazım olmayan paranız varsa sağlam hisselerinizden düşük fiyatlardan kademeli olarak alırsanız ortalama maliyetinizi düşürürsunuz.Aslında şu anlar alım zamanı .Ancaak kesinlikle lazım olmayacak parayla girin.

  • memet12 Temmuz 2018 16:53

    reis başkanlık kutlamalarına devam ediyor...yabancılar borsa ve dövizde kutlamalara başladı.40 gün 40 gece sabah akşam kutlarlar artık.Zavallı ülkem kendinden başka kimseyi düşünmeyen yöneticilerden bıktık...

  • şelale12 Temmuz 2018 16:48

    borsa yükselirken düşücek düşecek dersin almazsın. şimdiki olay tam tersi dönecek dönecek dedikçe mal veriyorlarsa hiç bulaşmayın. kriz günden güne büyüyecek.

  • barış12 Temmuz 2018 16:45

    offffffffffff borsa bitmiiş açığa satışa geçmişler.

  • barış12 Temmuz 2018 16:03

    88 binden dönecek.

  • şenol12 Temmuz 2018 16:45

    yedirmeye başladılar 88 binde hak getire. 75 binleri bekle sen.

  • bilal12 Temmuz 2018 16:01

    faiz haram dedik borsaya girdik öptüler. artık paramı kurtarana kadar faiz caizdir.

  • Borsacı 12 Temmuz 2018 22:07

    Su ortamda en garanti faiz ve dolar zaten

  • ahmed12 Temmuz 2018 15:58

    seçimden önce bira olsun endeksi tutmaya çalıştılar. seçimden sonra istediklerini alınca herşeyi serbest bıraktılar. olan her zaman halka olur bunu unutmayın.

  • vatandaş12 Temmuz 2018 15:38

    elin gevuru 100 euro ile ülkemin istediği yerinden fıstık gibi evini alacak duruma gelmiş. 50 bin euro ile oturabilir ev alabilir. 20 bin euro ile rahat rahat küçük şehirlerden ev alabilir. sen Türk vatandaşı ev almayı bırak karnını doyurmak için ırgat gibi çalışmaya mahkumsun.

  • yalçın12 Temmuz 2018 15:35

    kim deridi 120 den 88 e düşeceğiz. ekonomi kanalları 140 bin dedi olan gene mazluma oldu.

  • kazım12 Temmuz 2018 15:29

    seçim reklamlarının parasını halk ödüyor. sabah akşam tvlerde saatlerce reklam yapıldı. sokaklar panolar reklamlarla döşendi. bunların parasını yine halk ödeyecek.

  • GALİP12 Temmuz 2018 15:27

    88 aldım 92 sat yaparım

  • semih12 Temmuz 2018 15:45

    altı ay beklersin

  • kuşçu12 Temmuz 2018 15:23

    2001 krizi değil 1994 krizi geri geliyor. halk yaptığı yanlışın cezasını çekecek. enflasyon uçacak para çöp olacak. 2023 de iki sıfır atarız.

  • emlakçı12 Temmuz 2018 15:16

    ülkenin parasını aile şirketine çevirdiler. borsa toz duman olur dolar uçar ortalık karışır. zamanı gelince kasayı bir açarlar para kalmamış.

  • Okie Dokie12 Temmuz 2018 15:13

    Aselsan'da ve bir çok hissede açığa satışla KY'yi iyi pompalıyoruz.

  • ergn12 Temmuz 2018 22:45

    Okıe bir psıkopattır,kaale almayınız.Zamanında çok pompalamışlar... :D

  • K212 Temmuz 2018 14:58

    VAY BENİM EMEKLERİM......................

  • Buffet12 Temmuz 2018 14:52

    İnsanlık tarihi böyledir.Bişeyleri düşünmeden yaparlar.Sonra ne yaptık diye vahlanırlar.

  • Mert Gürdal12 Temmuz 2018 14:46

    Vur kaç taktiği yapıyorlar bize orta ve uzun vadeli yatırımcı lazım.Yoksa iflah olmayacak gibi.Kişisel görüşüm 85 bin son kale kapısı eğer zapt edemessek 50 ler 60 lar gündeme gelebilir. (al-sat tavsiyesi değildir)

  • GALİP12 Temmuz 2018 14:39

    88 BİN KIRILIRSA GÜMBÜRTÜ KOPAR FREN PATLAR.

  • K212 Temmuz 2018 14:37

    ALLAHTAN İSTİKRAR VAR YOKSA NE YAPARDIK............

  • Okie Dokie12 Temmuz 2018 14:30

    2 günde Aselsan'da açığa satışla yine iyi para kırdık. Dolar biraz daha düşse de paramızı dolara çevirip memleketimiz İsrail'e yaz tatiline tüysek. Tanrı Aselsan'cı yerli ve milli KY'yi kutsasın. Onlar bizim veli nimetimiz. Amen.

  • ergn12 Temmuz 2018 22:32

    Okıe bir psıkopattır inanmayınız.Kafayı yemiş kaybede kaybede.Kaale almayınız...

  • Kadir yildirim12 Temmuz 2018 19:47

    Lan niye duruyosun defolu git ülkene Turanlı var..... İsrail mis....

  • cevat12 Temmuz 2018 13:28

    silse ne olacak kaldırıyor kaldırıyor yapıştırıyor elin gavuru. 60 bine kadar beklemek şart. kriz başladı artık en iyi ihtimal bir sene sürecektir. dikkatli olun kankalar.

  • demirkan 12 Temmuz 2018 13:20

    BORSADA BUDAMA ZAMANI. BIDAMASSAN SAĞLIKLI BÜYÜMEZ.

  • Ertunga12 Temmuz 2018 12:54

    Borsa çok büyük yara aldı.Kısa vadede düzelmez.bakanın iyi niyetli açıklama ları yeterli değil.güveni kaybettinmi geriye getirmen çok zor.

  • South Park 12 Temmuz 2018 12:39

    Zararda olmayan zararı kurtaran veya bir miktar zararı göze alan gözünün yaşına bakmayıp kaçsın.

  • ALİ12 Temmuz 2018 11:42

    ÜLKE KENDİSİ KAŞINDI. SEN TEK ADAMA ÜLKEYİ VERİRSEN BÖYLE OLUR. AİLE ŞİRKETİ OLDU.

  • Bizimi Koparıyorlar12 Temmuz 2018 10:58

    Kaç kaç kaç 60 binde görüşürüz benden bu kadar

  • Hakan12 Temmuz 2018 10:38

    115 binler de dedim bugün 90 bin yine diyorum 60 bine gelmeden bir lot mal almam

  • Pala12 Temmuz 2018 10:18

    Kapanış 89 bin olur. 88 bin mutlaka görmeliyiz

  • borsacı12 Temmuz 2018 09:59

    yüzde 5 düşüş ardından tepki alımı olması normal birazdan basarlar geri.

  • borsacı12 Temmuz 2018 10:21

    dedik ve bastılar yüzde 1 aşağı borsa uzun bir süre bitik 80 binler de tutunamaz ise 65 70 arası alınır.