E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
21 Haziran 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.53 oranında yükselişle 95 bin 57 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul dar banttan kurtulamıyor. Borsa İstanbul güne yüzde 0.04 oranında yükselişle 94 bin 590 puandan başladı.

Açılışın ardından fazla hareket göstermeyen Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.13 oranında primle 94 bin 670 puan seviyesinden girdi.

Kapanışa doğru hafif toparlanma eğilimine giren BİST günü yüzde 0.53 oranında yükselişle 95 bin 57 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 94 bin 324 puan, en yüksek 95 bin 398 puan seviyesi görüldü.

Seçimlere çok az bir süre kala Borsa İstanbul düşüş trendinden çıkamadı. İç siyasi gelişmeler, Kandil operasyonu, yüksek gelen cari açık ve enflasyon verileri piyasalarda baskıya neden oluyor.
Ayrıca erken seçim nedeniyle mali disiplinde yaşanacak olası bozulmalar da piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Merkez Bankası’nın faiz artırımı yaparak döviz kurlarında aşağı yönlü hareket oluşturma çabası da etkili olmadı ve dolar tekrardan yükselişe geçti.

Küresel piyasalarda ise ABD-Çin arasındaki ticaret savaşlarının yumuşama eğilimi göstermesiyle birlikte Asya borsalarında primlenme görüldü.

Bugün açıklanacak önemli veriler 21/06/2018

Günün önemli şirket haberleri 21/06/2018

DOLAR SAKİN SEYREDİYOR

ABD ile Çin arasındaki gerilimin geniş çaplı bir ticaret savaşına dönüşeceği kaygıları ve küresel merkez bankaları kararlarıyla geçen haftaki 4.60'lı seviyelerden 4.75'li seviyelere yükselen dolar/TL'de seçim sonuçlarına odaklanmış durumda.
Bankacılar seçim öncesi son iki işlem gününde küresel piyasaların ve veri gündeminin takip edileceğini ancak seçimlerin en önemli yön belirleyici olacağını belirttiler.

Dolar/TL güne 4.75 lira seviyeisnden başladı. Saat 18:03 itibariyle dolar 4.7376 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.7270 lira, en yüksek 4.7680 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.5065 lira seviyesinde. Euro/dolar paritesi 1.1607 seviyesinde bulunuyor. Gram altın 193.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.39 seviyesinde.

Yatırımcılar seçimlerin ardından beş yıllık bir siyasi istikrar dönemi olup olmayacağına odaklanmış durumdalar. TL varlıklara yönelik risk iştahının gelişmekte olan ülke para birimlerinde son bir kaç ayda yaşanan baskının ötesinde azalmasının temel nedeni olarak seçim sonrasında nasıl bir siyasi resim oluşacağına ve ekonomi ile para politikalarında nasıl bir yol izleneceğine ilişkin belirsizlik gösteriliyor.
TCMB'nin Nisan ayından bu yana yaptığı 500 baz puanlık faiz artırımına rağmen bu nedenlerle TL benzer para birimlerinden zaman zaman negatif ayrışıyor.

Yatırımcılar seçimin üç farklı senaryo ile tamamlanabileceğini öngörüyor. Bu senaryolar; TBMM ve cumhurbaşkanlığını Cumhur ittifakı ve Tayyip Erdoğan'ın kazanması, Cumhurbaşkanlığını Tayyip Erdoğan'ın TBMM'yi ise Millet İttifakı'nın kazanması, üçüncü ihtimal ise TBMM'yi Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanlığını Muharrem İnce'nin kazanması olarak görülüyor. Yatırımcılar Muharrem İnce'nin cumhurbaşkanlığını kazanıp aynı anda Cumhur İttifakı'nın TBMM'yi kazanmasına ise pek ihtimal vermiyorlar.

Haftasonu yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda tamamlanıp tamamlanmayacağının yanı sıra milletvekili seçimi sonucunda TBMM'deki sandalye dağılımının nasıl şekilleneceği de piyasada yakından izleniyor.
Seçilen cumhurbaşkanını aday gösteren partilerin TBMM'de yeterli bir çoğunluk elde edememesi olasılığı da az değil. Bu ihtimal de piyasalarda 'seçimlerin yenilenme riskini' gündeme getiriyor ve piyasalarda seçim sonuçlarına ilişkin net bir fiyatlamanın yapılamamasına neden oluyor.
Dün akşam bir radyo programına katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bu hafta Pazar günü yapılacak olan seçimlerde TBMM'de çoğunluğu sağlayamamaları halinde koalisyona gidebileceklerini
söyledi.

Öte yandan piyasalarda bugün yoğun veri gündemi de yakından izlenecek. İç piyasada Haziran ayı tüketici güven endeksi ve TCMB'nin haftalık verileri izlenirken TSİ 1400'da açıklanacak İngiltere Merkez Bankası faiz kararı 1530'da açıklanacak ABD haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve Haziran ayı Philadelphia Fed endeksi takip edilecek.

Küresel piyasalarda dolar, ABD tahvil getirilerindeki yükselişin desteğiyle başlıca para birimleri karşısında 11 ayın zirvesine yakın seyrederken; sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın bugünkü para politikası kararı öncesinde Kasım 2017'den bu yana en düşük seviyesinde bulunuyor.
Dolar endeksi dün 95.299 ile 2017 Temmuz ortasından bu yana en yüksek seviyesine yükseldikten sonra 95.25 civarında işlem görüyor.
ABD-Çin ticaretinde gerilimlerin yaşandığı bir ortamda hafta başında hissedilen riskten kaçınmanın azalmasıyla uzun vadeli Hazine tahvil getirileri üç haftanın dip seviyesinden yükselerek
dolara destek verdi.

TAHVİL GETİRİLERİ SERT YÜKSELİŞ ARDINDAN SEÇİMİ BEKLİYOR

Seçim öncesi artan harcamalar ve yüklü itfa döneminin yarattığı baskıyla sert yükselişlerin yaşandığı tahvil/bono piyasasında da seçim sonuçlarına odaklanma başlamış durumda. Bankacılar tahvil getirilerinde normalde yatırımcıların uzun vadeli alımlara yöneltmesi beklenen bu denli sert yükselişin ardından bile henüz kuvvetli bir iyimserlikten söz edilemediğine dikkat çekiyorlar. Bankacılar bu etkinin seçim sonuçlarına kadar devam etmesini bekleniyorlar.
Bu hafta yeniden ihracı gerçekleştirilen tahvillerden 10 yıllık göstergede bileşik getiri son iki ayda 440 baz puan yükseldi. Yüklü ihalelerin Haziran ayı için tamamlanmasıyla birlikte 10 yıllık getiri önceki gün 20 baz puan civarında geriledi dün ise yatay seyir izlendi.
Gösterge 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi 27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapanmıştı. Dün bu tahvilde spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 16.92 valörde son işlem yüzde 16.83 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanışında bileşik faiz yüzde 19.55 valörde son işlem yüzde 19.32 oldu. Bugün spot kapanış yüzde 19.48 valörde son işlem yüzde 19.43 oldu.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret geriliminde yumuşama ve Çin'in ekonomiye destek vereceği yönünde söylentilerin tansiyonun yatışmasına yardımcı olmasıyla hafif yükselirken; ham petrol arzının artırılabileceği OPEC toplantısı öncesinde petrol piyasındaki tansiyon ise arttı.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.4, Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0.7 yükseldi.

S&P 500 endeksi vadeli işlemleri yüzde 0.4 yükselirken, yatırımcılar küresel ticarete ilişkin yeni gelişmeleri bekliyorlar. Çin piyasaları durgun seyir izleyerek güne başladıktan sonra Şanghay lokomotif hisselerinin yüzde 0.6 yükselmesiyle artıya geçti. ABD Başkan Donald Trump'ın gümrük vergilerine ilişkin yeni tehditlerde bulunmaması, son dönemdeki satışların sona ermesi için yeterli olurken; yatırımcılar, tüm bu tehditlerin, ticaret savaşına varmayacak bir girişim olduğu yönündeki umutlarını koruyorlar . Piyasalar ayrıca Çin Merkez Bankası'nın, ekstra likidite ile birlikte yuanda güçlü sabitleme adımından destek buldu. Merkez bankasının bankaların zorunlu karşılık (ZK) oranlarını düşüreceği ve böylece ekonomide borç verme gücünü artıracağı yönünde de çok fazla spekülasyon bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ21 Haziran 2018 22:45

    SEÇİM RİSKİNDE MALDAMI KALMAK YOKSA SATIP BEKLEMEDEMİ KALMAK DOGRU DİYE KENDİME SORUYORUM ANCAK KARAR VEREMEDİM YADA RİSKİ YARIYAMI İNDİRMEK KARLI.RİSK ALANLAR YARIN MAL ALACAK RİSKTEN KAÇANLAR YARIN MAL SATACAK .ZATEN AŞIRI ZARARDAYIM .

  • Okie Dokie21 Haziran 2018 13:25

    Açığa satışın tam zamanı.

  • KILIÇ21 Haziran 2018 22:35

    OKİ BORSA KURULDUGUNDAN BERİ BORSADAYIM 2 DEAFA AÇIGA SATIŞ YAPTIM YAKALANDIM AŞIRI ZARAR GÖRDÜM BU KONULARI KENDİNE SAKLA YAPIYORSANDA AKIL VERME AÇIGA SATIŞTA SENİN BİR LOTUNU BİLE TAKİP EDİYORLAR YAKALADIMI SENİ BİTRİRLER. (M)

  • mehmet yılmaz21 Haziran 2018 16:09

    buralardan açığa satış yaparsan donunuda kaybedersin.