E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
14 Haziran 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.11 oranında yükselişle 94 bin 540 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul karışık seyrediyor. Fed'in faizi beklendiği gibi yüzde 0.25 oranında artırmasıyla birlikte dolar tarafında güçlenme arttı ve bu da Borsa İstanbul'a açılışta negatif yansıdı. Kapanışı ise BİST yükselişle gerçekleştirdi.

BİST güne yüzde 0.22 oranında düşüşle 93 bin 295 puandan başladı. 

Açılışın ardından bir süre karışık seyreden BİST günü yüzde 1.11 oranında yükselişle 94 bin 540 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 92 bin 750 puan, en yüksek 95 bin 406 puan seviyesi görüldü.

Bugünün en önemli verisi ise ECB'den gelecek olan faiz kararı. ECB'nin faiz tarafında değil de tahvil alım programından çıkmak için karar alabileceği belirtiliyor.

Ayrıca iç siyasi gelişmeler, jeopolitik riskler, yüksek gelen enflasyon ve cari açık iç piyasada güven eksikliğine neden oluyor.

Küresel piyasalarda ise Fed'in faiz artırımı hisse piyasalarına negatif yansıdı. Fed'in faiz artırımlarına devam edeceği sinyalini de vermesi Asya piyasalarında kayıplara neden oldu. Nikkei Borsası yüzde 1 oranında düşüşle günü tamamladı.

Bugün açıklanacak önemli veriler 14/06/2018

Günün önemli şirket haberleri 14/06/2018

DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün sonuçlanan toplantısında yılın kalanında daha fazla sıkılaşmaya işaret etmesi ardından gözler bu akşam açıklanacak olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı kararlarına çevrildi.

ECB'nin sonuçları öğleden sonra açıklanacak olan toplantıda 2.55 trilyon euroluk tahvil alım programının ne zaman sona ereceği konusunu ele aldıkları düşünülüyor.
Küresel finans koşullarında sıkılaşmanın önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskı yaratması beklenirken, seçim sonrası ekonomi politikalarına ilişkin belirsizlikler ve ekonominin aşırı ısındığı endişeleri TL'nin hali hazırda benzer para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oluyor.

Genel olarak TL cinsi varlıklara yönelik algının oldukça negatif olduğuna dikkat çeken analistler, bayram tatili öncesinde bu hafta likiditenin oldukça azaldığını, risk almak istemeyen yatırımcının çıkışlarının yanı sıra lokal döviz talebinin görüldüğünü belirtiyor. Bu çerçevede dolar/TL hafta başından bu yana yükseliş eğiliminde, TL ise en kötü performansı gösteriyor.

Dolar güne 4.66 lira seviyesinden başladı. Saat 17.17 itibariyle 4.6764 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.6052 lira, en yüksek 4.6875 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.4468 lirada işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1649 seviyesinde. Gram altın 195.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 19.12 seviyesinde.

ABD Merkez Bankası (Fed) dün politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1.75-2 aralığına yükseltti. Ekonomiyi desteklemek amacıyla faizleri "bir süre" düşük tutma taahhüdünü politika metninden çıkaran Fed, yılın kalanında iki kere daha, gelecek yıl ise üç faiz artırımı öngörüyor. Önceki tahminlere göre Fed bu yılın kalanında sadece bir artırım öngörüyordu.

Dolar yılın geri kalanında iki kere daha faiz artırılacağına, yani daha hızlı sıkılaşmaya işaret eden dünkü Fed tahminlerinin ardından kaydettiği kazanımları geri verirken yen karşısında da üç haftanın zirvelerinden geriledi.

İşlemciler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bugünkü para politikası kararı öncesinde kâr realizasyonu görüldüğünü ifade ediyorlar.

GCM Menkul Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Fed'in açıklamalarının şahin olduğunu, ekonomiye ilişkin ifadelerin iyileştirildiğini söyleyerek, "Bugün ise ECB'nin tahvil alım programından çıkışa dair bir sinyal vermesi bekleniyor. Fed ve ECB tarafından finansal koşullarının sıkılaştırılması gelişmekte olan ülkeler için oldukça olumsuz" dedi.

TL'de olumsuz eğilimin sürdüğünü söyleyen Erkan, "İçeride seçim öncesi para politikası sıkı ama maliye politikalarının da sıkılaşması gerek ancak seçim öncesinde bu olmayacak. Seçim sonrasında da zaman alacağından piyasaya global merkez bankalarının sıkılaştırmaları negatif yansıyacaktır" dedi ve şöyle devam etti:

"Yüksek cari açık nedeniyle TL'de kırılganlık olabilir. Dolarda sert bir değer kazancı yok, şimdi gözler ECB'ye döndü. Bundan sonra ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 32ün üzerine zorlaması beklenir bu da TL tarafına baskı yaratacaktır. Kurda 4.60'lı seviyeler normalleşme aşamasında."
TCMB'nin Nisan ayından bu yana yaptığı 500 baz puanlık faiz artırımına rağmen TL cinsi varlıklarda bozulma sürüyor.

TL varlıklara risk iştahının azalmasının temel nedeni olarak seçim sonrasında nasıl bir siyasi resim oluşacağına ve ekonomi ile para politikalarında nasıl bir yol izleneceğine ilişkin belirsizlik gösteriliyor. Öte yandan ekonomideki ısınma ve yılın kalanında bunu artıracak politikalar izlenecek olma olasılığının da yatırımcıyı endişelendirdiği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Mayıs ayında Londra'da yaptığı bir söyleşide Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle "para politikalarında daha etkin bir başkan" görüntüsü vermeye mecbur olduğunu söylemiş, bu açıklamalar ise piyasalarda sert dalgalanmalara neden olmuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda tamamlanıp tamamlanmayacağının yanı sıra milletvekili seçimi sonucunda TBMM'deki sandalye dağılımının nasıl şekilleneceği de piyasada yakından izleniyor.

Seçilen cumhurbaşkanını aday gösteren partilerin TBMM'de yeterli bir çoğunluk elde edememesi olasılığı az değil. Bu ihtimal de piyasalarda 'seçimlerin yenilenme riskini' gündeme getiriyor ve bu endişenin kuvvetlenmesi halinde piyasalara satış baskısı olarak yansıması ihtimali göz ardı edilmiyor.

Önceki gün valörde son işlemde yüzde 15.58 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 16.17, valörde son işlemde yüzde 16.25 seviyesindeydi.

TCMB'nin faiz artırımından olumsuz etkilenen iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinde de yükseliş söz konusu. Buna göre PPK kararı öncesi son işlemde yüzde 18.27 seviyesinde olan gösterge iki yıllık tahvil faizi dün itibariyle 85 baz puan yükseldi. İki yıllık tahvilin bileşik faizi dün yüzde 19.12'ye kadar yükseldikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 19.08 seviyesindeydi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları Fed'in faiz artırması ve yılın geri kalanında bir miktar daha hızlı faiz artıracağını belirtmesinin ardından gerilerken, ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi yatırımcılarda endişe yaratıyor.
Bunlara ek olarak Çin'de perakende satış ve kent yatırımları verilerinin beklentilerden zayıf gelmesi ve Çin Merkez Bankası'nın beklentilerin aksine Fed'in faiz artırımını takip etmeyerek kısa vadeli bankalar arası faizleri sabit bırakması ülke ekonomisi hakkında endişe yaratarak risk iştahını zedeledi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.8 geriledi.
ABD Merkez Bankası (Fed) dün politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 1.75-2 aralığına yükseltti. Ekonomiyi desteklemek amacıyla faizleri "bir süre" düşük tutma taahhütünü politika metninden çıkaran Fed, yılın kalanında iki kere daha, gelecek yıl ise üç faiz artırımı öngörüyor. Önceki tahminlere göre Fed bu yılın kalanında sadece bir artırım öngörüyordu.
Borçlanma maliyetlerinin artmasının ardından dün yükselen ABD Hazine tahvil getirileri ve dolar daha sonra kazanımlarını geri verdi. Dün yüzde 3.010'a kadar yükselen ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi yüzde 2.953'e geriledi.
ABD ile Çin arasındaki ticaret gerilimi ise yakından izleniyor. Trump yönetiminden üst düzey bir kaynak, daha önce duyurulan gümrük vergisi getirilecek 50 milyar dolar tutarındaki Çin menşei ürün listesinde değişiklik olabileceğini ve gümrük vergisini başlatıp başlatmama kararının bugün ele alınacağını söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ14 Haziran 2018 21:24

    PİYASA DOLANDIRICISI PATRONLAR DAHA DOYMADI DOYARSA ALIMA GEÇER.KİM OLDUKLARINI BİLİYORSUNUZ YEŞİL ,RIZA, KUTMAN ,GALİP DİGERLERİ ONLARDAN YAVAŞ YAVAŞ VURGUN ÖGRENİYOR AMA BORSADA YATIRIMCI KALMAYACAK.

  • Bora 14 Haziran 2018 21:21

    Muz borsası yüksel miş pazartesi bu dolar kuruyla soluğu nerede alır bakalım yazık bitirdiniz lan ky yi ALlah belanizi versin bu hale getirenlerin

  • ramo14 Haziran 2018 12:40

    dün tünel açıp bugün kapatanların ülkesi olduk. borsada 100 bin geçilince sıfır atılacak ama önce zevkini alalım diyenlerin ülkesi olduk. malı 100 bin üzerinde verdiler sonra 1 tane sıfır attılar.

  • yaşa MUSTAFA KEMAL PAŞA yaşa14 Haziran 2018 12:11

    para kaybedelim ama ülkeyi kaybetmeyelim satmalarına izin vermeyelim. doların yükselmesi borsanın düşmesi hükümeti koltuktan kaldırmak için fırsat oldu. inşallah Atatürkçü laikler gelir.

  • erdem14 Haziran 2018 12:01

    borsa reise güle güle diyor.

  • Ordu14 Haziran 2018 10:37

    Seçim oncesi düşüş ne anlama geliyor? İnce gelecek ekonomi batacak mı, yoksa Tayyip kalacak ekonomi batacak mı?