E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul sert düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı

Borsa İstanbul sert düşüşle kapandı
13 Haziran 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.89 oranında düşüşle 93 bin 504 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul ayı piyasasından çıkamıyor. Zirveden sert düşüşe geçen Borsa İstanbul güne yüzde 0.51 oranında düşüşle 94 bin 825 puandan başladı.

Sanayi üretimi verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi ile birlikte Borsa İstanbul kayıplarını sildi ve yatay seyre yöneldi.

Yatay seyrini uzun sürdüremeyen BİST dolardaki yükselişin etkisiyle birlikte gün ortasına yüzde 0.41 oranında düşüşle 94 bin 913 puandan girdi.

Kapanışa doğru kayıplarını artıran Borsa İstanbul günü yüzde 1.89 oranında düşüşle 93 bin 504 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 93 bin 337 puan, en yüksek 95 bin 608 puan görüldü.

Küresel piyasalar Fed’den faiz artıracağına kesin gözüyle bakmaya başladı. Fed’in yüzde 0.25 oranında faiz artışı yapacak olması beklentisi dolar tarafında güçlenmeye neden oldu.

İç piyasada ise dolarda güçlenme devam ediyor. Merkez Bankası’nın faiz artışı yapmasına rağmen dolar, Fed’in faiz artırımını fiyatlıyor ve 4.6980 lira seviyesini aştı.

Ayrıca iç siyasi gelişmeler, yüksek enflasyon ve cari açık, mali disiplindeki bozulma ve kredi derecelendirme kuruluşlarının Türk bankaları üzerindeki not baskısı yatırımcıların piyasadan kaçmasına neden oluyor.

Kandil’e yapılan askeri harekat ise piyasalar tarafından yakından izlenen bir başka gelişme olarak önümüze çıkıyor.

Bugün açıklanacak önemli veriler 13/06/2018

Günün önemli şirket haberleri 13/06/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE

Seçim sonrası ekonomi politikalarına ilişkin belirsizlikler ve dolarda küresel güçlenmeye paralel dolar/TL dün gece 4.60 seviyesine kadar yükseldikten sonra bu sabah 4.59 seviyesinde bulunuyor.

Piyasalar bugün ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararı ve sonrasında yapılacak açıklamaları, yarın ise Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz toplantısını bekliyor. Yurtiçinde ise saat 1000'da Nisan ayı sanayi üretim verisi açıklanacak. İkinci çeyrek büyümesine ilişkin sinyal niteliğinde olan sanayi üretiminde Nisan'da yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış artışın yüzde 5.65 olması bekleniyor.

Dolar Fed'in bu yılın geri kalanında kaç defa faiz artıracağı hakkında ipuçları verecek olan bu akşamki para politikası kararı öncesinde yen karşısında üç haftanın zirvesini görürken, euro karşısında da gücünü koruyor.

TL cinsi varlıklara yönelik algının negatif olduğunu söyleyen bir analist, "Faiz artırımına rağmen kur 4.50'nin altına inemiyor. Seçim belirsizliği ortadan kalkmadan düzelme beklememek gerek. Dolar/TL'de iki günlük hareketin devamını görüyoruz. TL dün yüzde 1.6 kayıp ile Güney Afrika randı ile beraber negatif ayrıştı. Genel olarak bütün gelişmekte olan ülke para birimlerinde düşüş var. Dolarda Fed öncesi güçlü eğilim var, dün ABD TÜFE'si de fena gelmedi" dedi.

Dolar güne 4.59 lira seviyesinden başladı. Saat 18:02 itibariyle dolar 4.6390 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 4.5807 lira, en yüksek 4.6980 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.4716 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1774 seviyesinde. Gram altın 193.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 19.12 seviyesinde.

Fed'in bugün açıklayacağı para politikası kararında politika faizini 25 baz puan yükselteceğine neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Ancak yatırımcılar Mart ayından sonra yapılacak olan yılın bu ikinci faiz artırımından ziyade ABD ekonomisinin büyümeye devam etmesi beklenen önümüzdeki dönemde para politikasındaki sıkılaşmanın nasıl bir şekil alacağı hakkında ipuçlarına odaklanıyorlar.

Uzmanlar Fed'in bu yıl faizleri kaç defa artıracağı ve ekonomik büyümeyle uyumlu uzun vadeli faiz oranı hakkında Fed yetkililerinin yapacağı tahminlerin yakından izleneceğini ifade ediyorlar.

Fed yetkilileri tarafından yapılan Mart ayı tahminlerine göre politika faizinin yıl sonunda yüzde 2.1 olması öngörülüyor. Yani şu anki tahminler bu yıl üç defa faiz artırımı yapılacağına işaret ediyor.

Euronun yönünü ise Perşembe günü açıklanacak olan ECB para politikası kararı çizecek. Ortak para birimi ECB'nin varlık alım programını durduracağını açıklayacağı spekülasyonlarıyla birlikte geçen hafta 1.1840 doları görmüştü.

Tahvil/bono piyasasında ise faizlerde de yukarı hareket devam ediyor. PPK kararları sonrası yüzde 14.95'e kadar gerileyen 10 yıllık tahvil getirisi yönünü yukarı çevirerek dün yüzde 15.58'e kadar yükseldi. Buna göre gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 15.33, valörde son işlemde yüzde 15.58 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi de dün yükseldi. Buna göre dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.90, valörde sonra son işlemde yüzde 18.975 seviyesindeydi.

TL FAİZ ARTIRIMI ÖNCESİ SEVİYELERE DÖNDÜ

TCMB'nin 7 Haziran'da politika faizini 125 baz puan artırmasının öncesinde 4.58 civarında hareket eden dolar/TL, karar sonrası 4.4560'a kadar gerilemiş ancak bu seviyelerde kalıcı olamayarak yönünü yukarı çevirmişti. Dolar/TL dün gece ise 4.60 seviyesine kadar yükseldi. Analistler yaklaşan seçim öncesinde piyasalarda sağlıklı fiyatlamalar yapılmadığını belirtirken, bayram tatili riskini almak istemeyen yatırımcının döviz talebinin de kurdaki yükselişte etkili olabildiğini belirtiyor. Ancak TL varlıklara risk iştahının azalmasının temelinde seçim sonrasında nasıl siyasi resim oluşacağı ve ekonomi ve para politikalarında nasıl bir yol izleneceğine ilişkin belirsizlik gösteriliyor. Öte yandan ekonomideki ısınma ve yılın kalanında bunu artıracak politikalar izlenecek olma olasılığının da yatırımcıyı endişelendirdiği belirtilirken, bir diğer endişe unsuru olarak ise Kuzey Irak'a operasyon kaynaklı artan jeopolitik risklere işaret ediliyor.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turda tamamlanıp tamamlanmayacağının yanı sıra milletvekili seçimi sonucunda TBMM'deki sandalye dağılımının nasıl şekilleneceği de piyasada yakından izleniyor.

Seçilen cumhurbaşkanını aday gösteren partilerin TBMM'de yeterli bir çoğunluk elde edememesi

olasılığı az değil. Bu ihtimal de piyasalarda 'seçimlerin yenilenme riskini' gündeme getiriyor ve bu endişenin kuvvetlenmesi halinde piyasalara satış baskısı olarak yansıması ihtimali göz ardı edilmiyor.

TCMB geçen hafta sadeleşme adımının bitimiyle birlikte politika faizinde beklentilerin üzerinde 125 baz puan daha artışı gitti. TCMB'nin Nisan ayından bu yana yaptığı faiz artışları 500 baz puana ulaşırken, ekonomistler atılan bu adımı TL'yi destekleme ve enflasyon görünümü açısından oldukça olumlu buluyor ancak para politikasının seçimlerin ardından nasıl bir yön izleyeceği TL cinsi varlıkların seyrinde belirleyici olacağını belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Mayıs ayında yaptığı bir söyleşide Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle "para politikalarında daha etkin bir başkan" görüntüsü vermeye mecbur olduğunu söylemiş, bu açıklamalar ise piyasalarda sert dalgalanmalara neden olmuştu.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları yatırımcıların bu akşam açıklanacak olan Fed'in para politikası kararına ve bundan sonraki faiz artırımlarının boyutu hakkında gelebilecek ipuçlarına odaklanmalarıyla birlikte geriledi.
Dün ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasındaki görüşme ile yükselen Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi bugün yüzde 0.5 düşüş kaydetti.
ABD yönetiminin yüzde 25 gümrük vergisi almaya başlayacağını daha önce açıkladığı 50 milyar dolar tutarındaki Çin menşei ürünün ayrıntılarını Cuma'ya kadar yayımlayacak olması da yatırımcıların risk iştahında dış ticaret politikası kaynaklı endişelerin tekrar etkili olmasına yol açıyor.
ABD borsalarına bakıldığında teknoloji şirketleri öncülüğündeki yükselişin sürdüğü görülüyor. Nasdaq endeksi yüzde 0.57 yükselişle yeni bir tarihi zirveyi gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (27)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • burak14 Haziran 2018 00:18

    Borsa 2 aydır düşüyor şimdi, 50 bin 60 bin demeye başladılarsa büyük yükseliş başlayacaktır demektir.Neden derseniz borsa düşmeden önce 130 bin 150 bin olur mu ?????????? vs diye konuşmaya başlamışlardı.Kendi şahsi fikrim yani.

  • By14 Haziran 2018 00:09

    Jp Morgan yılsonu endeks hedef değerini 64de 49 bine çekti gerekçeleri dikkat çekici buna kulak verenler panik satışa geçtiler. Endeks 96500 de bu açıklama %50-60 düşecek sonra bu fiyatları ararsınız mesajı vermesi korkuyu Tavan yaptırdı.

  • KILIÇ13 Haziran 2018 20:48

    FAİZİN YÜKSELMESİ BORSANIN ÇÖKÜŞÜ DEMEKDİR BORSADA HENÜZ SERT SATIŞLAR GELMEDİ EGERKİ SATIŞLAR SERTLEŞİRSE NERDE TUTUNACAGI BELLİ DEGİL DOGRUSU SATIP ÇIKMAK BAŞKA ÇAREDE BIRAKMIYOR AKSİ HALDE HER GÜN ZARARA KATLANACAGIZ.

  • Mehmet Özkan13 Haziran 2018 20:06

    1994 krizini yaşamış biri olarak yazıyorum neredeyse 2 hafta o zamanlar borsa tek seanstı marj da 0/0 10 du her seans taban dı ve ihtiyacımız olan para kadar dahi hisse satamıyorduk.Bugün satacak olsan alan var bari.

  • Son durak13 Haziran 2018 18:22

    Gel babacığa gel 70 binler gel bi daha ki yıl 60 binler sonra hücummmmm allah reisten razı olsun dolardan kazandık faizden kazanıyoz bi daha ki yılda borsa 40 yaşımda emekli oluyorum bereket versin

  • K213 Haziran 2018 18:01

    AKLIMDAN GEÇENLERİ BİR BİLSEN..................

  • melih5313 Haziran 2018 17:51

    akp mhp koalisyonu memleketi ne hale getirdi..yazık..giderayak memleketi iyice batırdılar..30 bin puana yakın düştü borsa tarihte yok örneği...yabancılar kaçtı..şirket sahipleri zaten abidik içinde..memleket boş gibi..fiyatlar her gün değişiyor marketlerde..yandaş basın paralı eleman*yazanlarına görede uçuyozzzzzz..aşşaa**tabi..zaten o yandaşlar batırdı memleketi..hergün gaz ne yapsın akp mhp ..alışıyorlar öyle sanıyorlar..borsa çöküşü akp gidiyor diyor..en iyi anket.

  • misafir13 Haziran 2018 18:57

    bencede borsa çöküsü akp kaliyor, sizden bisey olmaz hadi biz kaçtik çöküsüdür.

  • kenan13 Haziran 2018 17:38

    borsa 60 bine gelince reis çıkar kriz teğet geçecek der. tabi o vakitte başta olursa.

  • K213 Haziran 2018 16:48

    BU ÜLKE AKP ELİYLE BİTMİŞTİR..........

  • saf saffet13 Haziran 2018 16:37

    borsa akp gidiyor diyor...biraz sancısı normal şimdi bir geçiş süreci olacak tabi.ama iyi olacaktır.en azından a.b. uyumlu bir iktidar olacak..yeni iktidar hayırlı olur İnşallah.akp de artık anap gibi olur..

  • Jale13 Haziran 2018 12:17

    Egonumigh cogh eyi diyordunuz ne oldu?

  • Mahallenin delisi13 Haziran 2018 18:03

    Borsa uçacak kaçacak yetişen alır... :))))) Bunları diyenlere çok içten sevgiler :)

  • Okie Dokie13 Haziran 2018 12:17

    SPK derhal açığa satışta aktife yazılmayı serbest bırakmalı. Aselsan'da ne güzel para kazanıyorduk. Tekerimize çomak soktular.

  • Demirkan13 Haziran 2018 12:03

    Hükümetin ekonomi politikası çöktü

  • Mahallenin delisi13 Haziran 2018 18:04

    Kardeş kusura bakma da sen degilmiydin 2 gün öncesine kadar ben kağıt alıyorum tepki verecek diyen vs

  • süheyla berkan13 Haziran 2018 11:12

    her gecenin bir sabahı vardır

  • misafir13 Haziran 2018 19:00

    bunun yok galiba kardes, devletin ne geliri kaldiki toparlasin ekonomiyi.

  • Davut13 Haziran 2018 12:03

    dogru söylüyorsun...inşallah 25 haziranda doğacak güneş ve içinde bulunduğumuz karanlık bitecek

  • Okie Dokie13 Haziran 2018 11:01

    Yatay yılan gibi. Yatay yatay akıyor maaşallak.

  • Turist13 Haziran 2018 10:22

    Yabancı yatırımcı terk.ediyor ülkeyi. Özellikle araplar

  • Turist13 Haziran 2018 12:17

    Demirkan rumuzlu şey, bu ülke babanın malı değil, kimseyi kovmaya ne gücün yeter ne nefesin.

  • fatih13 Haziran 2018 12:05

    demirkan denen öküz sen terket ....

  • demirkan 13 Haziran 2018 11:37

    sende terket bir an önce.

  • Itri13 Haziran 2018 10:04

    Cumhur ittifakindanki insanlar bile ekonominin kötüye gittiğini gördü, borsadan çıkıp dolara geçti bugün. İşin sonu iyi değil

  • Mahallenin delisi13 Haziran 2018 18:06

    Demirkan kardeşimiz de birkaç gün öncesine kadar iyi görüyordu Allah'ın hikmeti gönül gözü açıldı gerçeği görmeye başladı :))

  • demirkan 13 Haziran 2018 11:38

    millet ittifakı parlakmı görüyor acaba?.