E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
16 Nisan 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.99 oranında yükselişle 110 bin 687 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye yaptığı operasyon sonrasında küresel piyasalardaki yukarı yönlü hareketle birlikte güç kazandı.

Endeks güne 0.23 yüzde oranında yükselişle 109 bin 860 puandan başladı. Suriye'ye ilişkin endişelerin sona ermesi ile birlikte ivme kazanan BİST gün ortasına yüzde 1.16 oranında yükselişle 110 bin 880 puandan girdi.

Borsa İstanbul günü yüzde 0.99 oranında yükselişle 110 bin 687 puandan kapattı.

Açılışın ardından en düşük 109 bin 850 puan, en yüksek 111 bin 115 puan seviyesi görüldü.

Bugünün en önemli verisi olan sanayi üretimi Şubat ayında yıllık yüzde 9.9 arttı. Aylık olarak ise Ocak ayına göre yüzde 0.2 oranıda düşüş gerçekleşti.

İşsizlik ise Ocak ayında yüzde 10.8 seviyesinde geldi.

ABD, İngiltere ve Fransa, Suriye’ye yönelik hava saldırısı düzenledi. Saldırıda Suriye lideri Beşar Esad’ın kimyasal silah yaptığı iddia edilen yerlerle birlikte askeri havaalanları ve birlikler hedef alındı.

Bu gelişme ile birlikte küresel piyasalarda karışık seyir hakim oldu. Asya borsalarında hafif yükselişte, ABD vadelileri ise yükselişte.

Günün önemli şirket haberleri 16/04/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 16/04/2018

DOLAR YATAY SEYREDİYOR

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'de bu haftasonu gerçekleştirdikleri hava saldırısı ardından piyasalar sıcak çatışma ihtimalini kuvvetlendirecek yeni bir gelişme beklemezken dolar/TL haftaya 4.10 civarında başladı. 
Tarihi zirvesinden sınırlı da olsa yönünü aşağı çeviren dolar/TL ve faizde bugün yoğun veri gündemi, küresel piyasalar ve jeopolitik gelişmeler izlenecek.

Saat 16:52 itibariyle dolar 4.1079 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 4.0822 lira, en yüksek 4.1200 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.0849 lira seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.2387 seviyesinde. Gram altın 177.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi ise yüzde 14.40 seviyesiinde.

ABD, Fransa ve İngiltere Cumartesi günü erken saatlerde Suriye'ye füze saldırısı düzenledi. ABD Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına 105 füzenin fırlatıldığı saldırıda Şam kentinin Barzeh mahallesinde bir araştırma merkezi ve Humus yakınlarında iki tesis olmak üzere toplam üç kimyasal silah tesisi vuruldu. JPMorgan tarafından yayımlanan değerlendirmede, "Trump, Rusya'dan tepki getirecek eşiği aşmadan kimyasal silah kullanımının kırmızı çizgisi olduğunu gösterebildi. Hisse 
piyasası Esad'a karşı ABD'nin uzun sürecek ve kapsamlı bir harekat başlatmasından endişeleniyordu. Bu şu anda pek olasılık dahilinde gözükmüyor" denildi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Cumartesi günü Suriye'ye düzenlediği füze saldırısının ardından, benzer başka bir saldırının uluslararası ilişkileri kaosa sürükleyeceğini söyledi. ABD ise Rusya'ya yönelik yeni ekonomik yaptırımlar değerlendiriyor. 

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolar/TL'de 4.20 seviyesi önemli bir direnç noktası olmuş durumda. Suriye gerginliğinin, bu haftasonu gerçekleşen olayların devamı gelmeyeceği öngörüleri nedeniyle piyasada anlamlı bir etki yaratmıyor. Hatta büyük ülkelerin sıcak çatışma ihtimalinin 
ortadan kalkması ve bunun söylemlerle pekiştirilmesi önümüzdeki günlerde risk iştahını olumlu bile etkileyebilir" dedi. 

BAŞBAKAN VE EKONOMİ YÖNETİMİ: GEREKEN ADIMLAR ATILACAK 

Başbakan Binali Yıldırım, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem geçen hafta ekonomide yaşananların 
yakından takip edildiğini, gerekli görülmesi halinde adım atılacağını belirtti. Bu açıklamalar da piyasalardaki satış baskısının azalmasına destek oldu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise haftasonu yaptığı açıklamada finans sektörünün içerisinde olanlara seslenerek Türkiye'yi kur ya da başka bir konu ile tehdit edemeyeceğini, aksi takdirde bu ülkede yaşam hakkı bulamayacaklarını söyledi. 
Erdoğan, "Kalktılar bize kur savaşı ilan ettiler. Ne ilan ederseniz edin avucunuzu yalarsınız, avucunuzu. Ey finans sektörünün içerisinde olanlar: Bizi kur, şu, bu, bunlarla tehdit etmeye kalkmayın. Bu ülkede yaşam hakkı bulamazsınız" dedi. Piyasalarda özellikle TCMB Başkanı Çetinkaya'nın enflasyona atıfı kuvvetlenen açıklamaları önümüzdeki hafta gerçekleşecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesi yakından takip edildi. Çetinkaya fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda TCMB'nin elindeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğini, gerekirse ilave sıkılaşma yapılacağını söyledi. 

FAİZLER DÜŞÜŞTE 

Dolar/TL'nin 4.20'li seviyelerden 4.10'a gerilemesine paralel gösterge 10 yıllık tahvil getirisinde Perşembe ve Cuma günü yaşanan iki günlük düşüş 50 baz puanı aştı. İşlem bazında önceki gün yüzde 13.56'ya kadar yükselen gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü yüzde 
12.93'e kadar geriledikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 13, valörde son işlemde yüzde 13.12 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot işlemlerde yüzde 14.29'a kadar geriledikten sonra spot kapanışta ortalama yüzde 14.32 seviyesindeydi.

SURİYE OPERASYONU PİYASALARI SARSTI

Asya borsaları, Suriye'ye ABD öncülüğünde yapılan füze saldırısının devam etmeyeceği beklentisine rağmen Rusya'ya yönelik olası yeni ABD yaptırımlarına Moskova'nın vereceği tepki kaynaklı endişe sebebiyle karmaşık seyir izliyor. 

Yatırımcılar Ortadoğu'daki gelişmelerin netleşmesini beklerken borsalar artı ve eksi yönde ılımlı hareket sergiliyor. ABD'nin S&P 500 endeksinin vadeli işlemleri yüzde 0.4 artıda seyrederken, Japonya'nın Nikkei endeksi de yüzde 0.3 yükseldi. 

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi  ise yüzde 0.6 ekside bulunuyor. 
ABD, Fransa ve İngiltere Cumartesi günü erken saatlerde Suriye'ye füze saldırısı düzenledi. 
ABD Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına 105 füzenin fırlatıldığı saldırıda Şam kentinin Barzeh 
mahallesinde bir araştırma merkezi ve Humus yakınlarında iki tesis olmak üzere toplam üç kimyasal silah tesisi vuruldu. 

Batılı ülkelerin füze saldırısı, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı güçlerin önceki hafta Cumartesi günü muhaliflerin kontrolü altındaki Duma kentine yaptıkları saldırıyı izliyor. Batılı ülkeler kimyasal silah kullanıldığından şüphe edilen saldırıdan Esad'ı sorumlu tutuyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Cumartesi günü Suriye'ye düzenlediği füze saldırısının ardından, benzer başka bir saldırının uluslararası ilişkileri kaosa sürükleyeceğini söyledi. ABD ise Rusya'ya yönelik yeni ekonomik yaptırımlar değerlendiriyor.

Ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın "görev tamamlandı" şeklindeki açıklaması, gerilimin tırmanacağı endişesini kısmen yatıştırmış görünüyor. 
JP Morgan tarafından yayımlanan değerlendirmede, "Trump, Rusya'dan tepki getirecek eşiği aşmadan kimyasal silah kullanımının kırmızı çizgisi olduğunu gösterebildi. Hisse piyasası Esad'a karşı ABD'nin uzun sürecek ve kapsamlı bir harekat başlatmasından endişeleniyordu. Bu şu anda pek olasılık dahilinde gözükmüyor" denildi. 
Saldırı sonrası güvenli liman varlıklar değer kaybetti. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin getirisi 2 baz puan yükselerek yüzde 2.84'e çıkarken, dolar da yen karşısında sınırlı değer kazandı. 

DÖVİZ 

Dolar, Batılı ülkelerin Suriye'ye saldırısının ardından yen karşısında değer kazanarak yaklaşık iki ayın zirvelerinde seyrediyor. 
Dolar Cuma günü 107.78 ile yen karşısında 22 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyeyi gördükten sonra, Suriye'ye askeri müdahaleye tepki olarak yüzde 0.2 değer kazanarak 107.5 yenden işlem gördü. 
Dolar endeksi ise artıda ama yataya yakın seyir ile 89.807'de bulunuyor. Uzmanlar ABD'nin Suriye'ye müdahalesinin bu saldırıyla sınırlı kalacağı beklentisiyle para birimlerinin keskin hareketler göstermediğini ifade ediyorlar.

PETROL 

Petrol fiyatları ABD, Fransa ve İngiltere'nin Cumartesi günü Fransa'ya yaptığı füze saldırısının ardından haftaya yüzde 1'in üzerinde düşüşle başladı. ABD'de petrol kuyusu sayısının artması da fiyatlar üzerinde baskı yarattı. 
Brent petrolünün varil fiyatı yüzde 1.2 kayıpla 71.73 dolara kadar geriledikten sonra yüzde 0.7 ekside 71.9 dolarda bulunuyor. 
ABD'de Cuma günü açıklanan verilere göre petrol kuyusu sayısı 13 Nisan'da sona eren haftada 
yedi adet artarak 815'e, yani Mart 2015'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. 

ALTIN

Altın ABD'nin Suriye'ye füze saldırısı sonrası güvenli liman alımlarıyla değer kazandı, ancak saldırının devamı gelmeyeceği beklentisi kazanımları sınırladı. Altının spot piyasadaki ons fiyatı güne kayıpla başladıktan sonra yüzde 0.2 artıda 1,347.84 dolarda bulunuyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ16 Nisan 2018 20:39

    AMMA YÜKSELİDİ HAA .SABAH YÜKSELİR GİBİ GÖSTERİP MİLLLETE KAKALADILAR.

  • bekle dur16 Nisan 2018 18:38

    Satamadınızmı ördeklere daha çok beklersiniz artık o eski ördek kalmadı bekle ve diren nereye kadar güle güle

  • sevenler 16 Nisan 2018 12:44

    Yürü be kim tutar seni borsa herşey tıkır tıkır sen geride kaldın olmaz sende yüksel yalnıñ bata ekonomiye bak senin haline bak hep alere dalevere yesinlet sevdinler