E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükseliş kapandı---

Borsa İstanbul yükseliş kapandı

Borsa İstanbul yükseliş kapandı
20 Mart 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.85 oranında yükselişle 116 bin 431 puandan kapadı

BORSAGUNDEM.COM

Dolar ve eurodaki sınırlı düşüş endekse prim getirdi. Endeks güne yüzde 0.51 oranında yükselişle 116 bin 33 puandan başladı. Bir süre pozitif tarafta kalan Borsa İstanbul kazançlarını sildi ancak sonrasında yine toparlanma eğilimi gösterdi. 

Endeks gün ortasına yüzde 0.35 oranında primle 115 bin 851 puandan girdi.

Bankacılık endeksine gelen alımlarla birlikte endeks toparlandı ve günü yüzde 0.85 oranında primle 116 bin 431 puandan kapadı.

Açılışın ardından en düşük 115 bin 82 puan, en yüksek 116 bin 727 puan seviyesi görüldü.

Türkiye ekonomisindeki ısınmanın artması hisse piyasalarında negatif seyre neden oluyor. Cari açığın yüksek gelmesi, enflasyonda düşüşe dair beklentilerin azalması, döviz kurlarının sürekli yukarı yönlü seyri, jeopolitik riskler, siyasi gelişmeler, seçim kanunundaki değişiklikler ve son olarak da dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir gece ansızın Sincar’a operasyon düzenleyebilir açıklamaları piyasalarda baskıya neden oluyor.

Küresel piyasalarda ise başrolü ABD Başkanı Donald Trump oynuyor. Trump’ın ticaret savaşlarını başlatması sonrasında küresel piyasalarda çalkantılı dönem yaşanmaya başladı.

Bunun yanında dün Facebook’un kullanıcıların verilerine erişim sağlanmasına izin verdiğine yönelik haberlerin ardından gelen eleştiriler nedeniyle primli seyreden ABD’li teknoloji hisselerine satış geldi ve bu nedenle Asya borsaları da düşüşe geçti. ABD borsalarında yüzde 1.5’e varan düşüşler gerçekleşti.

Bugün açıklanacak önemli veriler 20/03/2018

Günün önemli şirket haberleri 20/03/2018

DOLAR VE EURO YÜKSELİŞTE

Piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın bu yıl dört faiz artırımı yapıp yapmayacağına dair sinyallerin aranacağı faiz toplantısının yarın açıklanacak sonucu beklenirken, TL'nin dolar ve euro karşısındaki zayıf seyri devam ediyor. Yurtiçinde bugün ise Hazine ihaleleri izlenecek.

Makro ekonomik, jeopolitik ve siyasi endişelerle Türk varlıklarında iki haftalık süreçte gözlenen değer kaybı FED'in Çarşamba günü sonuçlanacak toplantısı öncesi tedirginlikle devam ederken; yükselişin sürdüğü dolar/TL dün 3.95'in üzerini gördü, endeksteki kayıp ise yüzde 1.5'e yaklaştıktan sonra hafif toparlandı. Bu çerçevede sepet bazında TL tarihi zirveyi görürken, euro/TL de rekorunu yeniledi. 

Tahvil piyasasından çıkışlarla 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinin son iki haftada 97 baz puana varan yükseliş kaydetmesi ardından gözler Hazine'nin bugünkü 2 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracı ile yeni 10 yıllık gösterge tahvilin ilk ihracında olacak. Bankacılar ihalelere gelecek talebin önemli olacağını, talebin düşük kalması halinde faizlerde görülecek yükseliş eğiliminin TL'ye de baskı yaratabileceğini belirtiyor. Bu hafta düzenleyeceği iki ihale ile aylık iç borçlanma programını tamamlayacak olan Hazine'nin iç borçlanmasını öngörüleri çerçevesinde tamamlaması için iki ihalede piyasadan toplam 3.24 milyar TL borçlanması gerekiyor. 

Dolar güne 3.94 lira seviyesinden başladı. Saat 18:05 itibariyle 3.9286 lira seyrediyor. Açılışın ardından en düşük 3.9216 lira, en yüksek 3.9528 lira seviyesi görüldü. Euro ise güne rekor kırarak başladı ve 4.8708 liraya kadar yükseldi. Saat 18:05 itibariyle 4.8238 lira seviyesinde bulunuyor. 

Euro/dolar paritesi 1.2278 seviyesinde. Gram altın 165.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.98 seviyesinde. 

Enflasyondaki katılık, cari açıkta yükselişin sürmesi, Moody's'in not indirimi, Afrin operasyonu kaynaklı jeopolitik endişeler ve erken seçim riski son dönemde TL'nin benzer para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oldu. 

Bu hafta ise yarın sonuçlanacak olan ve 25 baz puanlık faiz artırımı yapılması beklenen Fed toplantısı öncesi gelişmekte olan ülke para birimleri üzerindeki baskı devam ediyor. 

Reuters anketine katılan 104 analistin tamamı Fed'in Çarşamba günü faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 1.5 ile yüzde 1.75 aralığına yükselteceğini tahmin ediyor. Faiz projeksiyonları hakkındaki tahminler bu kadar kesin değil. Uzmanlar Fed'in bu yılın tamamında dört faiz artırımı öngörebileceğini ifade ediyorlar. 

Öte yandan global hisse piyasalarında Facebook baskısı hakim. Asya borsaları Facebook'un kullanıcıların verilerine erişim sağlanmasına izin verdiğine yönelik haberlerin ardından gelen eleştiriler ve daha sıkı düzenleme endişelerinin etkisiyle yatırımcıların yüksek seyreden ABD teknoloji hisselerinden kar alımları sonucu geriledi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya borsaları Facebook'un kullanıcıların verilerine erişim sağlanmasına izin verdiğine yönelik haberlerin ardından gelen eleştiriler ve daha sıkı düzenleme endişelerinin etkisiyle yatırımcıların yüksek seyreden ABD teknoloji hisselerinden kar alımları sonucu geriledi.

Bu düşüş yatırımcıların Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu haftaki faiz kararının ardından düzenleyeceği ilk basın toplantısını beklediği ve ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni koruyucu ticaret önlemleri devreye alabileceğine dair endişelerin yaşandığı bir ortamda geldi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını dolar cinsi izleyen MSCI endeksi yüzde 0.4 geriledi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1 düşüş kaydetti.

Asya borsalarının yanı sıra ABD'nin S&P 500 endeksi yüzde 1.42, Nasdaq Composite ise ise yüzde 1.84 geriledi. Her iki endeks de beş haftanın en kötü günlük performansını kaydetti. Facebook , ABD'li ve Avrupalı parlamenterlerin Trump'ın seçim kampanyası üzerinde çalışan veri analiz firması Cambridge Analytica'nın 50 milyon Facebook kullanıcısının verilerine nasıl erişim sağladığını açıklama talepleriyle karşı karşıya kalmasıyla yüzde 6.8 geriledi.

Bunlara ek olarak Trump'ın ithal çelik ve alüminyum için gümrük vergisi getirmesi sonrası ticaret savaşı olabileceği endişeleri de piyasalara gölge düşürüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Engin Erdem20 Mart 2018 20:55

    Borsa dediğin böyle olur , biraz milli olur dirayetli olur.Fed med takmadı bugün usta geçinen borsacılar bile 114500 felan olur diyorlardı böyle koydun mu oturducan.Bist elbette yurtdışı piyasalardan etkilenecek ama sınırlı etkilenecek eeee fed faiz artıracakmış arttımassa namerttirler bizmi yasını tutucaz artırırsa artırsın sen işine baş aldığın şirketin hissesisinin sağlamlığına bak karına bak.Biraz dirayetli olalım yabancılar satıyorsa alalım onlar alıyorsa satalım.Turkish Bearsss yani Bizde derler Turkish bears. ytd.

  • güle güle20 Mart 2018 19:52

    Vaybe borsaya bak inatla yukarı hırsiź eve girmiş ay akşamdan doğmuş böyle elindepatlar kakalayacak ördek yok çok beklersi

  • BORSACI 20 Mart 2018 19:28

    SİNPAŞ PATRONU YATIRIMCIYI RESMEN SÖVÜŞLÜYOR OYSAKİ TÜM KANALLARDA SİNPAŞ EV REKLAMI VAR BU HAYDUTLUGA DUR DENMEYECEKMİ.

  • Goldaşzede ve GSzede20 Mart 2018 20:30

    Borsa demek sabır demek, şirketin kot dışına alınmaz ise 50 sene beklemelisin, tabi bedelli bölünmelere dayanabilirsen :)

  • feyzo20 Mart 2018 18:43

    borsa coşar emlak konut bir kademe çıkar borsa yatay gider emlak konut düşer borsa düşer emlak konut dibine kadar düşer.

  • zühtü20 Mart 2018 11:51

    düşerse emlak konut düşer gerisi yalan düşer

  • Borsaci20 Mart 2018 18:36

    Her akşam bu kelimeyi söylemekten bıkmadın gitti:))

  • Okie Dokie20 Mart 2018 11:34

    Borsa açığa sat, döviz al. TL sat ne alırsan al. İster altın, ister döviz, bulamıyorsan da meyve sebze bile al. Yeter ki TL'de kalma. YTD diyelim.

  • Erdal20 Mart 2018 11:07

    Ne çaktılar bee 135 bin derken.... galiba 135 bin derken bist 30 u söylediler 😂😂😂