E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yüzde 0.72 artışla kapandı---

Borsa İstanbul yüzde 0.72 artışla kapandı

Borsa İstanbul yüzde 0.72 artışla kapandı
03 Eylül 2014 - 14:12 borsagundem.com

Borsa İstanbul 100 endeksi günü yüzde 0.72 artışla 81.292 puandan kapattı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul 100 endeksi günü 582 puan ve yüzde 0,72'lik artışla 81.292 puandan kapatırken toplam işlem hacmi 3,1 milyar TL oldu. Kapanış değeri aynı zamanda 4 Ağustos'tan bu yan görülen en yüksek kapanış oldu. Endeks gün boyunca 80.897 ile 81.556 puanları arasında hareket etti. Bankacılık endeksi yüzde 0,92 arttı, sektörün hacmi 1.5 milyar TL oldu. Sınai endeks yüzde 0,13 holding endeksi yüzde 0,68 yükseldi. 204 hissenin fiyatı arttı 135 hissenin fiyatı düştü. 

Güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, enflasyon verilerinin beklentilerden kötü gelmesi ve kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye bankacılık ve özel sektörüne ilişkin riskleri vurgulayan raporlarına karşın Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimin sonlanabileceğine ilişkin haber ve açıklamalar ile yükseliş eğilimini korudu. İlk seansta açıklanan ağustos ayı TÜFE’nin yüzde 0,09 artışla beklentilerden yüksek geldiğini hatırlatan analistler, yarınki Avrupa Merkez Bankası (ECB) kararları öncesinde negatif haberlerin piyasaya etkisinin sınırlı kaldığına dikkati çekiyor.

Borsanın kapanışı itibarıyla dolar/TL 2,1603 seviyesinde. Aktif tahvil faizi bilelik getirisi yüzde 9,04'e geriledi. Altının gramı serbest piyasada 87,96 liraya düştü.

16:00 350 puanlık marjda sıkışıklık

16:00 itibarıyla BİST100 endeksi 604 punalık artışla 81.317 seviyesinde bulunuyor. Önemli bir gündem maddesinin olmadığı piyasada 2. seans sıkışık geçiyor. Endeks 2. seansta an itibarıyla 81.123 ile 81.466 aralığında yaklaşık 350 puanlık bantta hareket etti. İşlem hacmi ise 500 milyon TL gibi oldukça düşük bir seviyede.

2. Seans 49 punalık artışla açıldı

Borsa İstanbul 100 endeksi ilk seans kapanışına göre 49 puanlık artışla 81.275 puandan 2. seansa başladı. Günlük bazda bankacılık endeksi yüzde 0,98, sınai endeks ise yüzde 0,17 primli. 

Piyasa ilk seansta 81.556 ile ana direnç noktasını test ederken, jeopolitik haber akışının ve döviz kurlarındaki hareketin, endeksin yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

Döviz piyasalarında öğleden sonraki işlemler eoru/dolar'da 1,3156 seviyesinden devam ediyor. Paritede görülen artış sonrası dolar/TL bankalararası piyasada 2,1634 seviyesinde. 

Gösterge tahvil niteliğindeki 2 yıllık aktif tahvilin bileşik getirisi ise 14:20 itibarıyla 9.06 seviyesinde.

ABD verileri ne ifade ediyor?

Öğleden sonra piyasa takviminde saat 17.00 itibarıyla açıklanacak olan ABD temmuz ayı fabrika siparişleri ile saat 21.00'da ABD'de açıklanacak olan Fed Bej Kitap bulunuyor. 
Fabrika siparişleri, üretim seviyesindeki değişimi gösteren bir veri. Fabrika siparişlerinin beklenenden daha fazla artış göstermesi, ABD ekonomisi açısından bir toparlanma işareti olarak yorumlanıyor.

ABD'de Bej Kitap Raporu açıklanacak

Rapor, 12 FED bölgesinden gelen ekonomik koşullara dair değerlendirmelerden derlenerek oluşturuluyor. Bölgesel FED'lerden gelen değerlendirmelerin ekonomide toparlanmaya dair iyimser mesajlar içermesi halinde, bu durum gelişen piyasalar tarafında FED'in para politikasında sıkılaştırmaya tahmin edilenden erken başlayabileceği spekülasyonlarını yeniden canlandırabilir.

Fitch Ratings'den gelişmekte olan ülkeler raporu

Borsa İstanbul öğlen tatilindeyken Ficth Ratings'in açıklamaları piyasalara düştü. Fitch Ratings, Fed'in şok faiz artırımları yapmasını öngören senaryoların en kırılgan olarak zayıf gelişmekte olan piyasa ekonomileriniişaret ettiğini bildirdi. 
     
Fitch bugün yayınladığı özel raporda, ABD'de faiz oranının 2016'da yüzde 4,5 ile tepe yapacağını ve Fed'in faiz oranını 2015 sonunda yüzde 3'e, 2016 sonunda yüzde 5'e çıkaracağını öngören oldukça negatif bir senaryoda, global büyümenin zayıflayacağını, emtia fiyatlarının düşeceğini ve birçok gelişmekte olan ekonominin faizleri artırmayazorlanacağını savundu. 
    
Zayıf gelişmekte olan ekonomiler tanımını, büyük dış finansman ihtiyacı, düşük döviz rezervleri, yüksek seviyede kaldıraç, kırılgan borç yapısı, zayıf politika çerçevesi veya politik kırılganlık olarak açıklayan Fitch, bu karakterleri yansıtan ülkeler olarak Türkiye, Macaristan, Lübnan, Moğolistan, Jamaika, Ukrayna ve El Salvador'u işaret etti. 

Goldman Sachs faiz indirimi beklentisinden vazgeçti

Tüik'in bugün açıkladığı Ağustos ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren Goldman Sachs, bugünkü rakamlar sonrasında TCMB'nin yıl sonuna kadar politika faaizini ve gecelik borçlanma faizini 50 baz puan indireceği beklentisinden fazgeçtiğini bildirdi. 

Bugünkü TÜFE rakamları sonrasında TCMB'nin politika faizlerini değiştirmeyeceğini öngören Goldman Sachs, onun yerine gecelik borç verme faizin 50 baz puan indirilerek yüzde 10,75'e çekileceğini ifade etti. Bununla birlikte para politikasında cari gevşeme döngüsünün sonuna yaklaşıldığını da belirten Goldman Sachs, TCMB'nin tüm faiz türlerinde değişikliğe gitmeme riski olduğunu da vurguladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)