E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
25 Eylül 2019 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul ikinci yarıda bankacılık hisselerine gelen alımların öncülüğünde günü %0.76 oranında yükselişle 102.618 puandan kapadı.

BORSAGUNDEM.COM

Borsada BDDK ve FED’in ardından gelen satış dalgası ABD’den Türkiye’ye gelen yeni teklifle yerini güçlü alımlara bıraktı.

ABD'nin, Türkiye ile ticaret hacmini 100 milyar dolara ulaştıracak adımlar atması bekleniyor. Sözlü olarak iletilen gelişme, Ankara'ya yazılı olarak da sunulacak. Başlıklar arasında F-35'lerin satışının, çelik ve alüminyum vergilerinin, serbest ticaret anlaşmasının ile Patriot'ların olması bekleniyor.

ABD’nin yeni teklifinin özellikle Türkiye ile ticaret hacmini 100 milyar dolara ulaştıracak adımlar olarak tek başlık altında toplandı. ABD Büyükelçiliği’nden Ankara’ya sözlü olarak iletilen teklifte F-35, patriot satışının yanı sıra çelik ve alüminyum vergilerinin serbest ticaret anlaşması çerçevesinde indirilmesinin yer alması bekleniyor.

Öte yandan küresel piyasalarda ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki tutarsız durumun etkisiyle dalgalı seyir sürüyor. Son olarak ABD Başkanı Trump dün Çin’in ticaret uygulamalarının rahatsız edici olduğunu ifade ederek, ABD’nin çıkarına olmayan bir anlaşmaya razı olmayacağını ifade etti.

Çin ise buna karşılık dayatmalara boğun eğmeyeceğini belirterek, Ekim ayında gerçekleşecek ticaret görüşmelerinden pozitif sonuçlar çıkmasını umduğunu belirtti.

Trump'ın azledilmesi için ilk resmi adım atıldı

Tüm bunlar piyasalar tarafından takip edilirken ABD’de flaş bir gelişme yaşandı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi Trump’ın görevden azledilmesi için resmi girişimde bulunduklarını açıkladı. Bu durumun sonucu küresel ve yurt içindeki uluslararası ilişkileri ve anlaşmaları etkileyeceğinden piyasalarda fiyatlamalarda etkili olabilir.

BORSA İSTANBUL YATAYDA BAŞLADI

Borsa İstanbul, ABD'deki siyasi karışıklık ve ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki tutarsız açıklamalar ışığında güne %0.15 oranında düşüşle 101.965 puandan başladı.

TCMB Başkanı Murat Uysal ASO toplantısında konuştu. Konuşmada Uysal'ın verdiği faiz mesaj dikkat çekti. Merkez'in patronu, "Parasal sıkılığın düzeyini enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirleyeceğiz" ifadelerini kullandı. Bu ifadeler yeni bir faiz indirimi mesajı olarak yorumlandı. 

Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz indirim mesajı

Merkez Bankası'nın Başkanı'nın bu mesajları borsadaki temkinli sakin tavrı bozmadı. Piyasalar açıklamalara tepkisiz kaldı.

Borsa İstanbul gün ortasına %0.14 oranında yükselişle 101.991 puandan girdi.

GÜN ORTASININ ARDINDAN

Borsa İstanbul günün büyük çoğunluğunda 450 puanlık dar bantta dalgalandı. Endekste dün ABD'nin yeni teklifiyle sert yükselişin ardından bugün sakin ve temkinli hava hakim göründü.

Endeste günün ikinci yarısının ilk saatlerinin ardından göstergeler bankacılık hisseleri öncülüğünde yeşile döndü.

Yurt içi piyasalarda  özellikler Birleşmiş Milletler genel kurulu kapsamında ABD'de bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın temaslarını izlerken, küresel tarafta ise ABD Başkanı Donald Trump'a karşı başlatılan resmi azledilme süreci takip edildi.

Piyasa kapanışa doğru ABD'den Başkanı Trump'tan Çin ile ilgili ticaret açıklaması geldi. Trump son açıklamalarına nazaran 180 derece döndü ve "Çin ile ticaret anlaşması düşündüğümüzden yakın zamanda gerçekleşebilir" dedi. Bu açıklamayla beraber Borsa İstanbul'da bir miktar alım gözlendi.

Borsa İstanbul günü %0.76 oranında yükselişle 102.618 puandan kapadı. Hacim 7.3 milyar lirayı aşarken, bankacılık endeksi günü %1.12 artıda tamamladı.

Günün önemli şirket haberleri 25/9/2019

Türkiye ve dünyada veri gündemi 25/9/2019

DOLAR/TL

Dolar saat 18:02 itibariyle 5.6851 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6774 lira, en yüksek 5.7121 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2332 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.0957 seviyesinde. Gram altın 277.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.20 seviyesinde.

Dolar 5.70 civarında yatay seyrediyor

BORSA İSTANBUL DÜN ABD'NİN YENİ TEKLİFİYLE SERT YÜKSELDİ

Borsa İstanbul, Türk-Amerikan ilişkilerindeki olumlu havayla dün günü %1.83 oranında yükselişle 101.846 puandan tamamladı. Yükselişte iki lokomotif sektör olan bankacılık ve sanayi öne çıktı.

Borsa İstanbul ABD'nin yeni teklifiyle sert yükseldi

 

KÜRESEL PİYASALAR ABD'DEKİ SİYASİ BELİRSİZLİKLERLE NEGATİF SEYREDİYOR

Küresel piyasalar, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin, Başkan Donald Trump'ın azledilmesi için resmi girişimde bulunmasının ardından negatif seyrediyor.

Küresel piyasalar ABD'deki siyasi belirsizliklerle negatif seyrediyor

 

ÇİN'DEN ABD SOYA FASULYESİ İÇİN TARİFE MUAFİYETİ

Çin, ABD'den 5-6 milyon ton soya fasulyesi alımı için şirketlere tarife muafiyeti verdi.

Çin'den ABD soya fasulyesi için tarife muafiyeti

 

ABD'DE HUAWEİ'NİN TASFİYESİ İÇİN 1 MİLYAR DOLARLIK FON

ABD'de Temsilciler Meclisi, Huawei donanımlarının değiştirilmesi için 1 milyar dolarlık fon önerdi.

ABD'de Huawei'nin tasfiyesi için 1 milyar dolarlık fon

 

ASYA BORSALARI DEĞER KAYBETTİ

Asya'da endeksler Çarşamba günkü işlemlerde ABD Çin ticaret tansiyonuna dair karışık sinyallerle düştü.

Asya borsaları değer kaybetti

 

ABD BORSALARI TRUMP'IN BM KONUŞMASIYLA DÜŞTÜ

ABD Başkanı'nın BM kürsüsünde "Gelecek küreselcilere ait değil" şeklindeki sözü ve Çin ile anlaşmadan uzak olduklarını söylemesi, Wall Street'te bomba etkisi yaptı. Endekslerde başlayan düşüş, Trump ile ilgili azil başvurusuyla hızlandı.

ABD borsaları Trump'ın BM konuşmasıyla düştü

 

AVRUPA BORSALARI KARIŞIK SEYİRLE KAPANDI

Avrupa borsaları haftanın ikinci işlem gününü karışık seyirle tamamladı.

Avrupa borsaları karışık seyirle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)