E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul 102 bin puana dayandı---

Borsa İstanbul 102 bin puana dayandı

Borsa İstanbul 102 bin puana dayandı
24 Ocak 2019 - 09:39 borsagundem.com

Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul, 8 ay sonra ilk kez 102 bin puan seviyesine dayandı ve günü primli tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Geçtiğimiz günkü seansta 100 bin puan seviyesini aşan Borsa İstanbul, yeni günde gelen alımlarla birlikte 102 bin puan seviyesine dayandı. BİST en son 31.05.2018 tarihinde bu seviyenin üzerinde seyretmişti. Son zamanlarda borsada yabancıların alım pozisyonuna geçmesiyle birlikte güçlü yükselişler görülüyor.

Ayrıca yurt dışında yerleşik kişiler, 18 Ocak haftasında 711,8 milyon dolarla yaklaşık 5 yılın en güçlü hisse senedi alımını yaptı.

Yabancı borsada son 5 yılın en büyük alımını yaptı

Borsa İstanbul güne yüzde 0.31 oranında yükselişle 100 bin 453 puandan başladı.

Açılış sonrası banka ve sanayi hisselerine gelen bir miktar alımdan destek bulan Borsa İstanbul gün ortasına yüzde 0.81 oranında yükselişle 100 bin 951 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından döviz kurundaki geri çekilmeyle birlikte güç kazanan Borsa İstanbul günü yüzde 1.63 oranında yükselişle 101 bin 774 puan seviyesinde tamamladı.

Açılışın ardından Borsa İstanbul'da en düşük 100 bin 314 puan seviyesi görülürken, en yüksek ise 101 bin 774  puan görüldü.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Rusya'da görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası iki lider ortak basın açıklaması yaptı. Erdoğan, "ABD'nin çekilme sürecinde terör örgütlerinin istismar edebileceği bir boşluğun doğmaması kritik önemdedir" mesajı verdi. Putin, "Suriye’de kalıcı bir çözüm üzerine çalışmaktayız. Siyasi ve diplomatik yollarla çözmek istiyoruz" diye konuştu.

Geçtiğimiz gün Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, Davos Zirvesi'nde yatırımcılarla bir araya geldi. Albayrak burada yaptığı konuşmada yıl sonu enflasyonun yüzde 15 seviyesine gerileyeceğini açıkladı.

Ayrıca dün Merkez Bankası'nın PPK toplantı özeti açıklandı. Merkez'in özetine göre ithal girdi maliyetleri ve iç talep gelişmelerine bağlı olarak enflasyon görünümünde bir miktar iyileşme gözlenmesine karşın, ''fiyat istikrarına yönelik risklerin devam ettiği'' uyarısı yapıldı.

Dış piyasalarda ise Avrupa Merkez Bankası 2019'un ilk toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Banka politika faizini sıfırda, mevduat faizini yüzde eksi 0.40'ta ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0.25'te tuttu.

Küresel piyasalarda ise Asya borsaları, yatırımcıların yavaşlayan küresel ekonomik büyüme endişeleri sonucunda riskli varlıklara temkinli yaklaşmalarıyla zayıf seyir izledi. ABD borsaları ise ticaret gerilimine dair devam eden endişelere rağmen alış ağırlıklı seyretti.

Analistler Borsa İstanbul için deskek olarak 98.700, direnç olarak ise 101.500 puanı öne çıkardı.

Küresel piyasalar karışık seyretti

 

Dolar yatay seyirde

KÜRESEL PİYASALAR KARIŞIK SEYRETTİ

Asya borsaları, yatırımcıların ABD'deki siyasi belirsizlik ve yavaşlayan küresel ekonomik büyüme endişeleri sonucunda riskli varlıklara temkinli yaklaşmalarıyla zayıf seyir izliyor
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.1 geriledi. Endeks yılın başından bu yana yüzde 3.7 yükseldi. Avustralya borsası yatay seyrederken, Japonya'nın Nikkei endeksi dalgalı seyir izledikten sonra ekside bulunuyor.

Çin lokomotif hisselerinden oluşan endeks yüzde 0.3 geriledi. Wall Street'de başlıca üç endeks dün artıda kapandı. Dow Jones endeksi  International Business Machines ve diğer büyük şirketlerin beklentilerin üzerinde açıkladığı bilançolarının etkisiyle artış kaydetti.

S&P 500 endeksi yüzde 0.22 yükseldi. Ancak ABD'de hükümetin geçici olarak kapalı olmasına ilişkin belirsizlik, yavaşlayan küresel ekonomik büyüme ve ABD-Çin arasındaki henüz çözüme kavuşturulmamış ticaret gerilimi kazanımları sınırladı.

DÖVİZ DÜŞÜŞTE

TCMB'nin politika faizini sabit tutması ardından dolar/TL'de gözlenen gerileme gelişmekte olan ülkelere yönelik olumlu hava ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın mali disiplin vurgusunun desteğiyle bugün de devam etti.

Avrupa Merkez Bankası 2019'un ilk toplantısında beklendiği gibi faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Banka politika faizini sıfırda, mevduat faizini yüzde eksi 0.40'ta ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0.25'te tuttu.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.2600 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2574 lira, en yüksek 5.2995 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.9896 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1378 seviyesinde. Gram altın 217 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.20 seviyesinde.

Avrupa Merkez Bankası faiz kararı ardından piyasalarda bugün açıklama yapacak ECB Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları izlendi.

Kur geçen haftaya ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik ekonomik tehdit içeren açıklamalarıyla gün içinde 1 Kasım'dan beri ilk kez 5.5450 seviyesini test ederek başlamış,

PPK sonrası yönünü aşağı çevirmişti. Bu haftaya 5.35'li seviyelerden başlayan ve genel olarak 
yatay bir seyir izleyen dolar/TL bugün 5.2590'a kadar gerileyerek 28 Aralık'tan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Analistler negatif bir haber akışı olmadığı sürece TL'de değerlenme eğiliminin sürebileceğine, olumlu havanın devam etmesi halinde kurun 5.25 seviyelerine gerileyebileceğine işaret ediyor.

Öte yandan Venezuela'ya yönelik gelişmeler piyasalarda yakından izleniyor. Venezuela'da muhalefet lideri Juan Guaido, kendisini geçici devlet başkanı ilan ederken, ABD Başkanı Donald Trump Guaido'yu resmi olarak tanıdı. Öte yandan Türkiye ve Rusya'dan Maduro'ya destek mesajları geldi.

Dolar, küresel büyüme, ABD'de hükümetin kapalı olması ve ABD-Çin arasındaki henüz çözüme kavuşturulmamış ticaret gerilimine yönelik endişelerin etkisiyle baskı altında kalmaya 
devam ediyor.

Tahvil bono piyasasında ise Hazine'nin Ocak ayı borçlanma programını hedeflere yakın tamamlamasının ardından Şubat ve Mart aylarındaki yoğun ihale programı izlenecek.

Hazine Şubat ayında toplam 22.7 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 17.4 milyar TL'si piyasadan toplam 21.8 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyor. Hazine Mart ayında ise toplam 15.3 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 12.5 milyar TL'si piyasadan toplam 14.4 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyor.

Dün spot kapanışta yüzde 15.87 valörde son işlemler yüzde 15.79 seviyesinde olan 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz bugün spot kapanışta ortalama yüzde 15.62 seviyesindeydi.

Geçen haftaya yüzde 19.02 seviyesinden başlayan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün valörde son işlemlerde bileşik faiz yüzde 18.24 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Galip24 Ocak 2019 22:54

    103 bine gelince gümleyecek

  • KILIÇ24 Ocak 2019 19:33

    ADINI İHLAS KOYMUŞLAR AMA İŞLERİ GÜÇLERİ DOLANDIRICILIKDIR BORSA 31 KURUŞLUK SADECE İHLASLAR KALDI BU DOLANDIRICI ŞİRKETİ YÖNETEMİYOR BARİ SATTA YATIRIMCIN KAZANSIN AMA SEN YATIRIMCINI DOLANDIRMAYI MESLEK EDİNMİŞİN BABANDANMI ÖGRENDİN .

  • EKO24 Ocak 2019 17:19

    Borsa hikaye yazmıyor tuzak hazırlıyor dövizde vârptılar sıra borsada sakın kanmayın büyükleron oyunu

  • Muzaffer24 Ocak 2019 17:17

    Endex 101 bin olabilir ama hisselerin % 90 hala 60 bin endexsin boş balon gibi şişiyor

  • RÜZGAR24 Ocak 2019 17:17

    Cılgınca açığa satış yapanlar,ters köşede kaldınız.Eveeet borsa böyle işte,herkes daha düşer derken yükselmeye başlar ,o yükseldikçe ardından bakakalır,trenden atlayınca da ,yine yükseliyorsa sattıklarıni yeniden alırsın.En kisa zamanda zengin olma hayalleri batırır sizi 😔

  • Okie Dokie24 Ocak 2019 10:59

    Çılgınca açığa satış yapıyoruz.

  • Rüzgar24 Ocak 2019 10:15

    Sabancı sakın ha ara verme bas KORDSA ya mahvettin hisseyi.kafayı yedirdin bize...