E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul haftayı güçlü yükselişle kapadı---

Borsa İstanbul haftayı güçlü yükselişle kapadı

Borsa İstanbul haftayı güçlü yükselişle kapadı
18 Ocak 2019 - 09:40 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.69 oranında yükselişle 98 bin 454 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası Borsa İstanbul son 3 işlem gününde güçlü yükselişini sürdürerek ralli yapıyor. Ve yükseliş serisini 11. güne taşıyor. Özellikle sanayi hisselerinde görülen primli seyirle BİST günü yüzde 1.69 oranında yükselişle 98 bin 454 puandan tamamladı.

10 günlük ralli yüzde 11 kazandırdı

Borsa İstanbul güne yüzde 0.39 oranında yükselişle 97 bin 192 puandan başladı.

Açılışın ardından BİST banka ve sanayi hisseleriyle kazançlarını artırdı. BİST gün ortasına yüzde 0.71 oranında yükselişle 97 bin 499 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından Borsa İstanbul, kazançlarını artırarak primli seyre yöneldi. BİST haftayı yüzde oranında yükselişle puandan tamamladı.

Sanayi hisselerine gelen alımla birlikte sanayi endeksi yüzde 2.75 seviyesinde primli seyretti.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 97 bin 46, en yüksek ise 98 bin 662 puan seviyesi görüldü.

Merkez Bankası çarşamba günü gerçekleştirdiği PPK toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmeyerek yüzde 24 seviyesinde sabit tuttu. Ayrıca Merkez Bankası, ''Enflasyonda belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı duruş sürecektir'' açıklamasıyla Mart ayında faiz indirimine gidilmeyeceğinin de sinyalini verdi.

Öte yandan bugün Merkez Bankası'nın Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı takip edilecek. Bankanın avans olarak Hazine'ye aktarması öngörülen 37 milyar TL, Genel Kurul'un onayına sunulacak.

Dış piyasalarda ise ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri, Çin'in ekonomik görünümüne ilişkin beklentiler, ABD'de Meksika sınırına yönelik bütçe kriziyle hükümetin kapalı olması, Avrupa'da ise Brexit müzakereleriyle ilgili süreç yakından takip ediliyor.

Küresel piyasalarda ise ABD ve Asya borsaları, ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme haberinin gümrük vergisi uzlaşmazlığında anlaşma umutlarını artırması ve risk iştahını desteklemesiyle yükseldi.

Dolar hafif yükselişte

Küresel piyasalar yükselişte

KÜRESEL PİYASALAR YÜKSELİŞTE

Asya borsaları, ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme haberinin gümrük vergisi uzlaşmazlığında anlaşma umutlarını artırması ve risk iştahını desteklemesiyle yükseldi
Asya borsaları, ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme haberinin gümrük vergisi uzlaşmazlığında anlaşma umutlarını artırması ve risk iştahını desteklemesiyle yükseldi.

Wall Street Journal'da dün yer alan haberde, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin Çin'den ithal edilen ürünlere yönelik gümrük vergilerinin bazılarının veya tamamının kaldırılmasını, 30 Ocak'ta yapılması planlanan ticaret görüşmelerinde de gümrük vergilerini geri almayı önereceği belirtildi.

ABD hisseleri haberin ardından yükseldi ancak ABD Hazinesi Sözcüsünün CNBC'ye yaptığı açıklamada Mnuchin'in bu gibi önerilerde bulunmadığını belirtmesinin ardından kazanımlarının bir kısmını geri verdi. WSJ ayrıca ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lightnizer'in Mnuchin'in fikrine karşı çıktığını belirtti. ABD'de başlıca üç endeks sanayi hisseleri öncülüğünde yüksek seyretti.

Aylardır süren ABD-Çin ticaret savaşında ilerlemeye dair küçük işaretler bile risk iştahını artırmaya destek oldu. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.7 yükseldi. 
Shangai Composite yüzde 0.8 yükseldi.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1'den fazla artışla 1 ayın zirvesine yükseldi. Çin Ticaret Bakanlığı dün Başbakan yardımcısı Liu He'nin Washington ile ticaret görüşmelerinin sonraki turu için 30-31 Ocak tarihlerinde ABD'ye gideceğini belirtmişti.

DÖVİZ

Dolar ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerlemeye ilişkin artan iyimserliğin piyasa genelinde risk iştahını desteklemesiyle yen karşısında yükseldi. Dolar yen karşısında yüzde 0.1 artışla 109.35'e yükselerek dördüncü günde de kazanım kaydetti.

Dolar endeksi  dün iki haftanın zirvesi olan 96.264'e yaklaştıktan sonra 96.056 ile yatay seyrediyor.

DOLAR SAKİN SEYREDİYOR

Merkez Bankası'nın (TCMB) bu hafta PPK toplantısında faizleri sabit tutması ve ileriye dönük bir indirim sinyali vermemesinin ardından değerlenen dolar/TL'de sakin seyir bugün de devam etti. 

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.3434 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.3358 lira, en yüksek 5.3775 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0800 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1378 seviyesinde. Gram altın 220.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.19 seviyesinde..

Dolar/TL bu haftaya ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik ekonomik tehdit içeren 
açıklamalarıyla gün içinde 1 Kasım'dan beri ilk kez 5.5450 seviyesini test ederek başlamıştı.

Türkiye ve ABD liderlerinin ikili telefon görüşmesi sonrası iki ülke ilişkilerine yönelik iyimserlik, gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki olumlu hava ve TCMB'nin faiz kararı sonrası iyimserlikle dolar/TL 5.35 civarına geriledi.

TCMB Ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini yüzde 24 seviyesinde sabit tutarken, enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun korunacağını belirtti. Enflasyonda son aylarda gözlenen düşüşün ardından prematüre bir faiz indirimi olabileceği endişeleri yerini piyasalarda iyimserliğe bıraktı.

Piyasalar önümüzdeki dönemde içeride Türkiye-ABD ilişkilerini, ABD-Çin arasındaki ticaret savaşına yönelik gelişmeleri ve Brexit'i izleyecek. Gelecek hafta ise Japonya ve Avrupa merkez bankalarının toplantıları izlenecek.

ABD'nin Suriye'den askeri birliklerini çekme sürecinde Ankara ve Washington'un Suriye'deki 
Kürt gruplar konusunda nasıl bir yol izleyeceğine dair görüş ayrılıkları iki ülkeyi Fırat'ın doğusunda bir güvenli bölge oluşturulmasına dair müzakerelere taşıdı.

Ankara güvenli bölgenin güvenliğinde Türk ordusunun ve istihbaratının rol oynamasını, bölgede yerel yönetimlerin kurulmasını, ABD'nin sürece lojistik ve maddi destek sağlamasını talep ederken, bu bölgede PYD/YPG unsurlarının herhangi bir süreçte rol oynamasına kesin bir şekilde karşı çıkıyor.

Küresel piyasalar güne ABD-Çin ticaret görüşmelerinde ilerleme haberinin gümrük vergisi uzlaşmazlığında anlaşma umutlarını artırması ve risk iştahını desteklemesiyle yükselişle başladı.

Wall Street Journal'da dün yer alan haberde, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin Çin'den ithal 
edilen ürünlere yönelik gümrük vergilerinin bazılarının veya tamamının kaldırılmasını, 30 Ocak'ta yapılması planlanan ticaret görüşmelerinde de gümrük vergilerini geri almayı önereceği 
belirtildi. Ancak haber doğrulanmadı.

Tahvil-bono piyasasında ise bu hafta aşağı hareket gözlendi. Bu haftaya yüzde 16.60 seviyesinden başlayan 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 15.96, valörde son işlemde yüzde 15.92 seviyesindeydi. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 15.92 valörde saat 1720'de son işlemde yüzde 16.06 seviyesindeydi. Haftaya yüzde 19.02 seviyesinden başlayan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 18.31 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama yüzde 18.22 valörde saat 1720'de son işlemde yüzde 18.19 seviyesindeydi.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)