E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
14 Eylül 2018 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.36 oranında yükselişle 94 bin 759 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul, Merkez Bankası’nın faizi 625 baz puan artırarak yüzde 24‘e çekmesiyle birlikte güçlü seyre yöneldi. Piyasalar için kritik veri ise Temmuz ayı cari açık verisi olarak öne çıktı ve cari açık 1.75 milyar dolar olarak gerçekleşti.

BİST güne yüzde 0.95 oranında yükselişle 95 bin 319 puandan başladı. Pozitif duruşunu devam ettiren Borsa İstanbul'u banka hisseleri destekliyor. Banka hisseleri yüzde 5'in üzerinde primli seyretti.

BİST gün ortasına yüzde 1.67 oranında yükselişle 95 bin 997 puandan girdi.

Gün sonuna doğru satışlar geldi ancak etkisi uzun sürmedi. BİST günü yüzde 0.36 oranında yükselişle 94 bin 759 puandan tamamladı.

Açılışın ardından en düşük 94 bin 377 puan, en yüksek 96 bin 298 puan seviyesi görüldü.

Merkez Bankası geçtiğimiz gün kritik faiz kararını açıkladı. Kararın hemen ardından dolar ve euro düştü. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise faize ilişkin tutumunun değişmediğini, faizin sebep, enflasyonun ise netice olduğunu söyledi. Ayrıca Erdoğan, kamudaki tasarruflara ilişkin olarak ihalesi yapılmamış projelerin erteleneceğini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise 20 Eylül’de Orta Vadeli Programın açıklanacağını duyurdu. Orta Vadeli Program’da ana unsur olarak enflasyon ve faizin aşağı çekilmesi, cari açığın ise azaltılması hedeflenecek.

Küresel piyasalarda ise ABD-Çin arasında olması beklenen ticaret görüşmeleri hisse piyasalarına olumlu yansıdı.

ABD Başkanı Donald Trump ise Çin’in ABD ile ticaret anlaşması yapmak için baskı altında olduğunu söyledi.

Günün önemli şirket haberleri 14/09/2018

Bugün açıklanacak önemli veriler 14/09/2018

DOLAR YÜKSELİŞTE

Dolar/TL Merkez Bankası'nın (TCMB) enflasyonla mücadele adına politika faizinde 625 baz puan 
ile beklentinin üzerinde bir artışa gitmesi ve ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabileceği mesajları ile sert geriledi. 

Merkez Bankası Eylül ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yaparak politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizini beklentilerin üst bandında 625 baz puan artırarak yüzde 17.75'ten yüzde 24'e yükseltti. 
TCMB döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiğine dikkat çekerek enflasyon riskine vurgu yaparken, yaptığı sert faiz artırımı ile piyasaları şaşırttı.

TCMB'nin dünkü kararının ardından bugün başlayacağı likidite adımları da izlenecek. Bir süredir haftalık repo ihalesi açmayan TCMB, tüm fonlamasını gecelik borç verme faizi olan yüzde 19.25 
seviyesinden yapıyordu. Dolayısıyla dün yapılan faiz artırımı ortalama fonlama faizinde 475 baz puanlık bir artış anlamına geliyor. Bu etki ise bugün başlayarak bir hafta sürede gerçekleşecek. 
Albayrak, Sabah gazetesinde yer alan açıklamalarında, "Merkez Bankası enflasyonla mücadele konusunda para politikası alanında gerekli gördüğü adımı attı; ihtiyaç duyulduğunda sıkılaşma yönünde yeni adımlar atacağı mesajını verdi... Merkez Bankası'nın son kararının ardından bağımsızlık tartışmaları kapandı; bundan sonra bu konudaki tartışmaların hiçbir gerçekliği ve karşılığı olmayacak" dedi.

TCMB'nin dün beklentilerin üzerindeki adımı ardından enflasyonla mücadelenin büyüme endişelerinin önüne geçtiği, TCMB'nin kredibilitesini artırdığı, TL'de volatilitenin azalacağı görüşleri piyasalarda yaygın hale geldi. Bankacılar TCMB'nin kararının TL ve enflasyon görünümü için pozitif olduğuna dikkat çekerken, faiz artışının Türkiye ekonomisinin sorunlarına kesin çözüm olamayacağını, ancak kur şokuna neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması için zaman kazandırabileceğine de dikkat çekiyorlar. Bu kapsamda Albayrak'ın 20 Eylül'de açıklanacağını belirttiği Orta Vadeli Program (OVP) da yakından takip edilecek. TCMB'nin 625 baz puanlık faiz artışı öncesi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın faiz karşıtı açıklamalarının da etkisiyle 6.4450 seviyesinde olan dolar/TL, kısa bir süre için 6.01'e kadar geriledikten sonra dün 6.17 civarında tamamladı.

Dolar güne 6.10 lira seviyesinden başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından düşüşte olan dolar tekrardan yükseliş seyrine geçti. Ekonomiye yönelik değerlendirmede bulunan Erdoğan, doların 7 lirayı bulmasının ekonomik suikast olduğunu söyledi. Saat 18:05 itibariyle 6.1442 lira seviyesinde işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 6.0218 lira, en yüksek 6.1898 lira seviyesi görüldü. Euro ise 7.1705 lirada bulunuyor. Euro/dolar paritesi 1.1663 seviyesinde. Gram altın 236.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 24.94 seviyesinde.

TCMB'nin kararıyla birlikte gösterge 10 yıllık tahvil getirileri de 100 baz puan geriledi. Dün PPK öncesi yüzde 20'nin üzerinde işlem gören 8 Mart 2028 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik getiri son işlemde yüzde 19 oldu. Erdoğan dün PPK kararı öncesi yaptığı açıklamada faiz konusundaki hassasiyetinin değişmediğine dikkat çekerek "faiz denilen sömürü aracının" kullanılmasına asla vesile 
olmayacaklarını söylemişti. Erdoğan konuşmasında ayrıca "TCMB bağımsız ya, dolayısıyla o 
kendi kararını kendi alır ayrı" demiş ancak bankayı enflasyon hedeflerini tutturamaması nedeniyle sert eleştirmişti.

KAMUNUN KEMER SIKMASI POZİTİF YANSIYACAK 

Öte yandan bankacılar Erdoğan'ın bazı açıklamalarının TCMB faiz kararı nedeniyle bugün bir miktar arka planda kaldığını ancak bu açıklamaların piyasalara olumlu etkisinin orta vadede oldukça net görülebileceğine de dikkat çektiler. "Bir başka önemli adımımız kamuda her alanda ciddi bir 
tasarrufa gitmektir" diyen Erdoğan "Cari harcamalar konusunda araçlardan, binalara, personele kadar geniş bir tasarruf tedbirini hayata geçiriyoruz" dedi. 
Piyasalar tarafından da yakından izlenen yatırımlar konusunda da çok önemli ilke kararlar aldıklarına dikkat çeken Erdoğan, "Elimizdeki kaynakları önceliği bitmeye en yakın projelere vererek çalışmaların ilerleme durumuna göre kademe kademe kullanacağız. Yüzde 100'e yakın hangi yatırım varsa önce 
onları bitirmeye yüzde 50 üzerindekileri yavaş yavaş bitirmeye... Ancak ihalesi yapılmış daha henüz doğru dürüst başlanmamış projelere onları oturup konuşup onlara başlamayacağız. Onları şu anda bir kenara koyuyoruz. Zira şu andaki durum bunu gerektiriyor" dedi.

KÜRESEL PİYASALAR

Asya hisse senedi piyasaları ABD ve Çin'in yeni ticaret görüşmeleri başlatabileceği beklentileri ve Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini beklenmedik sert şekilde artırmasının TL ve küresel risk iştahını desteklemesiyle yükseldi.
Ancak Çin hisseleri ticaret görünümüne ilişkin devam eden belirsizlikle geriledi.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.8, Avustralya borsası yüzde 0.6 ve Güney Kore'nin KOSPI endeksi yüzde 1.3 yükseldi.
Bu yükselişler Wall Street'deki kazanımları izledi. Dow Jones endeksi yüzde 0.57, S&P 500 endeksi yüzde 0.53 ve Nasdaq Composite yüzde 0.75 artıda kapandı.
Ancak, Çin hisseleri, beklentilerin üzerinde gelen Ağustos ayı sanayi üretimi ve perakende satış verilerinin kısa süreli destek vermesine rağmen geriledi.
Çin'in Şangay Composite endeksi yüzde 0.3, lokomotif hisseleri yüzde 0.2 düştü. Her iki endeks de sabah seansında kazanımlar ve kayıplar arasında dalgalandı

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)