E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yeni rekor kıracak mı?---

Borsa İstanbul yeni rekor kıracak mı?

Borsa İstanbul yeni rekor kıracak mı?
30 Ekim 2022 - 11:51 borsagundem.com

Yoğunlaşan bilanço döneminde beklentileri geride bırakan şirket karlılıkları sonrası yatırım kurumları hedef fiyatlarını yukarı yönlü revize ederken, bu durum BİST 100 endeksinde yükseliş potansiyelini destekliyor.

BİST 100 endeksinde rekorlarla geçen 3 haftanın ardından bu hafta sınırlı bir düzeltme yaşansa da piyasa beklentileri pozitif kalmaya devam ediyor.

Küresel bazda önemli merkez bankalarının artan resesyon endişeleriyle "ultra şahin" para politikalarında yumuşamaya gideceğine yönelik beklentiler görece riskli varlıklara olan talebi artırırken, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek hafta alacağı faiz kararının ardından konuya ilişkin yapacağı yönlendirmeler büyük önem taşıyor.

Öte yandan, yurt içinde yoğunlaşan bilanço döneminde beklentileri geride bırakan şirket karlılıkları sonrası yatırım kurumları hedef fiyatlarını yukarı yönlü revize ederken, bu durum BİST 100 endeksinde yükseliş potansiyelini destekliyor.

BİST 100 endeksi, yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 110 getiri ile küresel pay piyasalarından oldukça pozitif ayrışırken, gördüğü en yüksek seviyeyi 4.015,62 puana taşıdı.

Ekim başından bu yana yüzde 20'den fazla değer kazanan BİST 100 endeksinde, bütün sektör endeksleri yükseliş kaydetti.

Bu arada, dolar bazlı bakıldığında yüzde 50'den fazla yükselerek 210 sent seviyesine çıkan BİST 100 endeksi, buna karşın 510 sent olan zirvesinin oldukça uzağında bulunuyor.

"Özellikle 4.000-4.200 kademeleri test edilecek ve piyasa bu seviyeleri aşmaya çalışacaktır"

NoorCM Menkul Değerler Kurumsal İlişkiler Direktörü Ahmet Uluhan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Hızlı bir ralli süreci ile 4.000 sınırına dayanan borsanın cazibesinin mevcut koşullar çerçevesinde devam edeceğini düşünüyorum." dedi.

2022 genelinde pozitif ayrışan ve uzun süreli trendini 4.000 puana kadar genişleten BİST 100 endeksinde iyi bir 3. çeyrek bilanço dönemi geçeceğini düşündüğünü ifade eden Uluhan, özellikle bu bilanço döneminde sektörel olarak bankacılık, hava yolu, aracı kurum, enerji, turizm ve gıda gibi sektörlerin ön plana çıkacağını, 3. çeyrek bilançolarında bu sektörlerdeki karlılıkların artan maliyetlere rağmen iyi bir performans yansıtacağını kaydetti.

Borsa İstanbul'un 2022 yılı başından bu yana küresel borsalara göre pozitif ayrışmaya devam ettiğini aktaran Uluhan, "Özellikle 4.000-4.200 kademeleri bu bağlamda test edilecek ve piyasa bu seviyeleri aşmaya çalışacaktır." dedi.

Uluhan, mevcut koşullarda borsanın yukarı yönlü potansiyeli devam etse de olası bir aşılamama senaryosunda düzeltme hareketinin öncelikle 3.600 seviyelerine kadar gerçekleşebileceğini ancak öncü sektör ve hisselere talebin devamı ile düzeltmenin sınırlı kalmasını beklediğini kaydetti.

Yeni para girişinin borsanın yükselişinde belirleyici etken olacağını vurgulayan Uluhan, yıl sonuna doğru yeni zirveler görülse dahi, kalıcı yükselişler ile borsaya para girişinin her zamankinden daha çok önem arz edeceğini söyledi.

"2023 yılı 'Borsa İstanbul'un yılı olmaya namzet"

Ahmet Uluhan, "izlenilen para politikası etkisi ve enflasyonist ortamın devamının" borsanın yükselişinde temel hikaye olmaya devam ettiğini, bu bağlamda önümüzdeki günlerde de borsada yükselişin devam etmesinin beklenebileceğini kaydetti.

Seçim sürecine girilmiş olmasının bazı risklerle beraber birçok sektörde pozitif yansımalara neden olabileceğinin göz önünde bulundurulması gerektiğini aktaran Uluhan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Küresel çaptaki oynaklıklar ya da borsalarda görülen türbülansların bize etkilerinin sınırlı kalmaya devam edeceğini ve içeride hisse piyasasının pozitif ayrışarak 2022 yılını tamamlamasını bekliyorum. Global tarafta merkez bankalarının yürüttüğü sıkılaşma politikalarının hafiflediği ya da sonlandığı ve içeride seçim belirsizliğinin ortadan kalktığı bir atmosferde dolar bazında borsanın daha çok yolu olduğunu düşünüyorum. Haliyle 2023 yılı da başka bir hikayeyle 'Borsa İstanbul'un yılı olmaya namzet' diyebilirim."

"Küresel çapta risk iştahını bir miktar toparlandı"

Alnus Yatırım Araştırma Direktörü Volkan Dükkancık da "Yüksek enflasyon ve büyüme endişeleri arasında sıkışan küresel piyasalarda ABD'den gelen verilerin ekonomideki yavaşlamayı teyit etmesi sonrası Fed'in ultra şahin para politikalarının sonuna yaklaştığı algısının güçlenmesi ile küresel çapta risk iştahının bir miktar toparlandığını görüyoruz." dedi.

Hem Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) hafta içinde 75 baz puanla faiz artırımlarını sürdürmesi hem de Fed yetkililerinden gelen açıklamaların merkez bankalarının kısa vadede sıkı duruşlarını değiştirmelerinin çok kolay görünmediğine işaret ettiğini belirten Dükkancık, bununla birlikte son birkaç haftadır yaşanan sert satışların ardından gelen bu kısa soluklanmanın kalıcı bir toparlanmaya dönüşebilmesi için enflasyon cephesinden de destekleyici veriler gelmesi gerektiğini kaydetti.

Dükkancık, yurt içinde ise yatırımcıların odak noktasının 3. çeyrek bilançolarında kalmaya devam ettiğini aktararak, BİST 100 endeksinde ekim ayı ile birlikte başlayan güçlü trendin ilk hedefleri olan 4.000 puan etrafında ivme kaybettiğini söyledi.

Hareketin yeni bir ivme kazanabilmesi için 4.000 puan seviyesinin kalıcı olarak aşılması gerektiğini belirten Dükkancık, "Ancak öncesinde endeksin 3.800-3.850 bandında güç toplamasının trendin devamı açısından daha sağlıklı olduğunu düşünüyoruz. Bu seviye üzerinde kaldıkça piyasayı yukarı yönde izlemeye devam edeceğiz." dedi.

Dükkancık, büyük resimde ise 3.700'ün üzerinde TL bazında yeni zirvelerin gündeme kalmaya devam edeceğini, bilanço beklentileriyle hisse bazında hareketlerin de ön planda olmayı sürdüreceğini düşündüklerini kaydetti.

Yılbaşından bu yana getirisi artıya geçemeyen kaç şirket var?

 

Bilanço sezonu beklentileri karşılıyor mu?

 

3. çeyrekte en çok kâr artışı sağlayacak şirketler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Net31 Ekim 2022 08:20

    İki katına gider endeks 2023 de 8-10 bin civarına

  • Yeniden değerlemeler olur30 Ekim 2022 16:24

    Bence bizim borsa biraz enflasyon gerisinde kaldı sanırım. Bu açığı kaptmak için biraz daha değerlenmeye ihtiyaç duyacaktır diye düşünüyorum. Şirketler zaten enflasyon karşısında değerleme yapacaklardir muhtemelen. Dolayısıyla şirketler bilanço sonrası yine ucuz kalmaya devam edecektir ve yıl sonu ralli yapma ihtimali bence yüksek bizim borsanın

  • Recai30 Ekim 2022 15:09

    Herkes yükseleceğini beklerse düşer, herkes düşeceğini beklerse yükselir. Sürpriz olmadan borsadan kazanç olmaz

  • Hasan Hüseyin 30 Ekim 2022 21:24

    Bak cingöz, herkez yükselmesini beklemediği gib herkez düşmesini de beklemiyor. Birisi yeter bu kadar kazanç der satar, diğeri bunu alım fırsatı görür alır. . Aslında herşeyde bu böyledir.

  • doncu30 Ekim 2022 13:58

    borsa enflasyon yüksek diye yükseliyor, ekonomi bakanı enflasyon düşecek diyor. demekki piyasa ekonomi bakanının yalan attığını düşünüyor

  • Anti30 Ekim 2022 13:03

    Doğru martta Ereğli 35 şimdi 29 kardemir 15 şimdi 12 ne rekoru ya

  • Bir dost30 Ekim 2022 12:27

    Kirmazsa anormallik o zaman olur, tl arzi arttiyor, hersey rekorlari kirarken bistin kirmasi surprizmi. Daha ihlas grubu yeni yeni hareketlendi , ihlaslarda en cok islem hacmini bi kirsinlarda endexi ucursunlar, ytd.

  • herşey ortada30 Ekim 2022 12:22

    bilanço rekoru kıran bankaların durumu ortada:)