E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yatayda kapandı---

Borsa İstanbul yatayda kapandı

Borsa İstanbul yatayda kapandı
25 Ekim 2019 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul yaklaşık 600 puanlık dar bantta dalgalandığı haftanın son işlem gününü %0.13 oranında düşüşle 100.215 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Soçi’de gerçekleşen Erdoğan Putin mutabakatı ve ondan önce Türkiye’de gerçekleşen Erdoğan-Pence görüşmesi piyasalardaki belirsizliği dağıttı. Nitekim ABD ile iyi ilişkiler F-35’ler konusunda bile olumlu adımlar gelebileceği beklentisini artırdı.

Hem ABD ile hem de Rusya ile sorunlarda anlaşma zemini oluşması yurt içinde risk iştahına pozitif yansıdı.

Eylül ayında enflasyon verisinin tek haneye inmesine dış politikadaki ilişkilerde haber akışının Türkiye için pozitif seyretmesi eklenince TCMB’den güçlü bir faiz indirim beklentisi artış gösterdi. Beklenti 150-200 baz puan faiz indirimi olacağı şeklinde birleşirken, Merkez Bankası faizi beklentilerin oldukça üzerinde 250 baz puan indirdi.

Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı!

Merkez’in beklentileri aşan faiz indirim kararının ardından Borsa İstanbul’da yukarı yönlü hareketler gözlenirken, kapanışa doğru kar satışlarının yaşanması endeksin gün içi kazandıklarının bir bölümünü geri vermesiyle son buldu.

TCMB’nin faiz karar metnindeki açıklama, gelecek dönem enflasyon beklentilerinin bir sonraki faiz indirimin miktarına ışık tutacağı yorumlarını beraberinde getirdi. Bundan dolayıdır ki ay sonunda TCMB’nin enflasyon raporunda yer alacak enflasyon beklentileri piyasaların merkez gündemine oturacak.

Piyasalarda bugünün en önemli gündem konusu TCMB ve ECB'nin vereceği faiz kararıydı. Önce TCMB daha sonra ECB faiz kararını açıkladı. ECB faiz oranlarında beklentiye paralel davranarak bir değişikliğe gitmedi ve 1 Kasım’dan itibaren 20 milyar euroluk tahvil alımına başlayacağını bildirdi.

TCMB'den sonra ECB de faiz kararını açıkladı

Öte yandan küresel piyasalarda, ABD ve Çin arasında yürütülen ticaret müzakereleri ile Brexit'e ilişkin gelişmelerin belirsizlikleri artırması nedeniyle karışık bir seyir hâkim göründü.

BORSA İSTANBUL YATAYDA BAŞLADI

Borsa İstanbul, Merkez Bankası'nın açıkladığı faiz kararının ardından yeni güne %0.07 oranında düşüşle 100.272 puandan başladı.

Açılışta bankacılık endeksi yüzde 0,31 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,02 yükseliş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,80 ile taş, toprak, en çok gerileyen ise yüzde 0,57 ile spor oldu.

Avrupa piyasalarında, Almanya ve Avro Bölgesi'nde imalat sanayi PMI verilerindeki düşüşün sürmesiyle artan ekonomik endişeler ve Brexit'e ilişkin belirsizliklerin artmasıyla karışık bir seyir hâkim göründü.

Avrupa borsaları karışık seyirde başladı


BIST İLK YARIDA YATAY SEYRETTİ

Günün ilk yarısında 100.000-100.500 dar bandında hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 124,16 puan azalırken, toplam işlem hacmi 2,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,93 değer kaybetti, holding endeksi ise yatay seyretti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,78 ile finansal kiralama, faktoring, en çok gerileyen ise bankacılık oldu.

HAFTANIN SON İŞLEM GÜNÜ YATAYDA TAMAMLANDI

ABD'de, Çinli yetkililerle yürütülen ticaret müzakerelerine ilişkin gelen açıklamaların piyasalarda kafa karışıklığına neden oldu. Ayrıca bazı şirketlerin bilançolarının beklentilerden kötü gelmesiyle New York borsasında risk iştahını azalttı.

New York Borsası düşüşle açıldı

Borsa İstanbul günün ikinci yarısında da 100 bin puanın üzerinde bantta dalgalandı. Endeks günü %0.13 oranında düşüşle 100.215 puandan tamamladı. Hacim 5.5 milyar lira civarında kalarak hafta ortalamasının altına düştü.

İşte 3. çeyrek bilançosunu açıklayan şirketler!

Günün önemli şirket haberleri ve tavsiyeleri 25/10/2019

DOLAR/TL

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7640 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7571 lira, en yüksek 5,7921 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3963 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1091 seviyesinde. Gram altın 280.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 13.02 seviyesinde.

Dolar yatay seyretti

BORSA İSTANBUL DÜN 100 BİN SINIRINDAN DÖNDÜ

Borsa İstanbul Merkez Bankası'nın beklentilerin üzerinde 250 baz puan faiz indirmesinin ardından 101.238 puanı test etti. Endeks bu noktadan kazandıklarının birçoğunu vererek günü %0.56 oranında yükselişle 100.345 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul 100 bin sınırından döndü

 

ASYA BORSALARI KARIŞIK SEYRETTİ

Asya borsaları haftanın son işlem gününde karışık seyretti.

Asya borsaları karışık seyretti

 

ABD BORSALARI KARIŞIK SEYİRLE GÜNÜ KAPADI

TCMB'nın faizi 250 baz puan indiriminin ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB)'da faiz kararını açıkladı. ECB faiz oranlarında beklentiye paralel davranarak bir değişikliğe gitmedi.

ABD borsaları karışık seyirle günü kapadı

 

AVRUPA BORSALARI YÜKSELİŞLE KAPANDI

Avrupa borsaları haftanın dördüncü işlem gününü yükselişle tamamladı.

Avrupa borsaları yükselişle kapandı

 

PENTAGON SURİYE'DE PLAN HAZIRLIĞINDA

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) Suriye'deki petrol kaynaklarını korumak için plan hazırlığında olduğunu belirtti.

Pentagon Suriye'de plan hazırlığında

 

WYDEN'DEN HALKBANK AÇIKLAMASI

ABD'li Demokrat senatör Ron Wyden Başkan Donald Trump'ın yaptırımlarını ihlal etme iddiasıyla yargılanan Halkbank'a yönelik cezai soruşturmaya müdahale edip etmediğine dair yanıt istedi.

Wyden'den Halkbank açıklaması

 

KREMLİN, SOÇİ ZİRVESİNİN DETAYLARINI PAYLAŞTI

Kremlin Sözcüsü Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya lideri Putin'in Soçi'deki zirvede iki buçuk saat baş başa görüştüklerini belirterek, "Her ikisi de sahadaki nüansları çok iyi biliyorlar" ifadesini kullandı.

Kremlin, Soçi zirvesinin detaylarını paylaştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)