E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul FED öncesi yükseldi---

Borsa İstanbul FED öncesi yükseldi

Borsa İstanbul FED öncesi yükseldi
18 Eylül 2019 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul bankacılık endeksindeki toparlanmayla FED öncesi, piyasa kapanışına doğru yükselişe geçerek günü %0.48 oranında kazançla 101.930 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Bu hafta gündemin en önemli konusunun FED’in vereceği faiz kararının olması bekleniyordu. Ancak haftaya başlamadan önce Suudi Arabistan'da petrol tesislerine düzenlenen saldırıların küresel petrol arzını yaklaşık yüzde 5 azaltmasının ve jeopolitik risklerin artacağı endişelerinin güçlenmesinin ardından petrol fiyatları, rekor artış gerçekleştirerek biranda varil başına 71 doların üzerini gördü.

Saldırı hisse senedi piyasalarını allak bullak ederken, ABD-Çin ticaret görüşmeleriyle ılımlı seyreden risk iştahını baltaladı. Nitekim yurt dışı ve yurt içi hisse senedi piyasalarında gevşeme gözlendi.

Tüm bunların üzerine ABD-Çin ticaret ilişkilerindeki ılımlı hava ve son gelen ekonomik verilerin FED’in faiz indirimi beklentisini zayıflatması eklenince piyasalarda risk iştahı gittikçe zayıfladı ve hisse senedi piyasalarında satışlar derinleşti.

ABD-Çin ticaret ilişkilerindeki ılımlı hava ve son gelen ekonomik veriler FED’in faiz indirimi beklentisini zayıflatsa da hala güçlü beklenti Powell’ın 25 baz puan indirim yapacağı yönünde yoğunlaştı.

FED faiz kararını o saatte açıklayacak

Öte yandan BDDK’dan dün piyasa kapanışının ardından flaş bir açıklama geldi. BDDK'dan yapılan açıklamada, 46 milyar lira değerinde banka takip hesaplarına aktarılması gereken kredi tespit edildiği belirtildi.

Uzmanlar BDDK haberinin bankacılık hisselerini kısa vadede baskı altına alabilir yorumunu yaptı.

BDDK'dan banka kredilerine ilişkin önemli açıklama

PETROL ARZI NORMALE DÖNDÜ

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, ülkede petrol tedarikinin, milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait tesislere yönelik saldırı öncesi seviyelere döndüğünü açıkladı. İlk etapta petrol fiyatları 65 dolar seviyesinin altına sarktı. Bu durum piyasalara ılımlı etki yaptı.

Suudi Arabistan'da petrol arzı normale döndü

FED PİYASAYA MÜDAHALE ETTİ

FED faiz kararı öncesinde piyasaya müdahale etti. Fed kısa vadeli faizlerdeki sert yükselişi durdurmak ve piyasayı sakinleştirmek için piyasaya 75 milyar dolar enjekte etti.

FED'den piyasaya müdahale geldi

BORSA İSTANBUL YATAYDA BAŞLADI

Borsa İstanbul FED'in faiz kararı öncesinde, petrol krizinde nispeten yumuşamayla güne %0.02 oranında yükselişle puandan başladı. Yükselişin sınırlı kalmasında en büyük etki de bankacılık hisselerine gelen satışlar dikkat çekti.

Endekste yükselişin önüne geçen en büyük etmen BDDK'nın kredi açıklamasıyla baskı altına giren bankacılık hisseleri oldu. Düşüşte Yapı Kredi, ISCTR ve Vakıfbank hisseleri başı çekti.

Borsa İstanbul'da ilk yarıyı yataya yakın düşüşle kapadı. Bankacılık hisselerindeki negatif seyri sanayi hisseleri dengelemeye çalıştı.

BIST %0.24 oranında düşüşle 101.202 puandan gün ortasına girdi.

GÜN ORTASININ ARDINDAN

Petrol arzının normale dönmesi ve FED'in faiz indirimi beklentisiyle yükselmeye çalışan Borsa İstanbul'u, BDDK'nın açıklamasıyla gerileyen bankacılık hisselerindeki satış baskısı sınırladı.

New York Fed, dünkü müdahalenin ardından faizleri kontrol altında tutmak için bugün de repo ihalesi açarak piyasaya 75 milyar dolar verdi.

FED'den faiz kararı öncesinde 2. operasyon

Günün ikinci yarısının büyük çoğunluğunda yatay seyreden Borsa İstanbul, bankacılık endeksindeki toparlanmayla FED öncesi, piyasa kapanışına doğru yükselişe geçerek günü %0.48 oranında kazançla 101.930 puandan tamamladı. Hacim 8.3 milyar lirayı aştı.

Günün önemli şirket haberleri 18/09/2019

Bugün açıklanacak önemli veriler 18/09/2019

 

DOLAR/TL

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.6692 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6577 lira, en yüksek 5.7079 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.2724 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1059 seviyesinde. Gram altın 274.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.04 seviyesinde.

Dolar kritik faiz kararı öncesinde gevşedi


FED AREFESİNDE BIST DÜŞÜŞLE KAPANDI

Borsa İstanbul, FED arefesinde düşüşünü sürdürdü. Endeks dün günü %1.11 oranında düşüşle 101.447 puandan tamamladı.

FED arefesinde BIST düşüşle kapandı


ASYA PİYASALARI KARIŞIK BİR SEYİR İZLEDİ

Asya borsaları Çarşamba günkü işlemlerde karışık seyretti.

Asya piyasaları karışık bir seyir izledi

 

TRUMP'TAN ÇİN'E ANLAŞMA İÇİN SEÇİM UYARISI

ABD Başkanı Trump, Çin ile ticari anlaşmanın başkanlık seçimlerinden önce ya da seçimden bir gün sonra imzalanacağını söyledi. Trump, Çin'e "Eğer anlaşma seçim sonrasına kalırsa Pekin çok daha zor durumda kalacak" uyarısı yaptı.

Trump'tan Çin'e anlaşma için seçim uyarısı

 

ABD BORSALARI FED KARARI ÖNCESİ YÜKSELİŞLE KAPANDI

Aramco saldırısıyla başlayan küresel petrol korkusunun azalmasının ardından ABD borsaları yükseldi. Fed'in faiz kararı öncesi 3 ana endeks de günü artıda kapadı.

ABD borsaları Fed kararı öncesi yükselişle kapandı

 

AVRUPA BORSALARI FRANSA HARİÇ DÜŞTÜ

Avrupa borsaları Suudi Arabistan’daki iki petrol tesisine yapılan saldırının ardından artan jeopolitik gerilimin ve petrol fiyatlarının azalmasının etkisiyle günü Fransa’daki CAC 40 endeksi hariç düşüşle kapattı.

Avrupa borsaları Fransa hariç düştü

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ18 Eylül 2019 22:20

    DÜNYA GENELİNDE FAİZ İNDİRİMLERİ ARTARAK DEVAM EDECEK BORSALARA PARA GİRECEK .TEK YATIRIM YERİ BORSADIR GETİRİDE ALTERNATİFİ YOK.

  • Mg18 Eylül 2019 13:21

    Bankalar zorla mevduat faizi indirmeye devam ettikçe ve reel faiz negatife döndükçe mevduat önce dövize sonra yastık altına hızlanarak kaymaya devam edecek...gerisini dış mihraklar :) ve faiz lobisi :) düşünsün

  • Okie Dokie18 Eylül 2019 12:49

    Banka hissesi alanlara geçmiş olsun. Sabahtan beri banka hisselerini açığa satarak paranın gözüne vurduk. Özellikle YKBNK gözüme kestirdim.

  • bokimoki18 Eylül 2019 17:13

    haaahahahuhu çifte vurgun hahahahahau açığa sat di,p yapsın dipten yerine koo tavana gidiyo uauhauahhahau bidwe bölwe offff yeter artık bu kadar pşara ya .hauahahahahahu ..bi miami hakettik artık haftaya .huauahahahahahu .iiki varsın borsa hauahuahauhau 

  • bokimoki18 Eylül 2019 15:47

    hauahuhaauu kardeşim bizde işbanktan vurduk hahhhhhahua ..sabah hemen açığa satış dipten alış ..fazla diil 85 bin vurduk kısa gün karı hauuahahau huahuahuah hhauhuhaua ..ohhhhhhhhhhhh imzzz gibi kavemi içiyom deniz kenarında laptopum açık keriz silekelemeyi seyrediyom hauahhauhuahauhauha 

  • Kizil Elma18 Eylül 2019 10:57

    FED faizi indirir diyenler "Katılıyorum" tusuna bassin indirmez diyenler "Katılmıyorum" tusuna bassin