E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul yükselişle kapandı---

Borsa İstanbul yükselişle kapandı

Borsa İstanbul yükselişle kapandı
15 Şubat 2019 - 09:38 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.57 oranında yükselişle 102 bin 715 puandan tamamladı

Bu hafta genel olarak dalgalı seyreden Borsa İstanbul 102 bin puan seviyesi üzerinde hareketini sürdürüyor. Özellikle banka hisselerindeki hareketler BİST üzerindeki seyri belirlerken, kar satışları riski endeksi baskı altına alıyor.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.06 oranında düşüşle 102 bin 70 puan seviyesinde başladı.

Açılışın ardından banka hisselerine gelen satışla birlikte düşüşe geçen BİST gün ortasına yüzde 0.47 oranında düşüşle 101 bin 652 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından bir süre satıcılı seyreden BİST gelen tepki alımlarıyla birlikte yükselişe geçti ve haftayı yüzde 0.57 oranında yükselişle 102 bin 715 puandan tamamladı.

Banka hisselerinde görülen satışlarla birlikte bankacılık endeksi yüzde 0.45 oranında düşüş kaydederken, sanayi hisseleri ise yüzde 0.87 düştü.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 101 bin 186 puan seviyesi görülürken, en yüksek ise 102 bin 978 puan seviyesi görüldü.

Ayrıca Ocak ayında yabancıların Borsa İstanbul'da alım pozisyonuna geçmesiyle birlikte görülen ralli Şubat ayında yerini satışlara bıraktı. 8 Şubat haftası baz alınarak Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre yurt dışında yerleşik kişiler 105.6 milyon dolarlık hisse sattı.

İŞSİZLİK KASIM'DA YÜKSELDİ

Bugün TÜİK tarafından Kasım ayı işsizlik verileri açıklandı. Buna göre Türkiye'de işsizlik oranı Kasım'da 2 puan artarak %12.3'e yükseldi, bu 2017 Şubat'tan beri en yüksek seviye olarak kayda geçti.

İşsizlik 2 yılın zirvesinde

DÜN BORSA NASIL SEYRETTİ

Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul, açılışın ardından uzun bir süre satıcılı seyretti. Gün ortasının ardından banka hisselerine gelen tepki alımlarıyla birlikte yükselişe geçen BİST günü yüzde 0.48 oranında yükselişle 102 bin 129 puandan tamamladı.

Bankacılık endeksi gelen alımlarla birlikte yüzde 1.15 seviyesinde primli seyretti.

S&P'NİN KARARI BEKLENİYOR

Geçtiğimiz gün iç piyasalarda veri gündemi oldukça yoğundu. İçerde Aralık ayı sanayi üretimi ve cari denge, Merkez Bankası yıl sonu beklenti anketi gibi gelişmeler takip edilirken bugün Kasım ayı işsizlik verileri açıklandı. S&P'nin Türkiye kararı ise merakla bekleniyor.

TÜİK tarafından açıklanan istatistiklere göre sanayi üretimi Aralık ayında yıllık yüzde 9.8 azalırken,  Merkez Bankası tarafından açıklanan cari denge verisine göre ise cari işlemler açığı bir önceki yılın Aralık ayına göre 6.313 milyon dolar azalarak 1.437 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Öte yandan Merkez Bankası yıl sonu beklenti anketine göre Cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde 16.45 iken, bu anket döneminde yüzde 15.91'e geriledi.

Bugün ise kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye değerlendirmesi yakından takip edilecek. Analistlere göre S&P'nin Türkiye değerlendirmesinde, ''B+'' olan kredi notu ve ''durağan'' olan not görünümünde değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

Dış piyasalarda ise durum şöyle:

ABD ile Çin arasındaki ticaret müzakereleri gündemdeki sıcaklığını koruyor. ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Çin ile ticaret görüşmelerinde üst düzey iki müzakerecisi bugün Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile Beijing'de biraraya gelecek.

Küresel piyasalar ise ABD'de Aralık ayı perakende satış verilerindeki düşüşün etkisiyle düşüş kaydetti.

Dolar yatay seyrediyor

 

Küresel piyasalar satıcılı seyretti

KÜRESEL PİYASALAR SATICILI SEYRETTİ

Asya borsaları, ABD'de zayıf perakende satışlar verisinin dünyanın en büyük ekonomisinin gücüne ilişkin yeni şüpheler uyandırarak, ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik iyimserliği baskılamasıyla geriledi
Beyaz Saray'ın ABD Başkanı Donald Trump'ın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvara gerekli finansmanı sağlayabilmek için ulusal çapta acil durum ilan edeceğini söylemesi de piyasaların düşüş kaydetmesine neden oldu.

Trump yönetiminin üst düzey iki müzakerecisi ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında bugün Beijing'de yapılacak görüşme öncesinde piyasalarda bekle ve gör havası hakim. Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow dün, anlaşma için 1 Mart son tarihini uzatma kararının alınmadığını söyledi.

ABD'nin Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki üründen aldığı gümrük vergisi 1 Mart'a kadar anlaşma sağlanamazsa yüzde 10'dan yüzde 25'e yükselecek. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.8 geriledi. Endeks ABD-Çin ticaret gerilimlerinin azalacağı beklentileri gibi etmenlerle hafta ortasında dört ayın zirvesini gördü.

Çin'de Shangai Composite  endeksi yüzde 0.6, Japonya'nın Nikkei endeksi  yüzde 1.2 geriledi.

ABD'de perakende satışlar Aralık'ta yüzde 1.2 gerileyerek, Eylül 2009'dan bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

DOLAR SAKİN SEYİRDE

Dolar/TL haftanın son işlem gününde dar bantta hareket ederken, yasalar bu akşam açıklanması beklenen S&P'nin Türkiye kredi notu değerlendirmesini izliyor.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.2841 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2548 lira, en yüksek 5.2968 lira seviyesi görüldü. Euro ise 5.9540 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1267 seviyesinde. Gram altın 223.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.60 seviyesinde.

Piyasada kredi notunda bir değişiklik beklenmezken, görünümün durağandan pozitife 
çevrileceğine dair görüşler de bulunuyor. Dün Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın dönemsel şartlar dikkate alınarak finansal istikrara katkı sağlayacak yönde likidite adımları atılabileceği söylemi sonrası 29 Ocak'tan beri en yüksek olan 5.3240'ı test eden dolar/TL bu sabah ise saat 0903'te 5.2870/5.2900 seviyesinden güne başladı.

Dolar/TL'nin bu hafta ağırlıklı dolar endeksini takip ettiğini söyleyen bir bankacı, "TL bu 
hafta benzer para birimlerinden pozitif ayrıştı, TL faizinin yüksek olması ayrışmayı sağlıyor. 
Dünkü ABD perakende satışları verisi dolar endeksindeki ralliyi frenledi ancak endeks güçlenmeye 
devam ederse dolar/TL'de tekrar 5.30 seviyelerinin üzerini görebiliriz. Bu akşam S&P'nin Türkiye 
not değerlendirmesi bekleniyor, ayrıca ABD-Çin ticaret görüşmelerine yönelik gelişmeleri takip 
ediyoruz" dedi.

ABD ile Çin bu hafta Beijing'de yaptıkları ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydettiklerini ve ticaret müzakerelerinin gelecek hafta Washington'da devam edeceğini belirttiler.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping iki ülkenin bir bundan sonraki görüşmelerde karşılıklı fayda sağlayan anlaşmaya varacağını umduğunu belirtti.

Tahvil-bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 15.01, valörde son işlem yüzde 15.04 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 14.99, valörde son işlem yüzde 14.92 oldu.

Gösterge 2 yıllık tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 18.45 valörde son 
işlem yüzde 18.53 oldu. Bugün ise spot kapanışta son işlemde yüzde 18.6 seviyesindeydi

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ahmed15 Şubat 2019 19:33

    halk sürünüyor borsa yükseliyor

  • Malda Kalma15 Şubat 2019 18:00

    S&P not değiştirmedi sanırım. Önemli uyarıda var, olumlu haberlerde var.Çünkü borsa hareketi yapmadı Stabil.Yukarda diyenler olabilir o zaten dış piyasa % 1 yukarda ondan.Merkez notu dün geceden beri biliyor.Zira Bakan Albayrak çok rahat konuşma yaptı.Son dakika alış ve satışlara bakın.Yyd.

  • Mala Kalma16 Şubat 2019 01:46

    S&P notu değiştirmedi ve yazdıklarımın aynısı çıktı.Onun için para babaları para kazandı mal olanlar zarar etti.

  • Okie Dokie15 Şubat 2019 15:05

    THYAO ve Aselsan'daki açığa satışlarımızla iyi kar elde ettik. 16 TL'den Thy alanlardan tanrı razı olsun. Paramız iyi bereketlendi. Haftaya 10 TL gelir umarım.

  • WeareMADURO 15 Şubat 2019 19:30

    Yakında Hamas İsrail’e füze atacak. Oradaki Arap borsacıları ikna ettim tüm piyasayı shorta çevirdim. Giren çıkan hain siyonistlere ...

  • Pardus15 Şubat 2019 13:47

    Araplar borsadan çıkıp hazine sukuku aldı, borsa düştü

  • Urla15 Şubat 2019 13:44

    Domates patates fiyatlarinda bile plansız programsız kalınan bir ekonomide hala not artışı bekleyenler var. Gidin tüik siyesine , ekeonomik büyüme sonbaharda hep eksi. Ocak ayı sanayi üretimi yine eksi çıktı. Devlet istatistik kurumuna göre turkiye ekonomisi küçülüyor, nasıl not artışı gelsin??

  • Hayri15 Şubat 2019 11:42

    Bakan bütçe fazla verdi diyor, hazine her hafta tahvil sukuk ihtiyaçlarına rekor talep geldi diye müjde veriyor. Bu fazla veren bütçe ile nasıl borç alma ihtiyaci duyulduğu açıklanmadan borsa yukarı gitmez. Devletin açıkladığı rakamlar tutarsiz

  • mal15 Şubat 2019 16:27

    yerli mal..... uzun uzun kardeş... burda insanları yanlış yönlendirip durmayın... uçuşa devam bakmayın abi alıma devaaaaaamm

  • longcu15 Şubat 2019 15:04

    sende elindeki bebek bezini bırak..

  • yerli mal15 Şubat 2019 14:39

    longcu kardeş, bence pozisyonlarını gözden geçir. Döviz borcu olan, iç piyasaya çalışan şirketlerin karlılığında ciddi düşüş olacak. Bilirsin ki karı düşük şirketin borsa fiyatı da düşer

  • Hayri15 Şubat 2019 13:46

    Not artışı gelse, ocak ayındaki sanayi üretimindeki düşüşe etkisi olacak mı? Sonbaharda ekonomi eksi büyüme rakamı açıkladı, farkinda misin? O elindeki patlıcanı yavaşça yere bırak bence

  • longcu15 Şubat 2019 13:07

    pazartesi sabah notumuz artarsa 3000 puan yukarda açarız görürsün o zman borsa yukarı gider mi gitmez mi...

  • latif15 Şubat 2019 09:59

    101600 kapar