E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul tepki alımlarıyla yükseldi---

Borsa İstanbul tepki alımlarıyla yükseldi

Borsa İstanbul tepki alımlarıyla yükseldi
15 Ekim 2019 - 09:55 borsagundem.com

ABD Başkanı Trump'ın imzaladığı yaptırım kararnamesindeki maddelerin açıklamaya göre zayıf görünmesi, BIST'te tepki alımlarına neden oldu. Endeks günü %1.36 oranında yükselişle 95.257 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul’da, Eylül ayındaki güçlü yükselişinin ardından, Ekim ayında Suriye operasyonunun etkisiyle göstergeler tepetaklak oldu. Endeks dün 5000 puanı aşan düşüşüyle Haziran ayındaki seviyelerine geri geldi.

Borsa İstanbul'da, dün öğleden sonra ABD Başkanı Trump'ın, "Türkiye'ye büyük yaptırımlar geliyor" açıklamasının ardından bankacılık hisseleri öncülüğünde sert düşüş yaşandı. Endeks günü %5.10 oranında düşüşle 93.981 puandan kapattı. Bankacılık hisseleri adeta çakılarak kayıp %8’i aştı.

TRUMP YAPTIRIM KARARINI İMZALADI

ABD Maliye Bakanlığı, ABD yönetiminin Türkiye'den üç bakana ve iki bakanlığa Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonundan dolayı yaptırım getirdiğini açıkladı. Başkan Donald Trump da Türkiye'ye karşı yaptırım kararnamesini imzaladı.

Trump yaptırım kararını imzaladı

ABD-ÇİN ANLAŞMASI RESMİLEŞMEDİ

ABD ile Çin heyetleri arasında yapılan toplantıda anlaşma sağlandığı haberleri Cuma günü Wall Street yatırımcılarını alıma yöneltti. Kâğıda dökülmeyen anlaşmayla ilgili belirsizlikler ise haftanın ilk günü endeksleri düşürdü.

BORSA İSTANBUL YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul, ABD yaptırımlarının açıklanmasının ardından güne %1.71 oranında sert yükselişle 95.592 puandan başladı.

Açılışta bankacılık endeksi yüzde 3,49 ve holding endeksi yüzde 1,36 yükseliş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bankacılık, en çok gerileyen ise yüzde 0,59 ile metal ana sanayi oldu.

Piyasa açılışının ardından işsizlik verisi takip edildi. İşsizlik oranı Temmuz'da %13.9'a, genç nüfusta işsizlik oranı %27,1'e yükseldi. İşsiz verisinin piyasalar üzerindeki etkisi sınırlı kaldı.

İşsizlik oranı Temmuz'da %13.9'a yükseldi

Dün ABD Başkanı Trump'ın Suriye operasyonunu kast ederek, "Türkiye'ye büyük yaptırımlar geliyor" ifadesinin piyasalar üzerindeki olumsuz fiyatlamalarının çok sert olması ve imzalanan yaptırım kararnamesindeki maddelerin açıklamaya göre zayıf görünmesi, Borsa İstanbul'da tepki alımlarına neden oldu.

GÜNÜN İLK YARISINDA TEPKİ ALIMLARI GÖRÜLDÜ

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,35 artışla 95.251,43 puana yükseldi. Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 1.270,05 puan artarken, toplam işlem hacmi 3,5 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 2,54 ve holding endeksi yüzde 1,05 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 2,70 ile menkul kıymet, yatırım ortaklığı olurken, kaybettiren olmadı.

BORSA İSTANBUL TEPKİ ALIMLARIYLA YÜKSELDİ

Borsa İstanbul günü %1.36 oranında yükselişle 95.257 puandan tamamladı. Hacimde ekim ayının ortalamasına nazaran bir düşüş görüldü. İşlem hacmi 7.5 milyar lira düzeyinde gerçekleşirken, dün rekor düşüş kaydeden bankacılık hisseleri %2.59 oranında primle başı çekti.

Günün önemli şirket haberleri 15/10/2019

Türkiye ve dünyada veri gündemi 15/10/2019

 

DOLAR/TL

Dolar saat 17:55 itibariyle 5.8899 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.8604 lira, en yüksek 5.9342 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5074 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1044 seviyesinde. Gram altın 280.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.83 seviyesinde.

Dolar Trump'ı takmadı

 

PENCE: TRUMP ERDOĞAN İLE GÖRÜŞTÜ, ATEŞKES İLAN EDİLMESİNİ İSTEDİ

ABD Başkan Yardımcısı Pence, Trump'ın Erdoğan ile görüştüğünü ve Suriye’de vakit geçirilmeden ateşkes ilan edilmesini istediğini söyledi.

Pence: Trump Erdoğan ile görüştü, ateşkes ilan edilmesini istedi

 

TRUMP KONUŞTU: BORSA ÇAKILDI

Borsa İstanbul dün günü %5.10 oranında düşüşle 93.981 puandan tamamladı. Bankacılık endeksindeki kayıp yüzde 8.21 olarak BIST'de asıl depremi yaşatan başlıca unsur olarak dikkat çekti. Sanayi endeksindeki kayıp ise %3.74 oldu. Hacim 10 milyar lirayı aştı.

Trump konuştu: Borsa çakıldı!

 

ASYA BORSALARI KARIŞIK BİR SEYİR İZLEDİ

Japonya Borsaları tatil dönüşü ABD-Çin kısmi ticaret anlamasına reaksiyon göstermesiyle Salı günkü işlemlerde yükseldi.

Asya borsaları karışık bir seyir izledi

 

MNUCHIN'DEN ÇİN'E YENİ YAPTIRIM TEHDİDİ

Trump, Oval Ofis'te Çin Başbakan Yardımcısı He ve heyetini ağırlarken iyi bir anlaşmaya varıldğını belirterek "Bu bir aşk partisi" ifadesini kullanmıştı. Aşk kısa sürdü. Mnuchin imzaya yanaşmayan Çin'i yeni tarifelerle tehdit etti.

Mnuchin'den Çin'e yeni yaptırım tehdidi

 

ABD BORSALARI ÇİN İLE ANLAŞMA KÂĞIDA DÖKÜLMEYİNCE DÜŞTÜ

Perşembe ve cuma günleri Washington'da ABD ve Çin heyetleri arasında yapılan ticaret görüşmelerinde anlaşma sağlandığı haberleri cuma günü Wall Street'te endeksleri yukarı çekti.

Haftanın ilk gününde ise yatırımcılar ABD-Çin müzakerelerindeki belirsizliklere odaklandı. Varıldı denilen anlaşmanın kağıda dökülmemesi ve ABD'nin 15 Ekim'de başlayacağını duyurduğu Çin'e yönelik ek vergilerin hala yürürlükte olması yatırımcıların alım iştahını düşürdü.

ABD borsaları Çin ile anlaşma kağıda dökülmeyince düştü

 

AVRUPA BORSALARI DÜŞÜŞLE KAPANDI

Avrupa borsaları, ABD ile Çin arasında uzlaşmaya varılan kısmi ticaret anlaşmasının iki ülke arasındaki ticaret savaşlarına yönelik belirsizlikleri giderememesinin etkisiyle günü düşüşle kapattı.

Avrupa borsaları düşüşle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)