E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul tepki alımlarıyla yükseldi---

Borsa İstanbul tepki alımlarıyla yükseldi

Borsa İstanbul tepki alımlarıyla yükseldi
16 Temmuz 2019 - 09:35 borsagundem.com

Türkiye'nin sondaj faaliyetleri nedeniyle AB'nin yaptırımlarının sembolik kalması ve S-400 teslimatına ilişkin Pentagon'un yapacağı toplantının iptal edilmesiyle Borsa İstanbul günü %0.96 oranında yükselişle 98.028 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul S-400 teslimatının başlamasıyla 100 bin sınırından dönerek yönünü aşağı çevirdi ve 97 bin puanın biraz üzerinde tutundu. G-20’de ABD Başkanı Trump’ın S-400 konusunda Türkiye’ye ılımlı mesajlar vermesi, ABD Temsilciler Meclisi ve Pentagon’un S-400 konusundaki görüşlerini yumuşatmaya yetmedi. Borsa İstanbul’da kar satışlarını derinleştiren ve tepki alımlarını sınırlandıran en büyük etmen S-400 meselesi olarak görünüyor.

Pentagon yetkilileri son olarak S-400 konusunda görüşlerinin değişmediğini belirterek “F-35/S-400 birlikte olamaz” vurgusunu tekrarladı.

Cuma günü kapanıştan sonra Fitch, Türkiye’nin notunu indirdiğini duyurdu. S&P ise, ABD yaptırımlarının ılımlı görünüm alması ve Türk bankalarını olumsuz etkilememesi durumunda not indiriminin söz konusu olmadığını belirtti.

TCMB Başkanı Murat Uysal revizyon sinyali vererek, bu revizyonunun rezervleri güçlü tutmak adına olacağına dikkat çekti.

Türkiye’nin Akdeniz’de sondaj faaliyetleri dolayısıyla AB yaptırım kararı aldı. Buna göre bu karar, AB'den aktarılan kaynaklarda kesinti ve AB ile Türkiye arasındaki Kapsamlı Hava Taşımacılık Anlaşması müzakerelerinin durdurulmasını kapsıyor.

Öte yandan Temmuz ayını ısıtacak gündemleri, merkez bankalarının alacağı faiz kararları oluşturacak. Özellikle FED, ECB ve TCMB’nın alacağı faiz kararları yurt içi piyasalar için büyük önem arz ediyor.

BORSA İSTANBUL YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul güne %0.78 oranında yükselişle 97.860 puandan başladı. TÜİK işsizlik verisini açıkladı. Buna göre Türkiye'de işsizlik Nisan döneminde %13 ile 10 yılın zirvesinden gerilemeye devam etti.

İşsizlik verisi açıklandı

Borsa İstanbul'da, S-400 teslimatının başlamasıyla sert düşüşün ardından tepki alımları göründü.

Türkiye'nin sondaj faaliyetleri nedeniyle AB'nin yaptırımlarının sembolik kalması ve S-400 teslimatına ilişkin Pentagon'un yapacağı toplantının iptal edilmesiyle ABD yönünden gelecek güçlü S-400 yaptırımları beklentisi azaldı. Bu durum Borsa İstanbul'a tepki alımları şeklinde yansıdı.

Borsa İstanbul gün ortasına %1.00 oranında yükselişle 98.066 puandan girdi.

GÜN ORTASININ ARDINDAN

Borsa İstanbul günün ikinci yarısında tepki alımlarıyla yükselişini sürdürdü. Yukarıda 98.753 puanı gören endeks bu noktadan sonra bir miktar gevşedi. Borsa İstanbul'daki pozitif havaya rağmen bankacılık endeksi negatif seyretti.

Borsa İstanbul günü %0.96 oranında yükselişle 98.028 puandan tamamladı. Hacim 5.8 milyar lirayı aştı. Sanayi endeksi %1.24 artıda kapatırken bankacılık endeksi %0.69 oranında düşüşle tamamladı. 

Analistler destek seviyesi olarak 94.900 puanı, direnç seviyesi olarak 99.100 puanı öne çıkardı.

Günün önemli şirket haberleri 16/7/2019

Bugün açıklanacak önemli veriler 16/7/2019

 

DOLAR/TL

Dolar saat 17:50 itibariyle 5.7103 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6947 lira, en yüksek 5.7255 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.4075 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1215 seviyesinde. Gram altın 259.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.83 seviyesinde.

Dolar yatay seyrediyor

 

BORSA İSTANBUL S-400 TESLİMATIYLA SERT DÜŞTÜ

BIST'de beklenenden iyi gelen sanayi verisiyle yukarıda 99.870 puanı test edilse de S-400 teslimatının başladığı haberinin gelmesiyle göstergeler kırmızıya döndü. Endeks haftanın son işlem gününü %2.32 oranında düşüşle 97.098 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul S-400 teslimatıyla sert düştü

 

AB'DEN TÜRKİYE'YE YAPTIRIM KARARI

AB Dışişleri Bakanları Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki doğalgaz sondaj çalışmaları nedeniyle yaptırım kararı aldı.

AB'den Türkiye'ye yaptırım kararı

 

FITCH RATİNGS, TÜRKİYE'NİN KREDİ NOTUNU İNDİRDİ

Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu 'BB'den 'BB-'ye indirdi, not görünümünü ise "negatif" olarak teyit etti.

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu indirdi

 

S&P'DEN TÜRKİYE'NİN NOTUNA İLİŞKİN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Türkiye'nin ülke notu analisti Maxim Rybnikov, "Amerikan yaptırımlarının ılımlı bir görünüm alması ve bankaları olumsuz etkilememesi takdirinde ülke kredi notunun değişmesi pek olası değil" ifadelerini kullandı.

S&P'den Türkiye'nin notuna ilişkin önemli açıklama

 

MB: REZERVLERİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN REVİZYONA GİDEBİLİRİZ

Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal "Rezervlerimizi güçlendirmek için mevcut araçlarımızda revizyona gidebiliriz" dedi.

MB: Rezervleri güçlendirmek için revizyona gidebiliriz

 

ABD SENATOSU'NDAN TRUMP'A TÜRKİYE'YE YAPTIRIM BASKISI

ABD Senatosu, Türkiye'nin S-400 alımına ilişkin Trump'a "Türkiye'ye yaptırım uygula" çağrısı yaptı.

ABD Senatosu'ndan Trump'a Türkiye'ye yaptırım baskısı

 

İRAN, AB’YE ‘İRAN NÜKLEER ANLAŞMASI’NI KURTARMA ÇAĞRISI YAPTI

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Mousavi, İran’ın, Avrupa Birliği'ne (AB) 2015 yılında imzalanan ‘İran Nükleer Anlaşması’na dair yükümlülüklerini yerine getirerek anlaşmayı kurtarma çağrısı yaptığını duyurdu.

İran, AB’ye ‘İran Nükleer Anlaşması’nı kurtarma çağrısı yaptı

 

ABD BORSALARI YÜKSELİŞLE KAPANDI, S&P 500 VE NASDAQ REKOR KIRDI

Citigroup'un açıkladığı karışık kazanç raporu ile birlikte bankacılık sektörü hisseleri düştü, S&P 500 bankacılık hisselerindeki düşüşten olumsuz etkilenmesine rağmen yeni rekora imza attı. Nasdaq art arda dördüncü rekorunu kırdı.

ABD borsaları yükselişle kapandı, S&P 500 ve Nasdaq rekor kırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (14)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)