E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul resesyon endişesiyle sert düştü---

Borsa İstanbul resesyon endişesiyle sert düştü

Borsa İstanbul resesyon endişesiyle sert düştü
15 Ağustos 2019 - 09:55 borsagundem.com

Küresel piyasaların resesyon endişesiyle sert düşüşüne Borsa İstanbul'da ayak uydurdu. Endeks, bayram sonrası günü %2.84 oranında düşüşle 96.578 puandan kapattı. Bankacılık hisselerindeki kayıp %5'i aşarak dikkat çekti.

BORSAGUNDEM.COM

Ağustos ayının başında, ABD Başkanı Donald Trump, 300 milyar dolar değerinde Çin ürününe yüzde 10 ek vergi uygulama kararı aldı. Yeni verginin 1 Eylül'de uygulanmaya başlanacağı duyuruldu.

Yurt içi piyasalar Kurban Bayramı dolayısıyla kapalıyken ABD tarafından yapılan açıklamaya göre, Çin'e getirilen yüzde 10'luk ilave gümrük vergisi uygulamasını, bazı bilişim-teknoloji ürünleri için 15 Aralık tarihine kadar ertelendiğini açıklandı.

Erteleme kararıyla küresel piyasalarda serin meltem rüzgârları eserken, Almanya ve Çin'den gelen olumsuz ekonomik veriler, küresel piyasalarda resesyon endişesini artırdı.

Resesyona geri sayım

ABD borsası, Çarşamba günü, ABD Hazine verimi eğrisinin 12 yıl içinde ilk kez geçici olarak tersine çevrildikten sonra durgunluk korkusu ile sert bir şekilde düştü.

ABD Başkanı Trump, borsadaki bu şok sonrası Fed'i suçladı ve “çok geç kalındı” dedi.

Öte yandan küresel piyasalara hakim olan resesyon korkusu, Hong Kong hariç Asya borsalarında da düşüşe yol açtı.

Almanya ekonomisinin ikinci çeyrekte daralması ve Çin sanayi üretimi ve perakende satışları verisinin Asya borsalarında iyimserliğin azaldığına işaret etmesiyle, ABD-Çin ticaret savaşının büyüme üzerindeki zayıflatıcı etkileri piyasalar tarafından önemle takip edilecek.

BORSA İSTANBUL’DA ÖĞLE ARASI KALDIRILIYOR

Borsa İstanbul, hali hazırda uygulanmakta olan öğle arası saatlerinin kaldırılacağını açıkladı. Borsa Genel Müdürlüğünce alınan karara göre, dünya borsalarıyla uyum sağlanması ve etkileşimin artırılması amacıyla 13.00 - 14.00 saatleri arasında uygulanan "gün ortası tek fiyat" ve gün ortası "ara" bölümlerinin kaldırılarak, saat 10.00 ile 18.00 arasında kesintisiz sürekli işlem yönteminin uygulanmasına karar verildi.

Uygulamanın başlangıç tarihinin 4 Ekim 2019 olduğu açıklandı.

BORSA İSTANBUL DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul küresel resesyon endişesiyle güne %0.91 oranında düşüşle 98.504 puandan başladı.

Piyasa açılışının ardından mayıs ayı işsizlik verisi takip edildi. Buna göre İşsizlik rakamları 10 yılın zirvesinden düşmeye devam etti. Bir önceki ay olan Nisan döneminde ise işsizlik %13 olmuştu. İşsizlik mayıs ayında yüzde 12.8 oldu.

Mayıs ayı işsizlik verisi açıklandı

Küresel piyasaların resesyon endişesiyle sert düşüşüne Borsa İstanbul'da ayak uydurdu. BIST aşağıda 96.857 puana kadar geriledi. Bu noktadan sonra bir miktar toparlayan endeks kendini 97 binin sınırına attı. Düşüşte bankacılık hisseleri %4.73 oranında kayıpla başı çekerken, buna %2.28 oranında değer kaybıyla sanayi endeksi eşlik etti.

Borsa İstanbul gün ortasına %2.31 oranında düşüşle 97.109 puandan girdi.

GÜN ORTASININ ARDINDAN

Günün ikinci yarısında satışlar bankacılık hisseleri öncülüğünde derinleşti. İkinci yarının ilk saatlerinde bankacılık hisselerindeki kayıp %5'in üzerine çıktı. Uluslararası piyasalarda, hisse senetleri Çin'in ABD'nin yeni tarife artışlarına misillemede bulunacağını açıklaması ile düştü. Borsa İstanbul'da küresel piyasalara paralel hareket etti.

ABD Başkanı Donald Trump bir radyo söyleşisinde Çin ile ilgili açıklama yaptı.Trump, "ABD-Çin ticaret görüşmelerinde "bizim şartlarımızla" bir anlaşma olmak zorunda" dedi.

Trump: Bizim şartlarımızla bir anlaşma olmak zorunda


Borsa İstanbul, bayram dolayısıyla kapalı olduğu 3 günün ardından yeni günü %2.84 oranında düşüşle 96.578 puandan kapattı. Bankacılık hisselerindeki kayıp %5.27 olarak dikkat çekerken, düşüşe diğer bir lokomotif endeks olan sanayi sektörü %2.70 kayıpla eşlik etti. Hacim 6.6 milyar lirayı aştı.

Günün önemli şirket haberleri 15/8/2019

Bugün açıklanacak önemli veriler 15/8/2019

 

DOLAR/TL

Dolar saat 18:04 itibariyle 5.5737 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.5446 lira, en yüksek 5.6173 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1994 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1108 seviyesinde. Gram altın 272.3 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.22 seviyesinde.

Dolar düşüşte

 

BIST KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ SAKİN SEYRETTİ

Borsa İstanbul Kurban Bayramı öncesi haftanın işlem gününü %0.20 oranında yükselişle 99.405 puandan kapadı.

BIST kurban bayramı öncesi sakin seyretti

PİYASALARDA "TERS VERİM EĞRİSİ" GERÇEKLEŞİYOR

ABD ve İngiltere'de finansal piyasalar ekonomik görünüm için uyarı niteliğinde sinyaller vermeye başladı.

Piyasalarda "ters verim eğrisi" gerçekleşiyor

 

KÜRESEL PİYASALARDA RESESYON PANİĞİ

Avrupa ve ABD borsaları çarşamba gününü şok düşüşlerle kapadı. Avrupa'da yüzde 2, ABD'di ise yüzde 3 civarındaki kayıpların en büyük nedeni Almanya ve Çin'den gelen ekonomik verilerin, yatırımcılarda küresel resesyon riskini artırması oldu.

Küresel piyasalarda resesyon paniği

ÇİN: ABD %10 YENİ TARİFE İLE TRUMP-XI ANLAŞMASINI İHLAL EDİYOR

Çin ABD'nin yüzde 10 yeni tarife ile Trump-Xi anlaşmasını ihlal ettiğini söyledi. Çinli yetkililer ayrıca ABD’nin hamlelerine karşı önlemler alınması gerektiğini ve ABD’nin bu eyleminin Osaka toplantısında varılan oybirliğini ihlal ettiğini söyledi.

Çin: ABD Trump-Xi anlaşmasını ihlal ediyor

 

TRUMP'TAN ÇİN'E HONG KONG ÇIKIŞI

ABD Başkanı Donald Trump Çin'in ticaret anlaşması yapmak istediğini ancak ilk önce Çin'in Hong Kong'a "insanca" davranması gerektiğini belirtti.

Trump'tan Çin'e Hong Kong çıkışı

 

ABD, ÇİN'E EK VERGİYİ 15 ARALIK'A KADAR ERTELEDİ

ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer, bazı ürünlerin vergi listesinden kaldırılacağını belirtirken dizüstü bilgisayar ve cep telefonlarına ilişkin ek vergi uygulamasının 15 Aralık'a kadar erteleneceğini duyurdu.

ABD, Çin'e ek vergiyi 15 Aralık'a kadar erteledi

 

TRUMP, BORSADAKİ ŞOK SONRASI FED'İ SUÇLADI: ÇOK GEÇ KALINDI

Trump, Wall Street sanayi endeksi Dow'un 800 puandan fazla düşmesinin ardından Fed'i suçladı: Bazı konularda çok geç kalındı.

Trump, borsadaki şok sonrası Fed'i suçladı: Çok geç kalındı

 

YELLEN ABD İÇİN RESESYON RİSKİNİN DÜŞÜK OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Eski Fed Başkanı Yellen, ABD ekonomisinin resesyona girme riskini düşük gördüğünü ancak olasılığın arttığını söyledi.

Yellen ABD için resesyon riskinin düşük olduğunu söyledi

 

ABD BORSALARINDA ŞOK DÜŞÜŞ

ABD ekonomisindeki resesyon endişesi Wall Street'te şok düşüşe yol açtı. 3 ana endeks de günü yüzde 3 kayıpla günü kapadı.

ABD borsalarında şok düşüş

 

RESESYON KORKUSU ASYA'YI DA VURDU

Asya Borsaları ABD getiri eğrisinin tersine dönmesinin resesyon korkularını ateşlemesiyle Hong Kong hariç geriledi.

Hong Kong’da hisse senetleri kayıplarını tersine çevirirken Japonya’da endeks geriledi.

Çin Merkez Bankası finansal sisteme likidite enjekte etti. Makroveri ajandasında, Çin'de Temmuz ayında konut fiyatları Haziran'dan daha yavaş artarak aylık bazda yüzde 59 yükseldi.

Resesyon korkusu Asya'yı da vurdu

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (34)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)