E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul rekor serisine ara verdi ---

Borsa İstanbul rekor serisine ara verdi

Borsa İstanbul rekor serisine ara verdi
16 Kasım 2021 - 18:10 borsagundem.com

Küresel piyasalar yoğun veri gündemine odaklandı. Yurt içinde de kurların yükselişi sürerken, Borsa İstanbul yükselişe ara verdi. BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,99 oranında değer kaybıyla 1.685,60 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Yurt içi piyasalar dün güne, BBVA'nın Garanti Bankası’nda kendine ait olmayan diğer payların tamamı için 12,20 TL gönüllü pay alım teklifinde bulunması haberi ile başladı. Primli geri alım teklif bankacılık sektörü hisselerinde coşku yaratırken, piyasannın genelinde güçlü yükselişler görüldü. Perşembe günü yapılacak olan TCMB toplantısı öncesinde kur cephesinde yükseliş eğilimi devam ediyor. Küresel risk iştahında dalgalı seyir sürerken, ABD cephesindeki veri akışları ve Fed üyelerinin konuşmaları takipte olacak.

Küresel piyasalarda dün kararsız bir görünüm izlenirken, Garanti Bankası’ndaki pay alım teklifi ile bankacılık sektörü öncülüğünde BIST 100 Endeksi’nde ise güçlü yükselişler yaşandı. BIST 100 Endeksi dün günü yüzde 3,91 oranında yükselişle 1.702,49 puandan tamamladı. Endeks güne yükselişle başlarken, sonrasında yatay seyretti. Bankacılık endeksinde ve dolar/TL kurunda ise yükseliş sürdü. Endeks gün sonunda satışların yoğunlaşmasıyla negatif seyre geçerek günü düşüşle tamamladı. Asya borsaları karışık seyretti. Avrupa borsaları pozitif seyretti. ABD borsaları dün günü yatay kapanışlarla tamamlarken, bugün karışık seyirle açıldı.

'Sermaye piyasalarımızda bu yılın gündemi hiç şüphesiz halka arzlar'

Taşkesenlioğlu'ndan yatırımcılara 'anonim hesaplara itibar etmeyin' uyarısı

BORSA İSTANBUL

Dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi günü yüzde 3,91 artışla rekor kapanış seviyesi olan 1.702,49 puandan tamamladı.

Ekim ayından bu yana alıcılı seyreden banka hisseleri, dün Garanti BBVA'nın ana hissedarı Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın (BBVA) açıklaması sonrası tarihi yükselişlerinden birini kaydetti.

BBVA'nın, Garanti BBVA hisseleri için gönüllü pay alım teklifinde bulunmaya karar verdiğini ve alım fiyatının, gerekli izinlerin alınması durumunda hisse başı 12,20 lira olacağını açıklamasıyla banka hisselerinin büyük çoğunluğu günü yüzde 10'a yakın değer kazancıyla tavan fiyattan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde konut fiyat endeksi, yurt dışında ise İngiltere'de işsizlik, Euro Bölgesi'nde büyüme ile ABD'de perakende satışlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı verilerinin takip edileceğini bildirdi. Fed yetkililerinin sözle yönlendirmeleri ve oynaklığın arttığı tahvil piyasalarının da yatırımcıların odağında olacağı da aktarıldı.

Teknik açıdan BIST 100 endeksinde kısa vadeli yükseliş trendi içerisindeki güçlü seyir sürerken, bankacılık sektör endeksinin yüzde 9.74 oranında yükselişle yukarı harekete öncülük ettiği
piyasada, tüm zamanların TL bazındaki en yüksek gün içi ve kapanış seviyeleri görüldü. Üst direnç olarak izlenen 1.700 seviyesini dün test eden piyasada, gün içerisinde bu noktanın öne çıkacağı belirtilirken, 1.700 seviyesini yukarı yönlü geçecek hareketlerin de dolar bazındaki grafiklerde hedef direnç seviyesi olan 1.800 seviyesini test edebileceği düşünülüyor. Dolar bazındaki grafiklerde orta ve uzun vadeli taban oluşuma yönelik sinyallerin oluşabilmesi için 1.800 direncinin aşılması halinde 2.000 ve 2.225 seviyelerinin test edilme potansiyeli devam edecek. Endeksin 1.682 seviyesi altında kapanış yapması halinde de kar satışlarının 1.644 seviyelerine kadar güçlenmesi bekleniyor. Teknik göstergelerdeki genel güçlü görünüm kar satışı yaşansa da alım fırsatı olacağına ve yükseliş trendinin devam edeceğine işaret ederken, gün içinde bankacılık dışı hisselerde kar satışlarına dikkat çekiliyor. 

Piyasalarda bugün takip edilen verilerde öne çıkanlar ise 10.00'da İngiltere, eylül ayı işsizlik, 13.00'te Euro Bölgesi, 3. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla, 14.00'te Türkiye, eylül ayı konut fiyat endeksi sonrasında da ABD'den 16.30'da ekim ayı perakende satışlar, 17.15'te de ekim ayı sanayi üretimi ve ekim ayı kapasite kullanımı oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 1,13 artışla 1.721,79 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 19,29 puan ve yüzde 1,13 değer kazanarak 1.721,79 puana yükseldi. Endeks böylece, açılışta tarihinin en yüksek seviyesini gördü.

Bankacılık endeksi yüzde 5,66 artarken, holding endeksi yüzde 0,08 düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bankacılık, en çok kaybettiren yüzde 0,62 ile finansal kiralama, faktöring oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında gördüğü en yüksek seviye rekorunu 1.725,02 puana taşıdı.

Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, 1.725,02 puan ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,60 ve 10,26 puan değer kazanarak 1.712,76 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 18 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.700,50, en yüksek ise 1.725,02 puanı gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 2,86 ve holding endeksi yüzde 0,32 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bankacılık, en çok gerileyen ise yüzde 2,60 ile inşaat oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 1,28 ve hizmetler endeksi yüzde 0,34 değer kazanırken, teknoloji endeksi yüzde 0,30, sanayi endeksi yüzde 0,36 değer kaybetti.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 47'si yükseldi, 49'u değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Garanti BBVA, Akbank, Yapı Kredi, Petkim ve İş Bankası (C Grubu) oldu.

BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,99 oranında değer kaybıyla 1.685,60 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi önceki kapanışa göre günü yüzde 0,99 oranında 16,89 puan değer kaybıyla puandan tamamladı. Gördüğü en yüksek seviye rekorunu ise bugün 1.725,02 puana taşırken, en düşük 1.681,78 puandan işlem gördü. Toplam işlem hacmi yaklaşık 36 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. 

Bankacılık endeksi yüzde 0,25 oranında değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,60 oranında değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran bugün de bankacılık olurken, en çok gerileyen ise yüzde 5,31 ile inşaat oldu.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 0,46, sanayi endeksi yüzde 1,37, hizmetler endeksi yüzde 1,44 ve teknoloji endeksi yüzde 1,59 oranında değer kaybetti.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 16,29 puan ve yüzde 0,88 oranında düşüşle 1.843,47 puandan kapandı. BIST hisselerinin 96'sı prim yaparken, 315'i geriledi. Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Petkim ve Türk Hava Yolları en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

Ergun: Şirketlerimizi borsaya davet ediyoruz

Milpa ve Albaraka sorusu

KÜRESEL PİYASALAR

Küresel pay piyasaları, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping çevrimiçi olarak ekonomik ve siyasi konuları tartışmak için bir araya gelmeleri ve toplantı öncesi her iki liderin yapıcı açıklamaları sonrası sakin seyrederken, bugün yoğun veri gündemi takip edilecek.

Dün küresel pay piyasaları alış ağırlıklı seyrini sürdürürken, New York borsası ise yatay seyretti.

ABD'de Biden'ın, ekonomi planının ilk aşamasını oluşturan yaklaşık 1 trilyon dolarlık altyapı paketini onaylamasına karşın, devam eden enflasyon baskıları tahvil piyasalarında satışların artmasına neden oluyor.

Analistler, enflasyon baskısının yatırımcı davranışlarında değişime neden olduğunu kaydederek, bir çok yatırımcının kendisini enflasyondan koruyabilecek yatırım araçlarına başvurmaya başladığını belirtti.

Bugün açıklanacak perakende satışlar verilerinin tüketici davranışlarına ilişkin ipuçları barındırdığını kaydeden analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin de varlık fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini bildirdi.

Dün, New York borsasında endeksler yatay bir izlerken, bugün endeks vadeli işlem kontratlarınnda da sakin seyrin korunduğu görülüyor.

Avrupa tarafında ise gündem siyasi anlaşmazlıklarla belirlenmeye başladı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Polonya ile yaşanan göçmen krizinden dolayı AB’nin Belarus'a yönelik yaptırımlarını hava yolu şirketleri de dahil olmak üzere genişleteceğini açıkladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Belarus-Polonya sınırındaki göçmen kriziyle ilgili Rusya’nın "müzakere ara bulucusu" olarak yardımcı olabileceğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği (AB) ile Kuzey İrlanda konusunda yaşanan sorunları çözebilmek için müzakerelere devam etmek istediklerini ancak tartışmaya neden olan Kuzey İrlanda Protokolü'nü askıya almalarının "tamamen meşru" olacağını dile getirdi.

Öte yandan, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enerji fiyatlarındaki artış veya arz kısıtlamalarının devam etmesi halinde enflasyonun uzun süre yüksek seviyelerde kalabileceğini bildirdi.

Bölgede yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına ilişkin endişeler de artmaya devam ediyor.

Dün, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,05, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,34, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,49 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,52 değer kazandı.

Asya borsalarında haftanın ikinci işlem gününde karışık bir seyir izlendi.

ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in çevrimiçi toplantıda ekonomik ve siyasi konuları tartışmak için bir araya gelmesi ve görüşme öncesi her iki liderin yapıcı açıklamalarda bulunması, iki ülke arasında gerilimin düşeceği beklentileriyle pay piyasalarını destekledi.

Buna karşın Çin'de yeni tip korona virüs vaka sayılarındaki yükseliş nedeniyle tedbirlerin artırılması ve emlak sektöründeki sıkıntılar risk iştahını sınırlayan gelişmeler olarak gündemde kalmaya devam etti.

Bu gelişmelerle kapanışta Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 azalışla 3.522 puan, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 düşüşle 2.997 puan, Avustralya'da ASX 200 endeksi yüzde 0,7 kayıpla 7.420 puan oldu.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1 artışla 29.808 puandan günü tamamlarken, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,2 azalışla 60.618 puanda, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,1 yükselişle 25.662 puanda seyrediyor.

Avrupa borsaları güne alıcılı bir seyirle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi önceki kapanışın yüzde 0,23 üzerinde 489,5 puan, Almanya'da DAX 30 endeksi önceki kapanışa göre yüzde 015 artışla 16.170 puan oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,12 değer kazancıyla 7.360 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi önceki kapanışın yüzde 0,23 üzerinde 7.144 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi önceki kapanışa göre yüzde 0,06 yükselişle 27.944 puanda bulundu.

ABD borsasında endeksler güne karışık seyirle başladı. Açılışın ardından, Dow Jones endeksi yüzde 0.2 yükseldi. Nasdaq endeksi yüzde 0.1 değer kaybederken, S&P 500 endeksi yatay hareket etti.

Warren Buffet’ın yeni yatırım stratejisi

Kripto yatırımlarında yapılan 5 büyük hata

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 10,0880 liradan, euro 11,4840 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 10,0860 liradan alınan dolar 10,0880 liradan satılıdı. 11,4820 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 11,4840 lira olarak belirlendi.

Dolar/TL ise dün uluslararası piyasada günü yüzde 0,80 artışla 10,0639'dan tamamlaması sonrası, bugün bankalararası piyasanın açılışında 10,0937 ile zirvesini gördü.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 10,0390 lira, euronun satış fiyatı ise 11,4780 lira olmuştu.

Euro/dolar paritesi dün yüzde 0,7 azalışla 1,1361'le Temmuz 2020'den bu yana en düşük seviyeye gerilemesinin ardından önceki kapanışa göre yüzde 0,2 artışla 1,1382 seviyelerinde bulundu.

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 10,17 seviyelerinde işlem gördü.

Dün en düşük 9,9443 ve en yüksek 10,0780 seviyelerini gören dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 0,8 üzerinde 10,0639'dan tamamladı.

Dolar/TL, bugün 10,2161 ile zirvesini görmesinin ardından saat 10.45 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 1,1 artışla 10.1690 seviyesinden işlem gördü. Euro/TL yüzde 1,18 değer kazanarak 11,5680'den, sterlin/TL de yüzde 1,39 artışla 13,6780'den satıldı.

Dolar endeksi ise 95,5 ile yaklaşık 16 ayın en yüksek seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi de yüzde 0,1 artışla 1,1373'ten alıcı buldu. Dolar/yen paritesi 114,2 seviyelerinde yatay hareket etti.

Analistler, küresel bazda artan enflasyon baskılarının ABD'nin tahvil piyasalarında oynaklığı artırdığını ve dolar talebini güçlendirdiğini kaydetti.

Analistler, teknik açıdan dolar endeksinde 95,5 ve 96,5 seviyelerinin direnç, 94,5'in ise destek konumunda olduğunu söyledi.

Gün ortasında uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1360, sterlin/dolar paritesi 1,3460 ve dolar/yen paritesi 114,20 düzeyinde seyretti.

İstanbul serbest piyasada dolar 10,1870 liradan, euro 11,5750 liradan satıldı.

Gün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 10,1600 lira, satışta 10,2007 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 9,9734 lira, satışta 10,0133 lira olarak belirlemişti.

Uluslararası piyasalarda, saat 18.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,13442, sterlin/dolar paritesi 1,3424, dolar/yen paritesi de 114,60 düzeyinde seyretti. Serbest piyasada dolar/TL bugün de yükselişini sürdürerek aynı dakikalarda 10,2731 liradan, euro/TL 11,6570 ve sterlin/TL 13,7980 seviyesinden karşılık buldu.

Doların ateşi yükseliyor!

TCMB'nin faizi sabit bırakmasını bekliyorum

EMTİA PİYASALARI

ABD'nin rezervlerindeki petrole dokunup dokunmayacağına ilişkin bir açıklama olmaması ise petrol fiyatlarını destekledi. Brent petrolün varil fiyatı üst üste 4 günlük düşüş eğiliminin ardından yeni günde yüzde 1 artışla 82,2 dolardan işlem görürken, dolar endeksi ise 95,5 seviyesinde bulunuyor.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 1,6290'la 27 Ekim'den bu yana, altının ons fiyatı da 1.870 dolarla 14 Haziran'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 82,93 dolardan işlem gördü.

Dün 82,49 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 82,05 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.45 itibarıyla kapanışa göre yüzde 1,07 artışla 82,93 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 80,47 dolardan alıcı buldu.

Avrupa'da yeni tip korona virüs (Kovid-19) vaka sayılarındaki artışın petrol talebini düşüreceği beklentisi, fiyatlar üzerinde etkili oldu.

İtalya'da vaka sayılarındaki artış sebebiyle toplu taşımada kontrolleri sıkılaştıran yeni tedbirler getirilirken, Hollanda'da son 24 saatte 19 bin 274 kişinin Kovid-19 testinin pozitif çıkmasıyla salgının başlangıcından bu zamana kadarki en yüksek günlük vaka sayısına ulaşıldı.

Avusturya'da ise Kovid-19 aşısı yaptırmamış ve son 6 ayda hastalığı geçirmemişler için bazı durumlar dışında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmaya başlandı.

Geçen hafta yayınlanan aylık petrol piyasası raporunda Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), dördüncü çeyrek için küresel petrol talebi öngörüsünü bir önceki ayın raporuna göre günlük 330 bin varil düşürmüştü.

Fiyatlar, küresel petrol talebindeki düşüş beklentilerine rağmen arzın artacağı öngörüsüyle dengeleniyor.

ABD'nin yükselen akaryakıt fiyatlarını kontrol altına almak için stratejik petrol rezervlerini piyasaya süreceğine ilişkin haberler, OPEC ile OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun aralık ayı için günlük 400 bin varil üretim artışını koruması ve son üç haftadır ABD'de artan sondaj kulesi sayısı da arzın yükseleceği öngörülerini destekliyor.

Norveç merkezli bağımsız enerji araştırma kuruluşu Rystad Energy Petrol Piyasaları Analisti Louise Dickson, piyasaların, arz kısıtının kısa vadeli olacağı düşüncesiyle gelecek dönemdeki arz beklentilerine ve Kovid-19 salgınında yaşanacak gelişmelere odaklandığını belirtti.

Küresel petrol arzının hala talebin gerisinde kaldığına işaret eden Dickson, "Bu eğilimin 2022'nin ortalarına doğru değişeceğini ve petrolde üç haneli fiyatların görülmeyeceğini tahmin ediyoruz." ifadesini kullandı.

​​​​​​​Brent petrolde teknik olarak 83,04 ile 83,20 dolar aralığının direnç, 82,67 ile 82,46 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor. 

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 609 lira seviyesinde işlem gördü.

Dün dolar kurundaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü önceki kapanışın yüzde 0,64 üzerinde 602,9 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından, saat 10.50 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1 yükselişle 609,1 liradan işlem gördü. Çeyrek altın 1.000 lira, Cumhuriyet altını da 4.080 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı, yatay seyirle 1.864 dolardan alıcı buldu.

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin sözle yönlendirmelerinin varlık fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini belirterek, yükseliş eğilimindeki ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin küresel dolar talebini artırdığını ifade etti.

Teknik açıdan altının ons fiyatında 1.870 dolar önemli direnç, 1.810 dolar destek konumuna geldi.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 611,70 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 4.051,00 lira oldu.

Altının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 0,5 artışla 1.872,2 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,6 yükselişle 81,9 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 994,00 lira, Cumhuriyet altını 4,067,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 2,16 yükselişle 614,20 liradan işlem gördü.

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 608 bin 470 lira, en yüksek ise 617 bin lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 2,7 artışla 615 bin liradan tamamladı.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.00 itibarıyla 1.859 dolardan, Brent tipi ham petrolün varil fiyatı vadeli işlemlerde yüzde 0,07 oranında yükselişle 82,12 dolardan işlem gördü.

Ons yükseliyor, gram altın uçuyor

IEA, küresel petrol talebindeki artış öngörüsünü sabit tuttu

VADELİ PİYASALAR

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) aralık vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne düşüşle başlamasının ardından 1.927 puanda dengelendi.

Aralık vadeli endeks kontratı, açılışta 1.954,75 puanı görmesinin ardından düşüşe geçerek, önceki normal seans kapanışının yüzde 0,9 altında 1.927,00 seviyesinden işlem gördü.

Dün, Garanti BBVA ana hissedarı Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'nın (BBVA), Garanti BBVA'nın tamamı için gönüllü pay alım teklifinde bulunacağını açıklamasının ardından hızlı yükseliş eğiliminde hareket eden endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışın yüzde 7,6 üzerinde 1.945,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında da yükselişine devam ederek 1.949,50 puana çıktı.

Analistler, BBVA'nın Garanti Bankası için gönüllü pay alım teklifinin 12,20 lira olduğunu hatırlatarak, hissedeki yükselişin bugün de devam etmesine karşın diğer banka hisselerinde karışık bir seyrin hakim olduğunu bildirdi.

BBVA'nın bu hamlesinin ayrıca yerli ve yatırımcının algısında pozitif etkiye sebep olduğunu kaydeden analistler, buna karşılık kısa dönemde gerçekleşen hızlı yükseliş sebebiyle bugün kar satışlarının etkisini artırdığını söyledi.

Teknik açıdan endeks kontratında 2.000 puanın direnç, 1.900 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydetti.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (34)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hurdacı16 Kasım 2021 20:45

    Adam garantiyi alacam dedi onunda halka açık kısmının %62 sı zaten yabancının elinde diyer bankalara ne oldu da uçtu bankalar çok ucuzmuş  ne kadar batık var bu döviz artışı kaç kişiyi veya kaç şirketi daha batıracak kimse konuşmuyor. 12,20 den alırım dedi mesela o gün fiyat 13 nasıl olacak .

  • Mucise Reis ;)16 Kasım 2021 20:58

    ....alabilirim....öyle düşünüyorum..öyle planlıyorum... %100 alıcam, ölümüne alırım benim onlar... demedi.. Burada kelimeye dikkat. almaya niyetim var, hedef noktam  12.xx dedi... yapar mı? yapmaz mı ? cayar mı ? kim bilebilir ? ... 13 olması 20 olması önemsiz anlaşılan rakamlar al-sat yapılır. anlaşılan rakamdan işlem yaparlar. otomobıl satmak gibi yanı anlaştık. aldık ve sattık derler... ki zaten bilerek tepeden fıyat verdiler, o fiyat altından uzun suredır alım yapıp pusu yapmışta olabilirler. oyun yani : )) kaç kişi aldı kım bilir, kaç tane bankadan hemde. :D iş,ak,vakf, kaç milyon usd mal alındı ? açıklama sonrası hepside tavana yapıştırıldı :D kaç kurum, kaç yabancı, yasal yolla soydu bizleri :D uyum sağlamak lazım çok duşunmeden. SPK düşünsun. YASAL SPEKULASYON VE SOYGUNLARIN çözumunu...boşverr

  • Acemi16 Kasım 2021 20:03

    Arkadaşlar benim 1yıllık mazim burda yatırım için girdim fakat çok hissemde zarardayım hisse düşüyorsa short stoplos bizi nasıl koruyor yazan olursa sevinirim

  • Mucise Reis ;)16 Kasım 2021 20:53

    Stop uygulama önemli. planlı / plansız stop yapılıyor hatta otomatık talimat verir, istediğin değerde stop gelırse uygulanır... planlı stop yaa pıyasa iyi normal, sürpsiz haber yok ortalama açarsın, grafik açarsın, orada x bun xx gun xxx gun seçersin orayı aşağı kırarsa zararına satarsın. çunku merkesi nokta kırılmış olur. sende kırılan pıyasada zararına çakarsın malı, ilk durak noktada toparlarsa ordan çakar alırsın sattıgın noktaya toparlansın dıye.. plansız stop merkez bankası, siyasi surpsiz bişe anlatırr pıyasa -1-2-3 gozun kapalı çakar çıkarsın zararına... stop razıyım zarar çıktım demek. her kağıtta bu olmaz. yanı aracı kurum ile çalış bence. hisseleri sor, araştırma raporlarını sor, önerileri sor ordan hesap aç bilgilendirirler seni. yoksa stres edersın. her durumda bir kurtuluş vardır borsada. gelir /geçer ..

  • Mucise Reis ;)16 Kasım 2021 20:49

    Mesela Garanti bank aldım 10 bin tl yukselir diye.. hedef merkez bankası faiz kararına yakın evrelerdi diyelim geçen hafta aldın.. hoopp karşısına Vaeli işlem  açarsın... vadeli kısa seçim açtın DÜŞER diye, biraz riskli olanındaan. Burası önemli. hedef yaklaşıyor 7 gun 6 gun 5 gun 3 gun hoop çalkandı oldu borsada. 10 bin tl düştü çat çat 9 bin tl ye... ama VEDELİDE kısa getirili riskliye 200 tl attın, risk oranında sana getiri geririyor... çünkü garanti düşere vadeli oynadın. kaldıraç gibi katlamalı olur bunlar... sen kötü senaryoyu riske ettın senı korudu zararını... tam tersi olsun, garan bin kar koydu.. senin 200 tl burda patlar sıfır olur mesela :D koruma yaptın... Ama yazdığına göre çok acemisin planlı programlı vadeli işlerde bu olabilir. totalde ana para ciddi koruma olabilir. aracı kurum ile çalışmanı öneririm. stop da anlatayım diğer yorumda.

  • Mustafa16 Kasım 2021 19:30

    Arkadaşlar borsada yükseliş yabancı alımlarıyla oldu . Bankalar holding ve enerji yükselti borsayı. Burda akbank yapikredi sabah sağlam mal çıktılar. Dikkat edin bu yükseliş sadece dolar karşısında ucuzlayan 15 hisseye oldu genel bir piyasa yükselişi değildi. Buda şu demek eğer bu hisselerde kar alımları başlarsa can yakar . Viop bugün %-4 kapattı bugün borsada olacaklar sabahtan belliydi zaten ben sabahtan endeks short açtım bazı hisselerede . Eğer düşüş ve yükseliş işlem acmiyorsaniz buralardan banka holding havayolu enerji bist 30 içindekilere girmek zarar getirebilir . Dolar sadece turkiyede değil şuanda dünya genelinde güçlü abd son 30 yılın en yüksek enflasyon oranını açıkladı. Oradan gelecek bir faiz artırım yonundeki açıklamalar iyice dolar ateşler. Yan tahtalarin çoğu ralli katılmadı ama olası bir düşüş katılabilir. Dikkatli olmakta fayda var mutlaka stoploss kullanin

  • Borsacı Osman16 Kasım 2021 18:47

    Garan alım açıklaması ile gidenler hariç ki bankalar bunlar geri kalan sağlamlarda bir sıkıntı yok,düzeltme illaki olacaktır 1675-1670 civarına kadar çekilme normaldir yan tahtanız yoksa panik yapmayın,günlerce topladıklarını bir anda satıp çıkamazlar altını çiziyorum sadece garan geri alırım dedi başkası değil!!!! Birde sabancının onayı gelirse geri alım için oda yürür nedennnn yürür? Ucuzda ondan,endekse bakın stop denen icadı gerekirse kullanın bu sizi gercekden çöküş olacaksa bile kurtarır,herkese hayırlı kazançlar.

  • Mustafa16 Kasım 2021 19:40

    Borsada dip yoktur .kolaymi bu piyasada para kazanmak 15 sene oldu .burda tutun satmayın değil kar varsa alın arkadaşlar direnç geçerse endeks tekrar alım yaparsınız yada biraz uzaktan izleyip dip yaptığında daha ucuz kadarsınız demek daha mantıklı. Borsami yükseldi 15 hissemi ? Burda gözden kaçan bu aşağıda %2 civarı GAP boşluğu var çoğu hisselerde altlarda büyük GAP boşlukları ilerde olurda GAP almak isterse panik satışlarıyla çok canlar yanar. Adam banka almış %40 karda daha gidermi diyor .borsada para kazanmak kolay olsa herzaman grafik olarak yükselen borsada haftalık grafik bakın bukadar küskün olmazdı. Bu zaman tam can kaçak zaman düşüşler hızlı ve sert olur

  • Mucise Reis ;)16 Kasım 2021 17:16

    eee gittiniz 1 tavanlı borsadan tepeden aldınız malı... 10 tl alınan hisse senedi kaç para oldu?  eğer usd 10 tl den alsan merkez bankası faiz zırvalama öncesi şuan usd 10,25 tl 25 kuruş KAR .. yaa onun bunun peşinden koşmayı bırakın. haberleri okuyup takip etsenız zaten mantık doğru yolu gösterıyor... şimdi gider tepden usd alırsınız karar gunu :D yaa otobus kalkacak yolcu sayası 44 kişi, saat gelmiş kalkıyoruz koşa koşa otobuse bınıyorsunuz sondan 5 - 4 - 3 - 2 - 1 kişi olarak :D  ... tv lere kanmayın aldanmayın yandaş ekonomıstlere onlar kendı gorevı ıcın yorumlar ve konuşur. maaş almak için. asgari cüreti konuşan tvlerde kaçında asgari ücretli ile röportaj yayaınlandı canlı yayın ??? anlayın artık.

  • shortçu16 Kasım 2021 16:09

    ohh be hele şükür çaktılar borsaya shortlardan zararı çıkarttım.

  • tolga16 Kasım 2021 15:40

    karsan ım tavana gidiyor

  • ali16 Kasım 2021 15:36

    vakıfbank allah belanı 20 bin lira zarar oldu sabahtan beri

  • M.a16 Kasım 2021 15:33

    Yatırımcı nın anasını ağlattınız bırde dalga geçiyorlar tek bildiğim tl.dolar karşısında erdiyidir .

  • sedat16 Kasım 2021 14:21

    uçan hisselerden çıkan para altın fiyatlarından kar eden kozal hissesine gidiyor. kozal 150 liraya gider

  • asım16 Kasım 2021 14:18

    LANET OLSUN DOLARA ARTIK MÜAHELE EDİN FAİZ Mİ ARTTIRIYORSUN NE YAPIYORSUN YAP ARTIK.

  • okiman0716 Kasım 2021 13:39

    nerde çoşku var? tek çoşku euro dolar da var

  • cemo16 Kasım 2021 12:45

    reisin dediği gibi doları dengeye oturtacağız demişti. dolar her gün dengeli olarak yüzde 1-2 yükseliyor. süper denge oldu. denge devam ederse 20 liraya kadar dengesini kaybetmeden gidecektir.

  • tolga16 Kasım 2021 12:42

    karsan ım tavan yapmadan borsa düşmez. şuan 3,76

  • teknikçi16 Kasım 2021 12:25

    Hazır olsun düşüyoruz. teknik 5 dakikalık veriler düşüşü destekliyor.

  • shortçu16 Kasım 2021 12:12

    YETER ARTIK BUGÜN SHORTU TAMAMEN GİYDİM ARTIK MUTLAKA SATIŞ GELECEKTİR. KAYBETTİKLERİMİZİ GERİ ALACAĞIZ KAR SATIŞLARI BAŞLASIN.

  • ALİ KODUŞ16 Kasım 2021 11:58

    Benim tahminim büyük hisse senetleri gitti sıra şimdi küçük şirketlere gelecek ben pozisyonumu almaya başladım .

  • Mustafa16 Kasım 2021 11:24

    Dunkunu anladık hadi de bu batan ekonomide neyin coşkusu bu onu anlamıyorum..

  • BORSACI16 Kasım 2021 11:20

    bu ülke tarihte hiç görülmemiş kötü günlere sürükleniyor TL bitiyor savurganlık ve saltanat ekenomiyi bitirdi hükemet tl karşısında hükümsüz duruma düştü .millet sefalete sürükledi bir an önce batırmadan erken seçim kararı almalı chp de kadrosunu hazırlamalı.

  • Ramo can16 Kasım 2021 19:33

    İşiniz boş muhabbet. Siz ne yaptınız onu söyle doları 10 TL gıda fiyatları petrol enerji hersey uctu zamlardan .bikerede yapamadık beceremedik deyin .herseyi biliyorsunuz maşallah

  • RAMO CANCAN16 Kasım 2021 12:01

    Diyelim ki chp geldi .ekonominin düzelmesi için sanayi ürünlerini üretmek ve hiç bir şeyi dışarıdan almamak gerek sen duydun mu hiç chp ve iyi parti den savaş uçağı otomobil ağır sanıyı iş güç.anacak ortalığı karıştırmak işleri güçleri.tüm dünya da enflasyon krizi var.chp ne diyor siha yapacaklarmış acaba ucacakmı, otomobil yapacaklarmış acaba bu otomobil yüreyecekmiş hem kemal hemde bir milletvekili söylüyor.sonra tüm dünya ve içimizdeki büyük şirketleri ile muhalefetin kirli kampanyalı dövizi biraz daha patlatmıştır.ama her şey zamanla düzelecektir.

  • Ahmet Özbir16 Kasım 2021 11:13

    borsa şahlandı diye sevinen avareller, dolar 10'dan 10,17'ye çıkınca yine zarar etti:)

  • Tolga16 Kasım 2021 11:09

    Hazır olun karsan dipten uçuşa geçiyor

  • Mucise Reis ;)16 Kasım 2021 11:07

    Arkadaşlar tavanden ne diye atlarsınız? onca yazıyoruz... MERKEZ açıklama yaptı mı ? merkez ne dedi ? hadi biz geçen hafta aldık borsa durgun deniz.. kasım 3 hafta diye.. şimdi, merkez neyi etkıleyecek USD yi.. şimdi borsa 2 tavan çakmış nerede ise bazı bankalar.. ne halta atlarsın 2 tavanın peşine ??? tren kaçtı pazartesi risk arttı, o zaman merkez hamlesini kendine hedef alırsın USD .. yaa tv den radyodan duyuyornuz bilmeden dalıyorsunuz... şimdi borsadan zarar çıkar merkez sonrası cuma gunude usd le oynarsınız :D yaa parayı kolaymı kazanıyorsunuz ? saçma sapan hamelerle beni sinir ediyorunuz. kucuk yatırımcısan, kucuk par aile oyna.. buyuk yatırımcısan  az az al. bir kere alma.. saçma sapan işler... az para ile oyna, tecrube et, ne vurgunler yedık biz az paralarla :D boksor vursa yumruk komaya gideriz... ama boksorler alışkın yumruk yemeye onun gibi.

  • Ali16 Kasım 2021 10:24

    Açılışta vakıfbank aldım 10 bin lira zarardayım. Borsanın allah belasını versin. Dolar 10.20 olmuş bu nasıl ülke

  • Mustafa16 Kasım 2021 11:25

    Ne atliyonki verirler eline

  • Vatandaş16 Kasım 2021 10:23

    Yok böyle bir maniplasyon, halkbank 4.86 -%2,5 xbank % kaç. Hiç vicdanınız sızlamıyor mu? Siz evinizde kendinize ait olan malı bedava bağışlıyormusunuz? Kurumların bu kadar dolar bazlı değer kaybetmesine ses çıkarmayanlar, bana endeksin getirisinden bahsetmesin. Kim malını ucuza verir, iflas etmis olmak lazım. Ayıptır yeter artık.Allahım sen bize akıl fikir ver. Ya sabır!

  • Mucise Reis ;)16 Kasım 2021 17:01

    Geçmiş olsun. Zarar olabilirsiniz. ama, lokomatif ve sorunsuz kağıtlar borsa çıkarken daha iyi çıkış gösterebilir. o bakımdan aracı kuruma danışın takaslarınızı taşırın. bir mıktar azararda olsa malıyete gelecek diye beklemeyın. az az satıp zarar, yukselmesi muhtemel daha kalıtelı ulke lokomatıfı guncel durumda daha ıyı pırım edecek kağıtlara geçebilirsiniz. hepsi deıl. bir kısım belırlı yuzdelık rakam ile. profesyonel destek danışma alabılırsınız. bu işilerde yanlış adıma tarsanız, sıkıntınız artabılır. bol şans... bazen x hissede yuzde 50 zarar beklemektense, birazını satıp z hissede üzerine kar yazmak daha mantıklı olabılır. uzman yardımı almanızı onerırım..  anca fıkır verebılıyorum.. durumunuzu analız edıp gormek için aracı kurum danışın.

  • Sinem16 Kasım 2021 15:48

    Sabahtan beri oturdum ağlıyorum. Bu nasıl yatırım şirketidir anlamıyorum artık. Ne beynim dayanıyor nede kalbim. Bu hisse beni yorgun ve bitkin düşürdü. Bunu bize yapanlar kahru perişan olsun. Amerikada kahrolsun şahısların yaptığı hatayı mazlum Türk Milletine kesti. Bankayada bisey olmadı. Tahsisli ile bedava hisseye çöktü. Umurunda bile değil.

  • Mucise Reis ;)16 Kasım 2021 10:17

    Sağır sultan ve borsadan tövbeliler gelene kadar devam :D sonra W yaparız :D ahaha.. Borsa acımasızdır. Afrikalı sırtlan sürüsü gibi av olmayacaksın... ben gurup kurdum, ben ekip kudrdum :D geç o ayakları gürledimi ormanlar kralı ekibin dağılır darmaduman olur. yanındakine deil, kendine güvenmelisin önce :D donanımın iyi olacak, stratejın hedefin olacak.  Bol kazançlar..