E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa İstanbul psikolojik sınır 80.000'de---

Borsa İstanbul psikolojik sınır 80.000'de

Borsa İstanbul psikolojik sınır 80.000'de
07 Ağustos 2014 - 09:07 borsagundem.com

Yurtiçi-yurtdışı ve jeopolitik risklerle yükselişe devam eden kur ve faiz baskısı ile BIST100 değer kaybetti

Turkish Yatırım tarafından hazırlanan günlük bülten:
   
"RİSKİN HER TÜRLÜSÜ..
   
Yurtiçi-yurtdışı ve jeopolitik risklerle yükselişe devam eden kur ve faiz baskısı ile BIST100 dün %2,26 değer kaybeden bankacılık önderliğinde %1,50 düşüşle 79,432’den kapandı, toplam işlem hacmi 4.1 milyar TL. Avrupa borsalarının güne düşüşle başlamasının beklendiği bu sabaha bakıldığında hem Moody’s’in beklenmesinin yarattığı temkinli hava, hem küresel çapta riskleri satma çabası, bunların karşısında da yatay ABD kapanışı ile endeksin güne yataya yakın hafif satıcılı başlamasını bekliyoruz.. Dün 80,00’in altına sarkan BIST100 için 79,000 ve 78,500 ilk desteklerken olası yükseliş denemelerinde yeniden 80,000 psikolojik seviyesi üzerinde tutunulup tutunulamayacağını izliyor olacağız..
   
ABD’den toparlanma işaretlerinin genel olarak devam ettiği ortamda zaten hali hazırda ABD tahvilleri değer kazanır ve gelişen piyasalar (EM) baskı altında kalırken bunun üzerine yurtiçi ve yurtdışı ek risklerin eklenmesi kur ve faizde yükseliş eğiliminin devamını izlememize, BIST100’ün de baskılanmasına neden oluyor..   

Haftaya yükselişin gıda fiyatlarından çıkıp da genele yayılmaya başladığını gösteren enflasyon verisiyle başlamamız sonrası hükümet tarafından da Cuma Türkiye için kredi notu değerlendirmesini açıklayacak Moody’s’e ilişkin beklentilerin çok da olumlu olmadığını gösteren açıklamalar Moody’s’in stresli beklenmesine neden oluyor, her ne kadar Başbakan Yardımcısı Babacan, nota ilişkin Hazine’ye olumlu veya olumsuz bir sinyal gelmediğini söylese de..
   
Küresel piyasalarda ise dünün en önemli gündem maddesi  Ukrayna-Rusya’ydı… “FED’den faiz artırımı beklenenden erken mi gelecek?” şeklindeki modası geçmeyen spekülasyon devam ederken jeopolitik risklerin yeniden kendini hatırlatması güvenli liman arayışlarını daha da hızlandırdığından bu kez altın fiyatlarının da ABD tahvillerinin yükselişine eşlik ettiğini görüyoruz.. Küresel piyasalarda bugünün gündemine bakıldığında  ECB faiz kararını ve Başkan Draghi’nin toplantısını, ABD’de de işsizlik başvurularını izliyor olacağız.. Yurtiçinde ise TCMB’nin haftalık olarak yayınladığı yurtdışı yerleşiklerin mülkiyetindeki hisse ve DİBS stoku veri akışında dikkati çekiyor..
   
İtalya’nın resesyona girmesi, Almanya fabrika siparişlerinin 2011 yılından bu yana en büyük düşüşü kaydetmesi ile bölge ekonomisini destekleyici politikaların devam edeceği yönünde Draghi’den sinyaller gelmesi halinde algının bir miktar toparlanması ve EURUSD’nin de yukarı yönlü tepki vermesi söz konusu olabilir ancak jeopolitik riskler izin verirse.. Ancak FED hassasiyeti çok daha yüksek olduğundan, kalıcı etkilerden söz etmek için erken olabilir..
   
Yurtiçinde ise sonrasında her ikisi de bir miktar gevşese de dün özellikle 2.1750’nin üzerini gören DolarTL ve Nisan’ın son haftasından bu yana bakıldığında zirve olarak tanımlayabileceğimiz %9,68 seviyesini gören gösterge faizde de küresel riski satma eğilimlerinin de yurtiçi dinamiklerin yanı sıra önemli etkisi olduğundan dış gelişmeleri izlemeye devam etmek gerekiyor. Bu taraftan bir stres olmasa da, hafta sonu başlayacak Cumhurbaşkanlığı seçim süreci öncesi, 11 Nisan 2014’te, temel nedenler olarak  yavaşlaması beklenen büyüme ve siyasi belirsizliklerin artmasını göstererek kredi notu görünümümüzü “durağan”dan “negatif”e çeken Moody’s’i ve hamlesini bekliyor olacağız.."
TURKISH YATIRIM ARAŞTIRMA

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)