E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul hafta boyu aldığını gün sonunda verdi---

Borsa İstanbul hafta boyu aldığını gün sonunda verdi

Borsa İstanbul hafta boyu aldığını gün sonunda verdi
25 Haziran 2021 - 18:10 borsagundem.com

Küresel piyasalarda endişelerin bir miktar sindirilmesi ile toparlama çabası etkili olurken, Borsa İstanbul'da güne yükselişle başlayan BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,34 oranında düşüşle 1.391,86 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Fed, tarafından yaratılan ve sonrasında da yatıştırılan endişelerin piyasada sindirilmesi ve ekonomik verilerin toparlanmaya işaret etmesi ile iyimserlik güç kazanarak risk iştahını artırdı. Geçen hafta Fed üyelerinden gelen açıklamalar piyasalarda öne çıkarken, salgın gelişmeleri arasında aşılamalar ve açılmalar ile gelişen iyimserlik, Delta varyantı ve vaka artışları ile bir miktar sekteye uğradı. Ekonomik veriler ve merkez bankaları söylemleri piyasalarda takip edilmeye devam ederken, piyasaların seyri ve fiyatlamalar üzerinde etkili olacak.

Dün küresel borsalarda yukarı yönlü bir seyir izlenirken, ABD Başkanı Biden'ın açıkladığı altyapı paketi de piyasaları destekledi. Hisse piyasalarında toparlanma çabasının öne çıkıtğı haftada, BIST 100 Endeksi dün günü yüzde 0,60 oranında bir yükselişle 1.410,79 puandan tamamlarken, bugün de güne yükselişle başlayan endeks bir süre sonra negatif seyre geçti. Gün sonu 1.400 altına sarktıktan sonra hızlanan satışlar ile endekste düşüş yüzde 1'i aştı.  ABD etkisi ile Asya borsaları alıcılı seyretti. Avrupa borsaları karışık seyirle açıldı. ABD borsaları dün günü yükselişle tamamlarken, bugüne de rekorla başladı. 

Elvan: Sermaye piyasalarına ilgi arttı

SPK'dan iki bedelli ve bir bedelsize onay kararı

BORSA İSTANBUL

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi dün günü yüzde 0,60 değer kazanarak 1.410,79 puandan tamamladı. 

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nin ilk gün görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye ile Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin çalışmalara devam edeceğini söyledi. Zirvede, AB Komisyonu'nun Türkiye ile göç mutabakatının ne şekilde uzatılabileceğine ilişkin bir rapor verdiğini ve kabul edildiğini anlatan Merkel, bunun 3 milyar euro ek fon ile ilgili olduğunu bildirdi.

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Türkiye-Rusya ilişkileri ve bölgesel gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede, Rusya'nın Türkiye ile hava ulaşımını yeniden başlatma kararı ve Rus aşısı Sputnik V tedarikinin başlaması gibi konular ele alındı.

Analistler, Fed yetkililerinden çelişkili açıklamalar gelmeye devam etmesine karşın tahvil ve hisse senedi piyasalarında oynaklığın azaldığını belirterek, dün küresel çapta oluşan pozitif havanın bugün Asya borsaları ve endeks vadelileri tarafında devam ettiğini söyledi.

Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de kişisel gelir ve harcamalar ile Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin takip edileceğini aktaran analistler, devam eden Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nden ve Fed yetkililerinden gelecek açıklamaların da gündemin odağında bulunduğunu kaydetti.

Teknik açıdan BIST 100 endeksi, bankacılık sektörü öncülüğünde yükselişle tamamladığı günde 1.405,17 ile 1.416,14 aralığında dalgalandı. Endeksin 1.410 seviyesinin üstünde kalması pozitif görülürken, endeks gün içinde 1.402 seviyesi üzerinde tutundukça tepki yükselişini 50 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1.428-1.430 aralığına doğru ve kısa vadede 60 günlük hareketli ortalamanın geçtiği 1.432 seviyesinde de direnç oluşturması bekleniyor. Teknik görünümün güçlenmesi için bu seviyeler üzerinde yüksek hacimli kapanış beklenirken, yukarıda da 1.450 seviyeleri hedeflenebilir. Aşağıda ise 1.430 seviyesi altında kaldıkça, ve 1.402 altında kapanış halinde uzun vadeli yükseliş trendinin geçtiği 1.365-1.373 aralığı hedefte kalmayı sürdürüyor. 

Piyasalarda bugün takip edilen veriler sakin olurken, ABD'de 15.30'da gelecek mayıs ayı kişisel gelir ve harcamalar ve haziran ayı Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi izlendi.

ABD'de kişisel gelirler azaldı

BİST 100 endeksi güne yüzde 0,23 oranında yükselişle 1.413,99 puandan başladı.

Açılışta Borsa İstanbul'da BİST 100 endeksi yüzde 0,23 oranında 3,21 puan artışla 1.413,99 puandan güne başladı.

Bankacılık endeksi yüzde 0,39 ve holding endeksi yüzde 0,27 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,80 ile finansal kiralama faktoring, tek değer kaybeden yüzde 0,21 ile inşaat oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,52 değer kaybederek 1.403,48 puana geriledi.

Günün ilk yarısında dalgalı seyreden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 7,30 puan azalışla 1.403,48 seviyesine indi. Toplam işlem hacmi 4,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.  Endeks, günün ilk yarısında en düşük 1.401,81 ve en yüksek 1.414,88 puanı gördü.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,47, holding endeksi yüzde 0,75 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,57 ile taş, toprak en çok gerileyen ise yüzde 1,69 ile turizm oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 0,52, teknoloji endeksi yüzde 0,59, sanayi endeksi yüzde 0,36 ve hizmetler endeksi yüzde 0,49 değer kaybetti.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 26'sı yükseldi, 63'ü değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Türk Hava Yolları, Garanti Bankası, Kardemir (D), Fenerbahçe Futbol ve Petkim oldu.

BİST 100 endeksi günü %1,34 oranında düşüşle 1.391,86 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul'da BİST 100 endeks haftanın son işlem gününü yüzde 1,34 oranında 18,93 puan değer kaybıyla hafta başından bu yana tüm kazançlarını geri vererek 1.391,86 puandan tamamladı. İşlem hacmi 10,6 milyar TL olurken, gün boyu hacim zayıf seyretti. Endeks gün içinde en yüksek 1.414,88, en düşük 1.391,69 puandan işlem gördü.  

Bankacılık endeksi yüzde 1,60 ve holding endeksi yüzde 1,72 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,60 ile KOBİ Sanayi, en çok kaybettiren ise yüzde 3,18 ile finansal kiralama, faktoring oldu.

Önceki kapanışa göre mali endeks yüzde 1,52, sanayi endeksi yüzde 1,06, hizmetler endeksi 1,03 ve teknoloji endeksi yüzde 1,40 oranında değer kaybetti.

BIST 30 endeksi, önceki kapanışa göre 20,36 puan ve yüzde 1,34 düşüşle 1.502,18 puandan kapandı. BIST hisselerinin 109'u yükselirken, 279'u değer kaybetti. Türk Hava Yolları, Kardemir (D), Garanti Bankası, Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı ve Ereğli Demir Çelik en çok işlem gören hisse senetleri oldu.

İsdemir ve Martı Otel sorusu

Yabancıların favori hisseleri

KÜRESEL PİYASALAR 
 
Küresel piyasalarda dün genel olarak açıklanan pozitif veriler ve ABD'de altyapı paketi konusunda anlaşmaya varılmasıyla alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, veri gündeminin nispeten hafiflediği haftanın son işlem gününde Asya borsaları ve endeks vadelileri tarafında pozitif havanın devam ettiği görülüyor.

Hafta başından bu yana küresel piyasalarda Fed yetkililerinin enflasyon ve faiz artırım zamanlamasına ilişkin "güvercin" ve "şahin" tutum arasında gidip gelen yönlendirmeleri ile dalgalanan piyasalarda dün yoğun veri gündemi takip edildi. Açıklanan veriler, ekonomik gidişata ilişkin genel olarak olumlu bir görünüm ortaya koyarken, tahvil ve hisse senedi piyasalarında azalan oynaklık dikkati çekti.

Dün ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörler ile Beyaz Saray'ın, 1,2 trilyon dolarlık altyapı paketi konusunda anlaşmaya vardığını açıklaması da günün öne çıkan ve ABD borsalarındaki pozitif havayı destekleyen bir gelişme oldu.

Fed'in dün stres testine tabi tuttuğu ABD'nin 23 büyük bankasının "stres testi"ni geçtiğini duyurması ile New York borsasında kapanışa yakın banka hisselerinde alımlar güçlendi. Stres testini geçen bankalar için Fed'in yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınının başlangıcında uyguladığı hisse geri alımlarını askıya alma ve temettü ödemelerinde sınırlamalar 30 Haziran'da sona erecek.

Fed yetkililerinden ise çelişkili açıklamalar gelmeye devam ederken, Fed Dallas Başkanı Robert Kaplan enflasyonda yukarı yönlü risk gördüğünü belirterek, "Fed, enflasyon risklerini yönetmek için varlık alımlarıyla ekonomiye verdiği destek konusunda gerekeni daha geç yerine daha erken yapmalı." dedi. Fed New York Başkanı John Williams ise ABD ekonomisinin hala maksimum istihdamdan uzak olduğunu ve faiz oranlarını değiştirme zamanının gelmediğini söyledi.

Makroekonomi tarafında dün ABD'de açıklanan verilere göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı, 19 Haziran ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 7 bin kişi azalarak 411 bin oldu. Ülke ekonomisinin yüzde 6,4 büyüdüğü ilk çeyrekte, çekirdek kişisel tüketim harcamaları yüzde 2,5 artışla beklentiler doğrultusunda gerçekleşti. ABD'de mayıs ayında dayanıklı mal siparişleri yüzde 2,3 artışla, öncü dış ticaret açığı da 88,1 milyar dolarla öngörülerin altında kaldı.

Bu gelişmelerin ardından New York borsasında endeksler günü yükselişle tamamladı. Dow Jones endeksi yüzde 0,95 değer kazanırken, S&P 500 endeksi yüzde 0,58 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,69 yükselerek rekor seviyeden kapandı. Dolar endeksi son iki gündür 91,5-91,9 dar bandında seyreden hareketine bugün de devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 1,50'nin hemen altında yatay seyretti.

Avrupa tarafında dün İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) politika faizi ve varlık alım programında değişikliğe gitmemesi ve Almanya'da Ifo İş Dünyası Endeksi'nin haziranda 2,6 puanlık artışla 101,8'e yükselmesinin ardından alış ağırlıklı bir seyir izlendi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,51, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,86 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,22 artış kaydetti. 

Asya borsalarında, alış ağırlıklı bir seyir izlendi. Analistler, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1,2 trilyon dolarlık altyapı planında anlaşıldığını duyurması ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıkladığı stres testi sonuçlarının pay piyasalarındaki alış ağırlıklı seyri desteklediğini söyledi. Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,15 artışla 3.607 puanda seyrederken, Avustralya'da S&P ASX 200 endeksi günü yüzde 0,45 yükselişle 7.308 seviyesinden, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,51 değer kazancıyla 3.302 puandan kapattı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,66 primle 29.066 puandan günü tamamlarken, Hindistan'da Sensex endeksi şu sıralarda yüzde 0,36 artışla 52.890 puan, Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yüzde 1,41 yükselişle 29.289 seviyelerinde bulundu.

Avrupa borsaları, güne karışık seyirle başladı. Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yatay seyirle 457 puan, Almanya'da DAX 30 endeksi 0,1 değer kaybıyla 15.573 puan oldu. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,2 yükselişle 7.123 puanda, İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,2 azalışla 9.059 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,03 düşüşle 6.629 puanda ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,3 değer kazancıyla 25.494 puanda bulundu.

ABD borsası, güne alış ağırlıklı bir seyirle başladı. Açılışta S&P endeksi 4.279 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkarken, bir önceki kapanışa göre yüzde 0,29 yükseldi. Dow Jones endeksi, 234 puan ve yüzde 0,69 primle 34.431 puana ulaşırken, Nasdaq endeksi ise önceki kapanışın yüzde 15 altında 14.348 puanda seyretti. Analistler, ABD'de 1,2 trilyon dolarlık altyapı paketinin onaylanması, ülkenin 23 büyük bankasının ABD Merkez Bankası'nın (Fed) stres testini geçmesi ve yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle getirilen kısıtlamaların 30 Haziran'da kaldırılacağının duyurulmasıyla risk iştahının arttığını söyledi.

Biden’ın 1 trilyon dolarlık planı borsaları nasıl etkileyecek?

ESG çılgınlığında yatırımcılar yanıltılıyor

PARA PİYASASI

İstanbul serbest piyasada dolar 8,7000 liradan, euro 10,3960 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 8,6980 liradan alınan dolar, 8,7000 liradan satıldı. 10,3940 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 10,3960 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,7040 lira, euronun satış fiyatı ise 10,3990 lira olmuştu.

Dolar/TL paritesi ise dün 8,63-8,71 bandında hareket etmesinin ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 8,70 seviyelerinde dengelendi.

Euro/dolar paritesi ise dünkü 1,19 seviyelerindeki yatay hareketini bugün de sürdürdü.

Dolar/TL, güne düşüşle başlamasının ardından 8,70 seviyelerinde işlem gördü.

Dün yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü yüzde 0,8 artışla 8,7082'den tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne yükselişle başlamasının ardından 10.30 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,1 altında 8,6981'den işlem gördü.

Önceki kapanış seviyesine göre euro/TL yüzde 0,1 azalışla 10,3937'den, sterlin/TL yüzde 0,2 değer kaybıyla 12,0964'ten satıldı. 

Euro/dolar paritesi, önceki kapanışa göre yüzde 0,1 artarak 1,1950 seviyesinden işlem görürken, dolar/yen paritesi yüzde 0,1 azalışla 110,77 seviyelerinde dengelendi.

Dolar endeksi ise önceki kapanışa göre yüzde 0,1 azalışla 91,8 seviyesinde seyretti.

Analistler, ABD'de 1,2 trilyon dolarlık altyapı paketinin onaylanması, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 23 büyük bankanın stres testini geçmesi ve yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgını nedeniyle getirilen kısıtlamaların 30 Haziran'da kaldırılacağının duyurmasıyla doların gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında gerilediğini söyledi.

Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD'de kişisel gelir ve harcamalar ile Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksinin takip edileceğini belirten analistler, devam eden Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nden ve Fed yetkililerinden gelecek açıklamaların da gündemin odağındaki yerini koruduğunu kaydetti.

Gün ortasında Borsa İstanbul Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören gösterge kağıdı 9 Kasım 2022 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemlerinin saat 13.00 itibarıyla basit getirisi yüzde 17,63, bileşik getirisi yüzde 18,41 seviyelerinde bulunuyor.

Uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,1943, sterlin/dolar paritesi 1,3906 ve dolar/yen paritesi 110,76 düzeyinde seyretti.

İstanbul serbest piyasada dolar 8,6890 liradan, euro 10,3760 liradan satıldı.

Gün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), doların bugünkü efektif kurunu alışta 8,6711 lira, satışta 8,7058 lira olarak açıkladı. TCMB, önceki efektif kurunu alışta 8,6533 lira, satışta 8,6880 lira olarak belirlemişti.

Uluslararası piyasalarda, saat 18.10 itibarıyla euro/dolar paritesi 1,19441, sterlin/dolar paritesi 1,3909, dolar/yen paritesi de 110,75 düzeyinde seyretti. Yurt içinde serbest piyasada karışık seyir izleyen kurlar TL karşısında aynı dakikalarda dolar 8,7504, euro 10,4566 ve sterlin 12,1771 seviyesinden karşılık buldu.

Kurlar yeniden yukarı yönlü hareketlendi

Açığa satış yapan fonlar kaçış yolu arıyor

EMTİA PİYASASI

Petrol fiyatlarında yukarı hareket sürerken, ABD'de petrol stoklarının düşmeye devam etmesi, ekonomilerin yeniden açılmaya başlaması ile talebin güçlendiğine yönelik işaretler ve OPEC+'nın arzda ihtiyatlı bir artış yapacağı beklentileri petrol fiyatlarını desteklemeye devam ediyor. Analistler petrol fiyatlarındaki yukarı harekette ABD Başkanı Biden ile Grup 21 olarak adlandırılan Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerin altyapı yatırım paketi üzerinde uzlaştıklarının açıklanmasının da rol oynadığını vurguluyorlar.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 75,65 dolardan işlem gördü. 

Dün 75,89 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 75,56 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.17 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,12 artışla 75,65 dolardan işlem gördü. Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 73,39 dolardan alıcı buldu.

ICE'de Ağustos vadeli Brent petrolü bu sabah 75,90 dolar/varil seviyesine kadar yükselişin ardından düne göre 11 cent artışla 75,67 dolar/varilden işlem görürken, Brent petrol fiyatı bu hafta yüzde 2,9 arttı. NYMEX'de Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü de düne göre 8 cent artışla 73,38 dolar/varilden işlem gördü.

Analistler, 1 Temmuz'da yapılacak OPEC+ toplantısında arz kısıntısının hafifletilmesi konusunda çıkacak kararın, üretimin ne kadar artılacağının petrol fiyatlarının seyri üzerinde ana belirleyici olacağını ifade ediyorlar.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun 1 Temmuz'da yapacağı toplantıya dair olumlu beklentiler de fiyatlardaki yükselişte etkili oldu. Ağustos itibarıyla uygulanacak kesinti miktarının görüşüleceği toplantıda, grubun üretim artışı konusunda temkinli davranması bekleniyor.

Brent petrolde teknik olarak 75,80 ile 76,07 dolar aralığının direnç, 75,35 ile 75,17 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Altın fiyatları ise uluslararası piyasalarda net bir yön belirlemek için ABD'de bugün açıklanacak verileri bekliyor. Fed yetkililerinden faiz artırımı konusunda karışık sinyaller gelmeye devam ettiği ortamda ABD'de bugün açıklanacak kişisel gelir ve harcamalar verisi ile Michigan Üniversitesi Tüketici Güven Endeksi'nin piyasaların yönüne ışık tutacağı öngörülüyor.

Altının gram fiyatı, güne yükselişle başlamasının ardından 498 lira seviyesinde işlem gördü.

Dün altının ons fiyatındaki düşüşe karşın dolar kurundaki yükselişin etkisiyle 500 lirayı test eden altının gram fiyatı, günü de önceki kapanışın yüzde 0,5 üzerinde 496,8 liradan tamamladı.

Altının gram fiyatı, bugüne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.35 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 0,3 artışla 498,3 liradan işlem gördü. Çeyrek altın 807 lira, Cumhuriyet altını da 3.306 liradan satıldı.

Altının ons fiyatı ise dün günü yüzde 0,2'lik düşüşle 1.745 dolardan tamamlamasının ardından şu dakikalarda önceki kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 1.782 dolardan alıcı buldu.

Analistler, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin enflasyon ve faiz artırım zamanlamasına dair birbirinden ayrışan açıklamalarının altının ons fiyatının yön bulmasını zorlaştırdığını ve işlemlerin dar bir bantta sıkıştığını söyledi.

Bugün dolar endeksindeki geri çekilmenin etkisiyle altının ons fiyatında yaşanan yükselişin kalıcı olması için 1.785 doların aşılması gerektiğine işaret eden analistler, 1.770 doların altına inilmesi durumunda ise satışların ivme kazanabileceğini bildirdi. 

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 498,20 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 3.303,00 lira oldu.

Altının onsu ise uluslararası piyasalarda 1.782,77 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 0,43 düşüşle 74,56 dolardan işlem gördü.

Gün sonunda Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda (KMKTP) en düşük 496 bin 700 lirayı, en yüksek ise 497 bin 800 lirayı gören standart altının kilogram fiyatı, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,4 azalarak 497 bin 500 liradan tamamladı.

İstanbul Kapalıçarşı'da, bugün kapanışta çeyrek altın 812 lira, Cumhuriyet altını 3.325,00 liradan satılırken, 24 ayar külçe altının gram fiyatı ise dünkü kapanışa göre yüzde 0,6 yükselişle 501,50 liradan işlem gördü.

Altının onsu, uluslararası piyasalarda saat 18.05 itibarıyla 1.781 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı, yüzde oranında 0,29 yükselişle 75,78 dolardan işlem gördü.

Altında tepkinin güçlenmesi için kritik seviye

Çelik vadeli işlemlerde yükseliş kaydedildi

VADELİ PİYASA

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) haziran vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne yükselişle başlamasının ardından 1.528 puanda dengelendi.

Haziran vadeli endeks kontratı, en yüksek 1.529,50 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 0,3 üzerinde 1.528,00 seviyesinden işlem gördü.

Dün dalgalı bir seyir izleyen endeks kontratı, gün içinde 1.533,50 puana kadar çıkmasına karşın bu seviyeden satış baskısıyla gerileyerek kazançlarını kısmen geri verdi ve normal seansı önceki kapanışa göre yüzde 0,4 artışla 1.523,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yatay seyretti.

Analistler, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1,2 trilyon dolarlık altyapı planında anlaşıldığını duyurması ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) açıkladığı stres testi sonuçlarının pay piyasalarındaki alış ağırlıklı seyri desteklediğini söyledi.

Öte yandan, haziran vadeli kontratta vade sonunun yaklaşmış olması sebebiyle dalgalı bir seyrin gözlemlenebileceğini aktaran analistler, endeks vadeli kontratta açık pozisyon sayısının 498 bin civarında olduğunu bildirdi.

Teknik açıdan endeks kontratında 1.508 ve 1.470 puanın destek olarak öne çıktığını ifade eden analistler, 1.550 seviyesinin ise direnç konumunda olduğunu söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ZELİHA KARAKAŞLI25 Haziran 2021 22:45

    Temmuz ayında da borsa yükselmez ise 1000 hazırlıklı olun derim.

  • Mh25 Haziran 2021 22:10

    Borsada yatırımcı kalmadı parayı kımse sokaktan toplamıyor..

  • kurt borsacı25 Haziran 2021 19:42

    borsanın düşmesi onun ne kadar sağlıklı olduğunu gösterir.devamlı yükselse bu kadar mutlu olamazdım.iyiki borsamız düşüyor yiğit küçük yatırımcılar istediği hisseleri ucuz ucuz topluyor.bu da bana mutluluk veriyor.

  • alp25 Haziran 2021 19:27

    dışarıya bakıp 140 binde mal alanların hepsini eksiye geçirdiler. yandaş parmağı var kesin kesin.

  • recep25 Haziran 2021 16:36

    142bine yaklaşınca sat 140 bine düşünce al trade et

  • osman25 Haziran 2021 16:30

    140 bine geri çekip mal topluyorlar. hafyata 144 bini geçeriz.

  • Tikkat tikkat25 Haziran 2021 17:48

    He he topluyorlar 12xx lere merhaba de aldı düşüş onayını 1400 üstünde kalamadı el sallayın şimdi kırmızıcılar sizin oylamanız gerçekleri değiştirmez haydi başlayın bir ki üç dört.

  • Tabi canım25 Haziran 2021 16:29

    Marmarada ki müsilaj biste sıçradı oldu patinaj e gidemiyor olduğu yerde al sat devam al yat yok bofa gibi yüzde 2-3 kar gördünmü yapıstır gitsin

  • Ky25 Haziran 2021 15:27

    Bistin bu durumuna alıştık yiğen

  • Okie Dokie25 Haziran 2021 14:49

    BİST out, İsrail borsası in.

  • RAMO CANCAN25 Haziran 2021 22:44

    israil ekonomisi nere Türkiye nin ekonomisi nere sen git kumda top oyna.

  • shortçu25 Haziran 2021 11:04

    dow jones 34,200 civarında shortla, bist 142 bine yaklaşınca şhortla

  • shortçu25 Haziran 2021 19:28

    bistin düşeceği belliydi ancak dow jones nasıl yükseldi çözemedim.

  • Kemal25 Haziran 2021 11:03

    Bizim borsa seçime kadara adam olmaz secimde 3 milyon borsa yatırımcısı var elbet gerekeni yapacak

  • Yorum25 Haziran 2021 10:46

    Dün kit komisyonunda halkbankla ilgili açıklama yapanlar, neden gazetecinin haberini yalanlayan metni kapa göndererek maniplasyona izin verdiniz? Kamu kurumu olmanız yatırımcıya dogru bilgi vermenizimi engelliyor? Spk bu kapa nasıl izin verdi? Ne yapmaya çalışıyorsunuz bir bilsem. Kurumlarımız güçlü ve güvenilir olmasına rağmen yatırımcıyı magdur eden durumun yönetimdeki algılar nedeniyle yatırımcıların geç ve eksik bilgilendirilmesinden kaynaklandığını düsünüyorum. Benim kişisel hislerim olup, olan biteni anlamadığımdan düşüncemi paylaşıyorum.