E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul günü düşüşle kapattı---

Borsa İstanbul günü düşüşle kapattı

Borsa İstanbul günü düşüşle kapattı
23 Eylül 2013 - 10:19 borsagundem.com

Borsa İstanbul 100 endeksi, ikinci seansa satışlarla başlayarak 76.594 puana kadar geriledikten sonra 76.807'den kapandı

Borsa İstanbul günü yüzde 1,35 oranında düşerek 76.807 puandan kapattı. Mali sektör hisselerinin etkili olduğu Borsa İstanbul'da en çok işlem gören hisseler Garanti, İpek Enerji, Halkbank, İş C ve THY hisseleri oldu. Toplam işlem hacmi 3.517.043.270 TL olarak gerçekleşti. Günün tamamında yurtdışı piyasaların hakim olduğu Borsa İstanbul'da ikinci seansın sonuna doğru New York Fed Başkanı William Dudley ve ECB Başkanı Draghi'nin açıklamaları izlendi. Analistler, yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı'nın, Denizli'de düzenlenecek "Para Politikaları" konulu konferansta yapacağı konuşmanın takip edileceğini belirterek, BİST 100 endeksinin 77.000 puanın altında kalması durumunda negatif havanın etkisini artırabileceğini ve 75.100 seviyesinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.
Gün içinde Borsa İstanbul'da şu gelişmeler yaşandı:
Seansın son 1 saatlik bölümünde ABD New Nork Fed Başkanı Dudley'in açıklamaları piyasalara alım getirmişti. Dudley TSİ ile 16:30'daki konuşmasında yüzde 6,5'luk işsizlik hedefine ulaşmanın zaman alacağını söyledi. Dudley varlık alımlarındaki herhangi bir değişikliğin ekonomiden gelen verilere ve gelişen finansal şartlara bağlı olması gerektiğini belirttikten sonra ekonominin Fed'in varlık alımlarını sınırlamasını sağlayacak güçte olmadığını belirtti. Açıklamaların ardından endeks 77.000'in üzerine çıkarken dolar kuru tekrar 1,9814 seviyesine kadar geriledi.
Ancak Suriye ile ilgili gerginliğin son bulmadığına dair yorumlar piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Şırnak'a zırhlı araç ve asker sevkiyatı yaptığı haberleri riskin devam ettiğinin de göstergesi. Bölgede yaşanan barış süreci sebebiyle uzun zamandır görülmeyen askeri konvoya, akrep ve sinyal kesici jammer araçları eşlik etti. Cizre'den Şırnak'a doğru gelen çok sayıda askeri araç, öğle saatlerinde Uludere yönüne ilerledi.
Borsa İstanbul ikinci seansa satışla başlayarak 77.083 puandan açılmıştı. Yurtdışı piyasalarda yaşanan düşüşlerin etkisiyle satışla açılan piyasada yüksek volatilitenin ve satıcılı seyrin devam edebileceği yorumları yapılıyordu.
2 yıllık gösterge tahvil faizlerinde  yüzde 2,80 oranında yükseliş yaşanarak 8,02 görülmüştü. Dolar/TL 1,9882, Euro/TL 2,6869 seviyesinde bulunuyordu. Altının onsu yüzde 0,27 düşüşle 1.322 dolardan işlem görmeye devam ediyor.
Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri birinci seansta ortalama yüzde 0,81 oranında değer kaybederken toplam işlem hacmi 1,6 milyar lira olmuştu. Bankacılık endeksi ilk seansta yüzde 0,99, holding endeksi ise yüzde 1,27 oranında düşüş kaydetti. İkinci seansta ABD'de açıklanacak verilerin izleneceğini belirten analistler, BIST 100 endeksinin 77.000 seviyesinin destek konumuna geldiğini, bu seviyenin kırılması durumunda satış baskılarının devam edebileceğini belirtiyor.
Güne dengeli bir başlangıç yapan Borsa İstanbul'da, BİST 100 endeksi en yüksek 78.127,34 puanı gördükten sonra endeks üzerinde ağırlığı yüksek banka ve holding hisselerinde etkisini devam ettiren kar satışları ile düşüşe geçerek 77.100 - 77.600 aralığına gerilemişti..
Geçtiğimiz hafta ortasında FED’in tahvil alımını azaltma kararını erteleme haberi ile yükselen Borsa İstanbul, cuma günü FED üyelerinden Bullard’ın açıklamaları nedeniyle haftayı düşüşle kapatmıştı. Bu hafta da Başçı’nın sunumu, S&P ve Fitch’in konferansları gibi yurtiçi gündem dışında ABD’de borç tavanı süreci, büyüme verisi gibi gündem maddelerini takip edecek olan Borsa istanbul, şimdilik yurtdışı piyasaları izliyor.
Borsa İstanbul'da sakin açılıştan sonra seans içinde Asya ve Avrupa borsalarında yaşanan satıcılı seyrin etkisiyle BİST'te de satışlar görüldü. Güne 78.127 seviyesinden başlayan endeks, gelen satışlarla yüzde 0,9 gerileyerek 77.163 seviyesine geldi. Hafta sonu Rusya’dan gelen "Suriye’nin kimyasal silahları teslim edeceğine dair yüzde 100 garanti veremeyiz" şeklinde özetlenebilecek açıklama da piyasalarda düşüşü körükleyen jeopolitik risk olarak görülüyor.
Endekste bugün itibariyle yaşanan değişiklikleri gösteren 5 dakikalık grafik ve işlem hacmi değişimi:

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)