E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
18 Şubat 2019 - 09:37 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 0.96 oranında düşüşle 101 bin 728 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul tepki satışlarıyla 102 bin puan seviyesinin altına sarktı. BİST'te banka hisselerindeki seyir endeksin yönünü belirlemeye devam ediyor.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.15 oranında yükselişle 102 bin 866 puandan başladı.

Açılışın ardından dalgalı seyre yönelen BİST gün ortasına yüzde 0.12 oranında yükselişle 102 bin 836 puan seviyesinde girdi.

Gün ortasının ardından banka hisselerine gelen satışların derinleşmesiyle birlikte kayıplarını artıran BİST, günü yüzde 0.96 oranında düşüşle 101 bin 728 puandan tamamladı.

Bankacılık hisselerine gelen satışların etkisiyle bankacılık endeksi yüzde 2.27 seviyesinde kayıpla seyretti.

Borsa İstanbul'da gün içerisinde en düşük 101 bin 728 puan seviyesi görülürken, en yüksek ise 103 bin 131 puan seviyesi görüldü.

BORSA GEÇEN HAFTAYI NASIL KAPATTI

Geçtiğimiz hafta cuma günü yatay seyirde açılan Borsa İstanbul, açılıştan kısa bir süre sonra düşüşe geçti. Genel olarak satıcılı seyrin hakim olduğu BİST gün ortasının ardından tepki alımlarıyla birlikte pozitif tarafa geçerek haftayı yüzde 0.57 oranında yükselişle 102 bin 715 puandan tammaladı.

PİYASALAR RAHAT NEFES ALDI

Geçtiğimiz hafta iç piyasada veri gündemi oldukça yoğundu. Büyümenin öncü verisi sanayi üretimi sert daralma kaydederken, cari açık ise düşüşünü sürdürüyor. Ayrıca cuma günü açıklanan işsizlik verisine göre Kasım ayında işsizlik oranı 2 puan artarak, %12.3'e yükseldi ve 2 yılın zirvesine çıktı.

Öte yandan S&P'nin Türkiye değerlendirmesi iç piyasalar tarafından merakla bekleniyordu. S&P' Türkiye için görünümünü değiştirmeyerek kredi notunu ''B+'' olarak teyit ederken not görünümünü değiştirmeyerek ''durağan'' olarak bıraktı. Bu gelişme ile birlikte piyasalar rahat bir nefes almış oldu.

S&P'nin Türkiye kararının ardından hafta sonu Merkez Bankası'ndan likidite hamlesi geldi. Merkez Bankası zorunlu karşılıkları tüm vadelerde 50 ile 100 baz puan arası düşürdü.

Küresel piyasalarda ise Asya borsaları ticaret müzakerelerindeki iyimser seyirden destek bularak yükseldi.

Küresel piyasalar yükselişte

 

Dolar yatay seyirde

KÜRESEL PİYASALAR YÜKSELİŞTE

Asya borsaları bu hafta Washington'da devam edecek ticaret müzakerelerinde ABD ile Çin'in aralarındaki gerilimin üstesinden gelecekleri beklentisi ve başlıca merkez bankalarının ekonomiyi destekleyici politikalarının etkisiyle yükseldi
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsaları MSCI endeksi yüzde 1 yükselerek Cuma günkü sert düşüşü telafi etti.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.8 primle bir yılın zirvesini görürken, Avustralya borsası  yüzde 0.7, Çin lokomotif hisseleri yüzde 1.6 yükseldi. S&P 500 vadelileri ABD piyasalarındaki tatil nedeniyle dar hacimli işlemlerde yatay seyretti.

ABD borsaları Çin ile ABD'nin ticaret sorunlarına çözüm bulmak için yaptıkları görüşmelerden sonuç alınacağı beklentisiyle art arda sekizinci haftayı da yükselişle kapattı.

Geçen hafta boyunca Beijing'de müzakere yürüten iki ülke bu hafta Washington'da görüşmelere devam edecek. ABD Başkanı Donald Trump görüşmelerin sonuçlanması için 1 Mart olarak belirlediği tarihi öteleyebileceğini belirtmişti.

Ticaret görüşmelerinde bir anlaşmaya varılacağı beklentisinin yanı sıra dünyanın başlıca merkez bankalarının enflasyonu yükseltmek amaçlı yürüttükleri politikaları sürdürecekleri beklentisi de yatırımcıların risk iştahını artırıyor.

Bugün açıklanan ve Singapur'un ihracatı ile Japonya'nın makina sektörü ürünlerine yurtdışından talebin keskin şekilde gerilediğini gösteren veriler dünya ekonomisinin merkez bankalarının desteğine ihtiyaç duyduğu beklentisini destekledi. Çinli bankalar ise ivme kaybeden yatırımları desteklemek için Ocak ayında rekor miktarda kredi verdi.

Yatırımcılar ABD'nin para politikası hakkındaki ipuçları için Çarşamba günü yayımlanacak Fed toplantı tutanaklarını izleyecekler. Tutanakların bu yıl faiz artırımı yapılıp yapılmayacağı ve Fed'in devasa bilançosunu ne kadar süre daha bu şekilde taşıyabileceği konusunda fikir vermesi bekleniyor.

DOLAR YÜKSELİŞTE

TCMB'nin hafta sonunda zorunlu karşılıkları düşürmesinin ardından TL haftanın ilk işlem gününde benzer para birimlerinden negatif ayrıştı ancak kurda ciddi bir bozulma gözlenmedi.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.3001 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.2702 lira, en yüksek 5.3163 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0031 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1321 seviyesinde. Gram altın 226.9 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.22 seviyesinde.

Analistler TCMB'nin geçen hafta zaten bu adımın sinyalini verdiğini hatırlatırken, para 
politikası duruşunda henüz bir gevşeme olarak algılanmadığını bu nedenle de kurda sert bir tepki 
gözlenmediğini belirtiyor. Analistlere göre bu adımların devamının gelmesi ise önümüzdeki 
dönemde sıkı duruş adına endişe yaratabilir. Merkez Bankası, Türk Lirası zorunlu karşılıkları (ZK) tüm vadelerde 50-100 baz puan düşürürken, bankaların TL zorunlu karşılıklarda hurda altın kullanım hakkını da yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkardı. 

Bankacılar TCMB'nin ZK indiriminin bankacılık sistemine yaklaşık 3.3 milyar TL ve 2.3 milyar 
dolar karşılığı döviz ve altın serbest bırakacağını hesaplıyor. TCMB'nin likidite politikalarında aktif olarak kullandığı araçlardan biri olan zorunlu karşılık oranların düşürülmesi bankacılık sektörüne kalıcı likidite sağlarken, yükseltilmesi ise 
likiditenin piyasadan çekilmesine neden oluyor.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya ilgili adıma ilişkin sinyali geçen hafta yaptığı açıklamada 
vermişti. Finansbank Başekonomisti Erkin Işık, "Aynı rezerv opsiyon kullanımı oranları ile bu kararın bankalara 3.3 milyar TL ve 2.3 milyar dolar karşılığı döviz ve altın likiditesi sağlanmış olacağını tahmin ediyoruz. Miktarın nispeten sınırlı boyutta kalması, parasal koşullar üzerindeki etkinin de sınırlı kalabileceğini düşündürüyor" dedi ve ekledi: "Ancak son dönemde kredi büyümesinde görülen ölçülü toparlanma eğiliminin devam etmesi konusunda destekleyici olacaktır... Çetinkaya'nın açıklamaları, faiz indirimleri için acele edilmeyeceğini düşündürmektedir. Yine de parasal koşulları rahatlatacak daha güçlü adımlarla devam edilmesi durumunda, faizlerin yüksek seviyesine rağmen piyasa üzerinde negatif etki görülebilir." TCMB'nin bu adımı ardından TL benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştı.

TCMB'nin zorunlu karşılıkları düşürmesine piyasada sınırlı bir tepki olduğunu söyleyen bir 
bankacı, "TL diğer EM'lerden negatif ayrıştı ancak aşırı bir tepki yok. Geçen hafta yapılan açıklamaların ardından zaten bu adımın geleceği belliydi. Sadece biraz hızlı davrandığını 
söyleyebiliriz. TCMB sıkılaştırmaya başladığında da önce zorunlu karşılık düzenlemesi yapıyor 
sonra faiz adımını atıyor. Bu sefer de aynı yöntemi izliyor. Sonrasında faiz indirimi gelecektir 
ancak bu adımın erken gelmesi endişe yaratır ki şu anda yakın vadede faiz indirim beklentisi 
yok" dedi. 
 
Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin kredi notunu B+ 
olarak teyit ederken, "durağan" olan not görünümü değiştirmedi. S&P Cuma gece yarısından sonra yaptığı açıklamada bankacılık sisteminde devletin mali pozisyonunu zedeleyecek bir sıkıntı olasılığının arttığını görürse kredi notunu düşürülebileceğini belirtti.

Piyasalarda S-400 hava savunma sistemine yönelik gelişmeler de yakından izleniyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya ile S-400 hava savunma sistemleri anlaşmasının yapıldığını, müttefiklerce zamanında ve makul şartlarda bunlar verilseydi buna ihtiyaç kalmayacağını söyledi. Erdoğan, "Şimdi kalkmışlar bize S-400 almaktan vazgeçin diyorlar, niye vazgeçelim? Siz hala bu sistemleri bize teknoloji transferiyle, ortak üretimle, finans desteği ile verme konusunda herhangi bir adım atmış değilsiniz. Biz farklı sistemleri kullanma hakkına sahibiz" dedi.

Erdoğan, hala müttefiklerin vereceği sistemlere ihtiyaç olduğunu, bu konuda yürütülen çalışmaların bir an önce sonuçlandırılmasını beklediklerini de söyleyerek, "Tabi bu konuda (hava savunma sistemleri) bazı şartlarımız, beklentilerimiz var" dedi. ABD ve bazı NATO üyesi ülkeler Türkiye'nin Rusya'dan satın alacağı S-400 sistemlerinin NATO sistemleri ile uyumlu olmadığını belirtiyor ve NATO üyesi Türkiye'nin bu sistemi kullanmasının güvenlik riskleri yaratabileceğini savunuyor.

Tahvil-bono piyasasında ise gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot 
kapanışta ortalama yüzde 14.99, valörde son işlemde yüzde 14.92 oldu. Bugün ise spot kapanışta 
son işlemde yüzde 14.92 seviyesindeydi. Gösterge 2 yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz ise bugün spot kapanışta yüzde 18.19, valörde saat 1640'ta son işlemde yüzde 18.19 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ19 Şubat 2019 07:33

     EN GÜZEL KAZANÇ YERİ  BORSADIR .

  • sezgin18 Şubat 2019 19:43

    shortlarımızdan para vurmaya başladık. satarlarsa satarız alırlarsa alırız. borsa düşünce tutmaya çalışmayın çıkarken düşer demeyin. düşüyo sat çıkıyo al

  • WeareMADURO18 Şubat 2019 15:04

    okim bukim neeeeerdesiiiiinnnnnn ? EREGL den voleyi vurduk. paranın bir kısmını Gazzeye HAMAS a gönderecğim... Adamlar ne de olsa siyonist temizliyor. Malum ( En nezafetü minel iman yani=) temizlik imandandır...