E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
31 Ekim 2019 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul 1000 puanlık bantta dalgalandığı günü yataya yakın %0.23 oranında düşüşle 98.468 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul dün ABD Temsilciler Meclisi’nin Türkiye aleyhine aldığı 2 kararla güne satıcılı başladı. FED’in faiz indirme beklentisiyle gün içindeki kaybettiklerini toparlama eğilimde olan BIST, ABD büyüme verisinin beklenenden iyi gelmesiyle tekrar yönünü aşağı çevirdi ve günü 99 bin puanın altında tamamladı.

ABD büyüme verisinin beklenenden iyi gelmesi, FED’in bir sonraki faiz toplantılarından indirim kararı çıkarma ihtimalini düşürdü. Bu durum yurt içinde hisse senedi piyasalarına olumsuz yansırken, ABD borsalarına ise yaradı.

Öte yandan ABD ile Çin arasında Kasım ayının ortasında bir ticaret anlaşması imzalanması konusunda umutlar artıyor. Her iki ülkeden de yapılan açıklamalarda görüşmelerin sorunsuz ilerlediği ifade edildi.

Dün piyasa kapanışının ardından FED, Türkiye saati ile 21:00’de faiz kararını açıkladı. FED beklentilere paralel faizi 25 baz puan indirdi. Ardından FED Başkanı Powell’ın para politikası konusundaki açıklamaları dikkatle takip edildi. Powell’ın sözlerinden gelecekteki para politikası duruşu hakkında çıkarımlar yatırımcılar için önemliydi.

Fed faizi 25 baz puan indirdi

Para politikasının iyi bir konumda olduğunu belirten Fed Başkanı, "Mevcut politika duruşu muhtemelen uygun kalacaktır” diye konuştu. Tüketicilerin "diğer zayıflıklardan etkilenmiyor gibi göründüğünü" söyleyen Powell, "Enflasyonun yükseldiğini şu anda pek görmüyoruz." dedi. Powell’ın bu verdiği mesajları analistler bir sonraki toplantıda faiz indirmeyecek şeklinde yorumlarken, mesajların devamın Powell daha net konuştu. Powell, "Şu anda faiz artırımını düşünmüyoruz" diyerek, faizleri indirmese bile artırmayacağını kesin bir dille ifade etti.

Powell: Mevcut politika duruşu muhtemelen uygun kalacaktır

Asya’da hisse senetleri dün Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) Ekim toplantısında beklentiye paralel olarak 25 bp faiz indirimine gitmesi ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın “mevcut politika duruşu muhtemelen uygun kalacaktır” demesinin ardından karışık seyretti.

ABD’de ise Fed Başkanı Jerome Powell'ın, faiz indirimini değerlendirdiği konuşması ise yatırımcıların endişelerini giderdi. Powell, enflasyonun inatçı bir şekilde düşük kaldığı sürece faiz artırımına gidilmeyeceğini net bir şekilde açıkladı. Powell'ın konuşması sonrası ABD’de endekslerde alımlar hızlandı. S&P 500 pazartesi gününden sonra bir kez daha rekora imza attı. Nasdaq ve Dow Jones da günü primle kapattı.

Bugün yurt içinde yılın son Enflasyon raporu takip edilecek. TCMB geçtiğimiz hafta, güncel tahminlerin, Temmuz  enflasyon raporunda öngörülenin altında kalabileceğini ifade etmişti.

BORSA İSTANBUL YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul, FED'in faiz indirim kararının ardından TCMB'nın açıklayacağı enflasyon raporunun açıklanacağı güne %0.23 oranında yükselişle 98.920 puandan başladı.

Piyasa açılışının ardından dış ticaret dengesi verileri takip edildi. Dış ticaret dengesi eylül ayında 2.06 milyar dolar açık verdi. Dış ticaret açığı yüzde 6,6 artış kaydetmiş oldu.

Dış ticaret açığı yüzde 6,6 arttı

TCMB Başkanı Murat yılın son enflasyon raporu sunumunu yaptı. Uysal, faiz indirimleri konusunda 'alanın önemli bölümünü kullandıklarını' söyledi. Bu açıklama bu yıl içinde güçlü faiz indirim ihtimailini zayıflattı.

Uysal: Faiz indiriminde alanın önemli bir bölümünü kullandık

Enflasyon Raporu sunumunda bankanın TÜFE tahminlerini açıklandı. Buna göre TCMB, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 13.9'dan yüzde 12'ye düşürdü. 2020 yıl sonu TÜFE tahmini yüzde 8.2'de kaldı.

Merkez yıl sonu enflasyon tahminini aşağı çekti!

TCMB Başkanı Murat Uysal'ın yaptığı enflasyon sunumu ile beraber Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak'ın ekonomiye ilişkin önemli açıklamaları piyasaların takibinde oldu. Albayrak'ın "Enflasyonda yüzde 5'in altını tarihimizde ilk defa göreceğiz" söylemi dikkat çekerken, büyüme tahmini de yankı uyandırdı. Bakan, Üçüncü çeyrekte pozitif büyümeyi göreceğiz, dördüncü çeyrekte ise yüzde 4'leri görerek yılı pozitif bir büyümeyle kapatacağız" dedi.

Albayrak: Enflasyon tarihinde bir ilki göreceğiz


UYSAL VE ALBAYRAK'IN AÇIKLAMALARI SINIRLI POZİTİF YANSIDI

TCMB Başkanı Murat Uysal ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamaları öncesi yatay seyreden Borsa İstanbul, açıklamalarla beraber sınırlı pozitif etki göstererek yükselişe geçti. Endeks yukarıda 99.201 puanı test etti.

Günün ikinci yarısının ilk saatlerinde hafif gevşeyen endeks yatay seyre yöneldi. Ancak kapanışa doğru bankacılık hisselerine gelen satışlar endekse göstergelerin kırmızıya dönmesine neden oldu.

BORSA İSTANBUL DÜŞÜŞLE KAPANDI

Borsa İstanbul 1000 puanlık bantta dalgalandığı günü yataya yakın %0.23 oranında düşüşle 98.468 puandan tamamladı. Bankacılık endeksindeki kayıp %0.64 ile dikkat çekerken hacim 5.6 milyarı aştı..

3. çeyrek bilançosunu açıklayan şirketler!

Günün önemli şirket haberleri ve tavsiyeleri 31/10/2019

Türkiye ve dünyada veri gündemi 31/10/2019

 

DOLAR/TL

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7150 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6975 lira, en yüksek 5,7266 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3718 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1141 seviyesinde. Gram altın 277.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12.58 seviyesinde.

Fed'in faiz indiriminin ardından dolar sakin seyrediyor

 

FED'İN FAİZ KARARI ÖNCESİ BIST DÜŞÜŞLE KAPANDI

ABD'de büyümenin beklentilerden iyi gelmesi FED'in bir sonraki faiz toplantılarından indirim kararı çıkarma ihtimalini düşürdü. Bu durum toparlama eğiliminde olan BIST'e negatif yansıdı. Endeks günü %1.15 kayıpla 98.692 puandan kapattı.

FED'in faiz kararı öncesi BIST düşüşle kapandı

 

ABD VE ÇİN'DEN TİCARET ANLAŞMASI İÇİN SICAK MESAJLAR

Washington ve Pekin'den Kasım ayı ortasında ticaret anlaşmasının imzalanması konusunda kararlılık açıklandı.

ABD ve Çin'den ticaret anlaşması için sıcak mesajlar

 

S&P 500 POWELL'IN AÇIKLAMALARI SONRASI REKORA KOŞTU

ABD borsaları faiz indirimi beklentisiyle güne alıcılı başladı. İndirim kararını açıklayan Fed, gelecek için yeni indirim olmayacağı sinyali verince dalgalanma başladı. Powell'ın açıklamaları ise yatırımcıyı rahatlattı, rekor geldi.

S&P 500 Powell'ın açıklamaları sonrası rekora koştu

 

AVRUPA BORSALARI GÜNÜ KARIŞIK SEYİRLE KAPATTI

Avrupa borsaları, Fed'in faiz kararına ilişkin beklentiler ve İngiltere’nin 12 Aralık’ta genel seçime gitme kararı almasının etkisiyle günü karışık seyirle tamamladı.

Avrupa borsaları günü karışık seyirle kapattı

 

ASYA BORSALARI KARIŞIK BİR SEYİR İZLEDİ

Asya'da hisse senetleri Federal Açık Piyasa Komitesi'nin Ekim toplantısında hedef aralığı yüzde 1.50 – 1.75 aralığına çekmesinin ardından karışık seyretti.

Asya borsaları karışık bir seyir izledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)