E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul primli kapandı---

Borsa İstanbul primli kapandı

Borsa İstanbul primli kapandı
22 Ocak 2019 - 09:31 borsagundem.com

Borsa İstanbul günü yüzde 1.76 oranında yükselişle 99 bin 677 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Dünkü satıcılı seyrin ardından 11 günlük yükseliş serisine ara veren Borsa İstanbul, yeni günde banka ve sanayi hisselerine gelen alımla güçlenerek günü yükselişle tamamladı ve 100 bin puan seviyesine dayandı.

Borsa İstanbul güne yüzde 0.04 oranında yükselişle 97 bin 990 puan seviyesinde başladı.

Banka ve sanayi hisselerine gelen alımlarla yükselişe geçen Borsa İstanbul, gün ortasına yüzde 1.20 oranında yükselişle 99 bin 128 puan seviyesinde girdi.

Kapanışa yakın saatte banka ve sanayi hisselerine gelen alımların artmasıyla birlikte 100 bin puan seviyesine yaklaşan Borsa İstanbul günü yüzde 1.76 oranında yükselişle 99 bin 677 puandan tamamladı.

Gün içerisinde gelen alımlarla bankacılık endeksi yüzde 3, sanayi hisseleri ise yüzde 1.60 seviyesinde primli seyretti.

Açılışın ardından Borsa İstanbul'da en düşük 97 bin 856, en yüksek ise 99 bin 677 puan seviyesi görüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı konuşmada ''Kur faiz enflasyon üçgenindeki dalgalanmada maalesef bazı kesimler iyi bir imtihan veremedi'' dedi. Ayrıca Erdoğan, ABD Başkanı Trump'la gerçekleştirdiği görüşmeyle ilişkin ''Sayın Trump ile dün akşam yaptığımız görüşmede ABD ile ticaret hacmimizi 75 milyar dolara yükseltmek konusunu yeniden masaya yatırdık'' dedi.

Öte yandan IMF, global ekonomi için 2019 ve 2020 büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti. IMF raporunda 2019 ve 2020 GSYH büyüme tahminlerini sırasıyla 0.2 ve 0.1 puan indirerek yüzde 3.5 ve 3.6 olarak belirledi.

IMF Türkiye için ise, ''Türkiye'de ekonomik daralma beklenenden daha büyük olacak'' uyarısında bulundu.

Küresel piyasalarda ise Asya borsaları ve ABD endeks vadeli işlemleri, küresel büyümeye ilişkin kötümserliğin yatırımcıları riskli varlıklardan uzaklaştırmasıyla geriledi.

Küresel piyasalar geriledi

 

Dolar sakin seyirde

KÜRESEL PİYASALAR BÜYÜME ENDİŞESİYLE GERİLEDİ

Asya borsaları ve ABD endeks vadeli işlemleri, küresel büyümeye ilişkin kötümserliğin yatırımcıları riskli varlıklardan uzaklaştırmasıyla gerilerken, sterlin İngiltere Başbakanı Theresa May'in Brexit konusundaki B planının ilerleme kaydetmeyecek gibi görünmesiyle temkinli seyrediyor.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi son dönemde gördüğü yedi haftanın zirvesinden yüzde 0.5 geriledi.

Kayıplar Çin hisseleri öncülüğünde gerçekleşti. Çin lokomotif hisselerinden oluşan endeks yüzde 0.6 geriledi.

Japonya'nın Nikkei endeksi yatay seyrediyor. ABD borsalarının nasıl açılacağını gösteren endeks vadeli işlemleri yüzde 0.5 ekside bulunuyor.

ABD piyasalarının dün tatil olması nedeniyle işlem hacmi sınırlı kaldı. Ancak Avrupa ve Latin Amerika'da hisse senedi fiyatları Çin'de büyümenin yavaşladığını gösteren verinin ardından geriledi.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) küresel büyüme tahminlerinini düşürmesi de temkinliliği ve belirsizliği artırdı.

DOLAR HAFİF YÜKSELİŞTE

Merkez Bankası'nın (TCMB) geçen hafta PPK toplantısında faizleri sabit tutması ve ileriye dönük bir indirim sinyali vermemesinin ardından 5.50'li seviyelerden 5.35'li seviyelere geriledikten sonra yatay bir seyir izlemeye devam ediyor. Dolar/TL son dönemdeki düşüşlerin ardından bugün kâr satışlarıyla sınırlı bir yükseliş gösterirken; piyasanın yakından takip ettiği ihalelerde ise Hazine, Ocak ayı programını hedeflerine oldukça yakın tamamladı.

Dolar saat 18.00 itibariyle dolar 5.3422 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.3172 lira, en yüksek 5.3665 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.0698 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1354 seviyesinde. Gram altın 220.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.09 seviyesinde.

İç ve dış piyasalarda veri gündemi zayıf kalmaya devam ederken, Hazine'nin Ocak ayı son ihalesi olan 2 yıllık gösterge tahvilin yeniden ihracı takip edildi. Hazine bugün tamamı piyasadan 1.4 milyar TL civarında borçlanma gerçekleştirdi.

Hazine ay başında düzenlediği iki ihale ile yaklaşık 3.2 milyar TL'si piyasadan 1.1 milyar TL'si kamudan olmak üzere 4.3 milyar TL borçlanma gerçekleştirmişti.

Böylece Ocak ayında düzenlenen üç ihalede 4.6 milyar TL'si piyasadan 5.7 milyar TL borçlanma gerçekleştirerek Ocak ayı iç borçlanma programını hedeflere yakın tamamladı. Ocak ayında toplam 6.4 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 5 milyar TL'si piyasadan 6.1 milyar TL’lik iç borçlanma 
yapılması öngörülüyordu. Öte yandan Hazine geçen hafta iç piyasada 1 milyar euro tutarında tahvil ihracı da gerçekleştirmişti. Bir bankanın tahvil bono masası işlemcisi, "TCMB faiz kararı sonrası verim eğrisi genelinde getirilerde 50 baz puan üzerinde düşüş oldu. Bugün ihalede taleplerin kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz. Bundan daha önemlisi Hazine'nin geçtiğimiz yılın son aylarında piyasa faizi altında bir borçlanma yapıp yapmayacağı idi" dedi ve ekledi: "Ocak ayının ilk iki ihalesinde olduğu gibi Hazine bu yönteme başvurmadı. Haftanın kalanında ECB kararı önemli olacak. Küresel büyümeye ilişkin gelişmeler de yakından takip edilmeye devam edilecek. Bugünkü ihaleler seçim öncesi Şubat ve Mart aylarındaki yüklü ihale programının da başarılı sürdürülebileceğini gösteriyor."

Hazine bugün Ocak ayı borçlanma programını tamamlamasının ardından Şubat ayında toplam 22.7 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 17.4 milyar TL'si piyasadan toplam 21.8 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyor. Hazine Mart ayında ise toplam 15.3 milyar TL'lik iç borç servisine karşılık 12.5 milyar TL'si piyasadan toplam 14.4 milyar TL'lik iç borçlanma programlıyor. Bankacılar haftanın kalanında ise Japonya ve Avrupa merkez bankaları faiz kararları ve Davos zirvesi takip edileceğini belirtiyorlar.

Dolar/TL geçen haftaya ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik ekonomik tehdit içeren açıklamalarıyla gün içinde 1 Kasım'dan beri ilk kez 5.5450 seviyesini test ederek başlamıştı.

Türkiye ve ABD liderlerinin ikili telefon görüşmesi sonrası iki ülke ilişkilerine yönelik iyimserlik, gelişmekte olan ülke para birimleri genelindeki olumlu hava ve TCMB'nin faiz kararı sonrası iyimserlikle dolar/TL 5.35 civarına geriledi. Dolar/TL bu sabah güne başladığı 5.34'lü seviyelerden 5.35'e doğru yükseldi.  

Küresel piyasalarda Çin ekonomisindeki büyüme trendi, ABD Çin ticaret gelişmeleri, ABD faiz artış hızı ve Brexit süreci takip edilmeye devam ediliyor. Tahvil-bono piyasasında ise geçen hafta TL'deki değer kazancına paralel getirilerdeki aşağı hareketin ardından yatay seyir izleniyor.

Geçtiğimiz haftaya yüzde 16.60 seviyesinden başlayan 10 yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama ve valörde son işlemlerde yüzde 15.95 seviyesinden gerçekleşti. Bugün spot kapanışta ortalama ve valörde son işlemlerde bileşik faiz yüzde 15.95 seviyesindeydi. Geçen haftaya yüzde 19.02 seviyesinden başlayan iki yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 17.95 oldu. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 18.07 seviyesinden gerçekleşti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat Dinçöz22 Ocak 2019 23:05

    nastag 2 bin puan ekside

  • Burhan Öztürk22 Ocak 2019 22:56

    Şu anda borsa heriflerin elinde , kontrol şu anda onlarda , borsa yükseldimi evet yükseldi ama 90 binden 94 bine kadar yükseldi işte bu seviyeden herifler aldı 104 binden satacaklar ve kaçıp gidecekler.Yani şunu demeye çalışıyorum 94 binden piyasaya girdiler şu anda maldalar ama henüz tam satamadılar yukarda alacak yatırımcı yok,Düşüremiyorlar belki zararına belki de aldıkları fiata müşteri var.buda işlerine gelmiyor.Dikkat ederseniz düşecek gibi numara yapıyor hemen alıma geçiyorlar.Yani stratejiniz şu olsun son alan olmayın çünkü çok hızlı aşağı basacaklar.104 bine gider mi ????? Şu anda onların planı bu , güçte onlarda gidebilirde ama ani bir karar değişikl,iğine giderlerse gözü kapalı satarlar.Malda yakalanma strateji bu...

  • yerli mal22 Ocak 2019 19:36

    tüm akpciler dolarlarını bozsun, parasını faizden çeksin borsaya yatırsın. o zaman borsa 120 bin olur. ama halk altın, dolar almış, parasını faize yatırmış bekliyor. piyasada para dönmüyor

  • emrah22 Ocak 2019 19:35

    yarın şelale günü. 5 bin puant düşme bekleniyor.

  • emrah22 Ocak 2019 15:44

    thyao gel yeni havaalanın malları bunlar gel gel

  • mahir22 Ocak 2019 15:44

    malı virler zaten para kazananda yok

  • Dikkat 22 Ocak 2019 14:19

    Borsa çıkıyor dolar iniyor . Siyonistler, Alamanlar bu işe çok üzülüyorlar çok ...

  • Örnek 22 Ocak 2019 17:34

    Sana bir tane ornek vereyim de idrakın varsa yetsin : Garanti’nin dini ile şu an ki fiatı .... nerdeyse %100. Sen hala masal anlat memeeeettt

  • Mehmet yılmaz22 Ocak 2019 15:37

    Hahahaha komik çocuk ülkedeki tüm şirketler konkortado aldı develüasyon oldu bırakta borsada beş 10 şirket yükselip dolar beş 10 kuruş düşsün züğürt tesellisi verme kendine borsa kaybettiklerin geri gelmicek

  • Paranın dini 22 Ocak 2019 14:17

    Seni siyanist seni ..... O dolarlar seni artık tırmalar ....

  • Okie Dokie22 Ocak 2019 13:23

    VIOP'ta 100bin olursa short pozisyon açarım. Kimse İsrail sermayesinin önünde duramaz.

  • coşkun22 Ocak 2019 13:13

    10 bine geldikçe shortu basıcan alıcan bin puan kapatıcan.

  • İtri22 Ocak 2019 13:08

    Heheheh