E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul Albayrak'la yükselişe tutundu---

Borsa İstanbul Albayrak'la yükselişe tutundu

Borsa İstanbul Albayrak'la yükselişe tutundu
09 Eylül 2019 - 09:55 borsagundem.com

Yükseliş eğilimindeki Borsa İstanbul'a 'yaptırım' açıklaması dur demişken, Bakan Albayrak'ın açıklamalarıyla yön tekrar yukarı döndü. BIST günü %1.63 oranında yükselişle 100.604 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul Eylül ayına iyi başladı. Geçen haftanın son işlem günündeki kar satışları dışında endeks yükselişle kapanmasını bildi ve haftalık bazda 2000 puanlık bir primle haftayı sonlandırdı.

Yurt içinde beklentilerden iyi gelen büyüme ve enflasyon verisinin, TCMB’dan gelecek faiz indirimi beklentisini oldukça güçlendirmesi Borsa İstanbul’da pozitif rüzgârlar estirdi.

FED Başkanı Powell’ın Zürih Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada, elindeki araçları ABD ekonomisinin büyümesine destek için kullandığını söylemesi genişleyici para politikası sinyali olarak yorumlanırken bu durumun hisse senedi piyasalarındaki risk iştahını desteklemesi bekleniyor.

TCMB VE ECB PİYASALARA YÖN VERECEK

Bu haftanın merkez gündeminde 12 Eylül'de TCMB ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararları bulunuyorken, 18 Eylül'de ABD Merkez Bankasının (FED) faiz kararları takip edilecek. Bu kararların piyasalardaki fiyatlamada önemli etkisi olması bekleniyor.

BORSA İSTANBUL YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul güne %0.86 oranında yükselişle 99.836 puandan başladı. İstanbul'da ve Ankara'da kayyum atanacak iddialarının son bulması ve faiz indirim beklentisinin kuvvetlenmesiyle Borsa İstanbul 100 bin puanı aştı.

Borsa İstanbul gün ortasına %1.43 oranında yükselişle 100.403 puandan girdi.

GÜN ORTASININ ARDINDAN

Günün ikinci yarısında Merkez Bankası'nın Beklenti Anketi yayınlandı. Ankete göre Merkez'in cari yıl sonu TÜFE beklentisi yüzde 13,96'ya gerilerken, dolar kurunda beklenti 6 liraya yükseldi.

Enflasyonda gerileme beklentisi yıl sonuna kadar TCMB'ye faiz indirimi için alan açarken, dolar/TL'deki 5.90 liradan 6 liraya revize, doların getirisinin düşeceği şeklinde yorumlandı.

Merkez'in Beklenti Anketi'nin yayınlanması sonrası Borsa İstanbul'da sert yükseliş görüldü. Endeks yukarı da 101.165 puana kadar yükseldi.

TCMB, cari yıl sonu TÜFE beklentisini açıkladı

BIST %2'nin üzerinde primli seyrederken, ABD Hazine Bakanı Mnuchin'den Türkiye hakkında açıklama geldi. Mnuchin, "Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımı konusunda yaptırımları değerlendiyoruz, henüz bir karar vermedik" dedi. Bu durum Borsa İstanbul'da hızlı satışlara neden oldu. Endeks gün içi kazandıklarının bir bölümünü verdi.

Mnuchin: Türkiye'ye yaptırımları değerlendiriyoruz

Yaptırım açıklaması ABD-Türkiye ilişkilerinde sorun var algısı yaratırken Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın, ABD Ticaret Bakanı Ross ile görüşmenin pozitif geçtiğini açıklaması ABD-Türkiye ilişkilerinde sorun var algısını dağıttı.

Görüşmeye dair sosyal medya hesabından açıklama yapan Albayrak, ABD ile verimli bir görüşme gerçekleştiğini ifade ederek 100 milyar dolarlık ticaret hacmi vurgusu yaptı. Bu durum Mnuchin'in yaptırım açıklamasıyla satış yiyen borsada yeniden alımları hızlandırdı.

Görüşme verimli geçti! Hedef 100 milyar dolar

Borsa İstanbul günü %1.63 oranında yükselişle 100.604 puandan tamamladı. Hacim 8.1 milyar lirayı aşarak son dönemdeki artış trendini sürdürdü. Bankacılık endeksi günü %2.80, sanayi endeksi ise %1.50 oranın yukarda tamamlayarak dikkat çeken sektörler oldu. Yüksek hacimdeki işlem hacminde bu iki sektörün payı büyük göründü.

Günün önemli şirket haberleri ve tavsiyeleri 09/09/2019

Türkiye ve dünyada veri gündemi 09/09/2019

 

DOLAR/TL

Dolar saat 17:54 itibariyle 5.7589 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7004 lira, en yüksek 5.7653 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3657 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1047 seviyesinde. Gram altın 277.6 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.66 seviyesinde.

Dolar yönünü yukarı çevirdi

 

BORSA İSTANBUL 5 GÜNLÜK YÜKSELİŞİNE ARA VERDİ

Borsa İstanbul'da üst üste 5 günlük yükselişin ardından dün kar satışları görüldü. Endeks günü %1.29 oranında düşüşle 98.987 puandan kapatsa da haftalık bazda yatırımcısına kazandırdı.

Borsa İstanbul 5 günlük yükselişine ara verdi

 

KÜRESEL PİYASALAR MERKEZ BANKALARINA ODAKLANDI

Bu hafta TCMB ve ECB faiz kararları, gelecek hafta da ABD, İngiltere ve Japonya merkez bankalarının toplantıları takip edilecek.

Küresel piyasalar merkez bankalarına odaklandı

 

POWELL: FED EKONOMİK GENİŞLEMEYİ DESTEKLEMEYİ SÜRDÜRECEK

Fed Başkanı Powell, bankanın elindeki araçları ABD ekonomisinin büyümesine destek için kullandığını söyledi.

Powell: Fed ekonomik genişlemeyi desteklemeyi sürdürecek

 

BORSADA YÖNÜ FAİZ KARARLARI BELİRLEYECEK

Borsa İstanbul, bu hafta yatırımcısına ortalama yüzde 2,4 kazandırırken, yeni haftada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Avrupa Merkez Bankasının (ECB) faiz kararları takip edilecek.

Borsada yönü faiz kararları belirleyecek

 

ASYA BORSALARI HAFTAYA KARIŞIK SEYİRLE BAŞLADI

Asya'da hisse senetleri haftanın ilk işlem gününde yükselirken Hong Kong negatif ayrıştı.

Asya borsaları haftaya karışık seyirle başladı

 

SOYLU: İSTANBUL VE ANKARA İÇİN KAYYUMUN SÖZ KONUSU OLABİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

İstanbul Belediyesi'ne kayyum atanıp atanmayacağıyla ilgili dün açıklama yapacağını söylemiş bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. Soylu, “İstanbul ve Ankara için kayyumun söz konusu olabilmesi mümkün değil” dedi.

Soylu: İstanbul ve Ankara için kayyumun sözkonusu olabilmesi mümkün değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • andersandan ikdisad10 Eylül 2019 09:09

    bir fabrika açmadı, sordan ekonomi bakanı, onu indir yüzde 5 ötekini bindir yüzde 3enflasyon arttır yüzde 20 , faiz arttır yüzde 25,zorunlukarşılık düşür yüzde 45... hadyii olmadı baştan. tünelde ışıklar, halüsülasyonlar, yok efendim amin, bismillah, inşallah, kader, dış güç, kuşatma, altı, bölücü, terörst... gsmh arttı, dünya devi, büyük güç, ... tam randıman, şahlanış, dev kalkınma modeli, arge teşviği.... sanal yöntemler, sanal muhabbetler, iktisad sadece sanalda deil, DEV FARBİKA VE GERÇEK İŞÇİLERİN ALIN TERİDİR.ama zartingen, zortingen, andersandn masallar...

  • Kadir09 Eylül 2019 21:49

    Doğan şekerbankı alıyormuş

  • Ahmak group sizi 09 Eylül 2019 19:53

    Havanda şu dövmek gibi bunların borsa sı...

  • Faiz asagi dolar yukari 09 Eylül 2019 17:37

    Gorunen koy

  • Dd09 Eylül 2019 15:50

    BiST ABD NiN  OYUNCAĞI OLDU.

  • XMAN09 Eylül 2019 16:37

    ABD nin oyuncağı olduk

  • Okie Dokie09 Eylül 2019 15:43

    100 bin endeksten yine KY'ye malı iteledik. Şimdi yedire yedire düşürme zamanı.

  • Ertas09 Eylül 2019 14:44

    Ayıp oluyo

  • Metro muavini09 Eylül 2019 11:49

    Metro şirketleri çok ucuz, alın derim. Hem yüz yıkama bedava

  • Abdulkerim09 Eylül 2019 12:34

    Ben de aldım alacağını. Galip yüzünden erken emekli oldum vahdet gibi

  • Vahdet09 Eylül 2019 12:03

    Ben saçlarımı metrocu muavinler ile beyazlattim