E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul düşüşle kapandı---

Borsa İstanbul düşüşle kapandı

Borsa İstanbul düşüşle kapandı
21 Ekim 2019 - 09:55 borsagundem.com

Cuma günü bankacılık hisse öncülüğünde %4'e yakın büyüme kaydeden BIST, yeni haftanın ilk gününde yine bankacılık hisselerindeki kâr satışlarıyla düşüş kaydetti. Endeks günü %1.11 oranında kayıpla 97.324 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye ve ABD’nin Suriye mutabakatına varmasıyla, “iki ülke ilişkilerinde sorun mu var” algısını dağıttı. Barış Pınarı Harekâtıyla başlayan düşüş geçen haftanın son işlem günündeki güçlü yükselişle son bulmuş göründü.

Hem S-400 hem de Suriye sorununu gerilimler yaratsa da ABD-Türkiye ilişkilerinde bozulmalara yol açmadı. Aksine ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sorunları anlaşarak çözmesi ikili ilişkilerinde eskisinden çok daha iyi olduğu algısı yarattı. Bundan sonra doğacak anlaşmazlıkları da bu kanaldan çözüleceği algısı da oldukça kuvvetlendi.

Yeni haftaya Cuma günü başlayan iyimserlik algısıyla başladık. Piyasaların merkez odağı Suriye. Varılan mutabakat çerçevesinde teröristler dün ambulanslar ve sivil araçlarla Rasulayn'ı terk etmeye başladı. Milli Savunma Bakanlığı 125 aracın ilçeyi terk ettiğini açıkladı. Verilen sürede çekilme bitmezse harekât devam edecek.

Küresel piyasalar ise Brexit merkezli yön arıyor. Hafta sonu İngiltere Parlamentosu, Başbakan Boris Johnson'ın Avrupa Birliği (AB) ile vardığı yeni Brexit anlaşması oylamasının ertelenmesine karar verdi. Bu durum Brexit yönlü belirsizlikleri kamçılarken, yatırımcıları ‘bekle-gör’ stratejisine itiyor.

TCMB’DEN KRİTİK FAİZ KARARI

Merkez Bankası 24 Ekim’de gerçekleştireceği PPK toplantısında faiz kararını açıklayacak. 26 ay sonra tek haneye gerileyen enflasyon verisi sonrası merkez bankasının faiz indirimi olasılığı ABD ve Türkiye’nin anlaşması sonrası oldukça güçlendi. Ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) beklenti anketinde enflasyon tahminlerindeki düşüş, bu hafta gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik faiz indirim beklentilerini artıran bir diğer unsur olarak dikkat çekti. Beklenti 150-200 baz puan faiz indirimi olacağı şeklinde oluştu.

Yurt içi piyasalar yeni haftada Merkez Bankası'na odaklandı

‘HELİKOPTER PARA’ KARTI ÇEKİLEBİLİR

Küresel ekonomideki negatif seyir ve olası bir resesyon riski, politika yapıcıları ellerindeki araçları sonuna kadar kullanmaya zorluyor. Önde gelen birçok merkez bankası, halihazırda negatif politika faizi uygularken, mali politikaların gidişatı değiştirmede rol oynaması bekleniyor.

FİYATLAMALARDA ÖNE ÇIKACAK BAŞLIKLAR

Uzmanlar Perşembe günü gerçekleştirilecek PPK ve Avrupa Merkez Bankası toplantıları öncesi Suriye'nin kuzeydoğusundaki gelişmeler, Brexit ve ticaret müzakerelerine ilişkin haber akışının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olması bekleniyor.

Merkez bankaları 'helikopter para' kartını çekebilir

Öte yandan piyasa açılışı öncesi yaptığı açıklamada SPK, 7 banka için depo şartı ve ilgili kıymetlerin bulunduğu yatırım kuruluşları üzerinden yapabilmesine ilişkin kararları yürürlükten kaldırdı.

SPK, 7 banka için depo şartını kaldırdı

BORSA İSTANBUL YATAYDA BAŞLADI

Borsa İstanbul güne %0.11 oranında yükselişle 98.526 puandan başladı.

Açılışta bankacılık endeksi yüzde 0,28 değer kaybetti, holding endeksi yüzde 0,14 yükseliş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,07 ile spor, tek gerileyen ise bankacılık oldu.

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

BORSA, GÜNÜN İLK YARISINDA GERİLEDİ

Cuma günü bankacılık hisse öncülüğünde %4'e yakın büyüme kaydeden BIST, yeni haftanın ilk gününde öğleden önce yine bankacılık hisselerindeki kâr satışlarıyla düşüş kaydetti.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 1,85 ve holding endeksi yüzde 0,55 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 4,17 ile finansal, kiralama, faktoring, en çok gerileyen ise bankacılık oldu.

Güne yükselişle başlayan ve 98.526,43 puana kadar yükselen BIST 100 endeksi, bu seviyeden gelen satışlarla 97.500-98.000 bandında dengelendi.

BORSA İSTANBUL DÜŞÜŞLE KAPANDI

Borsa İstanbul haftanın ilk işlem gününü %1.11 oranında düşüşle 97.324 puandan tamamladı. Hacimde düşüş sürerek yaklaşık 5.2 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık hisseleri yine yönü belirledi. Bankacılık sektör endeksindeki kayıp %2.09 olarak gerçekleşti.

Günün önemli şirket haberleri 21/10/2019

Türkiye ve dünyada veri gündemi 21/10/2019

 

DOLAR/TL

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.8476 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7811 lira, en yüksek 5,8492 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.5203 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1146 seviyesinde. Gram altın 279.8 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.29 seviyesinde.

Dolar yükseliş kaydetti

 

BORSA İSTANBUL TÜRKİYE-ABD ANLAŞMASIYLA 98 BİNE TIRMANDI

Borsa İstanbul ABD-Türkiye anlaşması ile Cuma güne 98 bin puanın üzerinde sert yükselişle başladı ve gün boyu 700 puanlık dar bantta dalgalandı. Endeks ekim ayındaki en büyük çıkışını yaparak günü %3.71 oranında yükselişle 98.415 puandan kapattı.

Borsa İstanbul Türkiye-ABD anlaşmasıyla 98 bine tırmandı


PİYASANIN ÖNÜNDEKİ BARİYERLER KALKIYOR

Suriye konusunda, ABD ile varılan anlaşma ile Türk lirası varlıklarının değerlenmesi önündeki en önemli bariyerlerden biri aşılırken, küresel risklerden oluşan engeller konusunda da iyimserlik arttı.

Piyasanın önündeki bariyerler kalkıyor

 

ANLAŞMA SAĞLANDI! PİYASALARDA RALLİ BAŞLADI

Türkiye ve ABD arasında Suriye konusunda anlaşma kararı çıkmasının ardından iki ülke ilişkilerinde riskin azalmasıyla piyasalar yükselişe geçti.

Anlaşma sağlandı! Piyasalarda ralli başladı

 

MERKEZİ TAKAS YÖNETMELİĞİ'NDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

Sermaye Piyasası Kurulu'nca (SPK) İstanbul Takas ve Saklama Bankası Anonim Şirketi Merkezi Takas Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi.

Merkezi Takas Yönetmeliği'nde değişikliğe gidildi

 

ASYA BORSALARI HAFTAYA KARIŞIK SEYİRLE BAŞLADI

Asya’da hisse senetleri haftanın ilk işlem gününde, yatırımcıların en son ticaret gelişmelerini sindirmeleri ve çok sayıda bilanço raporunu beklemeleriyle karışık seyretti.

Asya borsaları haftaya karışık seyirle başladı

 

YATIRIM ARAÇLARI GEÇEN HAFTA KAYBETTİRDİ

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 0,62, külçe altının gram satış fiyatı yüzde 0,96, Dolar/TL yüzde 1,25, Euro/TL yüzde 0,46 değer kaybetti.

Yatırım araçları kaybettirdi

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)