E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul 96 binin altına sarktı---

Borsa İstanbul 96 binin altına sarktı

Borsa İstanbul 96 binin altına sarktı
16 Ağustos 2019 - 09:55 borsagundem.com

Küresel piyasalarda tepki alımları görülürken, Borsa İstanbul bu piyasalardan negatif ayrışarak kapanışa doğru satıcılı seyre yöneldi. Endeks günü %0.87 oranında düşüşle 95.734 puandan tamamladı

BORSAGUNDEM.COM

Hem yurt içi hem yurt dışı piyasaların ana gündem maddesi ABD hazine getiri eğrisinin tersine dönmesi.

ABD'nin 10 yıllık hazine tahvil getirisi dün 2 yıllık tahvil getirisinin altına düşerek resesyon sinyali verdi ve küresel finansal piyasaların darmadağın olmasına neden oldu. Nitekim küresel borsalar 2019'un en kötü gününü yaşadı.

Tüm bunlar olurken Borsa İstanbul bayram dolayısıyla 3 gündür kapalıydı. BIST tatilin ardından dün açılışla beraber sert satışlar yaşadı ve bankacılık hisseleri öncülüğünde günü 97 bin puanın altında tamamladı.

Peki ABD hazine getiri eğrisinin tersine dönmesi neden bu kadar panik yarattı? Bunun cevabı çok basit “gelecekte zayıf büyüme beklentisi.” ABD'nin iki yıllık ile 10 yıllık hazine tahvil getirileri arasındaki eğri 2007'den bu yana (2008 krizinden önce) ilk kez tersine döndü. Resesyon beklentisinin kuvvetlenmesi yatırımcıyı panik havasına itti ve küresel piyasalarda satışlar gözlendi. ABD-Çin ticaret görüşmelerinde karşılıklı misillemelerin tıkanıklık havası yaratması satışları derinleştiren unsur oldu.

Öte yandan ABD Başkanı Trump’ın Çin ile ilgili görüşmelerde tutarsız açıklamaları devam ediyor. Trump bu sefer Çin ile ilgili anlaşmanın uzak olmadığını ifade etti.

Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın ikinci çeyrekte daralması, Asya devi Çin’in sanayi üretimi ve perakende satışlarının Asya piyasalarında iyimserliği azalttığına işaret etmesiyle, ABD-Çin ticaret savaşının büyüme üzerindeki zayıflatıcı etkileri küresel piyasalar tarafından önemle takip edilecek.

BORSA İSTANBUL YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Dün günü resesyon endişeleriyle sert düşüşle kapatan Borsa İstanbul yeni güne tepki alımlarıyla, %0.64 oranında yükselişle 97.199 puandan başladı. Piyasa açılışının ardından Haziran ayı sanayi üretim verisi takip edildi.

Sanayi üretimi, Haziran ayında yıllık bazda yüzde 3.9 düşüş gösterdi. Piyasada ağırlıklı beklenti, takvim etkisinden arındırılmış üretimin yıllık bazda yüzde 1 civarında azalacağı yönündeydi. Sanayi üretim verisindeki bu düşüşe piyasalar tepkisiz kaldı.

Haziran ayı sanayi üretim verisi açıklandı

Haftanın son işlem gününde tepki alımlarıyla başlayan BIST bu tutumunu sürdüremedi ve yatay seyre yöneldi.

Borsa İstanbul gün ortasına %0.08 oranında düşüşle 96.506 puandan girdi.

GÜN ORTASININ ARDINDAN

Günün ikinci yarısının ilk saatlerinde Borsa İstanbul, hafif satıcılı seyre yönelsede tekrar toparladı ve yatay seyre yöneldi.

ABD'de endeksler tepki alımlarıyla güne başladı. Bugün küresel piyasalarda tepki alımları görülürken, Borsa İstanbul bu piyasalardan negatif ayrışarak kapanışa doğru satıcılı seyre yöneldi.

Borsa İstanbul haftanın son işlem günü %0.87 oranında düşüşle 95.734 puandan tamamladı. Düşüşte bugünde bankacılık hisseleri başı çekti. Bankacılık endeksi günü %2.93 oranında kayıpla tamamlarken, sanayi hisselerindeki kayıp %0.91 olarak dikkat çekti. Hacim 6.4 milyar lirayı aştı.

Günün önemli şirket haberleri 16/08/2019

Bugün açıklanacak önemli veriler 16/8/2019

DOLAR/TL

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.5706 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.5297 lira, en yüksek 5.5774 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.1968 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1103 seviyesinde. Gram altın 269.7 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 15.55 seviyesinde.

Dolar düşüşte!

 

BORSA İSTANBUL DÜN RESESYON ENDİŞESİYLE SERT DÜŞTÜ

Küresel piyasaların resesyon endişesiyle sert düşüşüne Borsa İstanbul'da ayak uydurdu. Endeks, bayram sonrası günü %2.84 oranında düşüşle 96.578 puandan kapattı. Bankacılık hisselerindeki kayıp %5'i aşarak dikkat çekti.

Borsa İstanbul resesyon endişesiyle sert düştü

 

RESESYONA GERİ SAYIM

Getiri eğrisinin tersine dönmesi, yaklaşan bir resesyonun klasik bir işareti. ABD getiri eğrisi son 50 yılda her resesyondan önce tersine döndü. O zamanlarda sadece bir kez yanlış bir sinyal verdi.

Resesyona geri sayım

 

GÜÇLÜ VERİLERE RAĞMEN FED FAİZİ İNDİRECEK

Fed Başkanı Powell'ın güçlü ekonomik verilere karşın gelecek ay bir kez daha faiz indirimine gitmesi bekleniyor.

Güçlü verilere rağmen FED faizi indirecek

 

TRUMP: ÇİN İLE TİCARET SAVAŞI BİR HAYLİ KISA OLACAK

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'in bir ticaret anlaşması yapmak istediğine inandığını ve Pekin ile bir ticaret savaşının epeyce kısa olacağını söyledi.

Trump: Çin ile ticaret savaşı bir hayli kısa olacak

 

KASHKARİ'DEN FAİZ İNDİRİMİNE DESTEK

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkarı, ekonomik görünüm için gelen finansal piyasa ve ekonomi sinyallerini "karışık" olarak niteledi ve Fed'in büyümeyi desteklemek için faizleri daha da indirmesine büyük olasılıkla destek vereceğinin sinyalini verdi.

Kashkari'den faiz indirimine destek

 

DTÖ'DEN ABD'YE YAPTIRIM İÇİN ÇİN'E YEŞİL IŞIK

Dünya Ticaret Örgütü, ABD'nin Çin'den bir dizi ithalata karşı uyguladığı gümrük vergilerinin DTÖ kurallarının ihlali olduğu sonucuna vardı ve bu Pekin'e ABD'ye karşı telafi edici yaptırımlar uygulaması için bir yeşil ışık oldu.

DTÖ'den ABD'ye yaptırım için Çin'e yeşil ışık

 

GOLDMAN SACHS, ASYA KAPLANLARI İÇİN BÜYÜME TAHMİNLERİNİ DÜŞÜRDÜ

Global büyümede yavaşlamanın Hong Kong, Singapur, Güney Kore ve Tayvan ekonomilerini negatif etkileyeceğini belirten Goldman Sachs, Hong Kong için 2019 GSYH büyüme tahminini yüzde 1,5'ten yüzde 0,2'ye, Singapur için yüzde 1,1'den yüzde 0,4'e, Güney Kore için yüzde 2,2'den yüzde 1,9'a ve Tayvan için yüzde 2,4'ten 2,3'e düşürdü.

Goldman Sachs, Asya kaplanları için büyüme tahminlerini düşürdü

 

ABD BORSALARI GÜNÜ KARIŞIK SEYİRLE KAPADI

ABD perakende sektörü verisi ve Walmart'ın kazanç tahminini yükseltmesi Wall Street yatırımcıları üzerindeki resesyon korkularını hafifletti. Dow ve S&P 500 günü sınırlı da olsa artıda kapadı.

ABD borsaları günü karışık seyirle kapadı

 

ASYA HİSSE SENETLERİ KARIŞIK SEYRETTİ

Artan ticaret belirsizliği ve küresel ekonominin yavaşlamasına yönelik endişeler tarafından şekillenen haftanın son işlem gününde Asya Borsaları karışık seyretti.

Asya hisse senetleri karışık seyretti

 

AVRUPA BORSALARI DÜŞÜŞLE KAPANDI

Avrupa borsaları, küresel resesyon endişelerinin etkisiyle günü düşüşle tamamladı.

Avrupa borsaları düşüşle kapandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)