E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul 100 binde tutundu---

Borsa İstanbul 100 binde tutundu

Borsa İstanbul 100 binde tutundu
23 Eylül 2019 - 09:55 borsagundem.com

Borsa İstanbul, ABD ve Avrupa'dan gelen PMI verilerinin etkisiyle dalgalandığı günü yataya yakın düşüşle tamamladı. BIST günü %0.22 oranında düşüşle 100.020 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Borsa İstanbul, BDDK'nın batık kredi açıklamasının, FED’in faiz kararlarının ve Suudi Aramco’ya petrol saldırılarının etkili olduğu geçen haftada, özellikle FED’in kararı sonrası temkinli yatay küresel piyasalara rağmen sert düşüş yaşadı. Haftanın son işlem gününde ise 100 bin puanın biraz üzerinde dengelenme süreci başladı.

Yeni haftaya ABD-Çin ticaret görüşmelerindeki gelişmelerle başlıyoruz. Cuma günü Çin’in ABD’ye planladığı ziyaretinin iptal olması kafalarda soru işareti bırakırken, iptal olan programın görüşmelerde sıkıntı yok açıklamasının ardından tedirginlik yerini tekrar olumlu havaya bıraktı. Her iki tarafta görüşmeleri verimli ve yapıcı olarak nitelendirdi ve görüşmelerin Ekim’de ABD’de süreceğini belirtti.

Küresel piyasalarda, Hong Kong’da devam eden gösteriler ve Aramco’ya yapılan saldırıların ardından artan riskler, tedirginliği artıran en büyük unsur olarak dikkat çekiyor.

BORSA İSTANBUL YÜKSELİŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul yeni haftaya %0.21 oranında yükselişle 100.445 puandan başladı. Piyasa açılışının ardından alıcılı seyrini bankacılık endeksiyle sürdüren BIST, Almanya PMI verilerinin açıklanmasının ardından gevşedi. 

Almanya’da bileşik PMI'da rekor düşüş

Almanya imalat PMI verisi Eylül'de 41.4 olarak gerçekleşti. Piyasa beklentisi 44.00 iken önceki PMI 43.5 idi. Beklentilerden oldukça düşük gerçekleşen Almanya imalat PMI verisi piyasalara negatif yansıdı.

Almanya'nın ardından Euro Bölgesi PMI verileri açıklandı. Euro Bölgesi Eylül ayı imalat PMI 45.6 olarak gerçekleşti. Beklenti 47.3 düzeyindeydi.

Ekonomik büyüme durma noktasına yaklaştı

Almanya PMI verileriyle kazandıklarını geri veren BIST, Euro Bölgesi PMI verilerinin de beklenenden kötü gelmesiyle kazandıklarını vermekle kalmadı düşüşe geçti.

Borsa İstanbul gün ortasına %0.19 oranında düşüşle 100.048 puandan girdi.

GÜN ORTASININ ARDINDAN

Günün ikinci yarısında Avrupa'da paranın patronu kötü gelen PMI verilerinin ardından konuştu. ECB Başkanı Draghi, "Euro Bölgesi büyüme ivmesi bizim öngördüğümüzden daha fazla yavaşladı. Bu yavaşlama esas olarak uluslararası ticaretteki zayıflıktan kaynaklı. Görünüm ve karşı karşıya olduğumuz belirsizlikler dikkete alındığında para politikasının uzun bir süre için genişlemeci, destekleyici olmaya devam etmesi gerekli" dedi.

Euro Bölgesi ekonomisi için ufukta toparlanma işareti yok

Mario Draghi'nin ekonomiyle ilgili yaptığı açıklamalar piyasalar tarafından ilk başta negatif olarak algılansa da 'uzun bir süre genişleyeci para politikası' ifadesi kullanması, ekonomiye karşı yaptığı olumsuz yorumların üstünü örttü ve hisse senedi piyasalarındaki düşüşü sınırladı.

ABD'de imalat PMI Eylül'de 5 ayın zirvesine çıktı

ABD'de imalat PMI Eylül'de 51 değerini alarak son 5 ayın zirvesine çıktı. Beklenti endeksin 50.4 gerçekleşeceği yönündeydi. ABD PMI verilerine piyasalar tepkisiz kaldı.

BIST PMI verileriyle dalgalansa da kritik psikolojik sınır 100 bin puanın üzerinde günü kapatmayı bildi.

Borsa İstanbul günü yataya yakın %0.22 oranında düşüşle 100.020 puandan tamamladı. Son günlerdeki yüksek hacme karşın bugün hacimdeki azalma dikkat çekti. Hacim 6.1 milyar lirayı aştı.

Günün önemli şirket haberleri 23/9/2019

Türkiye ve dünyada veri gündemi 23/09/2019

DOLAR/TL

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.7298 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7120 lira, en yüksek 5.7447 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3015 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.0994 seviyesinde. Gram altın 281.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.89 seviyesinde.

Dolar yatay seyretti

 

BORSA İSTANBUL CUMA GÜNÜ YATAYDA KAPANDI

FED'in faiz kararının ardından kayıplar yaşayan BIST, bugün dengelenme sürecine girdi. Endeks Cuma günü %0.10 oranında düşüşle 100.236 puandan tamamladı.

Borsa İstanbul yatayda kapandı

 

FED'DEN FAİZ KARARI İÇİN FUTBOL TAKTİĞİ GİBİ AÇIKLAMA: TOPLANTI TOPLANTI GİDECEĞİZ

ABD Merkez Bankası (FED) Başkan Yardımcısı Richard Clarida, faiz oranlarının belirlenmesindeki yaklaşımını "toplantıdan toplantıya" şeklinde açıkladı ve şu an için önceden belirlenmiş bir eylem için kararlı olmadığını söyledi.

Fed'den faiz kararı için futbol taktiği gibi açıklama: Toplantı toplantı gideceğiz

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, TRUMP İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

İki liderin görüşmesinde ikili ilişkiler ve bölgesel sorunların ele alındığı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump ile telefonda görüştü

 

TRUMP: SEÇİMDEN ÖNCE ÇİN İLE BİR ANLAŞMAYA İHTİYAÇ YOK

ABD Başkanı Donald Trump Cuma günü yaptığı açıklamada, 2020 başkanlık seçimlerinden önce Çin ile bir ticaret anlaşması imzalaması gerekmediğini söyledi.

Trump: Seçimden önce Çin ile bir anlaşmaya ihtiyaç yok

 

GEÇEN HAFTA BORSA KAYBETTİRDİ, ALTIN VE DÖVİZ KAZANDIRDI

Borsa İstanbul'da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 2,75 değer kaybederken, külçe altının gram satış fiyatı yüzde 0,87, dolar/TL yüzde 0,84, avro/TL yüzde 0,46 değer kazandı.

Geçen hafta borsa kaybettirdi, altın ve döviz kazandırdı

 

POMPEO: BÖLGEYE ASKER GÖNDERMEMİZ CAYDIRICILIK AMAÇLI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Amacımız İran ile bir savaştan kaçınmak, bölgeye asker göndermemiz caydırıcılık amaçlı" dedi.

Pompeo: Bölgeye asker göndermemiz caydırıcılık amaçlı

 

ASYA'DA HİSSE SENETLERİ GERİLEDİ

Asya borsaları haftanın ilk işlem gününde geriledi, Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi pozitif ayrıştı.

Asya'da hisse senetleri geriledi

 

ECB'YE KÜRESEL RİSKLERE KARŞI DAHA FAZLA EYLEM ÇAĞRISI

ECB Konsey Üyesi Vasle, global sorunlara karşı bankanın daha aktif olması gerektiğini söyledi.

ECB'ye küresel risklere karşı daha fazla eylem çağrısı

 

İRAN'DAN ABD'YE SAVAŞ TEHDİDİ: SAVAŞI BİTİREN SİZ OLMAYACAKSINIZ

İran Dışişleri Bakanı Zarif, ABD ile ülkesi arasındaki gerginliğin savaşa dönüşmesini istemediklerini ancak savaşı başlatan tarafın bitiren ülke olmayacağını söyledi.

İran'dan ABD'ye savaş tehdidi: Savaşı bitiren siz olmayacaksınız

 

İRAN İNGİLİZ TANKERİNİ SERBEST BIRAKIYOR

İran'ın Hürmüzgan Eyaleti Denizcilik ve Liman İşletmeleri Genel Müdürü Murad Afifipur, İngiltere'ye ait petrol tankerinin yakın zamanda serbest kalacağını bildirdi.

İran İngiliz tankerini serbest bırakıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)