E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa günü yüzde 0.37 artı puanla tamamladı---

Borsa günü yüzde 0.37 artı puanla tamamladı

Borsa günü yüzde 0.37 artı puanla tamamladı
09 Ocak 2017 - 18:10 borsagundem.com

BİST-100 endeksi günü yüzde 0.37 yükselişle 77.394 seviyesinden tamamladı

Haftanın ilk işlem gününe kayıpla başlayan endeks kurdaki hareketlilik ve siyasi cepheden gelen açıklamalar ile 1000 puanlık aralıkta 76.636-77.634 seviyeleri arasında çift yönlü dalgalandı. BİST-100 endeksi günü yüzde 0.37 artı ile 77.394 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 2.8 milyar TL oldu.

GÜN İÇİ GELİŞMELER

BİST-100 endeksi 2017 yılının ilk haftasını ABD verisi sonrası gelen tepki alımları ile yüzde 0.94 artı ile 77.106 seviyesinden tamamladı. İşlem hacmi 2.7 milyar TL oldu. Endeks yeni haftaya TL'deki değer kaybı ile yüzde 0.41 düşüşle 76.786 seviyesinden başladı.

Türk Lirası yeni haftada dolar ve euro karşısında değer kaybetmeye devam etti. Dolar/TL, yeni haftada tüm zamanların rekoru olan 3.7388 seviyesini görürken, euro/TL 3.9366 seviyesine kadar yükseldi.

Ulusalarası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk bankalarının varlık kalitesinin 2017 yılında kötüleşmesini beklediklerini dile getirdi. Varlık kalitesindeki bozulmanın sebeplerini ise  yüksek enflasyon, TL’deki değer kaybı ve yatırım ortamındaki genel kötüleşme kaynaklı olabileceğini söyledi. Moody’s, güvenlik konuları bankaların kredi görünümü için negatif olduğunu,2017 sonunda takibe düşen kredi oranı yüzde 4’ü aşabileceğinin de altını çizdi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli "Moody’s’in öngörüleri gerçekleşmeyecek" yorumunda bulundu. Canikli; ekonomi alanında uluslararası yayın yapan birçok kuruluşun, "Türkiye bir an önce faiz artırmalı. Kur bunun izin dalgalanıyor" anlamına gelecek değerlendirmeler yaptığını belirterek, "Belirli bir amaca ulaşmak için birtakım faktörler ya da göstergelerin baskı unsuru olarak kullanılmaya çalışılması kesinlikle kabul edilemez." dedi.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, rekor kıran döviz kurlarına üzerine yaptığı değerlendirmede “Yurt dışı odaklar döviz üzerinden spekülasyon yapıyorlar” ifadelerini kullandı. Akben, döviz hareketliliğinin büyük işlem hacimleri ile gerçekleşmediğini dile getirdi. Akben "Bankalarımızın gerek tahsili gecikmiş alacakları, gerek varlık kalitelerinde çok önemli bir bozulma görmüyoruz. Sermaye yeterlilik rasyosunda önemli bir kırılma, bozulma yok. Bu açılardan baktığımızda, Moody’s’in açıklamasını kasıtlı buluyoruz” dedi.

Goldman Sachs stratejisti Caesar Maasry, piyasanın Türkiye’deki ılımlı yüksek ağırlıklı konumlanması karşısında şaşırdıklarını, Türkiye’nin makro bazında gelişmekte olan piyasalar arasında en kırılgan olarak ön plana çıktığını belirtti. Goldman stratejisti 2017 yılında Brezilya, Hindistan ve Polonya hisse senetlerini beğendiğini açıkladı. Goldman stratejisti Maasry, Brezilya, Hindistan, Rusya ve Güney Afrika para birimlerini Güney Kore ve Singapur para birimleri karşısında tercih ediyor. 

Dolar/TL'de kazançlar yüzde 2'yi aştı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Sanayi üretimi Kasım'da bir önceki aya göre aynı kaldı, yıllık bazda %2.7 arttı. Beklenti yıllık %3.6 idi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında (MIGs), 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %2,6 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %0,3 ve imalat sanayi sektörü endeksi %0,2 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %1,5 arttı.

Ekonomi Bakanlığı, ihracat ve ithalatta beklenti endekslerini duyurdu. Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2016 yılının 4. çeyreğinde 109,7 olan İhracat Beklenti Endeks, 2017 yılının 1. çeyreğinde 109 seviyesinde gerçekleşti. 100’ün üzerinde gerçekleşen İhracat Beklenti Endeksi, Türkiye’nin önde gelen ihracatçı firmalarının 2017 yılının 1. çeyreğinde ihracatın artacağı yönünde beklentilere sahip olduğuna işaret ediyor. Öte yandan İthalat Beklenti Endeksi ise geçen çeyreğe göre 1,2 puan artış göstererek 110,3 oldu.

Birleşmiş Milletler Kıbrıs Özel Temsilcisi Espen Barth Eide, Kıbrıs'ta bir barış anlaşmasının sağlanmasının zor olduğunu ancak imkansız olmadığını söyledi. Kıbrıs görüşmeleri kapsamında Rum yönetimi lideri Nicos Anastasiades ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bugün Cenevre'de yeniden biraraya geliyor. Eide, iki ismin Cenevre'de gerçekleştireceği görüşmelerde BM'nin sadece kolaylaştırıcı rolü üstleneceğini ve herhangi bir arabuluculuk yapmayacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İngiltere Başbakanı May'in, Kıbrıs meselesi hakkında görüş teatisinde bulundukları; Cenevre'de önümüzdeki günlerde yapılacak müzakerelerin adadaki soruna adil ve kalıcı bir çözüme vesile olmasını diledikleri kaydedildi.

Borsa İstanbul küçük yatırımcısıyla barışmak istiyor. Borsa İstanbul (BIST) Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, küçük yatırımcıyı cezp etmek için halka açık şirketlerle de bir araya gelerek 'ödül' programları yapacaklarını da söyledi. Karadağ, BIST-30'daki firmalarla görüştüklerini bu şirketlerin de önerilerine sıcak baktıkları bilgisini de paylaştı.

Petrol kayıplarını yüzde 2'ye yükseltti

 

Nostradamus'tan 2017 kehanetleri!

 

İstanbul'da yarın da okullar tatil

 



 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)