E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa İstanbul günü yükselişle tamamladı---

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı

Borsa İstanbul günü yükselişle tamamladı
09 Eylül 2021 - 18:05 borsagundem.com

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,31 değer kazanarak günü 1.452,67 puandan tamamladı.

BORSAGUNDEM.COM

Salgın kaynaklı endişeler ve ekonomik toparlanmanın sekteye uğrayabileceğine ilişkin korkular risk iştahı ve küresel hisse piyasaları üzerinde baskı oluşturuyor. Yurt dışında zayıflayan görünüm ile Türk Lirası’nda hız kazanan değer kayıplarının etkisiyle BIST-100 Endeksi dün günü %1,44 oranında kayıpla 1.433,85 puandan tamamladı. ABD borsaları dün günü düşüşlerle tamamlarken, bu sabah ABD vadelileri hafif satıcılı bir seyir izliyor. Asya piyasalarında genel olarak kırmızı bir renk hâkim. Avrupa borsalarının güne bir miktar satıcılı açılışlarla başlamaları bekleniyor.

Dün TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun açıklamaları yakından takip edildi. Kavcıoğlu’nun açıklamasında çekirdek enflasyona yaptığı vurgu dikkat çekerken, söylem değişikliği piyasalar üzerinde etkili oldu. Küresel çapta ise artan vakaların ekonomik toparlanma üzerinde baskı oluşturacağına dair endişeler aşağı yönlü risk oluşturmaya devam ediyor. Geçen hafta ECB üyelerinden gelen şahin tondaki açıklamaların ardından bugün ECB toplantısı önemli olacak.

BORSA İSTANBUL

Yurt içinde, dün küresel piyasalarda azalan risk iştahı ve döviz kurundaki yükselişin etkisiyle Borsa İstanbul'da satış ağırlıklı bir seyir izlendi ve BIST 100 endeksi günü yüzde 1,44 değer kaybıyla 1.433,85 puandan tamamladı. Endeks böylece 11 Ağustos'tan beri en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Dolar/TL ise dün 16 günün en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 1,4 artışla 8,4731'den kapanırken, bugün yatay seyrediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu, dün Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, küresel merkez bankacılığında, para politikası duruşu belirlenirken, para politikasının etkisi dışında olan kısa vadeli arızi unsurlardan arındırılmış çekirdek enflasyon göstergelerinin esas alındığını söyledi. Kısa vadede enflasyon görünümünde etkili olan geçici unsurların etkisini yitireceğini aktaran Kavcıoğlu, son çeyrekte enflasyonun düşüş eğilimine gireceği değerlendirmesinde bulundu.

Bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistiklerinin, yurt dışında ise ECB'nin faiz kararının yanı sıra Almanya'da dış ticaret dengesi ve ABD'de haftalık işsizlik başvurularının takip edileceğini belirten analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.490 puanın direnç, 1.430 seviyesinin destek konumunda bulunduğunu bildirdi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,21 azalışla 1.430,88 puandan başladı.

Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 2,97 puan ve yüzde 0,21 azalarak 1.430,88 puana geriledi.

Bankacılık endeksi yüzde 0,38 ve holding endeksi yüzde 0,41 ile düşüş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 0,24 ile spor, en çok kaybettiren yüzde 0,46 ile inşaat oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,34 değer kazanarak 1.438,79 puana yükseldi.

Günün ilk yarısında dalgalı seyreden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,94 puan artışla 1.438,79 seviyesine çıktı. Toplam işlem hacmi 5,7 milyar lira düzeyinde gerçekleşti.

İlk yarıda bankacılık endeksi yüzde 0,45 değer kazanırken, holding endeksi yüzde 0,10 değer kaybetti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 1,72 ile inşaat, en çok gerileyen yüzde 0,10 ile holding oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 0,19, hizmetler endeksi yüzde 0,38, teknoloji endeksi yüzde 0,80 ve sanayi endeksi yüzde 0,60 değer kazandı.

Önceki kapanışa göre günün ilk yarısında BIST 100 endeksine dahil hisselerden 72'si yükseldi, 19'u değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Garanti BBVA, Yapı ve Kredi Bankası , Halkbank, Kardemir (D), Türk Hava Yolları oldu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 1,31 değer kazanarak günü 1.452,67 puandan tamamladı.

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 18,82 puan artarken, toplam işlem hacmi 12,1 milyar lira seviyesinde gerçekleşti.

Bankacılık endeksi yüzde 1,51 ve holding endeksi yüzde 0,78 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında kaybettiren olmazken, en fazla kazandıran yüzde 2,29 ile gıda, içecek oldu.

Analistler, enflasyondaki yükselişe karşın zayıf istihdam piyasası ve yeni tip koronavirüs varyantlarının ekonomik toparlanmaya zarar vereceğine ilişkin endişelerin yatırımcıları temkinli pozisyon almaya yönlendirdiğini belirterek, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) kararının ardından Avrupa borsalarında genel anlamda kayıpların telafi edildiğine dikkati çekti.

ECB, piyasa beklentileri doğrultusunda, faiz oranları ve Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın (PEPP) toplam büyüklüğünde değişikliğe gitmezken, tahvil alımlarının son iki çeyreğe göre daha düşük hızla olabileceğini duyurdu.

ECB Başkanı Christine Lagarde, bugünkü Yönetim Konseyi Toplantısı'nda, pandemi alımlarında bir sonraki aşamanın ne olacağının tartışılmadığını belirterek, "PEPP'yi aralık toplantısında kapsamlı olarak tartışacağız." dedi. Lagarde, varlık alımlarını azaltmadıklarını, alımları yeniden ayarladıklarını bildirdi.

Yarın yurt içinde iş gücü istatistikleri ve dış ticaret endeksleri, yurt dışında ise ABD Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları, Almanya'da enflasyon, İngiltere'de büyüme, ABD'de ÜFE verilerinin takip edileceğini aktaran analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.410 puanın destek, 1.490 puanın ise direnç konumunda bulunduğunu kaydetti.

TGS Dış Ticaret ve Papilon Savunma sorusu

Günün önemli şirket haberleri 09/09/2021

Yabancıların favori hisseleri

KÜRESEL PİYASALAR

Euro Bölgesi'nde geçen hafta enflasyonun son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkması ve ECB üyelerinin açıklamalarının salgın döneminde devreye alınan Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın (PEPP) tartışmaya açılabileceğine işaret etmesi, bugün gerçekleştirilecek ECB toplantısının önemini artırdı.

Bankanın faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmesi beklenmezken, karar sonrası TSİ 15.30'da ECB Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı yönlendirmelerden, artan enflasyonist baskılar karşısında varlık alımları konusunda izlenecek yola dair ipuçları aranacak.

Analistler, ekonomik görünüm ve finansal koşulların bankanın aralık ayı toplantısında PEPP'te bir yavaşlamaya gitmesine izin verebileceğini belirterek, toplantıdan bunun haricinde uzun vadeli politik duruşu etkileyecek başka bir yönlendirme çıkmasının beklenmediğini söyledi.

ABD tarafında, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında Delta varyantının yayılmasının ekonomik toparlanmayı etkileyeceğine dair endişeler, dün ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından yayımlanan Bej Kitap Raporu'na da yansıdı.

Raporda, büyümenin temmuz başından ağustosa kadar olan süreçte hafifçe ılımlı hıza gerilediği belirtilirken, ekonomik faaliyetteki yavaşlamanın gerekçesi olarak; Kovid-19 salgınında Delta varyantının yayılması nedeniyle çoğu bölgedeki yemek, seyahat ve turizm sektörlerindeki gerileme gösterildi.

Ekonomik toparlanma konusundaki endişelere karşın, Fed yetkilileri varlık alımlarının azaltılmasına bu yıl içinde başlanması konusunda yönlendirmelerine devam ederken, tüm bunların risk iştahını azaltmasıyla New York borsasında satış ağırlıklı bir seyir izlendi. Dow Jones endeksi yüzde 0,20, S&P 500 endeksi yüzde 0,13 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,57 değer kaybetti. Dolar endeksi dün 92,9 ile son 12 günün en yüksek seviyesini test etmesinin ardından bugün 92,7 seviyelerinde bulunuyor. Dün yüzde 1,38 seviyelerinden yüzde 1,34'lere kadar gerileyen ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, bugün de düşüşünü sürdürdü ve yüzde 1,33 seviyesinde dengelendi.

Avrupa tarafında bugün gerçekleştirilecek ECB toplantısı öncesi pay piyasaları fiyatlamalarında, Kovid-19 vakalarının seyri ve küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler öne çıktı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,75, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 1,47 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,85 değer kaybetti. Dün düşüşünü 3'üncü güne taşıyan ve 1,18 sınırına kadar gerileyen a​​​​​​vro/dolar paritesi, bugün 1,1810 seviyesinde bulunuyor.

Asya'da Çin'de açıklanan ağustos ayı enflasyon verisinin yıllık yüzde 0,8 ile beklentilerin altında kalması ve Japonya'da Kovid-19 nedeniyle uygulanan olağanüstü halin eylül sonuna uzatılmasının ardından pay piyasalarının satıcılı bir seyir izlemesi dikkati çekti. Kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,7, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 1,4 değer kaybetti.

Avrupa borsaları, güne düşüşle başladı.

Açılışın ardından Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,41 düşüşle 465,96 puan, Almanya'da DAX 30 endeksi ise yüzde 0,51 değer kaybederek 15.531 puan oldu.

İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,76 azalarak 8.772 puanda, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,30 düşerek 6.649 puanda ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,85 değer kaybederek 7.036 puanda bulunuyor.

Euro /dolar paritesi, şu dakikalarda 1,1822 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, Euro Bölgesi'nde geçen hafta enflasyonun son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ve ECB üyelerinin açıklamalarının salgın döneminde devreye alınan Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın (PEPP) tartışmaya açılabileceğine işaret edeceğini, bugün gerçekleştirilecek ECB toplantısının önemini artırdığını belirtti.

Bankanın faizlerde ve para politikasında değişikliğe gitmesi beklenmezken, karar sonrası TSİ 15.30'da ECB Başkanı Christine Lagarde'ın yapacağı yönlendirmelerden, artan enflasyonist baskılar karşısında varlık alımları konusunda izlenecek yola dair ipuçları aranacak.

Uluslararası piyasalar ECB kararlarına odaklandı

Bugün sahnede ECB var

Asya borsaları negatif seyrediyor

PARA PİYASALARI

İstanbul serbest piyasada dolar 8,4700 liradan, Euro 10,0040 liradan güne başladı.

Serbest piyasada 8,4680 liradan alınan dolar, 8,4700 liradan satılıyor. 10,0020 liradan alınan Euro nun satış fiyatı ise 10,0040 lira olarak belirlendi.

Dünkü kapanışta doların satış fiyatı 8,4550 lira, Euro nun satış fiyatı ise 9,9960 lira olmuştu

Gün ortasında uluslararası piyasalarda saat 13.00 itibarıyla avro/dolar paritesi 1,1830, sterlin/dolar paritesi 1,3820 ve dolar/yen paritesi 109,9 düzeyinde seyrediyor.

İstanbul serbest piyasada dolar 8,4660 liradan, avro 10,0330 liradan satılıyor

EMTİA PİYASALARI

Emtia tarafına bakıldığında ise altının ons fiyatı dün 1.782,5 dolarla yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesini görmesinin ardından bugün 1.788,2 dolar civarında bulunuyor. Dün yüzde 1,4 yükselişle 72,4 dolardan kapanan Brent petrolün varil fiyatı da bugün yüzde 0,1'lik azalışla 72,3 dolardan alıcı buluyor.

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 72,84 dolardan işlem görüyor.

Dün 72,95 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 72,60 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varili, bugün saat 09.32 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,33 artışla 72,84 dolardan işlem gördü. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 69,44 dolardan alıcı buldu.

Fiyatlardaki yükselişte, dünyanın en büyük petrol üreticisi ABD'de yaşanan Ida Kasırgası nedeniyle sekteye uğrayan Meksika Körfezi'ndeki petrol arzının beklenenden yavaş toparlanması etkili oldu.

ABD İçişleri Bakanlığına bağlı Güvenlik ve Çevre Uygulama İdaresi, Meksika Körfezi'ndeki petrol üretiminin yaklaşık yüzde 76'sının, doğal gaz üretiminin ise yüzde 77'sinin hala kapalı durumda olduğunu bildirdi.

Meksika Körfezi'ndeki deniz üstü petrol platformları ABD'deki üretimin yaklaşık yüzde 17'sini oluşturuyor. Günlük yaklaşık 1,4 milyon varil petrolün üretiminin hala yapılamadığı bölgede, kasırga nedeniyle şimdiye kadar kaybedilen petrol miktarı yaklaşık 17,5 milyon varile ulaştı.

Amerikan Petrol Enstitüsünün öngörüsüne göre, ABD'nin ticari ham petrol stokları geçen hafta bir önceki haftaya göre yaklaşık 2,9 milyon düştü. Piyasa beklentisi ise stokların 3,9 milyon varil azalacağı yönünde. Ülkede akaryakıt stoklarında ise 6,4 milyon varille beklentinin üzerinde düşüş yaşandı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin resmi petrol stok verileri bugün açıklanacak.

Dünya genelinde yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Delta varyantının hızla yayılması nedeniyle yeni tedbirlerin gündeme gelmesi, küresel ekonomik toparlanmayı ve petrol talebindeki büyümeyi olumsuz etkileyeceğine yönelik endişeleri artırarak fiyatlar üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor.

Brent petrolde teknik olarak 73,01 ile 73,59 dolar aralığının direnç, 72,43 ile 71,85 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

Gün ortasında İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 488,20 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 3.237,00 lira oldu.

Altının onsu uluslararası piyasalarda yüzde 0,4 artışla 1.795,4 dolardan, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise yüzde 0,1 artışla 72,4 dolardan işlem görüyor.

Bitcoin'de yıl sonu hedefi 100 bin dolar

Ukrayna Bitcoin'i yasallaştırdı

Alüminyum rekor üstüne rekor kırıyor

VADELİ PİYASA

Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) ekim vadeli BIST 30 endeksine dayalı kontrat, güne düşüşle başlamasının ardından 1.558 puanda dengelendi.

Ekim vadeli endeks kontratı, en düşük 1.557,00 puanı görmesinin ardından önceki normal seans kapanışının yüzde 0,3 altında, 1.558,00 seviyesinden işlem görüyor.

Dün, satış ağırlıklı bir seyir izleyen endeks kontratı, normal seansı önceki kapanışa göre yüzde 1,8 azalışla 1.563,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında ise yatay seyretti.

Analistler, bugünkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikası kararları öncesinde küresel pay piyasalarında karışık bir seyir izlendiğini bildirdi.

ECB'nin faiz oranlarında değişikliğe gitmesinin beklenmediğini aktaran analistler, uygulamada olan bazı tahvil alım programlarının azaltılmasına yönelik adım veya yönlendirmelerin takip edileceğini söyledi.

Analistler, bugünün veri gündeminde yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD'de haftalık işsizlik başvurularının öne çıktığını kaydederek, teknik açıdan endeks kontratında 1.550 seviyesinin destek, 1.585 puanın direnç konumunda olduğunu belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • recep09 Eylül 2021 16:37

    asıl 145 bine kadar yükselişler tepkidir. 145 bine gelince satmak daha mantıklı

  • shortçu09 Eylül 2021 14:27

    144,500 e tepki geldi bende burada shortu basarım. gel gel yapıyorlar.

  • Mucise Reis ;)09 Eylül 2021 10:23

    Hadi bakalım, borsamızı ney kurtacak. üfe mi ,tufe mi ,çekirdek mi, reis mi, seçim mi , tuık mi , :D kurtarıcı aranıyor... fed mş, abd usd bollaştırıp/azaltması mı, turızm mı, imf borç paramı, kayseriye göşen afgan ucuz işçiler le sanayi mi : )  çekirdek enflasyonun kabak çekirdeği çiçeğine dönenen bilmem nesi mi : ) , diyanetin faiz hakkında fetva vermesi mi , otomobil var, 2 vites takış vurdurma ile çalıştırıyoruz her sabah. Adam gibi otomobili tamir edelim artık da, kontak çalıştırınca çalışsın otomobil. Her gün bir problem bir sorun. otomobil eski, yani zihniyet sistem eski.  Türkiye kendini doyuramıyor, o bakımdan usd her daim eksi olacaktır. borç batağı bitmez. yeme içme bile ithal, çok vahim durum. ekonomi programı saçma ve mantık dışı, verileri güven vermeyen devlet kurumlarınca yapılacak. uydurma olacak.