E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaBorsa gözünü ‘Körfez’e dikti---

Borsa gözünü ‘Körfez’e dikti

Borsa gözünü ‘Körfez’e dikti
13 Eylül 2015 - 07:34 borsagundem.com

Borsa İstanbul, İslami kurallara uygun borsa modeli ile gözünü Körfez sermayesine dikti.

Ancak borsa İstanbul’un yüzde 64’ü yabancılarda. Borsanın da yüzde 30’u bankalardan oluşuyor. Yeni pazar, yeni borsa açılımları ilerleyen süreçte gündeme gelebilir.
 
Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Talat Ulussever’in, ‘İslami Ekonomi ve Finans 2015 Sempozyumu’nda yaptığı konuşma sonrası borsacılar ‘İslami Borsa’ tartışmasına başladı. Ulussever; “Sadece İslami kurallara uygun hisse senetlerinin veya sukukların işlem gördüğü bir borsacılık yerine, tüm borsa faaliyetlerinin İslami kurallara daha uygun bir yapıda yeniden oluşturulacağı bir model geliştirmeliyiz” dedi. 
 
Ciddi bir potansiyel
Körfez sermayesinin ciddi bir potansiyele sahip olduğunu hatırlatmakta fayda var. Türkiye gibi çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu ülkelerde değil, Avrupa’da da İslami sermayeyi çekmek için çalışmalar yapılıyor. Özellikle İran pazarı düşünüldüğünde bu konuda Ulussever’in dile getirdiği açılım ciddi bir yönelimi içinde barındırıyor. 
 
Ancak mevcut yapı göz önüne alındığında bunun ciddi bir sıkıntıyı da içinde barındırdığını söylemek yanlış olmaz. Zira borsadaki şirketlerin büyük bölümünü bankalar oluştururken, şirketlerin faiz gelirleri oldukça yüksek. Yabancı yatırımcının yaklaşımını da göz önünde bulundurmak gerek. 
 
Şirketlerin dağılımına ve hisseleri elinde bulunduran kesime bakıldığında piyasanın yüzde 64’ünün yabancılarda bulunduğu gözlenmekte. Hisse senetlerinin Piyasa değerinin yüzde 30’unu bankalar oluşturuyor. Banka hisselerinin endeks üzerindeki ağırlığı ise yüzde 35.
 
Mevcut yapıyla zor
Mevcut yapıda Borsa İstanbul’un İslami kurallara uygun yapıya çevrilmesi zor. Ancak Körfez sermayesini Türkiye’ye getirecek yeni atılımlar görülebilir. 
 
TUYİD ve MKK işbirliği ile hazırlanan Borsa Trendleri Raporu’na göre 1 milyon 53 bin yatırımcının 9.740’ı yabancı. Adet bazında yüzde 1’in altında olan yabancıların işlem hacmindeki payı yüzde 22, piyasa değeri payı yüzde 64. En yüksek portföy değerine sahip ilk üç ülke ABD, İngiltere ve Lüksemburg. 1.395 ABD’li yatırımcı yabancı yatırımların üçte birini elinde tutarken ilk iki sıradaki ABD ve İngiltere adresli yatırımcılar toplam portföyün yarısına sahip.Yabancıların yüzde 80’i 8 ülkeden geliyor. S. arabistan’ın payı ise yüzde 2.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yatırımcı13 Eylül 2015 13:02

    arap parası şeytan dedikleri amerikaya akar bunlar ne akıllıdır dünyanın cahili biz kaldık...

  • akku13 Eylül 2015 12:03

    arkadaş gelişmiş ülkeler hep birşey üretip zengin olma peşinde biz arabın parasının peşinde arap da birşey üretmeden petrol parasını yiyor. Bu müslünalar nereye gider dostlar bu mantıkla sadece bataklığa, sömürüye, iç savaşa, teröre gider

  • Byk13 Eylül 2015 09:44

    Bahreyn, Umman, Katar, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde ülkenin petrol ve doğalgaz kaynaklarını şeyhler elinde tutuyor. Demokrasi,laiklik,özgürlüklükle ilgisi olmayanlar bu ülkelerin parasının peşine düşmekten Türkiye'ye hayır gelmez.Havadan kazandıkları paraları betona gömen şeyhlerin ülkesinde, demokrasinin olmaması sorun olmuyor. Paraları her türlü kirliliği örtüyor.Irak,Mısır,Suriye gibi ülkelerde teröristleri körfez sermayesi finanse ediyor...

  • Ercan13 Eylül 2015 09:15

    Islami olmiyandan ne hayir gordu de insanlar,simdi de islami cikacak!!!Dolar bazinda yerli yatirimcilar eridi gitti,halkin elindeki paralari almanin degisik versiyonlari!!!! Bunlarin hepsi manupule,SUUDI 'LERIN parasi trilyonlarca dolar amerikan bankalarinda neden islami bankalarda degil

  • 07713 Eylül 2015 08:06

    Bu kadar belirsizlik varken,hiç paramı gelirmiş